Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród już nie weekendowy

Ogród już nie weekendowy 2025/01/29 10:04 #335796

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6632
Ewidentnie ciemierniki to dobry sposób na to, żeby hostowiska nie świeciły pustkami przez pół roku :lol:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Ave, Hanka, nelu-pelu

Ogród już nie weekendowy 2025/01/29 11:34 #335800

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4472
Siberio_Iwonko, Gosia1 też tak mówi zwyc Przekonała mnie, że ciemierniki rosną wszędzie, spraktykowała wink-3

Gosiu1 , dzięki. :buziak
Ostatnio zmieniany: 2025/01/29 11:34 przez Ave.

--=reklama=--

Ogród już nie weekendowy 2025/01/29 20:19 #335825

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23824
Ewuś ciemierniki są dekoracyjne cały rok i na rabatkach i w donicach u mnie najszybciej zakwitły siewki ciemierników które wysiały się pod tują rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2025/02/05 16:35 #336205

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50856
Mi ciemierniki też wszędzie rosną. Podsypuję je mielonymi skorupkami zimą i latem. Niektóre mam tak wciśnięte po kątach, a rosną i kwitną.

Ogród już nie weekendowy 2025/02/06 09:12 #336229

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3198
Ewuniu Twój ciemiernik u mnie zaczyna kwitnąć, one rosną I sieją się wszędzie

Ogród już nie weekendowy 2025/02/06 19:22 #336248

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76479
Siberia napisał:
Ewidentnie ciemierniki to dobry sposób na to, żeby hostowiska nie świeciły pustkami przez pół roku :lol:

Sibi ma rację, tylko trzeba pilnować i wyrywać siewki z innych roślin. Fajnie mieć też kawałek niezagospodarowanego ogrodu i tam przesadzać nadmiar siewek.
Ja nie potrafię utrzymać latem ciemierników jakichkolwiek pojemnikach: donicach, czy skrzynkach. Wszystko mi pada w upalne dni. :nie_wiem

Ogród już nie weekendowy 2025/02/06 21:09 #336261

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polla, w sumie to niezły pomysł, może w tym sezonie odchwaszczę jakiś kawałek rabatki na siewki....
Ja jakoś nie zauważyłam, żeby ciemierniki mi się siały, albo po prostu jestem taka dokładna przy pieleniu think:

Ostatnio zmieniany: 2025/02/06 21:16 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, takasobie, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, DorotaZ

Ogród już nie weekendowy 2025/02/07 14:09 #336287

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10493
Już kwitną irysy?
U mnie nawet szczypiorków nie widać akurat tej odmiany. Robiłam przemeblowanie na rabacie gdzie rosły i może zaginęły w akcji?
Ostatnio kot tam urzęduje. Może cos przekopał.
Bardzo ładny kolor młodych liści ma ten ciemiernik

Ogród już nie weekendowy 2025/02/07 20:17 #336294

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuniu u Ciebie już iryski kwitną?Jak będziesz u mnie pokażę Ci siewki ciemierników

Ogród już nie weekendowy 2025/02/07 20:55 #336300

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nieee, aż takiego przyspieszenia wiosennego u mnie nie ma :silly: iryski ubiegłoroczne, marcowe.
Dzisiaj było tak zimno, przez ten wiatr, że uciekłam do ciepłego domu prawie od razu.
Krety ryją jak wściekłe, nie wiem czy na powrót zimy, czy wiosenne ciepło 2smiech

Ogród już nie weekendowy 2025/02/07 21:06 #336302

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziś było tak zimno że tylko obowiązek spacerowy z piesełem wygonił mnie z domu

Ogród już nie weekendowy 2025/02/08 21:43 #336348

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
A mnie, wyobraź sobie, wnuki wyciągnęły ok 15 do ogrodu... same szalały a ja...dorwałam sekatorek i obciachałam jedną hortensję i zrobiłam porządek w truskawkach. wink-3
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, takasobie, VERA, Danusia, Gosia1

Ogród już nie weekendowy 2025/02/23 23:08 #336832

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Latam po Forum, a w moim wątku...bida gwizdac
W sobotę :slonko przygrzewało, więc korzystając z jeszcze zamarzniętej ziemi i lepszej stabilizacji drabiny podkrzesaliśmy tujowy żywopłot.
Przypomniałam sobie o czyszczeniu tui jakie zafundowała sobie Gosia Margo. Dawno nie czyściłam swoich tui więc wsadziłam pecynkę do środka żywopłotu i.. jak szybko włożyłam tak szybko wyjęłam . 2smiech W środku suche gałęzie i pełno tego leżącego suchego badziewa.
Nie podejmę się wygrabienia i wycięcia tego wszystkiego z żywopłotu długości kilkunastu metrów. Może z tui rosnącej pojedynczo bym zaryzykowała, ale z żywopłotu odpada. Tym bardziej , że wzdłuż mam rabatę obsadzoną krzaczkami...
Z zewnątrz wygląda ok i niech tak zostanie. wink-3
Za to w ruch poszedł sekatorek i już 4 hortensje mają skrócone gałązki. Pozostało jeszcze chyba z 6, ale to stopniowo...bo po tej robocie przekonałam się, że po zimie kondycja....szkoda gadać. :diabelek

Czytam, że koleżanki zaczynają ostro w wysiewami, a ja jeszcze nic ... Ja pomidorów tak wcześnie nie wysiewam. Zresztą uprawa w gruncie u mnie nie ma sensu, sprawdzają się tylko koktailówki, a i tych nie sadzę dużo więc poczekam do kwietnia. Mam tylko jedno okno pod którym ustawiam sadzonki, a bardziej zależy mi na ogórkach, dyniach i cukiniach.

W tym roku będzie dyniowa nowość. Dynia Golden Nugget. Rośnie i owocuje podobnie do cukinii, zawiązuje owoce blisko miejsca sadzenia, nie wypuszcza długich winorośli. Dynie są nieduże, ale jest ich sporo. Można je jeść razem ze skórką, w sezonie letnim albo zostawić na krzaczku do później jesieni. Podobno dobrze się przechowują. Zobaczymy...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, VERA, Semper, nowababka, Margo2, zanetatacz, Danusia, janka.p, DorotaZ

Ogród już nie weekendowy 2025/02/24 13:07 #336839

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50856
Dobrze, że wspomniałaś o warzywach. Brakuje mi na naszym forum obfitych dyskusji w warzywnych tematach. Ja nie mam w tym kierunku zdolności, przydało by się cudze doświadczenie. 2smiech
Pomidorów jeszcze nie sieję. Nie mam ich potem gdzie trzymać. Pewnie tak za 2-3 tygodnie zacznę.
Bardzo ciekawa jestem tej dynii. Ja kupiłam sobie w sklepie taką różową i wyjęłam nasiona. To też będzie nowość u mnie. A od kilku lat nie wychodzi mi taka zwykła bambino, która ma mniej słodki i mniej zwarty miąższ i nadaje się na kompoty, które bardzo lubię.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Margo2

Ogród już nie weekendowy 2025/02/24 17:07 #336855

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5699
Dla mnie też dla pomidorów za wcześnie, one potrzebują dwóch miesięcy od siewu do sadzenia, więc połowa marca wydaje się dobrym terminem. Bardzo ciekawa jestem tej Twojej dyni. Mam nadzieję, że podzielisz się opinią po sezonie. Obiecałam sobie mniej odmian i mniej sadzonek, wszystkiego!!!! i na razie się tego trzymam, choć wiadomo, wyposzczony o tej porze ogrodnik, może mieć słabszą silną wolę wink-3 .
Brak przygotowania kondycyjnego też odczuwam, po sobotnim sprzątaniu ściętych gałęzi zasnęłam na fotelu o 18tej 2smiech .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Margo2, zanetatacz, Danusia

Ogród już nie weekendowy 2025/02/24 20:09 #336869

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewunia mnie już tak roznosi że resztki śniegu co leżały po północnej stronie na łopacie przenosiłam pod ścianę i pod świerka rotfl rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Margo2

Ogród już nie weekendowy 2025/02/25 22:14 #336941

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10493
Nie wiem co się w tym roku ze mną dzieje, ale mam jakąś werwę. Nawet śmiałam się do koleżanki, że chyba ta aszwaganda, która łykam, mnie wykończy, bo zupełnie nie czuję zmęczenia, a dopiero wieczorem, albo na drugi dzień nie mogę się ruszać, a zasuwałam w sobotę od 9 do 19 non stop. W niedziele już nie dałam rady właśnie ze względu na zakwasy.
Danusia, Ty też to bierzesz? rotfl
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Danusia

Ogród już nie weekendowy 2025/02/26 07:16 #336949

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuniu najgorszą prace masz za sobą- dla mnie przycięcie i wyczyszczenie żywopłotów to najgorsza praca w ogródku. Jedno że nie lubię tego robić a drugie że musimy z Tomkiem zgrać się z wolnym czasem i chęciami a to nie jest proste.Jesli chodzi o wysiewy to ja odrobinę popłynęłam bo sałaty i kapusty wczesnej nigdy nie siałam ale postanowiłam spróbować i póki co ładnie rośnie.Pomidory wysiałam w liczbie 6 sztuk pozostałe będę siać w połowie marca

Ogród już nie weekendowy 2025/02/28 20:55 #337114

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosia ja na razie nic nie biorę wiesz że u mnie to się zaczynają denerwować jak capucino wypiję polewkamax polewkamax
Danusia

WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, zanetatacz

Ogród już nie weekendowy 2025/03/01 16:46 #337154

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Hejka Dziewczęta :kibic

Miłeczko - Takasobie na Forum jest trochę zakręconych warzywomaniaczek, trzeba je tylko lekko zmobilizowac do wpisów w wątku warzywniczym i podzielenia się doświadczeniem.
Ja już dzielę się np. informacją, że nasiona warzyw można zaprawiać mączką bazaltową... wrzuca się do słoika nasionka, dodaje trochę mączki bazaltowej, słoik zakręca pokrywką i potrząsa... podobno dobrze to nasionkom robi na zdrowotność :)

Elu Elsi - jak siałam pomidory w III to strasznie mi się wyciągnęły. Na pewno miały za mało światła, ale mam tylko jedno okno nadające się na siewki, a "klientów" na to okno jest sporo :diabelek

Danusiu - ale mnie rozbawiłaś... już widziałam oczyma wyobraźni te prace z łopatą 2smiech 2smiech
I lepiej pij to capuccino niż ten specyfik od Gosi Margo, bo ogródek przeniesiesz .... polewkamax

Gosia Margo
- jesteś pewna, że ta aszwaganda nie ma jeszcze jakiś dodatkowych składników, wulkanie energii... 2smiech

Gosia1 - dzieki za przypomnienie, zapomniała, że czas siać sałaty... w poniedziałek biorę się za robotę.

Obejrzę też rabaty pod katem posiania szpinaku, buraków liściowych, rzodkiewki, pietruszki naciowej i cebuli dymki.
Do pudełek pójdzie pietruszka naciowa,
A w czwartek albo piątek- oprysk miedzianem - drzewek owocowych, róż, katalpy, tak więc do jutra luz, a od poniedziałku...zapitol wink-3

I czekam z niecierpliwością na takie widoki...

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, takasobie, VERA, Semper, nowababka, Margo2, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.133 s.