Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/19 21:28 #20982

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17278
Stan zdrowia babci, przynajmniej chwilowo, się ustabilizował i zdecydowałyśmy wspólnie, że będzie tymczasowo w Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym. Wbrew temu, co pokazują w telewizji, jest to przyjazne miejsce, prowadzone przez 2-kę bardzo sympatycznych ludzi i babcia dobrze się tam czuje :) . Ja, jestem teraz znacznie spokojniejsza, bo wiem, że ma profesjonalną i życzliwą opiekę i już nie przytłacza mnie takie poczucie odpowiedzialności za jej życie.
Tak więc, mogę zająć się swoim życiem.
W ramach odreagowania zdarłam trawnik a dzisiaj przerzuciłam 2 tony ziemi, żeby podwyższyć rabatę :P .
Nie mam zdjęcia po przerzuceniu ziemi, bo było za ciemno, ale pokażę Wam to, co zrobiłam wczoraj ;) .
Przed:

Po:

Te wiaderka wskazują miejsca, gdzie będą posadzone trzy hortensje Bobo. Jedna rośnie już na lewej części rabaty, ale zostanie lekko przesunięta i dosadzone będą kolejne 2 szt. Spójrzcie, czyż nie jest piękna?

Dodatkową jej zaletą jest to, że jest niska, więc będę mogła posadzić za Bobo liliowce, które rosną z prawej części rabaty. Akcentem wiosennym będą piwonie i irysy ;) .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, piku, edulkot, Dagusia, Baba z psami, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/19 21:33 #20985

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72935
Edyta,tytan pracy z Ciebie! Nie wiem,jaka jest u was pogoda,ale nasze upały zniecheciłyby i Herkulesa do przerzucania takiej ilosci ziemi :czarownica

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/20 07:30 #21030

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu, ja muszę dosadzić rośliny od północnej strony piwniczki, bo barwinek się nie sprawdził. Za słabo stabilizuje grunt i wszystko się obsuwa, a poza tym, potrzebuję dojście do pielenia. Najlepiej byłoby zrobić podobne schodki, jak od południa, ale u mnie towar też się kończy :P .

Martuś, jak pisałam już u Ciebie, moja Bobo ma ok. 60 cm i jestem nią zachwycona :kocham .

Ino, dziękuję za wsparcie :przytulam . Sytuacja chwilowo się unormowała, więc korzystam i nadrabiam wszelakie zaległości. Nie wiem, na jak długo, bo babcia po wyjściu ze szpitala była w domu 1,5 doby i trafiła tam ponownie. Teraz jednak mija już 4-ta doba od opuszczenia przez nią murów szpialnych i wydaje się, że wygląda lepiej :) .

Polu, ziemię zrzucili mi na przejazd, więc nie miałam wielkiego wyboru. Dzisiaj jestem umówiona z koleżankami na wyprawę do Szmita i musiałam utorować drogę dla samochodu. Zresztą, praca fizyczna zawsze dobrze mi robi :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, inag1

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/20 07:45 #21033

• aguniada
  • aguniada Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1628
Edyta, rabata po zdarciu darni zapowiada się wspaniale!
Widzę, że dostałaś skrzydeł i energii - to dobrze :buziak Babcia na pewno ma dobrą opiekę, a Ty będziesz spokojniejsza.
Bobo prezentuje się pięknie, ciekawa jestem efektu ostatecznego.
Brawo!
W doskonałej fotografii chodzi o głębię uczucia, nie głębię ostrości - Peter Adams.
Zapraszam: Ogród w cieniu brzóz oraz AD Photography
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/20 07:48 #21035

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Edyta,zerknij prosze,czy on ma jeszcze w sprzedazy gillenie o pokarbowanych listkach. Szukam jej wszedzie a obilo mi sie o uszy,ze tam jest . recourse

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/20 20:44 #21121

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu, niestety za późno przeczytałam Twój wpis, tak więc niestety nie mogłam sprawdzić :( .

Aga, dokupiłam u Szmita Bobo, a poza tym, po drodze były Zielone Progi gwizdac . Z racji późnego powrotu dużo nie zdziałałam, więc dalsze prace już po niedzieli ;) .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 11:03 #21198

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Witaj Edytko piękne Te Twoje kamienne ścieżki,ja taką ścieżkę zrobiłam w daliach i ciągle mi chodniczek zarasta,wpadłam więc na genialny pomysł,polewam go wrzątkiem i na jakiś czas znika trawa :woohoo:
Potwierdzam hortusia bobo jest supcio, u mnie rośnie trzeci sezon na wiosnę spróbuję ją odsadzić .

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 11:35 #21204

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dagusiu, ja kamienie układałam na suchy beton i tak, gdzie wypełniłam dokładnie szczeliny nic nie rośnie. Chwasty pojawiają się jedynie w miejscach, gdzie została ziemia :P .

Nastał czas hortensji, więc wyszłam z aparatem do ogrodu i zrobiłam przegląd. Słońce było już nieco za ostre, więc niektóre zdjęcia są mało wyraźne, ale wybaczcie mi te niedociągnięcia. Może kiedys nauczę się lepiej fotografować :P .

Incrediball:

Sundae Fraise w tym roku przyćmiła Pinky Winky. Będę musiała je rozsadzić:

Magical Sweet Summer:

Diamant Rouge:

Ta wysoka to Limelight a z lewej niewydarzona Grandiflora (do wyautowania gwizdac ):

Stara ogrodówka od teścia. Od lat nie była okrywana i kwitła niezawodnie każdego roku :woohoo: :

Annabelle, u mnie stoi dtosunkowo sztywno, ale nie aż tak, jak strong ;) :

Great Star:

Młoda Early Sensation:

Dentelle de Gorron:

White Lady:

cdn..
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2016/08/21 11:35 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, markita, Krzysia, Baba z psami, zanetatacz, Franusiowa

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 11:57 #21208

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
I kolejna porcja:
Magical Moonlight:

Harry's Souvenir - musiałam podnieść kwiaty do zdjęcia, bo leżą plackiem gwizdac :

Tardiva, mam 2 krzewy i oba w tym roku wyglądają słabo :unsure: .

Tak Tardiva wyglądał w zeszłym roku:

Silver Dolar

Last Post:

Magical Candle:

Vanille Fraise:

Bombshell:

Polar Bear:

Wim's Red (czekam na piękną czerwień ;) ):

Mega Mindy:

Kupiona jako Diamantino, ale chyba nią nie jest:

Everest:

Kolejna Pinky Winky:

Coco:

Bobo:

Kolejna Limelight:

Phantom na pierwszym planie, za ni Limelight:

nn:

Zapomniałam jeszcze pstryknąć Levanę :oops: . Poza tym mam jeszcze jedną hortensję piłkowaną i 2 ogrodowe, niestety w tym roku same liście :P .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, Krzysia, edulkot, inag1, Baba z psami

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 11:58 #21209

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Po oglądaniu tych wszystkich traw ,stwierdziłam że jak będzie na wystawie jakaś piękność ,to sobie kupię .Nawet żebym miała hodować ją w donicy teacher Małych trawek z internetu nie kupię już nigdy .Tyle razy próbowałam i w końcu mam jedną .Śmiać mi się chce po tym jak napisałaś ,że Ci się towar na piwniczkę kończy ,bo ja jeszcze nie uzbierałam 2smiech Dobrze ,że zrezygnowałaś z barwinku ,bo z czasem tylko on by Ci tam został gwizdac

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 12:09 #21213

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Edyta, wspaniała kolekcja :bravo Dla mnie, wiele z nich jest nie do odróżnienia :lol:
Coco z Twojego zdjęcia, to chyba ogrodówka? think:
Ostatnio zmieniany: 2016/08/21 12:10 przez Poll.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 12:12 #21215

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu,Coco to ogrodówka Everbloom, to znaczy, że zakwita także na pędach jednorocznych. Możesz zobaczyć 'Coco' seria Everbloom.

Ewciu, twoja działka jest gumowa, więc z pewnością znajdziesz jakieś miejscówki na trawy. Miskanty powoli zaczynają się wykłaszać i niebawem zacznę prezentację ;) .
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2016/08/21 12:15 przez edyta.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 12:19 #21217

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Poczytam .Unikam hortensji kwitnących na dwuletnich pędach. Mam sporo pracy z zabezpieczaniem innych roślin i musiałam pozbyć się takowych, bo nigdy nie doczekałam się kwiatów.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 12:36 #21223

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Widzę, że Silver Dollar i u Ciebie zaczyna łapać kolorek ;)
Za to kompletnie nie rozumiem jakim cudem tak pionowo stoi Polar Bear :ohmy: , Mega Mindy też piękna, moja wygląda tragicznie krecigl , pokrój jeszcze gorszy niż Polar Bear :angry:

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 13:00 #21228

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 988
Edytko, witam Cię serdecznie.
Dobra decyzja, jeśli idzie o sprawy rodzinne. :przytulam
W ogrodzie u Ciebie pięknie. Choć traw, tzn. miskantów i rozplenic mam sporo, to jednak z hortensjami, bijesz mnie na głowę. I tak sobie myślę, czy by z czasem nie pokusić się o więcej, bo u Ciebie w ogrodzie prezentują się rewelacyjnie. A tylu odmian, to w żadnym arboretum nie widziałam. recourse
Ktoś wcześniej pisał, że ze sprzedaży w necie traw, same byle co było. Ja wszystkie moje miskanty i rozplenice kupowałam właśnie ze sprzedaży w necie. Jeśli to reklama to usuń, ale od kilku lat kupuję u p. Tadeusza Smala w trawki.pl i tam sadzonki są pokaźne. Wszystkie się przyjęły i wszystkie rosną. Odmianowo, też są zgodnie. Ja jestem zadowolona.
Ostatnio znalazłam jeszcze jedną szkółkę z Wrocławia-okolic i trawy, które przyszły też są dobrze przerośniętymi sadzonkami. A mieszkam w Małopolsce. ;)
Pozdrawiam serdecznie i dobrych dni życzę. :heart

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 14:23 #21246

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko, ja traw kupować nie będę, bo na razie to zastanawiam się, gdzie upchnąć kilka własnych, bo kępy się porozrastały i w niektórych miejscach zrobiło się za ciasno krecigl . Musisz koniecznie założyć wątek ogrodowy. Bardzo chciałabym pooglądać Twoje rośliny :woohoo: .

Markitko, Miś Polarny całkiem przyzwoicie się trzyma, ale moja Mega Mindy jest bardzo malutka i to może sekret jej zwartego pokroju gwizdac .

Polu, ja pozbyłam się już prawie wszystkich hortensji ogrodowych, które corocznie wydawały jedynie liście :mur . Za to Coco mogę z czystym sumieniem polecić. Po ostatniej zimie cięta do poziomu gruntu i zakwitła wspaniale :lol: .
Pozdrawiam,
Edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 14:28 #21249

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Czyżby Coco była jedną z tych ogrodówek, w których istnienie nie wierzę polewkamax , czyli kwitnących na jednorocznych pędach zdziwko ?

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 14:42 #21254

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś, dla Ciebie i innych niedowiarków:

Kupiłam ją w 2012 r:

lipiec 2013:

Sierpień 2014:

Gorący 2015, kwiaty klapnęły od gorąca:

Lipiec 2016:

Dzisiejsze zdjęcie :
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, dodad, piku, markita, Krzysia, edulkot, Baba z psami, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 18:35 #21304

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Były hortensje, teraz kolej na trawy ;) :
Niski miskant Ala. Kupiłam go, bo p. Artur Maj mówił, że zakwita już w czerwcu. Do mojego ogrodu przywędrował jako łup pozlotowy w czerwcu, marne 3 kłoski. Nie sądziłam, że w ogóle zakwitnie w tym roku :P :

JP3:

I w całości na rabacie:

A tak a propos, to bardzo jestem zadowolona z tej rabaty. Powstała ostatniej jesieni a już wygląda dorodnie :woohoo: .

Miskant August Feder na rabacie:

I w zbliżeniu:

Memory też delikatnie się puszcza :P :

Morning Light w towarzystwie werbeny patagońskiej:

Miskant nn:
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2016/08/21 18:56 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Krzysia, edulkot, inag1, Baba z psami, zanetatacz, Franusiowa

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/08/21 18:36 #21305

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23432
Witaj Edyto!
cudny masz ogród a kolekcja hortensji przerosła moje oczekiwania (nie wiedziałam ,że jest tyle odmian),coco też m się bardzo podoba a kompozycja roślinna z limelight -zachwyca ,pozdrawiam Żaneta
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.227 s.