Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Wielkanoc na naszych stołach

Wielkanoc na naszych stołach 2017/03/11 19:51 #52641

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
W polskim zwyczaju, po porannej rezurekcji rodzina zasiada do uroczystego śniadania wielkanocnego, które rozpoczyna się składaniem życzeń i dzieleniem się święconką z koszyczka. Na stołach znajdują się jajka, wędliny, wielkanocne baby i mazurki. Stoły zdobione są bukietami z bazi i pierwszych wiosennych kwiatów. W niektórych regionach, np. u nas na Kociewiu rodzice chowali w domu lub w ogrodzie koszyczki ze słodyczami, prezenty od wielkanocnego zajączka, na poszukiwanie których wyruszały dzieci.




Zapraszamy do dzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami regionalnymi i nie tylko
Ostatnio zmieniany: 2017/03/18 18:19 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, chester633, zanetatacz

'Tradycje i przepisy wielkanocne w naszych domach i na stołach 2017/03/11 20:58 #52680

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Pasztet w cieście

2 szklanki mąki
20 dag masła
2 żółtka
3 jajka
1 łyżeczka cukru
sól
1 cebula
olej
1 kg mielonego mięsa drobiowego
30 dag piersi kurczaka
25 dag szynki
½ pączka natki
świeżo mielony pieprz
szałwia do dekoracji

1.Z mąki, masła, żółtek, szczypty soli i cukru zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
2.Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Przesmaż na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju, Dodaj do mięsa mielonego, wymieszaj. Na samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Pierś kurczaka oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Obsmaż na oleju, przestudź, pokrój na kawałki. Szynkę pokrój w kostkę. Umytą natkę posiekaj.
3.Do masy mięsnej dodaj całe jajka oraz posiekaną natkę. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj z szynką i kawałkami odsmażonej piersi. Kruche ciasto rozwałkuj, wylep dno i boki formy.
4.Nałóż masę mięsną, przykryj resztą ciasta (możesz także powycinać z niego ozdoby). Ciasto posmaruj białkiem, a będzie lśniące. Wstaw do piekarnika. Piecz 60 minut w temp. 180 stopni. Wystudź. Udekoruj szałwią.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz


--=reklama=--

 

'Tradycje i przepisy wielkanocne w naszych domach i na stołach 2017/03/11 21:10 #52686

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Biała kiełbasa w czerwonej glazurze

1 kg surowej białej kiełbasy
1-2 łyżki oleju
½ szklanki dżemu żurawinowego
lub z porzeczek
3-4 łyżki startego chrzanu
1 łyżka czystej wódki, sól
kilka listków karbowanej sałaty,
roszponka

1. Pętka surowej białej kiełbasy opłucz, a następnie ponakłuwaj w kilku miejscach, aby nie pękły podczas gotowania. Włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj kiełbasę na małym ogniu około 15 minut. Wyjmij, przestudź, posmaruj olejem.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 10 minut, aby się zrumieniła (bez przykrycia).
3. W tym czasie przygotuj glazurę. Dżem żurawinowy lub porzeczkowy utrzyj ze świeżo startym chrzanem. Wmieszaj łyżkę wódki, Glazurę dopraw do smaku solą.
4. Posmaruj kiełbasy, piecz 10 minut, ponownie wyjmij, przywróć, posmaruj reszta glazury i piecz kolejne 10 minut. Podawaj na półmisku ozdobionym sałatą oraz listkami roszponki. Jako dodatki serwuj chrzan, żurawinę i majonez.

Glazura do kiełbasy - dobrą glazurę przygotujesz z 1-2 szklanek soku pomarańczowego wymieszanego z odrobiną musztardy oraz kilkoma łyżkami płynnego miodu. Glazurę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostatnio zmieniany: 2017/03/11 21:10 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz

'Tradycje i przepisy wielkanocne w naszych domach i na stołach 2017/03/11 21:11 #52687

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13598
  • Otrzymane podziękowania: 31835
Od kilku lat na stole stawiam wystruganego z masła baranka. Moja mam nigdy go nie je :) Zresztą swojego też nie je, bo jej żal :)

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz

Wielkanoc na naszych stołach 2017/03/18 19:25 #54159

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
No jak tam koleżanki a gdzie Wasze przepisy na potrawy Wielkanocne. Nie pochwalicie się co też będzie królowało na świątecznych stołach question
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wielkanoc na naszych stołach 2017/03/23 17:41 #55160

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Na stół wielkanocny polecam Ptysie z pastą jajeczno- chrzanową

Składniki
Ciasto ptysiowe:
1/2 szklanki wody,
50g masła,
100g mąki,
3 jajka,
szczypta soli,
Pasta:
5 jajek,
1/2 cebuli,
2 łyżki majonezu,
1/2 łyżki świeżego startego chrzanu,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:
1. Ciasto: Do garnka wlewać wodę. Dodać masło oraz sól. Rozpuścić. Stopniowo przesiewać mąkę. Cały czas mieszając zaparzyć ciasto przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Do ciasta dodać jajka i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskać okrągłe ciasteczka. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Pasta: Jajka ugotować na twardo i obierać. Cebulę pokroić w kostkę. Jajka, cebulę, majonez,chrzan oraz przyprawy przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Upieczone ptysie przekrawać na pół.Na spód ptysia nakładać łyżką lub szprycą porcję pasty,przykryć wierzchołkiem i skleić.


Ostatnio zmieniany: 2017/03/23 17:45 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wielkanoc na naszych stołach 2017/03/28 20:34 #56082

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 43996
No dobra! Mazurki na początek pokażę!

Nie lubię mazurków na kruchym cieście! Widziałam dawno temu w telewizji, ze można zrobić na waflach. I tak też robię.

Składniki:

2 okragłe wafle - andruty
3 białe czekolady
kilka łyżek muesli
kajmak z puszki do ustrojenia
migdały bez skórek
skórka pomarańczowa
suszone morele

Czekoladę rozpuszczamy, muesli rozkruszamy w młynku lub wałkiem w papierze śniadaniowym.
Mieszamy muesli z czekoladą i smarujemy tą masą wafle.
Stroimy kajmakiem przez szpryckę, migdałami, skórką pomarańczową i morelami.






Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma

Wielkanoc na naszych stołach 2017/03/28 20:48 #56089

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Pięknie wyglądają te mazurki a i przepis jest całkiem przystępny.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wielkanoc na naszych stołach 2017/03/28 21:34 #56105

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Online
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25966
  • Otrzymane podziękowania: 68017
A ma ktoś przepis na takiego dawnego mazurka?
Ciekawa jestem, jakie ciasta pieczecie, jako tradycyjne na Wielkanoc?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wielkanoc na naszych stołach 2017/03/28 21:46 #56112

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Poszukam w szpargałach po mojej babci i postaram się coś wstawić cook
Zawsze na Wielkanoc piekłam babkę gotowaną, koniecznie drożdżową i tradycyjny sernik z paskami na wierzchu.
Ostatnio zmieniany: 2017/03/28 21:48 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/13 15:37 #58930

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 43996
Podam przepis na sos tatarski mojej mamy - prosty i pyszny:

5 ogórków konserwowych
słoiczek marynowanych grzybków (leśne lub pieczarki)
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek
2-3 łyżki majonezu

Wszystko drobniutko posiekać, ja siekam w przystawce do blendera, ale po kolei, nie wszystko razem. Szczypiorek posiekać drobniutko nożem. Dołożyć majonez, wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Moja mam dołożyła do sosu tatarskiego rzodkiewkę, ponieważ wydawał jej się ... brzydki. To był strzał w 10! Nie dość, wygląda apetyczniej, to w dodatku nabrał dzięki rzodkiewce pikantności!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/13 16:42 #58940

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13598
  • Otrzymane podziękowania: 31835
Ja sos tatarski robię tez w blenderze. Jak nie miałam bledndera, to mieliłam w maszynce do mięsa. Ale inne składniki daję.
Oczywiście pieczarki marynowane i ogórki konserwowe to podstawa. Do tego jajka na twardo, również drobniutko posiekane. Majonez do konsystencji gęstego sosu. Sól i cukier do smaku. :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/13 17:44 #58963

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Online
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25966
  • Otrzymane podziękowania: 68017
Ja do sosu tatarskiego nie dawałam nigdy rzodkiewek. Czasem, owszem nieco drobnego szczypiorku do dekoracji, ale raczej nie, jako istotny składnik.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/13 21:07 #59013

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Dzisiaj pokażę Wam jak kolejne pokolenia przygotowują się do świąt. Oto mój 8-my z kolei, 3,5 roczny wnuczek jako najmłodszy master szef junior :diabelek Jedyna pomoc dorosłych to odmierzenie produktów i obsługa piekarnika, reszta to wszystko dzieło Antka.















Muszę sprawdzić czy są jadalne


Po ciasteczkach przyszła kolej na jajka
Ostatnio zmieniany: 2017/04/13 21:11 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/13 21:19 #59014

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Online
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25966
  • Otrzymane podziękowania: 68017
Antek zuch!
ja chciałam z wnukami zrobi c tradycyjnego mazurka i dac im ozdobić, ale nie mam tego sprawdzonego przepisu :dry: Za to dziś zięć juz kupił ser (2kg) na duzy sernik, jutro skoczy po jabłka na jabłecznik. tutaj są takie super jabłka do pieczenia o nazwie Bramley. Są boskie :kocham do jabłeczników, więc szkoda nie skorzystać. Zrobimy też chyba małe ptysie z nadzieniem karpatkowym think: , ale to wszystko w sobotę. Nie lubię wcześniej szykować, bo do niedzieli by nie dotrwało. :lol:
Ostatnio zmieniany: 2017/04/13 21:19 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/13 23:21 #59033

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Przepraszam Pola dałam d..y ale całkiem mi z głowy wyleciało.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/14 11:23 #59077

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Online
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25966
  • Otrzymane podziękowania: 68017
No i co z tym mazurkiem? :patel Romcia po kosmetyczkach lata a o przepisie nie pamię :patel ta.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/17 12:10 #59576

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 43996
Już w kawiarence wstawiłam trochę zdjęć, a tu dodam kilka.

Babka jogurtowa


Tegoroczne mazurki


Sernik jeszcze na blasze


Domowy pszenny chleb z ziarnami


Stół jeszcze nie do końca gotowy, brak kiełbasy białej (robi siostra z rodziną), jajek, barszczu. Na talerzach dzielimy święcone jajka, chleb i kiełbasę.


Święconka z domowym mazurkiem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, chester633

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/21 20:16 #60651

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 43996
Już prawie tydzień minął od Świąt, a może zostały nam resztki świątecznych babek, mazurków i ciastek?

Polecam zrobienie kulek rumowych!
Niekoniecznie muszą być rumowe, ale to zależy od naszej fantazji.

Resztki ciastek, babek, mazurków ucieramy w blenderze na okruchy. Nie mogą być to ciasta z kremem, ale wszystkie inne jak najbardziej.
Trudno mówić o proporcjach, ale ja do moich okruchów wsypałam 2 łyżki kakao, wlałam 2,5 łyżki amaretto (może być rum, nalewka wiśniowa lub inny aromatyczny alkohol) oraz ćwierć kostki miękkiego masła. Wszystko ze sobą połączyć i ugnieść. Z tego "ciasta" uformować kuleczki i obtaczać w kakao lub wiórkach kokosowych, schłodzić i jeść!








Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Wielkanoc na naszych stołach 2017/04/21 20:59 #60675

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Online
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 6689
  • Otrzymane podziękowania: 14563
Ależ smakowicie wyglądają! :mniam
Kiedyś, kiedyś było coś podobnego, nazywało się 'bajaderka" :mniam
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.199 s.