Sezon kwitnienia różaneczników niedługo się zacznie, więc małe wspomnienie z ubiegłego sezonu
We wpisie na forum z 04.06.2016r, napisałam:
"Przyznam,ze w tym roku nie nasyciłam się różanecznikami, choć jeszcze nie wszystkie kwitly. Burze na przemian z palącym słońcem i upałami podziałały i kwiaty szybko zbrązowiały i opadły. Zdążyłam troszkę pofocić, aby mieć co wstawiać do baz, ale czuję pewien niedosyt. Teraz własnie rozpoczyna kwitnienie sztandarowy Rh Wojsławic Von Oheimb Woislowitz".Przepraszam za jakośc zdjęcia, dopiero 'ustawialismy' forum, więc zdjęcia nie wchodziły najlepszej jakości i wielkości.
Do tego forum nie masz dostępu
"Różanecznik Von Oheimb Woislowitz , którego nazwa została nadana na cześć właściciela majątku i założyciela Arboretum w Wojsławicach , Friedricha von Oheimba w ty sezonie obficie zakwitł, w dodatku o czasie, kiedy inne różnaczeniki już przekwitły
"
Przyznam, ze darzę ten różanecznik specjalna estyma, wynikająca chyba z mojej miłosci do Wojsławic. Obiektywie patrząc, ten różanecznik nie jest jakims super pokazowym....najpiękniejszym z rózaneczników, choć oczywiście według mojego gustu. Lubię raczej ciemniejsze barwy, ale to własnie różanecznik Von Oheimb Woislowitz' był moim obiektem westchnień przez kilka lat. Oglądałam go dzisiaj, ma dużo pąków kwiatowych, więc powinien ładnie zakwitnąć.