Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/04/27 21:45 #62027

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6928
jugo napisał:
Halinko ,myślisz że jest szansa na kolorki.
Poczekam jeszcze i dam znać co z tego wyszło. :)

Poczekaj, a w razie, gdyby się nie wybarwiły, to reklamuj. Moja Luna (zeszłoroczna) jeszcze w kłach, więc trudno mi powiedzieć, kiedy ten margines się powinien pojawić, ale niektóre hosty tak mają, że dopiero na jakimś etapie rozwoju liścia pokazują właściwe wybarwienie.

Poll, na razie nie mam co wklejać, kły takie mało atrakcyjne więc fotek póki co niet :nie . W weekend ją obfocę :)
Pozdrawiam
Halina
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): jugo

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/09 22:47 #64273

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72980
Kochani, w Polsce szaleją przymrozki, więc wiele host będzie po tym czasie uszkodzonych. Zazwyczaj uszkodzenia przez wiosenne przymrozki kończą się wiekszymi, lub mniejszymi problemami z zagrzybieniem naszych roślin. ich objawem sa egzemy grzybowe, które łatwo jest dostrzec gołym okiem.

Wielu z was zobaczy takie widoki:

Dla bezpieczeństwa roślin i własnego spokoju, przydałoby się skorzystać z jednego ze środków pw grzybowi u roslin. W każdym sklepie ogrodniczym są dostępne, wystarczy zapytać i zastosować wg zaleceń producenta.Co ważne...Po spryskaniu tym środkiem, dobrze byłoby, aby roslina przez jakiś czas nie była podlewana od góry, czyli na liście. To czasem kłopotliwe, ale da się zrobić. W miarę mozliwości dobrze byłoby usunąć najbardziej zajęte przez chorobe liście a na reszcie, niech egzemy dobrze zaschną .

Oby wasze hosciaki nie ucierpiały, albo jak najmniej. :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Efkaraj, Krzysia, dorkow0

--=reklama=--

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/14 22:37 #65190

• Fabiola
  • Fabiola Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1948
Co to może być, hosta przyszła od Fransena, nie chciała się podnieść po wsadzeniu do doniczki , więc zajrzałam do niej i zobaczyłam takie coś :oops:

Nie wiem czy dobrze widać, to jest jeden kieł ( były dwa) który oderwałam , jak już zobaczyłam co się dzieje.Dodam jeszcze , że nie widziałam tam żadnego ślimaka.
Pozdrawiam Fabiola.

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/15 10:11 #65242

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Nie bardzo rozumiem o co chodzi? To miejsce jest miekkie? Gnije?

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/15 12:21 #65266

• Fabiola
  • Fabiola Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1948
Poll napisał:
Nie bardzo rozumiem o co chodzi? To miejsce jest miekkie? Gnije?

Tak.
Pozdrawiam Fabiola.

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/16 11:09 #65457

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
A ja tez z pytaniem o hostę. Wszystkie moje zakupione i dostane hosty po przyjeździe do mnie, zostały wsadzone do ziemi na drugi dzień od odebrania przesyłki. Oczywiście liście muszą mieć czas na regenerację. Ale Lakeside Cha Cha do tej pory leży. Ponieważ ze środka wypuszcza nowy liść, jędrny, to zastanawiam się, czy te "transportowe" odciąć?
Zdaję sobie sprawę, że ona była trochę podpędzona, więc może jej przeszkodziły te niskie temperatury?

Te liście są takie... umęczone i chyba podsychają, bo tracą zielony kolor.

To, co, powycinać mogę? Zostawię tego maleńtasa i poczekam na następne. Nic się nie stanie jak teraz je wytnę?

Edycja
Dodam, że to na pewno nie jest żadna choroba, bo korzenie były zdrowe, sprężyste. Wsadzona jest do wilgotnej mieszanki mojej podleśnej ziemi. Liście duże, nawet, bardzo, więc myślę, że to tylko "zimny powiew" jej zaszkodził. Jednego liścia obcięłam od razu przed wsadzeniem, bo się cały pomiął, ale czy mogę wyciąć bez szkody pozostałe?
Ostatnio zmieniany: 2017/05/16 11:13 przez Efkaraj.

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/16 20:58 #65546

• muchazezlotym
  • muchazezlotym Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1588
Ewa, ja bym nie obcinała tych liści - jak uschną to oberwiesz, a jak nie to jeszcze lepiej.

Dziś na działce obejrzłam dokładniej przemr0żone hosty i stwierdziłam, że jest gorzej niż mi się na wstępie wydawało. krecigl Wiele kółw rozpada się pod palcami, u innych liście nie dają rady się rozwijac, tak mocno są zważone.

Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Efkaraj, Krzysia, beatazg

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/16 21:34 #65564

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Elu, współczuje i ..witaj w klubie. Chodze i zrywam te zaciśniete na reszcie liści zeschlaki, nawet nie mam teraz cierpliwości, by robic to delikatnie. Uszkadzam przez to wiele liści zwiniętych w środku. Stwierdziłam, ze i tak już sa do kitu a ja nie mam czasu na cackanie się.

Na pociechę niezbyt dobre zdjęcie, bo wykadrowane z większego - Po lewej moja Empress Wu ( dwukrotnie przemrożona w tym roku) , po prawej King Michael.

Likwiduje w tym roku Sławojkowo, bo tam od 3 lat wszystko mi wymarza. Czeka mnie przenoszenie setek host i bylin, ale do jesieni może się wyrobię. krecigl
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/16 22:26 #65595

• Wiolinek
  • Wiolinek Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 29
U mnie również dokładnie w takim samym stanie są hosty co u Eli
jakieś pozwijane, pomarszczone ale nie wszystkie
Na 10 różnych tylko 2 mają takie "pomarszczone" przez przymrozki mróz
Jedna to Guacamole a druga jest niestety nn
Inne tj Aureomarginata, Stiletto, Blond Elfe, Albopicta, Undulata Mediovariegata,
Xanadu są w porządku.
Nawet zeszłoroczna siewka hosty Elizabeth Campell takie jeszcze 4cm malenśtwo jest w porządku.
W tej chwili nie mam zdjęć ale spróbuję zrobić
Zielona Wiola
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, muchazezlotym

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/17 08:54 #65637

• muchazezlotym
  • muchazezlotym Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu, Twoje zdjęcia to niestety żadna pociecha a czarna rozpacz - kiedyś marzyłam o tym, by mieszkać w Twoich okolicach, bo tam sezon wegetacyjny dłuższy... krecigl

Ja także chętnie bym przeniosła część host, tyle że nie mam gdzie. :mur Na działce nie ma miejsca bez uszkodzeń mrozowych. Pod domem mam bardzo złe podłoże piaszczysto-żwirowe no i sąsiedztwo wielkiego już żywotłotu z cisów, :( którego korzenie "duszą" kłącza host.
Rozważałam właśnie przeniesienie funkii w całości na działkę, ale tam z kolei przymrozki wszystko wykańczają. :glupek
I weź tu człowieku bądź mądry. W tym roku majowe przymrozki dały do wiwatu, rok temu styczniowe upały doprowadziły do wczesnej wegetacji a w następstwie gnicie kłączy, 2 lata temu czerwcowy grad poszatkował piękne liściory, 3 lata wstecz "zimna Zośka" zniszczyła rozwijające się rośliny.
Powiem prawdę, że wczoraj zaczęłam poważnie rozważać likwidację kolekcji... czdziura
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 2017/05/17 09:11 przez muchazezlotym.

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/17 11:41 #65667

• trzynastka
  • trzynastka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 791
Okropne te przymrozki, u mnie też sporo host oberwało młoda Empres Wu została z 1 liściem wszystko zmarzło i grzyb, Lunar orbit i wiele innych tak zwarzonych że jak rozwijałam to dziury w liściach się porobiły :( zły ten rok dla naszych roslinek oj zły :(

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/17 20:04 #65746

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
muchazezlotym napisał:
W tym roku majowe przymrozki dały do wiwatu, rok temu styczniowe upały doprowadziły do wczesnej wegetacji a w następstwie gnicie kłączy, 2 lata temu czerwcowy grad poszatkował piękne liściory, 3 lata wstecz "zimna Zośka" zniszczyła rozwijające się rośliny.

Powiem prawdę, że wczoraj zaczęłam poważnie rozważać likwidację kolekcji... czdziura

Elu, co Ci mam napisać. Co rok i ja przechodze to samo i targają mną podobne watpliwości, jednak nie co do likwidacji kolekcji, lecz zmiany miejsca na południe od Wrocławia. W swoim watku napisałam do Pawła/Czestera " Pola bez host?" I Tobie napiszę: Mucha bez host????
W ubiegłym roku jednak zaczęłam wyhamowywać swoje zakupy hostowe a zaczęłam kupować więcej bylin cienia , drzew, oraz krzewów iglastych. Ostro poszłam tez w zimozielone rododendrony.Likwiduję te miejsca, gdzie od 3 lat mam problemy z przemarzaniem host , co wiąże się z zagospodarowywaniem miejsc, których nie miałam zagospodarowywać. Chciałam mieć naturalny las a hostowiska musze oddzielać pasami krzewów iglastych. Średnio mi sie to podoba. :blink:

Postanowiłam też, że tam, gdzie dominują drzewa liściaste, będe zawieszać cieniówki już w marcu, aby maksymalnie opóźnić start host. Nic więcej nie mogę zrobić.

To miejsca, gdzie powędrują rośliny ze Sławojkowa. Właśnie pi raz drzwi oczyściłam z liści dębu i chwastów.... Najęłam pewnego pana, by mi tam porozwoził kamienie i jeszcze w tym tygodniu, jak tylko skończę podlewanie roślin Topsinem, zacznę robić nowe tarasy.

.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, muchazezlotym, affa

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/21 18:25 #66499

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 799
Proszę o radę , hosta Neptune rozwinęła liście i trzy z nich wyglądają tak, reszta jest idealna.
Czy to moze byc wirus? Czy wystarczy wyciąć chore liście czy niestety roślina jest do wyrzucenia?
Kupiłam ją od forumowej koleżanki , wiec nie wiem w jakim sklepie była kupiona.

Ostatnio zmieniany: 2017/05/21 18:29 przez magdala.

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/21 18:45 #66504

• muchazezlotym
  • muchazezlotym Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Magda, to mogą być zmiany spowodowane wiosennymi przymrozkami. Czy to najstarsze liście?
Nie wywalaj całej rośliny, obserwuj co się będzie dalej działo.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/24 05:18 #67092

• Rodos Agnes
  • Rodos Agnes Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 128
Witam mam problem ze swoją hostą purple heart ma 5 lat pieknie przyrasta ale od zeszłego roku zaniepokoił mnie jej wygląd jest pod baczną obserwacją
Bardzo proszę o diagnoze :nie_wiem

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/24 08:13 #67101

• muchazezlotym
  • muchazezlotym Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Agnes, czy to są zdjęcia tegoroczne czy z ubiegłego sezonu? Czy tej wiosny nie uszkodziły jej przymrozki?
Pozdrawiam Ela

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/24 16:00 #67191

• Rodos Agnes
  • Rodos Agnes Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
To są zdjwcia tegoroczne ale wczeszlym roku wygladala podobnie :placz

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/24 18:39 #67221

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Agnieszko, zapadnięta tkanka, oraz tego rodzaju smugi i to dwa lata z rzędu, nie dają nadziei na inną odpowiedź, niż...spal ją..
Za tę wiadomość podziękował(a): Rodos Agnes

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/24 22:24 #67358

• Rodos Agnes
  • Rodos Agnes Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
Pool dziękuje takiego potwierdzenia potrzebowalam do podjęcia ostatecznej decyzji

Problemy w uprawie host - wirus HVX, staśmienia, przemrożenia i wszystko inne , co nas niepokoi 2017/05/25 09:17 #67433

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6928
To teraz moja Regal Splendor :(
W zeszłym roku na jednym liściu były takie żółte ciapki, większe niż te tutaj na zdjęciach, ale nie wzdłuż nerwów. Tkanka raczej nie była zapadnięta. W tym roku liście z jednego kła są takie:

I spód liscia

Szykować stos czy obserwować?
Pozdrawiam
Halina
Moderatorzy: Poll
Czas generowania strony: 0.188 s.