Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 08:34 #83103

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26405
Popieram koleżanki szałwia jest piękna ale zaintrygowała mnie też Hortensja Pastelgreen i popędziłam sobie o mniej poczytać :lol: , ładna z niej bestia flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2017/09/05 08:35 przez piku.
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 09:25 #83114

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Żaneciu i ja nie wychodzę ,ciągle kropi ,a wiatr wieje jak oszalały :burza Beczki na deszczówkę pełne wypadałoby opróżnić .Niechaj iglaki też się napiją :na_ucho

Danusiu ano już sobie kupiłam .Bardzo mi się spodobała ,bo taka nieduża i listeczki ładne .Boję się tylko, że może ona zacznie mi puszczać rozłogi .Jak z nią jest u Ciebie ? :)

Miłeczko a czemu nic nie kupujesz ? to smutne niczego nie wsadzić od czasu do czasu .A ja cierpię katusze ,bo wory z ziemią stoją w pogotowiu ,rośliny czekają ,a do ogrodu nie da się wyjść :placz

Wisienko mnie ta hortusia wpadła w oko na Allegro i już ją prawie tam zamówiłam .Ale potem sobie myślę ,że może na wystawie kupię ładniejszą .I tak się też stało .Zastanawiam się tylko ,czy ona zdąży zbudować kwiatostan i pokazać ,jak wygląda .Bo jeśli złapie przymrozek ,to kiszka kaszana ! A z tej szałwii to spróbuję zebrać nasionka i na wiosnę posiać .Zrobiłam tak z szałwią Eveline i teraz mam 12 doniczek szałwii ,oj będzie sadzenie polewkamax
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 10:11 #83120

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26405
Turzyca niestety łazi Ewuniu, ale młode przyrosty łatwo się wyrywa, szałwię posiej koniecznie warto mieć jej więcej :lol: , a hortensja będzie miała szansę jak zawita do nas złota jesień :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 10:37 #83124

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51126
Bo już sadzić nie mam gdzie! 2smiech A nowości mi znoszą koleżanki, jak przychodzą do mnie do ogrodu, albo bliźni mi przysyłają. ;)
Kupiłam jakieś jeżówki i inne kwiatki wczesnym latem i wystarczy!

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 12:35 #83140

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
A tak się zarzekałaś. 2smiech Zakupy bardzo udane. Mnie też szałwia bardzo się spodobała. bardzo oryginalna jest. :)
U nas też zimno, mokro a do tego za oknem mam drugi etap wejścia do cywilizacji , czyli robią ulicę. ;) Jest głośno, wszystko się trzęsie a z wiodoczków, to przesuwające się za oknem (pięterko) ramię dźwigu. A do tego na kolanach mam dwa chrapiące koty. Nie powiem, żeby było mi wygodnie. wink-3
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 16:45 #83154

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34059
Ewciu, zakupy bardzo akuratne :) Hortusie pięknie stoją wyprostowane, a tej Pastelgreen, to jestem bardzo ciekawa.
U mnie też zimnica i leje dziś cały dzień. :burza

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 18:00 #83160

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu ,nie wiem jak zebrać nasionka ,bo ta szałwia w najlepsze kwitnie .Jeśli do przymrozków nie zdąży zawiązać nasion ,to będzie pozamiatane .Ten sam kłopot mam z naparstnicą rdzawą .Późno zakwitła i nasiona jeszcze nie dojrzały .Dobrze sobie samemu rozmnażać ,bo tak chciawszy wszystko kupić ,to można zbankrutować .Co do łażenia turzycy ,to mnie trochę zmartwiłaś think:

Miłko a ja już myślałam ,że masz kłopoty z kasą .Nawet myślałam czy by Ci coś nie podesłać 2smiech
Brak miejsca ,to i dla mnie jest problemem .Trzeba kombinować na wszystkie strony krecigl

Ineczko ,hałasu to Ci nie zazdroszczę .Ja bardzo cenię sobie ciszę .Ale za to będziesz miała wygodnie chodzić ,jak Ci piękną ulicę zrobią .Co do szałwii to miałam na oku jeszcze jedną ,ale porwana ilością roślin zgubiłam oczy i poszłam w inną stronę .Jak już się zdecydowałam po nią wrócić ,to albo ją wykupili albo nie mogłam w tym tłoku do niej dotrzeć .A w brodę sobie pluję do dziś ,bo nie wiem jak się nazywała .I nawet teraz nie mogę na nią zapolować :(

Ewuniu mnie ta Pastelka też zaintrygowała .U nikogo jej nie widziałam i mało o niej wiem ,ale tak z opisu to mi się spodobała .Ano zobaczymy za jakiś czas .Chciałabym już to wszystko wsadzić ,no ale pogoda nie daje :deszcz

a w ogrodzie tak

Ostatnio zmieniany: 2017/09/05 18:01 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, edulkot, VERA, inag1, Ness, nowababka, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 19:17 #83167

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13559
Ewuś, jak ja lubię te Twoje zdjęcia :kocham Ja się zniechęciłam do pstrykania po awarii dobrego aparatu, teraz tylko została mi "idiotkamera", ech :(
Mnie jeszcze deszcz nie dokuczył, cały czas mnie cieszy :deszcz
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 21:40 #83207

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23905
Ewuś trochę puszcza rozłogi ale u mnie w glinie nie jakoś strasznie a usunąć też jest je łatwo mam jeszcze jedna niską trawkę która raczej trzyma sie kępki gdybyś chciała a jak nie zapomnę to jutro zrobię jej fotkę :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/05 22:14 #83222

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3640
Ta szałwia to okręgowa, ona sama sie sieje w ogrodzie.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/06 11:22 #83258

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marysiu ja się też cieszę z tego deszczu :deszcz ale chciałabym jeden dzień bez niego ,bo mam sporo sadzenia .A jeszcze zamówiłam sobie kilka roślin ,w tym jednego floksa ,którego kilka razy zamawiałam i wciąż go nie mam .Może tym razem się uda :mniam

Danuśka ,jeśli trawka mała ,to pewnie wcisnę :lol: a turzycę wsadzę koło oczka ,tam może sobie rosnąć ile chce ,bo tam kiepska ziemia zupełnie popiół .Od czasu do czasu podleję i będzie rosła :zielony

Ewciu to super wiadomość ,że ona się wysiewa .Tylko ,że ja mam sporo różnych szałwii w całym ogrodzie i na początku ciężko rozpoznać od której to siewki .Czasem mi się zdarza dwie inne w jednej kępce wink-3
Ostatnio zmieniany: 2017/09/06 11:22 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/06 13:59 #83273

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76833
Ewuś, piękna ta szałwia. :woohoo: Nigdy mnie nie ciągnęło do takich roślin, ale teraz szukam wypełniaczy na aleje wjazdową, skąd chcę usunąć wielkie prosa, które tam zbyt mi się rozkładają. :blink: Zasilą kompostownik, chyba, ze ktoś wiosną przyjedzie i zabierze. Pomyślałam, że warto by było może choć wjazd obsadzić kwitnąccmi bylinami, bo tam przez większość dnia mocno operuje słońce i jest to dość suche miejsce. Zapisuję więc w kajeciku i mam nadzieję, że znajdę w jakiejś szkółce po logicznej cenie. Jak napisałaś, gdyby chciało się wszystko kupować, to zbankrutować można a mi tam trzeba z 10 sztuk. krecigl

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/07 08:07 #83377

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jak masz Polu takie słoneczne miejsce ,to oczywiście obsadzaj kwitnącymi :jupi ja szałwie bardzo lubię i zawsze wypatruję nowych .Jedna mi przeszła koło nosa ,też była z tych okręgowych tylko drobniejsza .
Ale nic to i tak ją gdzieś wypatrzę .Proso mam tylko jedno i faktycznie rozłożyło się jak wachlarz ,nawet nie ma jak go podwiązać bo u mnie ciasno i mokro niesamowicie .Dziś jeszcze wieje do tego ,a zimnica nie z tej ziemi .Tylko siedzieć w internecie i przeglądać stronki z roślinami 2pisze :kawa :na_ucho
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/07 08:16 #83380

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51126
No wiesz, jak wskoczę do centrum ogrodniczego, to z pustymi rękoma nie wychodzę. Zawsze się da coś wcisnąć. Ale do ogrodniczego chodzę 2 x do roku i to najczęściej po cebule i akcesoria.
Dalie, dzielżany, róże - cudowności! Słońce by się tylko przydało!

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/07 09:16 #83391

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6269
Rozalko
Czosnków dużo nie kupiłem - 14 odmian.Skusili Mnie promocją.Do tego żeby nie było monotonnie- pełną śnieżyczkę.
Tak skromnie.Za to koleżanka zaszalała z zakupami :woohoo:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/07 17:22 #83435

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5299
Semper napisał:
Rozalko
Czosnków dużo nie kupiłem - 14 odmian.Skusili Mnie promocją.Do tego żeby nie było monotonnie- pełną śnieżyczkę.
Tak skromnie.Za to koleżanka zaszalała z zakupami :woohoo:

Hoho!
Skromnis 14 odmian ,phi! !

Oba z Ewcią popłyneliscie kolego! :) :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/09 10:06 #83685

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłka ,ja też chodzę do ogrodniczego w tym samym celu co i Ty .W tym roku byłam raz i wyszłam z pustymi rękami :nie_wiem .Tej jesieni cebulowych nie kupowałam i raczej przystopuję .Raz jeszcze wybieram się do szkółki ale raczej dla relaksu .Kasy brak ,miejsca brak a jeszcze kilka roślin przyjedzie .
Dziś czekam na trawkę :jupi

Jurciu ,ale dałeś do pieca ! 14 odmian to mało ? zdziwko a gdzie robiłeś zakupy ? może i ja tam zaglądnę.
Ta pełna śnieżyczka bardzo mnie zaciekawiła :mniam

Betinko no jakoś się popłynęło ,było z prądem 2smiech ale już wiele nie nakupuję ,bo sakiewka zcienkła zaraza jedna :placz Niedługo zacznę zbierać moniaki na przyszły sezon .Głównie jestem opanowana przez floksy . :na_ucho

Ostatnio zmieniany: 2017/09/09 10:39 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, takasobie, edulkot, VERA, inag1, chester633, Semper, beatrix+, nowababka ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/09 20:27 #83730

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24275
cudowne widoczki Ewciu.....ja też już w tym roku nie planuję zakupów -oprócz cebulowych ,bo tulipanów mus dokupić i czosnków też
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/09 21:01 #83735

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25781
Ewuniu, a cóż to za zwiewna piękność na 14 i 15 zdjęciu ???
Zakupy zacne :hejka pogodnej niedzieli życzę :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2017/09/10 07:51 #83769

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6269
Mieli promocję 25 %.Reklama na forum.Wybór bogaty. No to zamówiłem.
Wysyłają w przyszłym tygodniu.Świat Kwiatów.Mam nadzieję, że nie wdepnę.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.214 s.