Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2026/03/16 17:23 #357535

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2306
Wpadłam się pozachwycać. Ależ uczta dla oczu :)
Bele tylko się nie zarazić tymi krokusami :P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2026/03/16 19:50 #357547

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 57152
Marzenko! Dziękuję! :buziak Krokusy to taki biforek przed sezonem. Fajnie je mieć. Ja chcę je mieć wszędzie. Jeszcze wiele miejsc na nie czeka.

Majeczko, jak go zobaczyłam na tym dachu, pobiegłam po aparat, żeby to uwiecznić. Pod słońce wyglądał jak mnich buddyjski wink-3
Uwielbiam te wiosenne kolorki, tyle wnoszą optymizmu!

Danusiu! Dziękuję bardzo, w imieniu krokusów oczywiście! B)

Jureczku! Wtykam je wszędzie i ciągle co roku mnie zadziwiają. Polecam serdecznie!

Iwonko! Mój wawrzynek jest bardzo stary, ale rośnie 2mm na rok. 2smiech Wierz mi, gdyby to był jakikolwiek inny krzew, miałby kilka metrów obwodu :mur

W weekend sprzątałam dalej igliwie, liście i inne takie tam pielenie miałam, potem padał deszcz więc przystopowałam. Ziemia już powoli wysychała więc chyba to było potrzebne.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, edulkot, Semper, Ave, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Shalina, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2026/03/17 07:05 #357562

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5448
Milko pięknie pokazujesz krokusy ,widać że je kochasz
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2026/03/17 14:52 #357588

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8132
Piękne kwitnące rośliny ... mistrzowskie zdjęcia ... nieustająco podziwiam! :kocham

Ogród takisobie 2026/03/17 19:50 #357604

• cyma2704
  • cyma2704 Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 387
Krokus Hubert Edelsten ciekawy. Zdęcia jak zawsze wyjątkowe :lol:
Zazdroszczę deszczu, choć prace ogrodowe przerywa. U mnie bardzo sucho.

Ogród takisobie 2026/03/18 07:25 #357641

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Soniu! Trochę podlało i dobrze, bo zewnętrzna warstwa ziemi była już sucha. Krokusy moje , które udało mi się zdobyć są moją wielką radością. No i bardzo się cieszę, ze ich tyle jest. Hubert Edelsten to taki mój pupilek, choć nie chce się specjalnie rozmnażać :(

Swietko! Dziękuję Ci bardzo w imieniu roślin. Przez zimę to ja oduczyłam się robić zdjęcia, nareszcie mogę potrenować.

Gosiu! Tu mnie masz! Uwielbiam je, ale nie dbam o nie tyle ile bym chciała. Kiedyś kupiłam 25kg nawozu do cebulowych z guano i regularnie sypałam. Jak worek się skończył, dawno niczego nie dałam.

Niestety teraz jak wracam z pracy, w ogrodzie jest cień i krokusy się zamykają:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/03/18 09:52 #357649

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9048
Zamknięte po południu krokusy też cudne w Twoich ujęciach. Muszę jesienią kupić więcej krokusów, bo mam wrażenie, że trochę ich u mnie zanikło.
Mogłoby jeszcze popadać :deszcz , bo powoli robi się sucho. Nie ogarniam w tym roku wiosennych porządków - nie mówię o sprzątaniu liści z rabat, bo tego w zasadzie nie robię poza liścmi róż, ale o takim ogólnym pozimowym nieładzie.
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2026/03/18 09:55 przez halszka.

Ogród takisobie 2026/03/19 14:03 #357695

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ze spokojem Halinko! Ja mam kilka miejsc, gdzie sprzątnę tam, kiedy będę sadzić np dalie. No chyba, że tam coś wyrośnie niepożądanego.
Krokusy sprawiają mi kupę radości. jednak wkurza mnie to, że mam kilka niezidentyfikowanych, bo przyszły nie te co trzeba. Powala mnie tzw angustifolius Bronze Form, którego wrzucają zamiast Advance, Herald i innych żółtych. Już nie mam siły zastanawiać się co to... :mur

Ale istnieją przyjemniejsze sprawy, bo krokusy są piękne i inne wiosenne kwiaty też:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/03/20 15:45 #357743

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6616
Mam podobne dylematy, jeśli chodzi i krokusy, to znaczy wątpliwości, co do przysłanych odmian.
Jaskrawym przykładem braku zgodności, są trzy różne rodzaje kwiatów w jednej kępie, z tej samej torebki. :silly: .
Mam też paskowane wielkokwiatowe, kupowane niegdyś jako Pickwick, całkiem podobne do tych Twoich King of stripes.
Ciekawe paskowania powstawały również na krokusach samosiejkach (?) wyrosłych między Ruby Giant i Jeanne Darc.
A wiesz, co je wszystkie łączy???? - wszystkie smakują myszowatym wink-3 .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2026/03/20 15:46 przez Elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nowababka, janka.p

Ogród takisobie 2026/03/21 11:15 #357764

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Pozostaje nam Elu cieszenie się z każdego krokusa hurra Pickwicki są jakby jaśniejsze, równe wewnątrz i na zewnątrz. King of the Striped są w środku jakby ciemniejsze, bardziej intensywne. Ja na szczęście na myszy nie narzekam wiec jak coś nie hula nie mam kogo obwinić. Wychodzi wtedy, że miejscami mam kiepską glebę, jest za sucho, albo nie nawiozłam :mur

Zaraz idę do ogrodu poszaleć. Miałam iść z rana, ale jest tak zimno, że odpuściłam. Kawy się napiję i pójdę wtedy. Może dokończę to co planowałam. wink-3

Od Majeczki Franusiowej. Nie wiem co to think:
(przyjrzałam się właśnie w ogrodzie i może być to Advance)

Pickwick

Ice Queen

Flower Record

Whale Shark
Ostatnio zmieniany: 2026/03/21 13:49 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Shalina ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/03/21 18:39 #357775

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Udało mi się wykonać plan, a nawet go przekroczyłam. Cieszę się, że niewiele zostało do zrobienia. Jeśli jutro pogoda dopisze, dokończę sprzątanie igieł spod śliwy (dziwne, nie?) Od sąsiada strasznie sosny posypały. Nadal zimno, pracowałam w kurtce, a w cieniu było nadal chłodno.
Posadziłam cebulowe z doniczek. Było trochę śnieżyc, krokusy i narcyze. Śnieżyce jeszcze zakwitną, a pozostałe niestety przekwitły.
Poobcinałam resztę paproci.
Miałam kępę krokusów, które nie kwitły od wielu lat. Nawet nie wiem co to było. Kępa się rozrastała, kwiatów ani widu. Wykopałam ją, posadziłam kilka egzemplarzy w różnych kątach. Resztę chętnie bym wyrzuciła na kompost. Jutro jeszcze spróbuję posadzić jeszcze w innych miejscach. Zobaczymy...

Na dziś

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/03/21 20:36 #357790

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 27376
No właśnie ja też mam sporo takich liściorów krokusowych które nie chcą kwitnąć think: , myślałam że to jakieś siewki ale po wykopaniu zobaczyłam zupełnie przyzwoite cebulki więc nie wiem czemu nie kwitną :nie_wiem
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2026/03/21 21:25 #357793

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wykopałam to Wiesiu, bo chciałam tam posadzić moje zakupione śnieżyce. ja podejrzewam, że to jakiś sativus dawno temu posadzony i ze względu na cień odmówił współpracy.

Na moim bluszczu dziś odpoczywał gołąb pocztowy. pewnie miał jeszcze kawał drogi do przebycia
Ostatnio zmieniany: 2026/03/21 21:26 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, edulkot, Semper, Ave, nowababka, Shalina, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/03/22 16:52 #357815

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Jak przeczytałam, że różane specjalistki tną już ostro róże, zaczęłam i ja. Obcięłam kilka sztuk w wielkiej mocy rękawicach do róż od Asi. A kiepsko się dziś cos czuję. Nawet ciśnienie mierzyłam, ale było ok. Więc po obfoceniu ogrodu poszłam podyndać na hamaku. Nawet obiad świgany. Jakaś tam tortilla z pomidorami, jajem i rukolą. Przypomniałam sobie, że miałam posiać pomidory, czego jeszcze nie zrobiłam :mur

Znowu krokusowo, ale nie tylko...

'Viridapice' od Majki 'Franusiowej'

Ostatnio zmieniany: 2026/03/23 08:41 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/03/22 17:01 #357817

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18632
Uwiodła mnie czwarta fotka od dołu... :kocham
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2026/03/22 17:54 #357821

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Mnie ten widok też uwiódł Nelu! 2smiech Fotografowałam innego, krokusa odwróciłam głowę, a tu szereg 'Tricolor' zdziwko

I jeszcze

Tricolor - jego właśnie fociłam

Snow Bunting

Piękne szafirki kupiłam, muszę poszukać, jaka to odmiana think:

Poszargany przez mróz ciemiernik cuchnący

Przylaszczki

leucojum aestivum 'Bridesmaid' kupiona z pąkami w donicy, właśnie posadzona

Yalta
Ostatnio zmieniany: 2026/03/22 18:01 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, edulkot, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/03/22 19:57 #357840

• cyma2704
  • cyma2704 Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 387
Krokusy Trikolor cudne. Zdjęcia pojedynczych i w szeregu :) jak zawsze wyjątkowe.
Róże przycięłam dziesięć dni temu, ale ja niestandardowo prowadzę ogród. rotfl
Ostatnio zmieniany: 2026/03/22 19:58 przez cyma2704.

Ogród takisobie 2026/03/22 21:05 #357853

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25863
Cudna portrety Miłeczko :kocham :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2026/03/23 07:49 #357878

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 14973
Wczoraj wpisałam się u Ciebie, że też podziwiam zdjęcia i to czwarte od dołu cudne :kocham ale wyłączyło mi komputer :angry: Ostatnio coś mi go blokuje i wtedy piszę z komórki a nie lubię wink-3
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2026/03/23 14:50 #357911

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Marysiu! Czasami tak jest, że przedmioty, które mają pomóc, zawodzą wink-3 Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło.

Danusiu! Dziękuję! :buziak

Soniu! Dziękuję! Ja też staram się pracować w ogrodzie jak zdrowy rozsądek podpowiada, albo wena jest. O wielu sprawach zapominam, np natknęłam się na nie poobcinane rozchodniki. Spytałam je: Kto was tak zaniedbał? 2smiech

Dziś udało mi się przyciąć kolejne róże, ale tak spokojnie. Nie miałam zbyt wiele czasu. Jeszcze mi trochę zostało wink-3

na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Semper, nowababka, nelu-pelu, a.nia, dultom ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.371 s.