Tomaszu, siałeś tego długosza, jak oceniasz efekty?
Moja Osmunda lancea, równolatka z tomaszową, nie miała w 2014 r szczęścia. Ciepła zima i wczesna wiosna spowodowały, że już w kwietniu pokazały się liście - także zarodnionośne. Warto podkreślić, że ten długosz w ogóle ma tendencję do bardzo wczesnego pokazywania pastorałow! Kilka nocy z temp. -6C zrobiło swoje. Później ładnie odbiła, ale nie była już tak piękna, jak egzemplarz Tomasza. Późnym latem zmieniłam jej stanowisko na bardziej słoneczne i osłonięte i nieźle się w sumie zebrała. Tylko latem przysparza mi nieco kłopotów, muszę w upały często, co najmniej raz dziennie ją podlewać.
Witaj Zen, dziekuję Jak nie raz i nie dwa, powtarzaliśmy, literatura na temat paproci jest bardzo skąpa. Myszkując i czytając o nich, mam czasem wrażenie, ze piszący powtarzają jakieś informacje a sami nigdy z ta paprocią się nie spotkali, lub nie byli łaskawi przyjrzec się jej... bo jak można stwierdzić, że lancea podobna jest do regalis??? Masz je, to wiesz o czym piszę. Mało dobrych zdjęć porównawczych i w ogóle ogólna mizera w tym temacie. A szkoda, bo to naprawdę ciekawa paproć .
Tomaszu, siałeś tego długosza, jak oceniasz efekty?
Efekty oceń na poniższych zdjęciach
Zarodniki osmundy tracą zdolność kiełkowania już po kilku miesiącach, więc najlepiej je wysiać zaraz po zbiorze.Z tego co pamiętam te zebrane były już w połowie maja.
Przedrośla i pierwsze sporofity.
W tym roku kilka siewek zostawiłem na zimę w gruncie.Zobaczymy jak przezimują?
Na zdjęciu już 2,5 letnie rośliny.
Jak napisałam we wstępie tego watku, Osmunda lancea jest jedną z najwcześniej wznawiających wegetację paproci, stąd jej uprawa jest dla mnie niemałym stresem. No bo po co paproć pokazuje zaczątki pastorałów już na początku marca a zarodniki jej są dojrzałe już w maju?
Już wczoraj zauwazyłam jej białe kotki zwiniętych pastorałów . Teraz, to kwestia kilkunastu ciepłych dni, by się rozwinęły.
U mnie nie było opadów śniegu, ale dwie ostatnie noce były z przymrozkami, więc nie wiem, czy Osmunda lancea nadal rośnie bez kłopotów. Ostatnie4 zdjęcia mam sprzed 2 dni, wtedy pastorały były juz całkiem rozwinięte a sporofile górowały nad całą kepą. Jeden wielki sporofilowy bukiet. Dziś się przekonam, czy to zdjęcie jest już historyczne...
Osmunda lancea jest najszybciej startującą i najdynamiczniej rosnacą paprocią wśród wszystkich długoszy.
U mnie nie było opadów śniegu, ale dwie ostatnie noce były z przymrozkami, więc nie wiem, czy Osmunda lancea nadal rośnie bez kłopotów.
.
Żaden ze sporofili nie przetrwał majowych przymrozków - wszystkie zbrązowiały i uschły. Także trotofile po jednej części kępy, ucierpiały.
Dziś Osmunda lancea wygląda już dość przyzwoicie- pojawiły się nowe pastorały i wciąż rozwijają się młode, nieco rudawe liście.
fot.,27.07.2017r
Dziś przeniosłam go na inne, lepiej osłonięte i mocniej podlewane stanowisko o kwaśnej glebie.
.
Bo to w ogóle jest kapitalny gatunek długosza! Ma te wadę, ze bardzo wcześnie startuje a niekwestionowaną zaletą jest jej rozmiar. O ile inne długosze są wielkimi i dużymi paprociami, które nie trafiają do mniejszych ogrodów, Osmunda lancea jest takiej wielkości, ze swobodnie może być sadzona nawet w mikro ogródkach.
13.04.2018 -wczesny start Osmunda lancea, jak zawsze .Kapitalne, pokryte białym meszkiem pastorały już czają się gotowe do rozwinięcia
Dziś (16.04.2018), pastorały na tyle urosły, że widać mnóstwo jeszcze zwiniętych liści zarodnionośnych
Przykro mi, że to ja znów zaczynam tegoroczne wpisy w watku o tym długoszu, ale tak juz chyba musi być. Między suszkami z ubiegłego sezonu pokazały się już białe, wełniste łebki pastorałow. Z zadowoleniem stwierdzam, ze o około tydzień później, niż w 2018 roku.