Zachęcony postanowiłem uruchomić wątek poświęcony katalogowaniu naszych ogrodowych roślin. Pamiętanie o wszystkim, co mamy w swoich ogrodach, zwłaszcza przechowywanie dokładnych nazw odmian staje się z czasem coraz trudniejsze, wymaga cierpliwości i systematyczności, a często też po prostu nie wiemy, co dokładnie mamy, bo np. nie przywiązywaliśmy wagi do aż tak dokładnych danych lub zagubiliśmy etykiety czy wreszcie nie możemy się przez nie skutecznie przekopać, bo całą masą zalegają w szufladach. Dzięki temu forum udaje się często zidentyfikować jakąś odmianę, więc warto by od razu gdzieś ją sobie trwale przechować. Wielu z nas po prostu umieszcza etykiety obok stanowiska rośliny, ja też ostatnio zacząłem coś podobnego praktykować, ale przyznam, że im więcej ich ustawiałem, tym mniej mi się to podobało. Jakoś tak wizualnie mi nie leży, wolę jak ogród przemawia tylko językiem roślin i nic nie zaburza jego oglądu. Oczywiście plakietki można ukryć za rośliną, żeby tylko nam przypominały w razie wątpliwości, z czym mamy do czynienia, nie trzeba ich za bardzo eksponować, tak czy owak uznałem, że lepszym sposobem jest jakaś dokumentacja elektroniczna ze zdjęciami i opisem, do której można by w razie wątpliwości sobie zajrzeć. Szukam obecnie takich rozwiązań w Sieci z nadzieją, że istnieją jakieś aplikacje, które by w tym pomogły, niekoniecznie muszą być dedykowane ogrodnikom, ale może dadzą się zastosować do wspomnianego celu. Może już ktoś z Was ma jakieś swoje ciekawe rozwiązania, więc zapraszam, dzielcie się tu swoimi doświadczeniami, jak Wy sobie z tym radzicie, co ewentualnie proponujecie lub co znaleźliście i zastanawiacie się, czy nie dałoby się tego wykorzystać dla ułatwienia sobie życia? Na pewno też znajdą się chętni, by z tych doświadczeń skorzystać, a po prostu podyskutować nie zaszkodzi. Wiem od Marysi (nowababka), że w wątku o liliowcach krótko ten temat poruszono, ale osobny wątek będzie chyba lepszym rozwiązaniem.