Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/23 18:30 #336809

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5435
edyta napisał:
Ale niestety domówiłam też 11 kolejnych odmian gwizdac .

ja w ostatnim tygodniu popłynęłam na 60 :grabie
Miałam wysiać 9, będę miała 69. Naprawdę nie wiem, jak to się stało polewkamax .
Ostatnio zmieniany: 2025/02/23 18:31 przez janka.p.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Danusia, Gosia1, GosiaM, SantaRispetto

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/23 22:32 #336824

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17722
janka.p napisał:
ja w ostatnim tygodniu popłynęłam na 60 :grabie
Miałam wysiać 9, będę miała 69. Naprawdę nie wiem, jak to się stało polewkamax .
To ja czuję się rozgrzeszona 2smiech .
Jakoś nie mogę się zdecydować na to, żeby mieć po 1 krzaku z odmiany think: . Zawsze mi się wydaje, że żeby wyrobić sobie zdanie powinnam mieć co najmniej 2 sztuki think: .
Mam też z poprzednich lat jakieś sprawdzone pomidory, których chcę posiać więcej gwizdac .
Wychodzi jednak na to, że moje zaplanowane na ten sezon 26 odmian to przy niektórych pikuś 2smiech . Ale i tak chcę posadzić ok. 60 krzaków. Nie jestem jeszcze pewna jak to upchnę think: .

Gosiu, jednak 3 odmiany by mi nie wystarczyły. Ja potrzebuję przynajmniej 3 różnych koktajlówek (co najmniej po jednej czerwonej, żółtej i czarnej), jakieś większe pomidory w różnych kolorach i jeszcze coś do suszenia i na passaty gwizdac
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2025/02/23 22:34 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Danusia, SantaRispetto

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/23 23:01 #336831

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
edyta napisał:
Zawsze mi się wydaje, że żeby wyrobić sobie zdanie powinnam mieć co najmniej 2 sztuki think: .

podobnie myślę, planuję posadzić po 2-4 sztuki z odmiany, czyli wychodzi ok. 200 krzaków.
Tylko żeby mi się to zmieściło będę musiała najpierw wynająć minikoparkę, żeby ogarnęła mi moją kompostową hałdę, to odzyskam 30 m2 powierzchni uprawnej, bo zmusiłam się w końcu do krytycznego podejścia co do swoich możliwości polewkamax i porzucenia nadziei, że przerzucę to metodą "łopata i taczka".
Ostatnio zmieniany: 2025/02/23 23:01 przez janka.p.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Ave, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/24 13:10 #336840

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50606
Zazdraszczm Ci areału pod pomidorki. Uwielbiam swoje jeść prosto z krzaczka, ale już żeby coś było nadto na przetwory, to się nie zdarza.
Jakoś tez kiepsko mi rosną i owocują mimo, że nawożę, podlewam. Coś nie tak... Widocznie nie mam do nich rąk. :(
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/24 19:54 #336865

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, z tymi przetworami to pobożne życzenie :diabelek . Taki miałam plan w zeszłym roku, ale mój połówek, po obejrzeniu wyników z badań okresowych, zdecydował zacząć się zdrowo odżywiać i przy dwóch obżartuchach to pomidory nie nadążały dojrzewać rotfl . Ja pożeram kilogramami (dosłownie kilogram dziennie w sezonie, to żaden problem rotfl ), więc zdecydowałam się zwiększyć ilość krzaków. Ostatnie dni chodzę i kombinuję, gdzie je jeszcze posadzić poza warzywnikiem :diabelek .

Janko, 200 krzaków pomidorów - to robi wrażenie zdziwko . Tyle przejadacie, czy sprzedajesz?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Ave, Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/24 20:05 #336868

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23697
Matko jedyna ludzie to mają rozmach a ja się zastanawiam gdzie z 6 krzaczków wcisnąć 2smiech 2smiech
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Ave

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/24 20:57 #336878

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, jeszcze masz kawałek trawnika 2smiech .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Danusia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/24 22:12 #336888

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
edyta napisał:
Janko, 200 krzaków pomidorów - to robi wrażenie zdziwko . Tyle przejadacie, czy sprzedajesz?

Do tej pory sadziłam +/- 100 i nadwyżek nie miałam, na bieżąco i w przetworach schodziło wszystko (w tym roku już się skończyły:(). Więc przy tych 200 krzakach mam nadzieję, że wreszcie wystarczy od sezonu do sezonu:).

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/25 11:55 #336903

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Janko, ja w zeszłym roku miałam ok. 40 krzaków i nie starczało na bieżące potrzeby think: . Planowałam posadzić 60, ale po Twoim wpisie zdecydowałam dorzucić jeszcze ze 20 :silly: . Posadzę, je za warzywnikiem, gdzie aktualnie jest dziki trawnik, ale kupiłam już spinane doniczki, żeby je wynieść ponad grunt.

Muszę podzielić się z Wami radością z powodu moich ciemierników, bo myślałam, że w wielu przypadkach tegoroczne kwitnienie już przepadło, ale one wstają niczym Felix z popiołów clap :
'Sensas'
23.02.2025

25.02.2025r.

W najgorszej kondycji jest Monte Christo, ale poza mrozem, zmaga się z chorobą grzybową:

23.02.2025

25.02.2025 (po wizycie u fryzjera ;))

W ogrodzie powoli wszystko się budzi. Za chwilkę rozkwitnie dereń jadalny:

Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2025/02/25 11:56 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, nowababka, Danusia, DorotaZ

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/25 13:31 #336906

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 50606
Mi w zeszłym roku zasiał się sam pomidor taki jak teraz można dostać w sklepie, drobny koktajlowy wydłużony. Zasiał mi się.... w rododendronach . Tyle, że te rosną a słońcu, bo sąsiedzi wycieli tam sosny. Odżywiałam się nim do mrozów. Pewnie znów się zasieje, bo mnóstwo pomidorków pospadało. Zobaczymy. Tak tez szukaj miejsca, może Ci coś zaskoczy! 2smiech

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/25 14:31 #336907

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
edyta napisał:
Janko, ja w zeszłym roku miałam ok. 40 krzaków i nie starczało na bieżące potrzeby think: . Planowałam posadzić 60, ale po Twoim wpisie zdecydowałam dorzucić jeszcze ze 20 :silly: .

Pomidorów nigdy za dużo! 2smiech Byle tylko zarazy, grad i inne nieszczęścia nam je omijały!
U mnie w sezonie codziennie schodzi po kilogramie świeżych na głowę (o ile tyle w ogóle jest), piąta głowa:) póki co jest na etapie "jak wy to możecie w ogóle jeść?" ale z genami nie wygrasz;), tym bardziej, że jak była młodsza to jadła je sama i chętnie, więc liczę "zapas" i dla niej. Czyli na przetwory nie zostawało mi jakoś szczególnie dużo, zwłaszcza, że niechęć tej jednej do świeżych nie obejmuje dań z pomidorami w formie przetworzonej, ukochane danie to makaron z sosem pomidorowym 2smiech .

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/26 07:24 #336950

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3131
Edytko podlałam ciemierniki odrazu jak mróz odpuścił.Część ciemierników unosi się ale na tą chwilę nie wygląda to dobrze.Twoje ładnie uniósł się a to bardzo cieszy

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/02/28 20:52 #337113

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23697
Edytko u mnie było to samo i najgorzej tez właśnie Monte Christo wyglądał w donicy więc moje zdziwienie było ogromne jak po nocy zobaczyłam że jednak się pięknie podniósł :) :) aaaaa odnośnie pomidorów to zostałam obdarowana nasinkami i pierwszy raz będę siał pomidory do czego to doszło 2smiech 2smiech
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/03/04 15:37 #337316

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10429
Edytka, jesli będziesz miała nadmiar siewek pomidorowych to chętnie się uśmiechnę. Mi wystarczą 8 szt.
Nie będę szalała jak Wy. :lol:

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2025/03/13 06:59 #337943

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3131
Edytko niestety podlanie nie pomogło ciemierniki.Dwa ciemierniki nie dały rady,musiałam wyciąć żeby nie dostały grzyba.Kilka na poobmarzane płatki ale kwitną.Jaką odmianę koktajlowej żółtych polecisz?Te które miałam szybko pękały
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.185 s.