Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Chleb i bułki własnego wypieku

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/20 08:09 #36221

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1167
  • Otrzymane podziękowania: 3666
Sieriko! Mamy zwykły kamień szamotowy, kosztował o ile dobrze pamiętam kilkadziesiąt zł.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/20 08:09 przez Asia2.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Chleb i bułki własnego wypieku 2016/11/20 19:05 #36270

  • zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 9729
  • Otrzymane podziękowania: 20855
no te bułeczki .........Romciu-pełen zachwyt ,muszę spróbować koniecznie!
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma


--=reklama=--

 

Chleb i bułki własnego wypieku 2017/03/11 14:02 #52555

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Dziś z powodu gości upiekłam chleb orkiszowy. Przepis ten sam, co na TEN , ale zamiast maki pszennej wzięłam pół na pół mąkę orkiszową z pełnego przemiału (dostępna w sklepach na półce ze zdrową żywnością lub mąkami). Nie wsypałam samej mąki orkiszowej, bo wiem, ze ona trochę inaczej się zachowuje, nie jest taka kleista i bałam się, ze chleb będzie się kruszył. Zresztą na tytce napisane było, że pomieszać z pszenną :P

Chleb wyszedł smaczny i ładny, ale ciasto przy tych samych proporcjach to w chlebie pszennym było bardziej lejące i trochę mi wykipiało. Przez to miejscami wyszedł płaski. Już wiem, że trzeba mniej wody i przy świeżych drożdżach należy jeszcze raz zbijać przed wlaniem do foremek.






Ostatnio zmieniany: 2017/03/11 14:12 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2017/03/11 16:17 #52575

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Prawie czuję ten zapach. cook
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2017/07/07 07:07 #75015

  • whoanita
  • whoanita Avatar
Kochani, czy ktoś piekł na suchym zakwasie?

Zakupiłam takie oto coś i co dalej nie wiem... :nie_wiem Piszą wprawdzie, żeby dodać drożdży i wyrobić ciasto, po prostu, ale było wiele głosów w necie, że to się nie może udać. Będę pewnie mieć chleb w smaku drożdżowy. A ja chcę na zakwasie, nie na drożdżach. Drożdże mnie nie interesują. I koniecznie musi być bez cukru. Chyba trzeba je pobudzić, nie? Spróbuję, choć trudno tu o dobre czy dokładne informacje. Rozmieszałam z odrobina wody na papkę i dodałam mąkę żytnia i wodę, jak na odświeżenie zakwasu wyjętego z lodówki. Dalej jeszcze nie wiem co.... :nie_wiem :oops: Mieszać, nie mieszać? Jak mieszać, to kiedy. I nie wiem czy taki aktywowany zakwas, bez drożdży zadziała, czy wyjdzie chleb zamiast kamienia. Wiem, że taki krócej rośnie i nie trzeba czekać tyle dni, co z zakwasem robionym od podstaw. Jak bony dydy, to jest za trudne, na moją zieloną w tym temacie główkę. krecigl

Ale nie dam się, chce mieć własny chleb! Wiele chlebów upiekłam, ale na drożdżach z cukrem (to już odpada). To jest akurat proste jak budowa cepa. Z zakwasem to insza inszość. krecigl Kupić naprawdę dobry chleb też ciężko. W tych kupnych na zakwasie zawsze są drożdże, a moja babcia robiła bez drożdży, ciemny, najpyszniejszy i najzdrowszy. Najwyżej zmarnuje trochę towaru. :oops:
Jakby ktoś coś.... Jakieś wskazówki...
Ostatnio zmieniany: 2017/07/07 07:24 przez whoanita.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2017/07/07 07:50 #75018

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Wychodzi na to, że pewnie Ty będziesz musiała przetrzeć szlaki i spróbować zrobić chleb z tego, co kupiłaś. Moi znajomi też dodają do chleba na zakwasie drożdże, bo boją się, że im się nie uda. think:
Może czas zrobić sobie zakwas jak to w wątku pisaliśmy i spróbować upiec chleb tradycyjnie ;-) Ja dojrzewałam do żytniego chleba na zakwasie 10 lat 2smiech W końcu nie wytrzymałam. Moje chlebki nie są doskonałe, bo zawsze nieco klapnie góra, ale pyszne.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/08 20:44 #130783

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Dziś pierwszy raz upiekłam chleb taki w bochenku, nie w keksówce. hu_rra Śmiejemy się, że dobry jak kupny.
Proporcje:
1kg mąki chlebowej pszennej
10 dag drożdży
łyżka soli
łyżka cukru
1/2 l wody
dodatki wg uznania. Ja dałam łyżkę melasy, szczyptę czarnuszki i szczyptę kminku.

Wymieszałam składniki , wyrobiłam ciasto jak na pizzę. Odstawiłąm do wyrośnięcia, jak podwoiło objętość, znów wyrobiłam. Czynność powtórzyłam i uformowałam bochenek na blasze posypanej mąką, pocięłam ostrym nożem. Jak dobrze wyrosło, włożyłam do piekarnika na 230 st na 10 min, potem piekłam jeszcze 1/2 godziny w 190 st.

Chleb wyszedł bardzo smaczny!





Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, th, piku, Dagusia, nowababka, basik

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/09 13:32 #130828

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 117
  • Otrzymane podziękowania: 127
Miłko, zgrabny bochenek :) Dałaś kostkę drożdży na 1kg mąki? zdziwko
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/09 13:49 #130831

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Zawsze tyle daję do chleba. Co, za dużo, za mało?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/09 13:51 #130832

  • basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 16352
  • Otrzymane podziękowania: 54900
Miłko clap ależ apetycznie chlebek wygląda :mniam aż mi ślinka pociekła :)
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/10 10:12 #130884

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 117
  • Otrzymane podziękowania: 127
Miłko, za dużo. 10g w zupełności wystarczy, bo jak mówi stare piekarskie przysłowie - "dobry chleb potrzebuje czasu" teacher Ja 100g drożdży mam na cztery duże blachy słodkiego placka z owocami :na_ucho
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/10 11:01 #130885

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Pewnie tak! A jaka masz wysokość tego placka? Może przy obecności większej ilości cukru drożdże się lepiej zachowują? think:
Ja lubię jak szybko i pewnie coś wyrasta. Mam może za mało czasu, żeby czekać pół dnia. To z wygody, ale na chleb z keksówek (2 bochenki) zawsze brałam 10 dag drożdży i zbijałam 2-3 razy. Taki był pierwotny przepis.
Następnym razem spróbuję z połową tej ilości, zobaczymy!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/10 13:59 #130889

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 117
  • Otrzymane podziękowania: 127
Mój placek z owocami, z 600g mąki, na całą "piekarnikową" blachę ma zwykle 3-4 cm wysokości. Nawet gdybym robiła z 1kg mąki, dałabym max. 30g drożdży. cook
Przy większej ilości cukru, tak jak przy większej ilości soli, aktywność drożdży maleje - dlatego do słodkich wypieków dodajemy nieco więcej drożdży. Cukier i sól mają właściwości higroskopijne - wiążą / wyciągają wodę z komórek drożdży potrzebną im w procesie fermentacji -to tak w dużym skrócie, bo wkraczamy mocno w zagadnienia piekarskiej biochemii zarowk
Ja do chleba i bułek na samych drożdżach zwykle przygotowuję dzień wcześniej zaczyn. Biorę po 200g mąki i wody a do tego szczyptę( ok. 2g ) świeżych drożdży. Mieszam i wkładam do lodówki aby spokojnie przefermentowało przez noc, czasem dłużej. Chleb na takim zaczynie ma lepszy smak, strukturę i konsystencję oraz dłużej zachowuje świeżość. B)
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, zielonajagoda, takasobie, zanetatacz

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/10 19:50 #130926

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2475
  • Otrzymane podziękowania: 3614
Miłka, nie znasz litości? trzeba brać się za wypiek chleba 2smiech no dobra, próbowac 5dag drożdży? a jak nie bedzie rosło jak trzeba? podoba mi sie dodatek melasy :na_ucho ale faktycznie idzie jesień więc bierzemy się za chleby, nie spotkałam blachy o takim kształcie think:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/11 08:36 #130960

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Tak się zastanawiam.... think: Bo jeśli na noc zostawię zaczyn, to te drożdże się rozhulają i namnożą i w rezultacie i tak będzie ich więcej niż 2g... think:

Ewa! To bez blachy, trzeba samemu sobie taki bochenek ukulać. Ciasto jest dość sztywne, łatwo się formuje.

Reniu! Taki placek jest na pewno pyszny (taki robiła moja mama) ale ja uwielbiam taki wysoki - drożdżówkę na 6-7 cm. Nie udało mi się upiec takiego z ilością drożdży jak w przepisie więc dałam więcej i w rezultacie znalazłam przepis jak w wątku o ciastach drożdżowych. Też ta proporcja - 1kg maki 10 dag drożdży.
Ostatnio zmieniany: 2018/09/11 08:44 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/09/11 11:02 #130972

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 117
  • Otrzymane podziękowania: 127
Miłko, w cieście chlebowym drożdże przede wszystkim metabolizują - produkcja gazów podczas fermentacji powoduje rozrost ciasta. Do rozmnażania potrzebują tlenu, ten zaś jest zużywany bardzo szybko na początku mieszania. W zaczynie, o którym pisałam wcześniej, zachodzi nie tylko fermentacja ale przede wszystkim autoliza pozytywnie wpływająca na ciasto.
Jeśli chodzi o Twoją drożdżówkę to z powodzeniem możesz zmniejszyć ilość drożdży o połowę. Przeczytałam ten przepis, ma dość dużo tłuszczu ale nie widzę powodu, żeby dawać 100g drożdży. Weźmy za przykład klasyczną brioszkę - w niej stosunek ilości masła do mąki wynosi 1:2 :ohmy: ( to ciężkie ciasto ) i przy tym max.50g drożdży na 1kg mąki.
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Ave

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/12 13:54 #140492

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Wcześniej pisałam o moich niepowodzeniach związanych z chlebem żytnim na zakwasie. Posłuchałam bliźnich i wzięłam się rzetelnie za produkcję dobrego zakwasu. Udało się! Przede wszystkim czytając porady Asi stwierdziłam, ze po prostu daję za mało zakwasu w stosunku do mąki.
Tym razem chleb wyszedł wzorcowy - jak ze sklepu 2smiech




Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, VERA, basik

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/18 22:36 #141673

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Nie tak dawno sprawiłam sobie 2 garnki rzymskie, jeden do pieczenia mięs a drugi do wypieków chleba. Powiem Wam coś niesamowitego, jest genialny.
Przepis bardzo prosty a chlebek wyśmienity.

Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim

kładniki:Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim
- 900 g mąki (dałam mąkę babuni 650 do ciast drożdżowych i wypieku chleba)
- 14 g drożdży instant
- 700 ml letniej wody
- 3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- orkiszowe płatki pełnoziarniste (lub inna posypka np. bułka tarta)
- olej rzepakowy

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy.
Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin
. Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód.
Ciasto jest luźne, z pęcherzykami, i takie ma być – pod żadnym pozorem nie dosypujemy więcej mąki.
Przkrywamy uformowany bochenek (można miską, w której wyrastał) i przygotowujemy garnek.
Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna
Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut
. Na 15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy pokrywę garnka (uwaga na parę) i dopiekamy wierzch chleba. Upieczony bochenek wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.

Przepis mam z bloga"Moje wypieki i nie tylko"

a tak wygląda mój dzisiejszy wypiek.





Ostatnio zmieniany: 2018/12/18 22:38 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, takasobie, Pani Bestia, basik

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/22 15:02 #142325

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25640
  • Otrzymane podziękowania: 66659
Roma napisał:
Nie tak dawno sprawiłam sobie 2 garnki rzymskie, jeden do pieczenia mięs a drugi do wypieków chleba.

Romciu, wracając z pracy wskoczyłam do sklepu a tam, na półce stały 2 garnki rzymskie. podłuzne, cena 59,99. Obawiam się jednak, ze jak na moje potrzeby, to strasznie wielkie krecigl Czy Twój ma jakś określona pojemnośc, która była napisana na etykiecie. Ja nie sprawdziłam, jaka jest pojemnośc tych w sklepie :mur
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/22 21:47 #142396

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14463
  • Otrzymane podziękowania: 43408
Ja widziałam w netto garnek rzymski, ale stwierdziłam, że ... za mały, bo by mnie wyśmiali, gdybym taki bocheneczek upiekła! Ostentacyjnie wyjęliby lupę! 2smiech
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.191 s.