Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domek pod Dębami w różanym ogrodzie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/17 23:01 #112966

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25330
Posiąpało troszkę w nocy a od rana znowu wiało i było dość chłodno, bez słoneczka to aby ta odrobina wody nie wyparowała.

Ino mam większość wielkich róż do których muszę się naciągać :diabelek a do niskich wolę się nie schylać żeby się nie nadziać na kolce, mam tyle miejsca że śmiało mogę przycupnąć a nawet klęknąć na parę chwil :P

Zuziu staram się nie widzieć tych suszków wink-3 a kolorowo robi się z każdą godziną :lol:

Marta choć Ty jedna zgadzasz się że róże to przyjemność hu_rra Wody nie było dużo, nawet nawozy się nie rozpuściły i muszę lać z węża B)

Danusiu też przesadzałam i musiałam podlać ręcznie B) a jutro czeka mnie sadzenie nowych róż, które już moczą nóżki a później pozostaje :podlewam

Krzysiu suchelców nie dostrzegam, na żurawki nie patrzę, mój wzrok kieruję tylko na miejsce pracy więc powoli wychodzę z czdziura

Kolorowo, słonecznie i błękitnie zrobiło się w każdym zakątku hu_rra

pierwiosnki sieją się i wyrastają w każdej szczelinie

miał być narcyz Quail

Saruma Henryi

'panna młoda' przywdziewa białą suknię

sezon różany rozpoczęty - pierwszy pączek zauważyłam na rugosie Wasagaming hu_rra

rodek też zaczyna jakiś nn ale cieszy bardzo hu_rra
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, zuzanna2418, Ness, zanetatacz, staweg1

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/18 21:34 #113074

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24320
Majeczko noooo i śliczne fotki pokazałaś i proszę mi się już do tej czdziura nie chować wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/18 21:39 #113080

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8538
Zawsze byłaś prekursorką różanych pąków, ale żeby w kwietniu :blink: ??? Teraz to już przesadziłaś 2smiech

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/18 21:53 #113089

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3666
Jak niewiele potrzeba, żeby cieszyć się zyciem, maleńki pączuś różany a tyle radości2smiech 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2018/04/18 21:53 przez sierika.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/18 21:54 #113091

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25023
Też tak pomyślałam jak Marta -różane paki w kwietniu ? ,ale wszystko się zmienia tak szybko wczoraj robiłam zdjęcia pąkom tulipanów a dzisiaj są w pełni rozkwitu.....Majeczko -masz dużo koloru już w ogrodzie hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/18 22:00 #113095

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu choć kopię znowu wielkie doły to nie mam ochoty do nich włazić 2smiech dzisiaj sadziłam 2 wielkie róże - Virago, może będzie w końcu zgodna i Svetlana, czekają jeszcze 3 nówki i jedna do przesadzenia.
Na dokładkę razem z córką i przy pomocy M. w końcówce dzielenia, wykopałyśmy i podzieliłyśmy olbrzymią kępę miskanta David. Pomocne narzędzia to solidny szpadel, widły, siekiera i pyrlik, a lej jak po bombie :woohoo:

Marta to nie ja przesadzam, to róże same z siebie 2smiech
Wasagaming już miewała pączki jeszcze wcześniej, rok temu Poppius miała ładne pączki w końcówce kwietnia, siostry Bugnet również tak wcześnie pączkują, jak chcesz mieć pączki w kwietniu to musisz posadzić rugosy 037

Ewuś wszak pączusie to jest życie hu_rra

Żaneto choć wszystko rozkwita w oczach to jednak większość róż jeszcze ma sporo czasu na pączkowanie wink-3

Zapączkowane roślinki to jest wielka radość, a zapączkowane peonie to u mnie jest całkowita nowość 2smiech

drzewiasta Light Pink

drzewiasta Dark Red

drzewiasta Purple

drzewiasta Yellow - marne zdjęcie, marna sadzonka i jedyna bez pączka

majowa lub lekarska od Efci - pewnie tam gdzieś w środku ma jakieś pączki

Alice Crousse - od Gosi - może taż coś pokaże
Śnieżka
Ostatnio zmieniany: 2018/04/18 22:11 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, zanetatacz, Danusia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 08:16 #113163

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3770
Witaj,super kolekcja peoni drzewiastych.Ja mam jedną nn od zeszłego roku jako próba ogrodowa.Majowa peonia całkiem ładnie zapączkowana ale jakie będą efekty zobaczymy.Róże u mnie odczuły zimę a tak naprawdę to ostatnie mrozy.Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogródka

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 09:17 #113182

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Witaj Gosiu vishenka na pewno do Ciebie trafię, niech no tylko obrobię się z robotą wink-3
Peonie to u mnie nowości więc niewiele się na nich znam, ale się uczę :lol:
Jakoś zadziwiająco róże dobrze zniosły tegoroczne anomalie i całkiem ładnie się zazieleniły zwyc
Póki co koloryt ogrodu nadają inne roślinki 2smiech

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, zanetatacz, Danusia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 09:27 #113186

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52093
Ja zamarzyłam o takim szpalerze szafirków jak u Ciebie i tak na jesieni (zresztą bardzo późnej, bo kompletnie o moich planach zapomniałam) posadziłam. Nie jest tak imponujący, ale w przyszłym roku, kto wie!

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 20:02 #113244

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko takie szpalerki są słodkie dlatego robię je gdzie tylko się da. Twój też się rozrośnie i będzie piękny zwyc
Mój niestety nie cały jest piękny, na początku po kolejnym dosadzeniu zdrowych cebulek znowu wygniły i zanikają B)

Ogrodniczka zawsze na posterunku :kocham
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, zanetatacz, BluszczykZielony

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 20:36 #113257

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14443
Maju, ta saruma przepiękna, pierwszy raz widzę!
Ja tak w żartach pisałam niedawno, ze przy takiej pogodzie i tempie rośnięcia wszystkiego to za tydzien róże zakwitną i widze, że Twoja wzięła sobie do serca :D No, ale sezon różany u Ciebie to nie byle co.
Dewastatorka pozdrawia Ogrodniczkę :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 21:00 #113269

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13881
edulkot napisał:
Dziękuję Wam że tak dbacie o mój kręgosłup :buziak , ale chyba należałoby zadbać o mój kręgosłup moralny bo żadne rozsądne rady nie działają 037 [...]

Marysiu jakie są mniej stresujące i wymagające rośliny question na pewno nie dosadzę żurawek, może jakieś chryzantemy - mam jakąś przyniesioną z cmentarza, wszak każdej jesieni kupuję na groby, a potem ratuję. Liliowce, miskanty - może think:

[...]

2smiech 2smiech Majeczko, są! U mnie świetnie rośną bez żadnej opieki: bluszczyk kurdybanek, chmiel, perz...stokrotki... :diabelek

Pączki róż już znalazłaś :woohoo:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 22:01 #113300

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24320
Majeczko śliczne te wstęgi szafirkowe u mnie na nowym miejscu też chyba za wilgotno bo część wygniła.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/19 22:04 #113302

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuziu sarumę mam od Polli, chyba jako nagroda w jakimś konkursie wink-3 zaciekawiła mnie bardzo, bez problemu przetrwała zimę i ledwie wylazła z ziemi od razu miała pączki, a dzisiaj wyglądała pięknie, muszę jej zrobić aktualne zdjęcie.
Róże przeważnie zaczynają w połowie kwietnia, dzisiaj znalazłam pączki na Theresa Bugnet.

Ogrodniczka pozdrawia Dewastatorkę :kocham

Marysiu ale te rośliny są bardzo stresujące, zwłaszcza jak wrastają tam gdzie nie powinny :diabelek
Takie są mnie wymagające, tylko żeby chciały każdego roku tak kwitnąć B)
Magnolia Susan

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Ness, nowababka, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/20 08:48 #113327

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52093
Zuza zwróciła uwagę na sarumę. Piękne zdjęcie! mam ja kilka lat i ja uwielbiam Teraz wygląda najpiękniej, jeszcze kilka dni będą się rozwijać kwiaty, potem pojedyncze latem się pokazują, ale aksamit liści jest pienny!
Na mojej Teresce jeszcze nie widziałam paków, ale to nie znaczy, ze jej nie ma! ;) Ona zawsze taka wyrywna!
Ostatnio zmieniany: 2018/04/20 08:48 przez takasobie.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/20 18:47 #113384

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5609
Majeczku ,ale masz pięknie :kocham te rabatki takie pełne życia ....z przyjemnością się ogląda . Co do różanych pączków ,to u siebie nie zauważyłam ani jednego .Fakt ,że nawet nie miałam nawet czasu się przyglądać ale teraz już najgorszą robotę mam za sobą ,więc przede mną porządny obchód :slonko

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/20 21:01 #113406

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26506
Zapączkowanej róży oraz piwonii gratuluję vishenka a saruma i mnie wpadła w oko, jest piękna i ładny portrecik jej zrobiłaś flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/20 21:56 #113424

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34360
Majko, też masz full roboty, jak czytam... Piękny szpaler szafirkowy. U mnie też by pewnie był, gdybym co roku, nie wyrywała tego trawska co się jakoś zasiał...jak już wyrwę, to się okazuje, że toto cebulki ma na końcach :glupek

A powiedz mi co to jest pyrlik? Bo tego określenia nie znam, a z pytami mi się kojarzy, to może kopaczka? think:

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/20 22:12 #113429

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dobrze że ten dzień już dobiega końca bo chyba ten 13-ty piątek spóźnił się o tydzień :mur niewiele rzeczy dzisiaj było takie jakie powinno być, oprócz bardzo miłej wizyty u Wiesi, Pikutku bardzo dziękuję za najlepsze chwile dzisiejszego dnia :buziak oraz (nie)dziękuję za roślinne dary recourse moje posadzone, córka pewnie też posadziła to co jej podrzuciłam :lol:

Wiesiu, Miłko saruma rzeczywiście jest śliczna i warta posadzenia, dzisiejsze zdjęcia.

Ewuś pięknie to dopiero będzie jak zapączkowane różyce pokażą kolorki 2smiech dzisiaj zauważyłam kolejne panny z pączkami i nie dlatego że ich szukałam, ale szukałam szkodników, większość z tych wczesnych róż jest przysmakiem kwieciaka malinowca i muszę trzymać rękę na pulsie żeby zrobić oprysk w odpowiednim czasie, inaczej większość pączków spadnie niecnie podcięte :angry:

Dr. E. M. Mills - prawie nieznana róża

pierwszy Souvenir de Yeddo hu_rra

A wracając do feralnego piątku, zabrałam się za koszenie bo M. naszykował kosiarkę i pojechał do syna, ukosiłam jeden zbiornik i najechałam na kamol pozostawiony przez Milę, szlak trafił nóż, który nie nadaje się już do niczego :mur noża w serwisie oczywiście nie ma, trzeba zamawiać i czekać :mur Pożyczyłam kosiarkę od córki, okropnie ciężką i mało zwrotną, umordowałam się jak dziki osioł i niewiele skosiłam, jutro może uda mi się skończyć tę mordęgę z koszeniem :bezsil
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, inag1, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2018/04/23 20:34 #113862

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Efkaraj napisał:
Majko, też masz full roboty, jak czytam... Piękny szpaler szafirkowy. U mnie też by pewnie był, gdybym co roku, nie wyrywała tego trawska co się jakoś zasiał...jak już wyrwę, to się okazuje, że toto cebulki ma na końcach :glupek

A powiedz mi co to jest pyrlik? Bo tego określenia nie znam, a z pytami mi się kojarzy, to może kopaczka? think:
Efciu wybacz, nie widziałam Twojego wpisu vishenka
Tak, tak, plewić trzeba z głową albo wcale tak jak ja 2smiech
Pyrlik to taki ciężki młotek, jakieś parę kilogramów czystej wagi plus siła uderzenia dają sporą siłę nacisku na ostrze siekiery czy zagięcie szpadla. Dwie słabe kobietki muszą wymyślać sposoby radzenia sobie w ogrodzie :diabelek

Dzisiaj mamy za sobą pierwszą wiosenną burzę, nareszcie ziemia się ruszy bo do tego sporo napadało :deszcz
Takie większe widoki bo po tej wichurze i ulewie raczej już tak pięknie nie będą wyglądały.

magnolia Susan, w tle wiśnie

wiśnie

do Susan i wiśni dołączył szpaler jabłoni
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, zuzanna2418, nowababka, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.225 s.