Na prośbę Wiesi napisze przepis na chleb bezglutenowy.
Składniki:
Nasiona babki płesznik, chia i siemienia lnianego - po 2 łyżki (nie dokładnie, można nieco mniej). Zalewamy to 100ml wody zimnej i czekamy aż napęcznieją.
250g maki gryczanej
100g maki kukurydzianej
150g ryżowej
15g soli
600ml wody
2,5 dag świeżych drożdży (ja kładę czasami nieco więcej) - mieszam z odrobiną maki gryczanej wody i cukru do rozhulania.
Wszystkie składniki połączyć, ostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godz. (ja nakładam na miskę czepek plastikowy).
Keksówkę 26cm (trochę mniejsza od klasycznej) smaruję masłem i wysypuję makiem. Wkładam tam wyrośnięte ciasto i czekam do ponownego wyrośnięcia do brzegów foremki.
Piekę 1 godz w 240st.
Babka płesznik, cierpliwość przy wyrastaniu i wysoka temperatura są konieczne, bo nie mamy glutenu. Jak tylko coś zlekceważyłam, miałam zakalca.
Takie dziś upiekłam, bo jeden synkowi nie starcza.