Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród kwitnących magnolii

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/27 11:47 #352654

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11373
Swietko, żal patrzeć na zmarnowane rosliny. Chociaż nie wszystkie ucierpiały od suszy i przymrozku
Przepięknie przebarwia sie oczar. U mnie własnie on wygląda nieciekawie. Raczej nie nabierze takich kolorów jak u Ciebie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/27 14:52 #352659

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7605
Iwonko, ostatnio padało, a nawet lało przez cały dzień w piątek 24-go. Bardzo się cieszę, że jednak deszcz i do nas dotarł. W niedzielę też padało ale już popołudniu. Wieczorem bardzo się cieszyłam słysząc, jak deszcz bębnił w okna dachowe. Cóż za wspaniałe dźwięki dla moich uszu! :deszcz
Poszliśmy na spacer w niedzielę po obiedzie i zastała nas wiosenna jesienna burza. Błysnęło, zagrzmiało, zawiało i lunęło! I to jak! Nawet grad spadł. Przemokliśmy całkowicie :burza :burza :burza dawno tak nie zmokłam 2smiech
Gosiu (Margo2), rośliny już lepiej wyglądają, szczególnie rododendrony. Każdy deszcz to dla nich to wielkie szczęście. Dziś na fb pojawiły się moje zdjęcia, które opublikowałam rok wcześniej. No i widać ogromna różnicę - rok temu jesień w moim ogrodzie była dużo piękniejsza (i późniejsza). Gosiu, oczar już stracił liście całkowicie ... niestety ...

W sobotę było dużo sadzenia. Aniu, Dziękuję :buziak Zostały jeszcze tylko cebulki, które kupiłam kilka tygodni temu.
Ale ... dziś przypomniało mi się, że zamawiałam w Sadzawce hosty, a nic nie otrzymałam ... :( Myślę sobie, co mogło się stać, że mi nic nie przysłali? Przecież opłaciłam zamówienie ... No i okazało się, że jak opłacałam zamówienie przez ich stronę, to coś poszło nie tak ... zauważyłam to i zrobiłam oddzielny przelew na ich konto, które, jak się okazało dzisiaj, było już dawno nieaktualne. Nie sprawdzałam moje konto bankowe i nie wiedziałam, że pieniądze do mnie wróciły od razu.
Miła pani z Sadzawki napisała do mnie w mailu, że rośliny wyślą jutro i podała prawidłowe konto.
Taka historia :) więc niedługo będę miała nie tylko cebulki do posadzenia 2smiech
Ogrodnik zawsze zorganizuje sobie robotę ...

25.10.2025

Ostatnio zmieniany: 2025/10/27 14:59 przez Kalmia.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, takasobie, VERA, nowababka, Elżbieta, nelu-pelu, Grażka

--=reklama=--

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/27 20:10 #352667

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 542
I kolorowo i smacznie u Ciebie Swietko:) ciekawa jestem czy Twoje figi dojrzały i czy są smaczne :mniam pierwszy raz widzę figę która rośnie w naszym klimacie w gruncie i w dodatku ma owoce :bravo zdziwko

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/28 11:03 #352696

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
Grażynko, Dziękuję :przytulam Maślaczków miałam tylko trzy. Ale i tak się cieszę, że chcą u mnie rosnąć. Nie zrywałam, niech się rozsiewają :) Drzewko figowe, a właściwie krzak, ma swoją historię. Kupiłam kiedyś na przecenie późnojesiennej w LM maleńką sadzonkę. Pomyślała, że może dam szansę ... I wyobraź sobie, że sadzoneczka przezimowała i zaczęła rosnąć. Ale to już było z 10 lat temu. Teraz dużo ludzi mają figowce w swoich ogrodach, a szczególnie w cieplejszych regionach Polski. Mam jeszcze 2 figi w doniczkach. Będą zimowały drugą zimę w pomieszczeniu na działce. Generalnie to zimy teraz słabe, a najgroźniejsze dla nich to są wiosenne przymrozki. Bardzo i to bardzo czekam na wiosnę bez przymrozków! Może kiedyś taka nadejdzie ...

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/28 11:14 #352698

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
Ostatnio zmieniany: 2025/10/28 11:15 przez Kalmia.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/28 11:20 #352699

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
Ostatnio zmieniany: 2025/10/28 11:21 przez Kalmia.

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/28 11:24 #352700

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz

Ogród kwitnących magnolii 2025/10/28 12:23 #352701

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.155 s.