Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Chleb i bułki własnego wypieku

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/22 21:58 #142397

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27106
  • Otrzymane podziękowania: 73477
Dawno to było? Mam Netto rzut kamieniem.

I jeszcze pytanie do Romci - jak długo ten chleb zachowuje względna świeżość?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/22 22:07 #142400

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Nie było dawno, ale szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie, kiedy dokładnie to było, czy tydzień, czy miesiąc temu. :oops: :oops: :oops:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/23 15:14 #142437

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Poolu, jeden mam 4 litrowy, okrągły do pieczenia chleba jest na ok 900gr mąki a drugi to duży gar do pieczenia mięs. Chleb 3 -4 dni jest jadalny ale ja sobie część zamrażam i mam zawsze świeżutki.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/23 20:39 #142466

  • basik
  • basik Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 18548
  • Otrzymane podziękowania: 66149
Również mam ochotę na garnek rzymski, ale póki co dziś metodą tradycyjną upiekłam wek /to ta długo bułka z tyłu :lol: / i świąteczną chałkę.


pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/24 00:28 #142495

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27106
  • Otrzymane podziękowania: 73477
Basiu, bardzo udane wypieki :ohmy: Podziel się z nami przepisem na chałkę, może się komuś przyda w przyszłości. To rodzinny przepis, po mamie ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): basik

Chleb i bułki własnego wypieku 2018/12/24 23:20 #142521

  • basik
  • basik Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 18548
  • Otrzymane podziękowania: 66149
Będąc młodą mężatką/ już na swoim/ postanowiłam urządzać wieczerze wigilijne z 12 dań gwizdac
Lata mijały i część dań powoli wypadała z menu :lol: jednak chałkę piekę do dziś cook

Składniki:
-1/2kg mąki pszennej
-ok.szklanki letniej wody
-30g drożdży
-łyzeczka soli
-2 do 3 łyżeczek cukru /w zależności od upodobań/
-3 łyżki oleju
-trochę mleka

Zaczyn: mleko,drożdże,cukier+ mąka rozrobić do konsystensji gęstej śmietany i odstawić do wyrośnięcia

Do miski od miksera wsypać mąkę,sól, dodać zaczyn, olej, wodę i miksować.
Ciasto ma być lekkie, ale nie klejące się. Odstawić do wyrośnięcia na ok.30min po czym na stolnicy podsypanej mąką zagnieść ciasto i podzielić na 5 części.
Uformować wałeczki, zlepić końce i spleść warkocz taki trochę w stylu francuskim i znów zlepić końcówki
Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30min.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok. 40min.

Z podanych składników piekę dwie chałki /zdjęcie j.w./ :)
pozdrawiam Basia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, nowababka, Marysia, Maryna44

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/09/28 15:26 #177736

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Wczoraj upiekłam foccacię. Wyszła dobra, ale chciałabym, żeby dziury wyszły większe. Ale to chyba wychodzi przy wyższych temperaturach think:








Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Pani Bestia, basik

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/09/28 19:56 #177762

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 127
  • Otrzymane podziękowania: 143
Duże dziury, to przy bardziej nawodnionym cieście. Ciabattę upiecz cook to będą dziury. A focaccia wygląda prawidłowo i bardzo apetycznie :mniam !
"Na początku był Smok..."

Renia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/19 15:55 #180217

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Chyba tylko ja już piekę chleb i eksperymentuję wink-3

Obiecałam w Kawiarence przepis i zdjęcia pumpernikla.

Trudno mi podać przepis, ale spróbuję:

składniki:
1kg maki żytniej razowej, ale takiej grubej wiórzystej, nie jak Melwit ze sklepu.
1-1,5 łyżki soli
0,5- 0,8 zaczynu z zakwasu żytniego
szklanka żyta namoczonego i gotowanego kilka minut
ziarno słonecznika,
rodzynki
ok 50ml - 100ml melasy, albo miód ciemny najlepiej gryczany, 2 łyżki cukru trzcinowego

ok 800ml wody

Wszystko dobrze wymieszać w misce aż się dobrze połączy i pozostawić ok 1 godz w misce.
Do 2 keksówek wysmarowanych i wysypanych otrębami żytnimi włożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia do brzegów foremek.
Zawinąć keksówki w folię aluminiową (posmarować folię olejem, żeby nie przywarła)
Piec 7-8 godzin w 120st.C (piekarnik nagrzać do 150, ale po włożeniu ciasta zredukować.
Ja wstawiłam wieczorem na program z wyłączeniem piekarnika w odpowiednim czasie i potem pozostawiłam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Potem wyciągnęłam w foremek i wrzuciłam jeszcze na blasze do piekarnika na 20 min. 180 st, podopieczeniu i wystygnięciu zawinęłam cały chleb w papier do pieczenia i szczelnie owinęłam folia streczową. Do jedzenia i krojrnia nadaje się po 1,5 - 2 doby.

Tak widzicie, ze nie jest łatwo, ale ja jestem uparta.
















Dalsze przechowywanie - szczelnie owinąć w papier do pieczenia i folię!!!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, Efkaraj, markita, Pani Bestia, basik

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/19 16:26 #180220

  • markita
  • markita Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4439
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Ja piekę chleb ciągle i nieprzerwanie, ale nie mam czasu na eksperymenty ;). Twój wygląda fantastycznie :bravo , może w zimie się skuszę.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/19 19:50 #180236

  • Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1743
  • Otrzymane podziękowania: 5327
A ja zaprzestałam pieczenia chleba, gdy małżonek zaczął eksperymentować z jadłem bezglutenowym, teraz po zakwas muszę chyba pojechać do Markity :lol: .

Marta, muszę sprostować [dopiero przeczytałam Twój wpis z 1 strony], zakwas, którego używasz od lat jest tutejszy, roztoczański [od mamy mojej koleżanki],.... cook

Miłko, Twój chlebek bardzo apetyczny, kusi .....
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2019/10/19 19:56 przez Elsi.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): markita, takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/20 16:32 #180305

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Elu! Ja zakwas też będę musiała zrobić sobie sama, bo zużyłam cały i zapomniałam odłożyć do słoiczka, ale mam taki na żurek więc chyba go wykorzystam.

Aaa! I przeczytałam ostatnio, że jeśli ktoś nie ma nietolerancji glutenu, to dieta bezglutenowa jest bez sensu. No chyba, że istnieją ważne wskazania medyczne (po konsultacji z lekarzem).
Tak też polecam domowe chlebki, czy to żytnie, czy pszenne! Nie powinny nam zaszkodzić jedzone ze zdrowymi dodatkami! :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/20 18:18 #180318

  • Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1743
  • Otrzymane podziękowania: 5327
Miłko, ja wiem, że dieta bezglutenowa bez wskazań lekarza nie ma sensu,
ale niektrzy muszą się o tym przekonać sami, ot, taka fanaberia :silly:
Już raz próbowałam zrobić sama zakwas, ale mi nie wyszło, łatwiej poprosić o odłożenie piekących regularnie.
Rozdałam zakwas tylu osobom w okolicy, które dotąd pieką, że to nie będzie takie trudne. :)

Zmobilizowałaś mnie zdjęciami tego pumpernikla.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/20 18:19 #180319

  • markita
  • markita Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4439
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Ela jak coś, to służę :lol:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Elsi

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/20 21:44 #180356

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Październik się kończy to czas na pieczenie :lol: chyba zacznę od zrobienia zakwasu bo już dawno zazrzuciłam :( a tę wiórzastą 2smiech mąkę to gdzie kupujesz? na rynku czy gdzie? skoro nie Melvit.. think: albo wiesz co, zamiast meczyc sie wypiekami zrobię zamówienie na chlebek, co Ty na to :diabelek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/21 08:36 #180390

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Ja dziś zaczynem produkcję nowego na bazie tego, co pozostawiłam na żurek. Lubię mieć.
Moja mama całe życie piekła, mnóstwo czasu spędziła przy mikserze i piekarniku. Teraz ma 86 lat i na sobotę upiekła dwa torty!
Pamiętam, jak babcia była chora, ja byłam nastolatką, to mama rano piekła bułeczki maślane w prodiżu dla swojej mamy, bo babcia nie miała apetytu.

I ja tak mam. Lubię się kręcić wkoło piekarnika, a że słodkiego, z małymi wyjątkami, nie lubię, to piekę właśnie chleby, bułki i inne utwory. Fajnie, że mąż lubi mi pomóc i w pieczeniu, i jedzeniu. :lol:

Ewka! Co ? Przysłać Ci bochenek chlebka? 2smiech Eeee! Upieczesz sama o wiele lepszy! :buziak
A tak poważnie:
Mąkę wiórzastą kupuję z młyna. I to tak nie mam łatwo, bo zamawia ją u swojej mamy kolega z pracy. Mama kupuje w młynie, kolega odbiera i przywozi w workach po 5kg. Można by się pokusić o poszukanie młyna w okolicy, albo taką mąkę żytnią razową ze sklepu wymieszać z otrębami żytnimi.

Jeśli ktoś będzie piekł ten pumpernikiel, pokażcie go proszę i podzielcie się doświadczeniem!

PS.
Może ktoś będzie miał czas, żeby obejrzeć!

Tradycyjne pieczenie chleba
Ostatnio zmieniany: 2019/10/21 10:44 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chleb i bułki własnego wypieku 2019/10/21 21:39 #180485

  • sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2474
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Zanim obejrzę to napisze, że mam młyn 10 km od domu ale tam mali nie maja szans wejść w łaski 2smiech a taką bardzo wiórzastą makę sprzedaje zaprzyjaźniony pan z rynku.

Obejrzałam, jak lubię takie klimaty, zaciągają dawną wsią/ jestem miłosniczką Chłopów, wszyscy dziwili się kiedyś, że młoda dziewczyna z miasta śpi z Reymontem pod poduszką 2smiech / pamietam gdy Jagusia z Dominikową piekły chleb a Boryna wpadł z mrozu to wrzeszczały, żeby drzwi zaparł bo chleb się przeziębi :lol:
Ostatnio zmieniany: 2019/10/21 21:58 przez sierika.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Chleb i bułki własnego wypieku 2020/04/22 09:56 #197862

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15708
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Znowu kombinuję. Zachciało mi sie takiego chleba w bochenku. Szukałam przepisu i wszystko dla mnie było zbyt skomplikowane, albo ... za proste (stoi pan w piekarni i opowiada, ze sypie mąkę, leje wodę i zakwas, dodaje soli, miesza i potem porcjuje i bochenki rosną w koszyczkach).

W końcu znalazłam przepis u Irlandczyka:



I zrobiłam wg tego przepisu, z tym, że jednak wyrabiałam ciasto hakiem w mikserze. Dość długo.



Ostatnio zmieniany: 2020/04/22 13:15 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, basik, Danusia

Chleb i bułki własnego wypieku 2020/04/22 19:08 #197906

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13888
  • Otrzymane podziękowania: 33667
A ja wczoraj popołudniu stwierdziłam, że braknie nam chleba na rano, więc mus było upiec :) Za to rankiem jako pierwsza załapałam się na chrupiącą piętkę z masełkiem :mniam



Nie piekę chlebów na zakwasie. Piekę zwyczajne, ale nam takie smakują. Chleb wychodzi taki, jakie mam akurat mąki. Ten jest pól na pół pszenno-żytni.

300g maki żytniej gruboziarnistej
300g mąki pszennej (dałam wrocławską)
400ml wody
50ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
opakowanie drożdży suchych - 7g

Wszystko razem daję do miski i wyrabiam ciasto mikserem. Jeśli maka jest za sucha, można dolać wody. Po wyrobieniu odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wyrabiam jeszcze raz i odstawiam do wyrośnięcia na 30 - 60 minut (zależy ile mam czasu)
Po wyrośnięciu wkładam ciasto do keksówki i piekę w 180oC przez 40minut.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, basik, Danusia

Chleb i bułki własnego wypieku 2020/04/22 20:32 #197918

  • Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 11971
  • Otrzymane podziękowania: 22975
Ja piekę z przepisu który podała mi Gosia -chleb z ziarnami-z tych składników wychodzą dwa bochenki.
1 kg mąki krupczatki
6 łyżek siemie lniane
6 łyżek słonecznika
3 łyżki dyni
3 łyżki sezamu
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 szkl.otręb pszennych
Wszystkie te suche składniki wymieszać w misce a potem dodać
70 g drożdży
1 litr ciepłej wody
oczywiście drożdże rozrobić w części ciepłej wody.Zostawić do wyrośnięcia na 10 min potem wyłożyć do foremek wysmarowanych olejem i znów zostawic na 10 min do wyrośnięcia potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 st z termoobiegiem na 1 h.

Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, takasobie, zanetatacz, basik
Czas generowania strony: 0.190 s.