Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Z warzywnika do słoika

Z warzywnika do słoika 2016/09/01 21:51 #23016

  • Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1613
  • Otrzymane podziękowania: 4860
Ostatnio robiłam sosy, które używany zamiast keczupu do zapiekanek, kiełbasek ogniskowych czy kanapek.

Keczup na bazie cukinii

0,5 kg cebuli
2 szt. papryki słodkiej
Pokroić w kostkę, posolić 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godz.
Potem dodać 1,5 kg cukinii pokrojonej w kostkę i 3 szkl. cukru, razem gotować 30 minut.
Zmiksować, dodać 3 słoiczki koncentratu, 2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę pieprzu. Dodać 1 szklankę octu, gotować jeszcze z 10 minut, gorące rozkładać do słoików,
Odwrócić je na 5 minut do góry dnem , nie trzeba pasteryzować.
Można dodać wg. uznania przyprawy [bazylia, oregano, tymianek].
Można użyć przecieru ze świeżych pomidorów, ale ilość trzeba dopasować do smaku i wówczas należy dłużej gotować w celu odparowania nadmiaru wody.

Ja dodaję do sosu sporą garść świeżej bazylii i oregano i uważam, że z tym dodatkiem sos jest smaczniejszy.
Jedną porcję zrobiłam z octu jabłkowego, sos jest nieco słodszy i łagodniejszy i zapewne zdrowszy, tylko nie wiem, jak będzie z przechowaniem, ale chyba nie powinien się psuć, ocet to ocet, konserwuje.


Od kilku lat robię też sos z papryki i jabłek, wg przepisu z Ukrainy - podała mi ten przepis Kasia - 'Kamma'


2,5 kg czerwonej papryki słodkiej
2 kg jabłek antonówka - obrać pokroić zasypać 1,5 kg cukru + 3łyżeczki kwasku cytrynowego ,zostawić na 10-12 godzin potem gotować 40-60 minut .Zmiksować blenderem dodać sól ,pieprz ,pół łyżeczki mielonej kolendry i 50 ml octu winnego lub normalnego (trochę mniej ) .Jeśli chcemy nieć pikantne trzeba dodać paprykę ostrą z ziarnami lub bez uważajcie na te z ziarnami wystarczy jedna lub nawet pół .Przepis nie ma dokładnych proporcji przypraw trzeba to zrobić do smaku ,po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze pięć minut i pakujemy do słoików - sosu nie trzeba pasteryzować


Dodaję 2/3, czyli tylko 1 kg cukru i wystarczy [jesli ktos potrzebuje więcej to po skosztowaniu można dodać] , dodałam też trzy małe papryczki ostre bez ziaren [obróbka w rękawiczkach, bo pieką ręce - wtedy pomaga żel do usg ;) ] - sos jest bardzo smaczny, jabłko wspaniale go zagęszcza, polecam.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2022/08/28 16:08 przez Poll. Powód: dodanie ikonki wątku
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, dodad, piku, markita, lelumpolelum, sierika, nowababka

Z warzywnika do słoika 2017/08/18 21:45 #81096

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 26189
  • Otrzymane podziękowania: 69392
Elsi, dzięki, zabieram się za robotę hu_rra

Ponieważ przyszedł czas, wstawiam przepis na

cukinię po włosku.

Jada się ją we Włoszech, jako antipasti, czyli przystawkę, ale także, jako dodatek do mięs, czy ryb. Uwielbiam ich smak. :kocham

Potrzebujemy ok 5-8 młodych cukiń, które (umyte) kroimy na plastryo grubości 1 do 1,5 cm. Cukinek niie obieramy skórki !

Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły. Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2-3 ząbki, bo lubię jego aromat.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.

Składniki na zalewę:

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach, nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.

W tEN sam sposób mozna robić bakłazany i dynie Hokkaido.
cook
Ostatnio zmieniany: 2017/08/18 22:01 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, sierika, nowababka


--=reklama=--

 

Z warzywnika do słoika 2022/08/28 16:06 #275609

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 26189
  • Otrzymane podziękowania: 69392
Wczorajszy, gorący dzień spędzałam w domu, więc wzięłam się za słoikowanie cukinii. Do przepisu musiałam wprowadzić zmiany- zamiast białego cukru, dodałam erytrytol. Świetnie mi się sprawdził w innych przetworach, więc i tym razem zaryzykowałam. Następne tez tak przygotuję.
Przerobiłam 6 kg młodych cukinii, ale będzie żarełko zimą hu_rra



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Efkaraj, takasobie, Ave, nowababka

Z warzywnika do słoika 2022/11/24 22:01 #281510

  • edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 7512
  • Otrzymane podziękowania: 16529
Papryczki czereśniowe faszerowane serkiem feta
Zalewa:
100 ml octu winnego (jeżeli dajemy spirytusowy, to powinno być go mniej - myślę, że z połowę think: )
200 ml wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
Zalewę się zagotowuje i wrzuca do niej wydrążone i oczyszczone papryczki, po czym gotujemy 5-8 minut (nie dłużej). Ściągamy z ognia i przekładamy papryczki do słoików, zalewamy gorącą zalewą i przekręcamy słoiki do góry dnem. Tak przygotowane papryczki można wyciągnąć w dowolnym momencie ze spiżarki i nadziać serkiem :) .
Nadzienie:
150 g fety albo innego sera solankowego dobrej jakości
1-2 ząbki czosnku
2-4 łyżeczki posiekanych listków świeżego oregano i tymianku
do smaku - świeżo mielony pieprz kolorowy
odrobina otartej skórki z cytryny

Ja mam w ogródku tymianek cytrynowy i do sera daję tylko tymianek z czosnkiem i odrobiną pieprzu.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2023/08/13 13:48 przez edyta.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Krzysia, Ave, Elżbieta

Z warzywnika do słoika 2023/08/17 21:54 #301396

  • Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1613
  • Otrzymane podziękowania: 4860
Ponieważ po małej przerwie znowu mam "nadurodzaj" cukinii, wzięłam się za przetwory.
Na pierwszy ogień, jak co roku, keczup z cukinii, przepis podałam na początku wątku:



Zrobiłam również cukinię po włosku (słoik z prawej) z przepisu Poll, jeszcze nie próbowana, bo musi odstać.

Pierwszy raz zrobiłam jedną porcję cukinii w zalewie (słoik z lewej) , zobaczymy, czy rodzinie posmakuje.



Poniżej podaję przepis na cukinię w zalewie:

Składniki:
4 kg cukinii,
0,5 kg marchewki,
0,5 kg cebuli,
1 główka czosnku,
natka pietruszki - garść,
koperek - garść,
12 łyżeczek soli,
pół szklanki cukru
szklanka oleju,
szklanka octu.

Cukinię (bez obierania) i marchewkę pokroić w cienkie talarki, cebulę w półkrążki, czosnek na drobno, posiekać pietruszkę i koperek.
Warzywa zalać mieszanką octu, oleju, soli i cukru; wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie przełożyć wszystko do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować.
Ja pasteryzuję na sucho w piekarniku, bo wydaje mi się przy tym mniej zachodu.
Słoiki ustawiam luźno na blaszce wyłożonej podwójnie papierem do pieczenia, wstawiam do zimnego piekarnika i włączam go na 120 stopni, po 20 minutach od nagrzania piekarnik wyłączam i zostawiam w nim jeszcze słoje na około 1 godz. Wyciągam i ustawiam na nakrętce, Gotowe.
Można pasteryzować w kąpieli wodnej 20 min od zagotowania, jeśli komu wygodniej.
Uwagi:
1) małą cukinię kroimy w całości w plastry, ja miałam nieco przerośniętą, ale z mięciutką skórką, więc plasterkowałam wydrążone ćwiartki,
2) używam octu jabłkowego i nie ma problemu z przechowaniem,
3) zamiast cukru można użyć erytrytolu lub ksylitolu.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2023/08/17 21:56 przez Elsi.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, takasobie, Krzysia, janka.p, ewakatarzyna
Czas generowania strony: 0.159 s.