Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Chleb i bułki własnego wypieku

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/07/06 15:56 #298847

  • OdaDoRadosci
  • OdaDoRadosci Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Posty: 45
  • Otrzymane podziękowania: 42
Dzięki za odpowiedź. no ja właśnie tez mam zwykły piekarnik. Raz piekłam chleb, i to na naczyniu żaroodpornym bo innego nie miałam..... Jakoś tam wyszedł, ładnie pachniał itd, ale.... nie wyglądał tak jak ten Twój.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/01 21:15 #304362

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14832
  • Otrzymane podziękowania: 45079
Dawno niczym się nie chwaliłam, ale na weekend upiekłam różne chleby, bo miałam gości. Sitkowy tym razem upiekłam w foremce, fajny był, bardziej wilgotny. Doskonały do miodu albo do maczania w oliwie lub olejach smakowych.






Drugi to taki jak wcześniej pokazywałam (pszenny na zakwasie), ale dałam (w sumie przez przypadek) mniej wody. No i chyba przesadziłam think:
Ale był smaczny i urósł ładnie. No i pękł wzorcowo z góry, a nie jak kilka razy mi się zdarzyło - od dołu. Tym razem zostawiłam na noc w koszyczkach w lodówce.








Ostatnio zmieniany: 2023/10/01 21:17 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, zanetatacz, DorotaZ, ewakatarzyna


--=reklama=--

 

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/13 16:21 #305045

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14832
  • Otrzymane podziękowania: 45079
To znowu ja...

Tym razem ciabatty upiekłam. Z netu przepis wzięłam. Ale chyba powinna być lżejsza mąką, bo wzięłam chlebową.






Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, nowababka, ewakatarzyna

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/13 18:12 #305048

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 121
  • Otrzymane podziękowania: 130
Faktycznie, chlebowa ciężkawa na ciabattę - ale i tak smakowicie wyglądają ( trochę jak bułki "poznańskie" :) ). Wczoraj w Lidlu widziałam "00" na tygodniu włoskim. Lubię białe pieczywo z pomieszanej mąki np 00 i 550-750.
Miłko, a co tam masz w słoiku - takie bieluśkie ? Bo ja właśnie jogurt robię :lol:
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2023/10/13 19:35 #305059

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14832
  • Otrzymane podziękowania: 45079
Mleko od krowy na zsiadłe nastawione :)

PS Kupiłam mąkę 00 w B. Taka do pizzy. Kolejny raz upiekę z niej.
Ostatnio zmieniany: 2023/10/14 10:20 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/03/16 14:47 #315101

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14832
  • Otrzymane podziękowania: 45079
Upiekłam dziś bezglutenowy z mieszanki mąk gryczanej, ryżowej i kukurydzianej z siemieniem i babką płesznik na drożdżach. Nie jest taki jak w internetach na zdjęciu, gdzie znalazłam przepis, ale nie ma zakalca i jest smaczny. Nie dla mnie oczywiście, ale na zamówienie.






Ostatnio zmieniany: 2024/03/16 16:15 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, Ave, nowababka, nelu-pelu, ewakatarzyna

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/03/16 21:39 #315145

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1424
  • Otrzymane podziękowania: 3762
Aż ślinka leci :bravo
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2024/05/10 22:02 #320469

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14832
  • Otrzymane podziękowania: 45079
Na prośbę Wiesi napisze przepis na chleb bezglutenowy.

Składniki:

Nasiona babki płesznik, chia i siemienia lnianego - po 2 łyżki (nie dokładnie, można nieco mniej). Zalewamy to 100ml wody zimnej i czekamy aż napęcznieją.

250g maki gryczanej
100g maki kukurydzianej
150g ryżowej
15g soli
600ml wody
2,5 dag świeżych drożdży (ja kładę czasami nieco więcej) - mieszam z odrobiną maki gryczanej wody i cukru do rozhulania.

Wszystkie składniki połączyć, ostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godz. (ja nakładam na miskę czepek plastikowy).
Keksówkę 26cm (trochę mniejsza od klasycznej) smaruję masłem i wysypuję makiem. Wkładam tam wyrośnięte ciasto i czekam do ponownego wyrośnięcia do brzegów foremki.
Piekę 1 godz w 240st.

Babka płesznik, cierpliwość przy wyrastaniu i wysoka temperatura są konieczne, bo nie mamy glutenu. Jak tylko coś zlekceważyłam, miałam zakalca.

Takie dziś upiekłam, bo jeden synkowi nie starcza.

Ostatnio zmieniany: 2024/05/10 22:34 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, Ave, nelu-pelu
Czas generowania strony: 0.165 s.