Jeden z bardziej znanych krokusów jesiennych. Uprawiany dla ozdoby, ale też jako przyprawa-afrodyzjak. Do celów kulinarnych wykorzystuje się rozgałęzione znamiona słupka.
Pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Europy lub Azji Mniejszej. Nieznana jest jego forma dzika, wydaje się, że jest blisko spokrewniony z Crocus cartwrightianus Herbert, który normalnie zawiązuje nasiona, w przeciwieństwie do C. sativus, który albo nie zawiązuje nasion wcale, albo tylko płonne.
Wyrasta z niewielkiej bulwocebulki o średnicy ok. 2 cm pokrytej siatkowatą łuską, do wysokości 15 cm.
Kwiaty lila-niebieskawe, lila-różowe, a nawet białe, sześciopłatkowe pojawiają się w IX - X.
Preferuje stanowiska nasłonecznione, gleby lekkie, przepuszczalne, o odczynie neutralnym lub lekko kwaśnym. W uprawie rozmnażany jest tylko wegetatywnie
> Ilustrowany wykaz krokusów kwitnących jesienią
fot.Wiesław G
.