Nelu... ja bym rzekła, że 'Calsap' prosi Cię o jeszcze parę konewek wody przed nadejściem zimy
Poll... kompletnie nie pojmuję, czemu szkółka Hachmann większość oferowanych azalii wielokwiatowych określa teraz (bo to zmiana w zapisach chyba w tym sezonie wprowadzona) jako
Rhododendron luteum... a jednocześnie zalicza je do grupy Knapp Hill... no ludzie
gdzie Rzym a gdzie Krym...
to znaczy rozumiem, że marketing, te sprawy...
bo czytając 'azalia pontyjska', od razu nastawiamy się na intensywny zapach a tymczasem azalie Knapp Hill kwiaty mają piękne, duże i kształtne, tyle że... rzadko kiedy pachną
Już kiedyś omawiałam ten chwyt na przykładzie odmiany
>> 'Narcissiflora' i azalii gandawskich
O azaliach z grupy Knapp Hill też można powiedzieć, że piąta przez dziesiątą ma jakieś geny azalii pontyjskiej, ale generalizowanie i wrzucanie ich wszystkich do jednego worka z napisem
Rhododendron luteum to gruba przesada! Bo to przede wszystkim
azalia miękkowłosa podgatunek chiński/ azalia chińska (
Rhododendon molle subsp
molle) była tym podstawowym gatunkiem, który został użyty
w każdej krzyżówce tych najpierwszych azalii Knapp Hill, zaś azalia pontyjska, tak jak i 6 innych gatunków (japońska, drzewkowa, nagietkowa, lepka, wiciokrzewowata, zachodnia) tylko w niektórych... taki tam szczegół
I jeszcze... większość oferowanych przez Hachmanna azalii opisanych jako Knapp Hill to faktycznie Knapp Hill, ale gdy zobaczyłam, że 'Soir de Paris' też się dostała do tego worka, to już po prostu parsknęłam śmiechem... i tyle w kwestii ufania marce szkółki i rzetelności wiedzy, którą sprzedaje