Leonidasie... elitarne rodki uczą nas cierpliwości... niestety wolniejsze namnażanie pociąga za sobą większe koszty, stąd i finalnie te niebotyczne ceny
Tymczasem... wyłowione w wątku 'Pochwalmy się ogrodowymi zakupami'
wojtek napisał:
Pojechałem wczoraj do "mojego" ogrodnika po agrest pienny, a przywiozłem dwie azalie Hübbersa:
Zuza i
Arima
Rośliny średnich rozmiarów ale Zuza to nowość na rynku, więc za 25 zł to chyba dobra cena .... agrest też był
Wojtek... gratuluję zakupu... 'Arima' to piękna azalia...
a 'Zuzę' chętnie poznamy
'Arima' należy do serii trynidadzkiej Karla-Heinz Hübbersa, gdzie miana poszczególnych azalii pochodzą od nazw miast i miejscowości ulokowanych na wyspie Trynidad... dla przypomnienia:Trynidad i Tobago to kraj ojczysty, Latchmin Hübbers, żony hodowcy i to właśnie ona jest pomysłodawczynią nadawania azaliom ich nazw
Do serii tej należą także:
Rh 'Caparo'
Rh 'Icacos'
Rh 'Manzanilla
Rh 'Marabella'
Rh 'Maracas'
Rh 'Maraval'
Rh 'Mayaro'
Rh 'Mayo'
Rh 'Piparo'
Rh 'Siparia'
Rh 'Toco'
Rh 'Tortuga'
Natomiast
'Zuza' a także
'Ewa-Roza',
'Iya' oraz
'Nina-Lisa', wprowadzone do obrotu w roku 2020, to przedstawicielki nowej serii, którą - na nasze potrzeby - nazwałam imienną... podejrzewam, że mogą to być imiona kobiet, które coś znaczą/ znaczyły w życiu Hübbersa... niestety poza info o żonie, nie doszukałam się żadnych innych dotyczących jego najbliższych... poza... faktem posiadania teściowej, której dedykowany został różanecznik 'Sumari'... tudzież 2 siostrzenic żony, które patronują różanecznikom 'Reshma' i 'Deenah' oraz szwagierki żony, która wypełnia takąż rolę w stosunku do różanecznika 'Sharda'
W Polsce hodowlą i dystrybucją azalii, różaneczników oraz kalmii, które wyszły spod ręki Hübbersa zajmują się firmy Tadeusza Kusibaba i jego córek i zięciów, skupione w grupie
in-vitro Kusibab... a że sprzedają materiał laboratoryjny tudzież rośliny w multiplatach do dalszej produkcji szkółkarskiej i tylko w ilościach hurtowych, to trochę to trwało zanim 'Zuza' i jej koleżanki wyrosły na tyle, by trafić do sprzedaży detalicznej, co ma miejsce obecnie