Hej!
Nikt nie pokazuje zdjęć żurawek więc pozwalam sobie wstawić kilka swoich "archiwalnych" fotek - dotychczas niepokazywanych (chociaż były już podobne fotki).
1. DELTA DAWN? - Wg. zapisków w notesiku to powinna być ta dama. Przepraszam, jeśli pomyłka, jednak na pewno nie jest to Red Lightings pomimo podobieństwa.
2. ELECTRA, PARIS I KIRA ARIZONA
3. CHANTILLY - bardzo duża... i wciąż rośnie!
4. MINT FROST - zalicza się do "średniaków".
5. PIĘCIORNIKI - super dodatki do żurawek, zwłaszcza w miejscach słonecznych. Łatwo rozkrzewiają się i kwitną b.b. długo.
6. REDSTONE FALLS - w planie jest obudowa maskująca beczki z wodą, może to będzie murek z kamienia.
7. REDSTONE FALLS - w zaroślach też daje radę.
8. To jest właśnie
RED LIGHTINGS, obok niej Checkers i malutka Cherry Cola. W środkowym rzędzie dosadziłam później młodsze, dlatego są mniejsze: Honey Rose z białymi kwiatuszkami, Mars, Pink Peach i White Angel. U góry od lewej widać odrobinę WC Espresso, Lime Rickey, Black Beauty i Sweet Tart.
9. REX PURPLE - czekam i wypatruję, kiedy dorówna wzrostem pozostałym Rex-om
10. MUSCAT - z jakiegoś powodu pod domem zaczęła marnieć, do tego stopnia, że musiałam ją przesadzić w miejsce mało reprezentacyjne (pod kompostem) gdzie wyraźnie odżyła i nawet zakwitła. Przypuszczam, że nie każda gleba jej odpowiada.
11. AMETHYST FLAME - stara odmiana - przeważnie służy za "wypełniacz", ponieważ sprawdza się w różnych miejscach działki dobrze rosnąć bez szczególnej troski.
12. Wydawało się, że to idealne miejsce dla żurawek. Są jednak nierówne. Wiosną zajrzę wgłąb ziemi, może je tam coś podgryza. Trzeba będzie część żurawek umieścić w donicach.
13. Róg nowej rabatki z cisem wyhodowanym kiedyś z nasionka. Młode żurawki od lewej: NN-14, Rex Red, Sweet Tart, Mysteria. Powyżej Rex Dark Amber i Midnight Rose.
I jeszcze takie fragmenty nowego siedliska cieniolubnych z przewagą żurawek, hortensji oraz hostek, których tutaj akurat mało widać. Wyszła obrzydliwa pstrokacizna, więc teraz żałuję, że tak bardzo pospieszyłam się z ich posadzeniem. Już zaczęłam trochę to zmieniać.
14.
15.
16.
Dziękuję za uwagę serdecznie prosząc - przyłączcie się i pokazujcie swoje żurawki!
Dobranoc
Krystyna