takasobie napisał:
A powiedz mi Iwonko, do czego służą te deseczki przed ulami. To jakieś udogodnienie dla wlatujących pszczół?
To pewnie dla tych, które chodzą piechotą, albo podjazd dla niepełnosprytnych.
A tak poważnie, kiedy zapytałem AI, odpowiedziała mi tak (cytuję
Oto główne funkcje deseczek przy ulach:
Ułatwienie lądowania i startu: Działają jak "pas startowy". Pszczoły wracające z pola, często obciążone pyłkiem lub nektarem, lądują na nich, co ułatwia im wejście do ula, szczególnie gdy jest wietrznie lub gdy pszczoła jest zmęczona.
Platforma wentylacyjna: W upalne dni pszczoły wychodzą na wylotek i wachlowaniem skrzydeł wytwarzają ruch powietrza, chłodząc w ten sposób wnętrze ula.
Miejsce obserwacji: Pszczelarz po zachowaniu pszczół na deseczce (np. gromadzeniu się, wyrzucaniu trutni) może ocenić siłę rodziny, nastroje rojowe czy zdrowotność pszczół bez konieczności otwierania ula.
Obrona ula: Strażniczki patrolują to miejsce, broniąc ula przed rabusiami (pszczołami z innych rodzin) lub osami.
Utrzymanie czystości: Ułatwiają pszczołom-sprzątaczkom wyrzucanie z ula zanieczyszczeń, martwych pszczół czy resztek wosku.
Deseczka ta jest elementem dennicy (podłogi ula), który wystaje na zewnątrz, tworząc "balkon" przed wejściem.