Kochani, Arboretum Wojsławice oficjalnie podało do wiadomości, iż jesteśmy współorganizatorami X (jubileuszowego) Święta Traw i kwiatów Jesieni. Odbędzie się ono 23.09.2018r i jego 'kregosłupem' będzie organizowany przez nasze forum Dzień Paproci.
W ramach Dnia Paproci, przewidziany jest wykład 'Dlaczego warto uprawiać w ogrodach paprocie?', wystawa najpiękniejszych gatunków i odmian paproci, pochodzacych z naszych ogrodów, oraz szereg innych, towarzyszących wydarzeń : wystawa przedmiotów użytku codziennego, ozdobionych motywem paproci, kompozycji z wykorzystaniem ich frondów, oraz wystawa zdjęć autorstwa zielonozakręconych i wiktoriańskich, pochodzących z XIX w , kart pocztowych, także wykorzystujących motyw paproci. Przewidziana jest także mini loteria z nagrodami dla uczestników wykładu, oraz 'paprociany' poczęstunek.
Komponowaniem wystawy paproci zajmie się dwóch kolegów z naszego forum - Tomek Mr i Zen, resztę prac mam organizować ja. W związku z tym, zwracam się do Was z prośbą o pomoc, by ten dzień był naprawdę udany i dopięty na ostatni guziczek....
potrzebne będą osoby do pomocy przy komponowaniu wystaw w Galerii i być może Stajni - oprawie zdjęć i rycin, do rozstawiania mebli i gadżetów paprociowych a nawet do roznoszenia słuchaczom kawy i ciast....Do wszelkich prac pomocniczych.
Proszę, by osoby, które byłyby chętne do takich prac od piątku (21.09.), zgłosiły się do mnie jak najwcześniej, bo planujemy, ze ekipa będzie miała jednakowe koszulki, więc sporo wcześniej muszę wiedzieć, jakie rozmiary zamówić. Chętnie w niedzielę, 23.09., widziałabym też kilkoro dzieci - zarówno dziewczynek, jak i chłopców. także musiałabym znać rozmiary dzieciaków, bo czekałyby dla nich przebrania w stylu wiktoriańskim.
Prosze, pomyślcie i dajcie znać.
.