Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Chleb i bułki własnego wypieku

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/10/08 22:13 #28467

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
To, że pyszne to widać... :) obiecuję, że niedługo pojawią się u mnie.... :mniam , Romciu mobilizujesz mnie, kuchennego lenia do roboty.. :buziak
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zanetatacz

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/10/09 15:53 #28568

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Miłka, nie uwierzysz ale zapachniało mi tym chlebem.W tym tygodniu zabieram się za pieczenie cook
Ewcia, do roboty cook :mniam
Ostatnio zmieniany: 2016/10/09 15:55 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika


--=reklama=--

 

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/10/09 17:20 #28584

  • Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1729
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Ja juz trzeci rok z rzędu piekę chlebuś na zakwasie i nie wyobrażam sobie kupować chleb w jakimkolwiek sklepie czy piekarni bo mojej rodzince 6 cio osobowej juz takowy nie smakuje.
Dodam że piekę go we framudze pieca kaflowego bo jest lepszy niż z kuchenki elektrycznej.
Zakwas co roku odnawiam.
Mąka mieszana żytnia,pszenna,tortowa,razowa 1,5kg
3 łyżeczki soli.
(siemie,słonecznik,otręby,płatki owsiane 1,5 szkl)
1,5 l wody letniej,mieszam wszystko odstawiam w naczyniu na 1h,
przekładam ciasto na brytfanki w zależności od temperatury w pomieszczeniu czekam aż ciasto wyrośnie.
2 płaskie łyżki zakwasu.
wierzch chlebusia przed wstawieniem do pieca smaruję wodą.


Ostatnio zmieniany: 2016/10/09 17:25 przez Dagusia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, takasobie, Ave

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/10/30 17:51 #33028

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
A ja upiekłam w zeszłym tygodniu bułeczki 2 razy.

1/2 kg mąki
2,5 dag drożdży
300ml wody i mleka pół na pół
łyżka miękkiego masła
2 łyżeczki soli, łyżeczka cukru

Wszystko zmieszałam, wyrobiłam porządnie. zostawiłam 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem uformowałam bułeczki (tępą stroną noża zrobiłam kreskę), pozostawiłam 40 min w cieple do wyrośnięcia. Piekłam 10 min w 200 st. góra/dół, a kolejne 10 min na termoobiegu.

Ostatnio zmieniany: 2016/11/04 09:55 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, Dagusia, Ave

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/10/30 23:03 #33109

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Wypieki wyglądają bardzo apetycznie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/04 09:45 #33783

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 118
takasobie napisał:
A ja upiekłam w zeszłym tygodniu bułeczki 2 razy.

1/2 kg mąki
25 dag drożdży
300ml wody i mleka pół na pół
łyżka miękkiego masła
2 łyżeczki soli, łyżeczka cukru

Wszystko zmieszałam, wyrobiłam porządnie. zostawiłam 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem uformowałam bułeczki (tępą stroną noża zrobiłam kreskę), pozostawiłam 40 min w cieple do wyrośnięcia. Piekłam 10 min w 200 st. góra/dół, a kolejne 10 min na termoobiegu.

apetyczne. fajny prosty przepis, ale chyba zrobiłaś literówkę ;-) - Napewno 25 dag drożdży? :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/04 09:55 #33789

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Oczywiście, ze to bład! Powinno być 25g czyli 2,5 dag. Zmieniam w tekście! Dzięki! :buziak
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/10 11:17 #34781

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 118
nieco kiepskiej jakości ale czytelna fotka przepisu z jakiejś gazety, na bułeczki drożdżowe. Testowałam u Mamy, bo to jej ulubiony przepis i chciała by jej napiec na zapas (do zamrażarki) - w oryginalnym tekście był błąd - na wszystkie składniki potrzeba 1 kg mąki a nie 0,5. Poprawiłam długopisem - co widać zresztą ;-) Nadzienie Mama zrobiła serowo makowe, część bułeczek nadziałam domową nutelllą - czyli gęstymi powidłami śliwkowymi z kakao (przepyszne :mniam ). Samo ciasto wyszło tak fajne, że w zasadzie i bez nadzienia by się obyło :)
Aha - podałam same składniki, dla niewtajemniczonych pare detali:
drożdże rozetrzeć w kubeczku z 1 łyżką cukru (po chwili się rozpuszczą na płyn - jest to równie skuteczne jak zaczyn a szybsze i mniej kłopotliwe.
w misce roztrzepać jaja, wsypać mąkę, masło rozpuścić (nie używam margaryny) i ostudzić (ja na ogół dolewam chłodne mleko i tak czas studzenia skracam ;-) ) Wszystkie składniki do miski, wyrobić dobrze ciasto, zostawic niech odpocznie z godzinę, potem formowac bułeczki, jak urosna to do pieca 180 st (bez termoobiegu) -i piec ok 15-20 minut - zależy od piekarnika. Mają być rumiane i nie spalone. W przepisie niby 60 minut, ale to chyba kolejny chochlik drukarski ;-)
aha - i robiłam bez kruszonki - jak dla mnie to zbędne kalorie, nic nie wnoszące do tematu. kruszonka jest fajna tylko na placku drożdżowym z owocami :-) Takie jest moje zdanie, z którym nikt nie ma obowiązku się zgadzać :-)
Ostatnio zmieniany: 2016/11/10 11:24 przez kerovyn.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, dobra nuta

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/11 08:41 #34961

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1207
  • Otrzymane podziękowania: 3817
Świeżutki, pachnący z nocnego wypieku :P ... Czysto żytni na zakwasie.



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, Efkaraj, dobra nuta

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/12 07:02 #35089

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1207
  • Otrzymane podziękowania: 3817
To jeszcze dorzucę wczorajszą kolację - focaccia ze świeżą szałwią i czosnkiem.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/12 09:17 #35092

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
a gdzie przepis? cook
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/12 15:56 #35138

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1207
  • Otrzymane podziękowania: 3817
Wieczorem eMa zapytam (bo to on na etacie piekarza u nas robi :P ), to wstawię.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/12 22:03 #35214

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1207
  • Otrzymane podziękowania: 3817
FOCACCIA:



Przepis na 2 chlebki:
500g pszennej mąki chlebowej
20g drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
Dodatki jakie kto lubi - nasza była z szałwią i czosnkiem. Można dodać bazylię, rozmaryn, oregano, posypać oliwkami albo suszonymi pomidorami itp. itd.

Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, wymieszać, dodać oliwę i ponownie wymieszać.
Mąkę z solą przesiać do naczynia, dodać rozrobione drożdże i wyrobić luźne ciasto.
Zagniatać ciasto na stolnicy ok. 10 min, aż stanie się gładkie i elastyczne, następnie przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć natłuszczoną folią spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 -1,5 godz. w ciepłym miejscu.
Ciasto odpowietrzyć (tzn. przekłuć) wyłożyć na stolnicę i delikatnie zagnieść z ziołami.
Z ciasta uformować dwie kulki, rozwałkować na krążki i włożyć do formy.
Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość) na ok. 30 min, następnie odkryć folię, zrobić palcami dołeczki, ponownie przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Skropić oliwą, posypać np. czosnkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 25-30 min (do zrumienienia).
Po upieczeniu najlepiej zjadać na ciepło wink-3 !

Smacznego!


A dziś na kolację ciabatta:
Ostatnio zmieniany: 2018/10/08 14:13 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/13 17:59 #35331

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Ja się stanowczo dopraszam o przepis na chleb żytni! Wyszedł wzorcowo, nigdy mi taki cudny nie urósł. Jest albo płaski, albo wklęsły (jest smaczny, ale jestem estetką i musi być jeszcze ładny).
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/13 18:37 #35337

  • markita
  • markita Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4439
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Mam to samo, jak robię czysto żytni, to nigdy ładnie nie urośnie :dry:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/13 20:17 #35366

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Aśka, nie myśl, że dam Ci spokój z przepisem na ciabattę cook wiem w sieci jest tego sporo ale sprawdzony przepis, to sprawdzony, budzi większe zaufanie. :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/13 20:26 #35369

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Asia to nie po ludzku, podstawiasz pod nos taką ciabattę, przepis kochana, przepis. Focaccię juz wydrukowałam, jutro będę próbować.... :mniam
Romciu, przydusmy ją....nie wywinie się, ja tez mam zaufanie tylko do sprawdzonych przepisów.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/13 20:27 przez sierika.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/16 19:44 #35800

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Focaccia juz upieczona, pochłonięta w biegu, pycha..... :mniam , dodałam 1/2 szklanki mąki orkiszowej.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Asia2

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/17 19:06 #35927

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1207
  • Otrzymane podziękowania: 3817
Cieszę się, że smakowało wink-3 !
Z mąką orkiszową nigdy nie próbowaliśmy, hmmm... Trzeba zaeksperymentować.

Na życzenie Miłki przepis na chleb żytni mojego eMa (wreszcie go zmobilizowałam :P ).
Niedługo ciabatta gwizdac ...



CHLEB ŻYTNI:


2 łyżki zakwasu
200g mąki żytniej razowej (typ 2000)
1100g mąki żytniej chlebowej (typ 380)
1 ½ łyżki soli rozpuszczonej w ½ szklanki wody
woda

1. 200g mąki żytniej razowej wymieszać z wodą (do uzykania konsystencji gęstej śmietany ).
Dodać 2 łyżki ożywionego wcześniej zakwasu .
Trzymać w ciepłym miejscu ok. 6-8 h.

2. Następnie dodać 200g mąki żytniej chlebowej i wodę (do uzyskania konsystencji nieco gęstszej niż poprzednio)
Wymieszać łyżką .
Ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 6-8 h.

3. Jeszcze raz dodać 200g mąki żytniej chlebowej i wodę (do uzyskania konsystencji jeszcze nieco gęstszej niż poprzednio)
Wymieszać łyżką .
Ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 6-8 h.

4. Dodać 700 g mąki żytniej chlebowej, rozpuszczoną sól (1 ½ łyżki w nieco ponad ½ szklanki wody) oraz wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wyrabiać mikserem 7-8 min. (ciasto musi zrobić się ciągnące, ale niezbyt spoiste, nie powinno wypływać z przechylonej miski, ale nie może być sztywne)
Pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu. Ponownie wyrobić mikserem 1 min.

5. Przełożyć do formy - u nas to ilość wystarczająca na dwie keksówki (formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką razowa; może być też wersja bez papieru, ale nasze keksówki są już nieco skorodowane ).
Spryskać powierzchnię chlebów wodą, szczelnie przykryć natuszczoną folią spożywczą (tak jest w oficjalnym przepisie, u nas sprowadza się to do namiocików z torebek foliowych - doskonały rozmiar mają foliówki z L. lub B. ). Chodzi o zabezpieczenie powierzchni chleba przed wyschnięciem.
Pozostawić do wyrośnięcia 2-5 h, w zależności od temperatury otoczenia i kondycji zakwasu. Ciasto powinno podwoić objętość. (u nas wyrasta, aż zaczyna wychodzić z formy).

6. Piekarnik nagrzać do temp. max. (ponieważ pieczemy na kamieniu -polecam!, trzeba najpierw dobrze go wygrzać).
7. Pieczenie:
230 st. termoobieg - przez 10 min. Na początku pieczenia i po 4-5 min dokładnie spryskać wodą wnętrze piekarnika i powierzchnię chlebów.
następnie
200 st. grzanie góra-dół 30 min.
180 st. piec ok 20-25 min, do wyraźnego zbrązowienia skórki.

8. Chleb wyjąć z foremek i dopiec na termoobiegu w temp. 200 st. przez 4-5 min. Dobrze upieczony chleb powinien przy opukiwaniu wydawać głuchy odgłos.
9. Odłożyć na raszki do wystygnięcia.

SMACZNEGO!
P.S. Nie zapomnijcie zaopatrzyć sie w świeże masełko...
Ostatnio zmieniany: 2018/10/08 14:18 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, sierika

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/17 19:16 #35930

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Asiu, skoro mowa o kamieniu to jakiego używasz bo ceny widze różne od 50 do 200zł? do tej pory nie skusiłam się na zakup i nie wiem czy ten drozszy faktycznie lepszy :nie_wiem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.223 s.