Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Mój świat - w ogrodzie u Doroty

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/19 22:33 #14220

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Za dużo narzekasz kochana 2smiech ale na róże nie bedziesz? gdzie jak gdzie ale u Ciebie muszą być najpiekniejsze....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/20 13:38 #14326

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4091
Piękne wspominki :bravo
Z przyjemnością przypomniałam sobie kolory na azalkowej spódnicy. No i cały twój ogródek, Dorotko :heart

--=reklama=--

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/20 13:43 #14327

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1834
Witajcie w środku tygodnia. Nareszcie niebo jakby przejaśniało i nawet jakiś błękit sie przedziera. Mam już serdecznie dość deszczu, mam nadzieje, ze dobra pogoda wreszcie dotrze i tutaj.

Martusia, witaj. No niestety często jest tak, że jak mamy czas to pada a wystarczy zaplanować jakies wyjście czy zajęcia pozaogrodowe i słoneczko natychmiast się pojawia.

Ino, azalie zawsze lubię. Czasem mnie wkurzają ale i tak to moje ulubione rosliny. Szkoda, że sezon kwitnienia stosunkowo krótki.
Ta upierdliwa koniczynka to może szczawik? tez mam i też walczę ale na razie przegrywam :(

Marku, witam, dziękuję, że zajrzałeś.

Siberko :buziak dzięki kochana, zwłaszcza za te słowa o kompozycjach. Przemyślane 2smiech i takiej wersji będę sie trzymać ;)

Agnieszko, no niestety, zaraza odrasta z każdego małego korzonka więc cierpliwość konieczna.
Kaliny u mnie nareszcie zaskoczyły. mam jeszcze dużą St.Keverne ale choć kwitła bardzo okazale zdjęcia chyba nie mam. Trafiła na mój zły okres kiedy aparatu nawet do reki nie wzięłam.

Anuśka, sporo tego deszczu ostatnio spadło, jak dla mnie już wystarczy, wszystkie pojemniki pełne, oczka się przelewają, ziemia chlupie i mlaska pod nogami. Przęstka rzeczywiście świetna jest do oczka, polecam ją każdemu. U mnie zawładnęła płytką strefą na spółkę z bobrkiem trójlistkowym. Na głębszej za to zapanowała osoka aloesowata i zagłuszyła nawet grzybienie, konieczna szybka interwencja :)

Na razie zostawiam kilka zdjęć i do napisania później :witaj

Pozdrawiam
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, chester633, Zielona Ania, zanetatacz

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 13:00 #15000

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Przepraszam wszystkich ale na razie mój czas zajmuje najmłodszy domownik :)
Przedstawiam wszystkim - rozkoszna Samba :heart

Pozdrawiam
Dorota
Ostatnio zmieniany: 2016/07/23 13:01 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, piku, edulkot, Pani Bestia, inag1, zuzanna2418, chester633, zanetatacz

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 13:57 #15003

• moni
  • moni Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 247
Boszzz ale słodziak :kocham
Dorota, wiesz jak nazywa się ta jeżówka z ostatniego zdjęcia ? Bo mam chyba taką samą (kupowałam u Ciebie w mieście kilka lat temu)

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 14:05 #15004

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
To prawda słodziak i dodatkowo straszna przylepa :)
Jeżówka to Butterfly kisses. To co widzimy się jutro?
Pozdrawiam
Dorota

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 14:35 #15006

• aguniada
  • aguniada Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1623
O matko, jaki rozkoszny rudzielec!

Dorotka, co to będzie, co to będzie? :D
W doskonałej fotografii chodzi o głębię uczucia, nie głębię ostrości - Peter Adams.
Zapraszam: Ogród w cieniu brzóz oraz AD Photography

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 15:17 #15010

• agnesik12
  • agnesik12 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 317
Przeuroczy!!! To może chociaż trochę zdjęć małego rozrabiaki ???
Pozdrawiam,
Agnieszka

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 15:43 #15017

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8363
Małe kotki są strasznie absorbujące :woohoo: , ostatnio brałaś większego, to ominął Cię najfajniejszy czas ;) . A właśnie, jak starszy kolega reaguje :silly: ? Bo moja Ryśka do dziś musi pokazywać kto tu rządzi krecigl

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 16:28 #15019

• Shirall
  • Shirall Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1629
jej jaki słodziak :kocham :kocham

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 19:00 #15029

• moni
  • moni Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
dzięki. Tak, widzimy się jutro :) Zadzwonię z godzinę wcześniej ok ?

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 21:43 #15092

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witajcie sobotnio wieczornie. Ufff nareszcie pogoda, ciepło nie upalnie, miły wietrzyk, wieczorkiem świerszcze już zaczęły koncertować - lato!
Mała koteczka absorbuje bardzo. Dziś podziałałam sporo w ogrodzie ale maluszka bałam sie jeszcze brać na zewnątrz bo jest u nas dopiero dwa dni i malizna siedziała sama w domu, płacze i lamenty było słychać na zewnątrz :placz
Ale ogród nareszcie troche przejrzał, trawa skoszona ale chwast nadal w natarciu, nie nadążam :angry:
Ewciu -Nowinko, niestety w tym roku kwitnienie azalek bardziej niż skromne. Za to floksy teraz nadrabiają. Kępy w tym roku pieknie się rozrosły i zdobią bardzo lipcowy ogrod. Co prawda odmian mam niewiele i kilka powtarzających ale mam plan te podwójne wyeksmitować do szwagierki a sobie uzupełnić nasadzenia. Tyle, ze kolorystycznie pewnie sie będę ograniczać do tych mniej krzykliwych bo nie chciałabym jakieś krasiatej pisanki znów sobie zafundować.

Moniś, sliamków u mnie w tym roku znacznie mniej, nawet hostowisko jeszcze wygląda jako tako, zresztą sama jutro ocenisz. Błagam nie przestrasz się bo u mnie w ogrodzie chwast na pierwszym miejscu ale nie miałam dziś siły wylizać.
Dzielżany mam dwa (dalej w doniczkach :oops: ) ale podobają mi się okrutnie.
Zawilce czekają na kolegów i w przyszłym tygodniu będzie akcja sadzenie. Muszę przerobić trochę rabatę pod orzechem więc trochę czasu to zajmie, bo i przekopywanie i poszerzanie.

Wiesiu, pracy w ogrodzie ciagle sporo, zresztą sama wiesz jak to jest. Nie ma rabat bezobsługowych, no chyba że te agro wyłożone i zasadzone iglakami :blink: Rosliny rozrastają się czasem ponad nasze oczekiwania, inne strajkują tak więc roszady cały czas.
Oczko w tym roku radzi sobie zupełnie samo, nawet pompa rzadko włączana. Rosliny rozrosły się potwornie, dzis wyciągnęłam dwie taczki pełne a i tak nie widać by cie cos poluźniło.
Majowe okolice oczka

Aktualne zdjęcie jutro zrobię, busz....

Agnieszko, przepraszam, już wyjaśniam. Moja azaliowa rabata powstała kilka lat temu ze zgrupowania azalii porozrzucanych po ogrodzie a ponieważ kolory wielkokwiatowych ogniste a japonek bardziej w różach to zestawienie kolorystyczne powstało takie bijące po oczach. Jedna z koleżanek nazwała je cygańską spódnicą i tak już zostało.
Samo oczko jest nieduże ale od wiosny trwają żabie gody, w maju roi sie od kijanek, potem kumaki rozpoczynaja swoje śpiewy. Widziałam tez traszki. Oczywiście cała gama ważek i innych mniej okazałych wodnych owadów. Niestety ryby nie przeżyły zimy.
Terenu niestety mam zbyt mało. Sporą część działki zajmują budynki i podjazdy, samego ogrodu jest może 5-6 arów.

Majeczka, witaj :przytulam , ciesze się, ze zaglądasz.

Jurku a wiesz, ze to możliwe think: Nie wiem dlaczego sama nie skojarzyłam, przeciez miałam Veronicę w ogrodzie.

Małgoś, na Oazie mój watek dalej jest nie zamknięty ale jakoś chyba mi tu raźniej. Nie podoba mi sie to co zaszło ale trudno, trzeba się pogodzić z faktami. Z zawilców u mnie zostały jakieś niedobitki, najbardziej mi szkoda kupowanych jesienią na targach w Krakowie. Były naprawdę fajne. No nic, cos tam odkupiłam, kilka przywiezie mi jutro Monia będę odtwarzać.
Rododendrony kupowałam w Biedronce i w tym roku i w zeszłym. Tanio, sadzonki może i niewielkie ale żwawo rosną.
Ty znów się skusiłaś :) no może nareszcie doczekasz się okazałych krzaczków.

Ewka narzekam? eeee tam, każdy trochę narzeka ;) Róże jak na moje totalne zaniedbanie prezentują się świetnie. W tym roku nie pryskane jeszcze ani raz. Trochę plamistości się pojawiło ale nie przejmuję się.

Ave ciesze się kochana, że i Ty sie pojawiłaś. Cały czas mam niedosyt po spotkaniu bo nie zdążyłyśmy pogadać :( Mam nadzieję, ze okazja sie jeszcze trafi. Ewunia, wiem, ze prowadzenie wątku wymaga czasu ale wrzucaj te zdjęcia choć w ogrodach gości. Zawsze podziwiałam Twoje nasadzenia. jak sprawuje się kaskada? Pamiętam, ze chyba Ty robiłaś takie cementowe liście? I jak teraz wyglądają?

Agnieszki, Marty :buziak Słodziak jest niesamowity, przytula się do człowieka, od razu włącza się jej tryb mruczenia a do tego jest bardzo żywym koteczkiem. Maks niestety na razie obchodzi ją z daleka i warczy (!) zresztą mała też na niego posykuje, ale jest mocno zainteresowana. No zobaczymy jak będzie dalej. Maks w ogóle jest kotem bojącym się wszelkich głośniejszych dźwięków, gwałtownych ruchów. Zastanawiam się czy w domu z którego go wzięłam nie był zbyt natarczywie 'kochany' przez małe dzieci bo ich nie akceptuje i boi się. No widać pisane mi są takie zwichrowane psychicznie kociaki. Moja pierwsza kotka też zachowywała się nieco schizofrenicznie w stosunku do obcych ale nas kochała bezgranicznie.

Odpisałam chyba wszystkim. Nie gniewajcie się, ze nie jestem zbyt aktywna, postaram się bywać częściej i u siebie i przede wszystkim u Was.
No to co? trochę zdjęć?
Acha, obiecałam Hani pokzać moje zapączkowane rodki. Wszystkich zdjęć nie będe wstawiać ale tak poglądowo
Marcel Menard

pod orzechem

Mam nadzieję, ze kwiatowy na Rasputinie

Diadem niestety wypuścił takie liście. Nie jest to z pewnością nieodpowiednie ph, chyba zbyt słoneczne dla niego stanowisko

I takie inne widoczki ogrodowe

i panna
Pozdrawiam
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, piku, markita, takasobie, edulkot, zanetatacz

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/23 22:57 #15118

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Lilie i floksy masz imponujące . :)
Kiciunia prześliczna, jak jej dałaś na imię ?
Te dwie taczki wyciętych roślin robią wrażenie. Deszcze nie tylko chwasty pobudziły ale też rośliny na których nam zależy.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/24 21:45 #15311

• moni
  • moni Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
A ja się muszę pochwalić, że dzisiaj u Dorotki w gościnie byłam, ogród pozwiedzałam i pokontemplowałam :slonko I jest przepiękny :kocham
Zdjęcia, chociaż bardzo ładne, nie oddają jego uroku :kocham Tam trzeba po prostu być ! Pięknie rozwiązana i zaaranżowana przestrzeń, urocze zakątki, kipiące roślinnością wysmakowaną, bujną i dorodną rabaty, śliczne oczko wodne z szemrzącą kaskadą :kocham
A chwasta to 1 widziałam jak go Dorota wyrwała i pokazała :lol: więc jeśli jakieś inne są to tak wkomponowane w rabaty, że ich w ogóle nie widać :)
Acha, i Kiciusię widziałam :kocham i nawet na rękach trzymałam Słodziaczka jednego :kocham Dziewczyna nie dość, że piękna, słodka i urocza to jeszcze charakterna i waleczna :woohoo:
Dorotko, jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję w imieniu swoim i reszty brygady za cudowną gościnę, pyszności, oprowadzenie po ogrodzie oraz przemiłe towarzystwo :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, aguniada, piku, inag1

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/24 21:55 #15323

• aguniada
  • aguniada Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1623
Zazdroszczę Wam tego spotkania jak nie wiem co ;)
Obie muszę Was poznac i basta :)
A ze Dorota piekny ogrod ma, to nikt nie watpi, tylko nieliczni maja szczęście zobaczyc go na zywo :)
W doskonałej fotografii chodzi o głębię uczucia, nie głębię ostrości - Peter Adams.
Zapraszam: Ogród w cieniu brzóz oraz AD Photography
Za tę wiadomość podziękował(a): moni

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/24 22:03 #15329

• moni
  • moni Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Oj, piękny, piękny :)
No koniecznie musimy się spotkać w realu !
Za tę wiadomość podziękował(a): aguniada

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/25 13:11 #15450

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witajcie kochani poniedziałkowo :)
Dlaczego weekendy tak szybko mijają :( znów tydzień pracowy a szykuje się gorąco i to nie tylko pogodowo. Uch, byle do piątku a potem dwa tygodnie urlopu hu_rra

Inuś, kicia ma na imię Samba - szkodnik okrutny i zaczepa ;) ale wniosła mnóstwo radości i śmiechu.
Lilie w tym roku różnie, są takie, które nie zakwitły wcale ale sa i takie które szaleją. I to mnie cieszy bo lubię bardzo te kwiaty. Floksy nareszcie tworzą okazałe kępy a zapach.... :kocham

Monia, dziękuję kochana za wizytę. Och szkoda tylko, ze tak krótko, ale mam nadzieję, że zgodnie z obietnicą eMa kiedyś wpadniecie na dłużej.
Komplementy pod adresem ogrodu bardzo na wyrost ale cieszę się, że coś Ci się spodobało. Wiesz jak to jest, człowiek na swoje patrzy bardzo krytycznym okiem.
1 chwast 2smiech no dobra, podoba mi sie Twoja teoria o wkomponowaniu ich w rabaty. Od dziś tego się będę trzymać.

Agunia wierzę głęboko, ze dane nam będzie się wreszcie spotkać. Wcześniej czy później. :buziak

Nie wiem jak w pozostałej części naszego kraju ale u nas skwar zaczyna się lać z nieba. I tak ma być przez najbliższe dni. Znów jedyna aktywność ogrodowa ograniczy się do leżenia na leżaku pod drzewem gwizdac i moczenia się w basenie. A doniczki dalej pokutują.
Ogród lipcowy bujny bardzo, rośliny jeszcze niezbyt wymęczone upałem, pachnąco, brzęcząco...

Pozdrawiam
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, piku, edulkot, zanetatacz

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/25 13:19 #15453

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8363
No jak to gdzie jeszcze upalnie :angry: , no przecież u mnie :mlotek . I nie mogę powiedzieć, że rośliny wciąż dobrze wyglądają, wczesne hortensje, w tym piękna Diamantino usmażone :placz

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/25 13:20 #15455

• rispetto
  • rispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Homo hortulus
  • Otrzymane podziękowania: 3351
dodad napisał:
1 chwast 2smiech no dobra, podoba mi sie Twoja teoria o wkomponowaniu ich w rabaty. Od dziś tego się będę trzymać.
Dorotko - koniecznie poproszę poradnik tworzenia takich kompozycji! polewkamax
A tak na poważnie - czy te zawilce z przedostatniej fotki mają jakąś nazwę odmianową?

Mój świat - w ogrodzie u Doroty 2016/07/25 22:24 #15581

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10026
A jak to się stało, że masz kolejnego kota?
Jak reaguje Twoje stare kocisko
Mam nadzieję, że z nim wszystko w porządku

A Aga niech żałuje, że na zlot nie przyjechała, poznałaby Was obie :)
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.190 s.