Kilka ogólnych zdjęć wiosny w naszym ogrodzie pełnym Tulipanów. Zbliżenia na poszczególne odmiany pokażę w kolejnych dniach
07.04.2024, klasyczne Tulipany wiosenne - Van Eijk i jakieś żółte i pomarańczowe, których nazw nie znam.
13.04.2024 i 14.04.2024: Kącik Tulipanów liliokształtnych. Na pierwszym planie 'Fly Away', których naliczyłem 19 kwiatów. Z drugiej strony 'Doll's Minuet' i bodajże 'Purple Dream'
Kącik Tulipanów Crispa (strzępiastych). Tutaj dominuje odmiana 'Sensual Touch' (pomarańczowy pełny), której w tym roku mam 10 kwiatów. Z tyłu za nią równie obficie kwitnące ogniste 'Real Time', nieco skryte wśród rosnących już Lilii. Na zdjęciu widoczne są też odmiany 'Queensland' (pełny strzępiasty różowy) i zeszłoroczny nabytek 'Mascotte' (strzępiasty pełny fioletowy). Nazwy purpurowo-czekoladowych nie jestem pewien, być może to 'Curly Sue'
Dostałem je od sąsiadki.
Na koniec klasyczne Tulipany żółte i czerwone, które wiele lat cisnęły się w doniczkach zakopanych między Hostami. Wykopałem je rok temu i cebulki były tam ciasno upakowane jedna na drugiej po kilkanaście sztuk!
Rozdzieliłem je i powsadzałem osobno w większe koszyki zamiast doniczek.