Nie tak dawno sprawiłam sobie 2 garnki rzymskie, jeden do pieczenia mięs a drugi do wypieków chleba. Powiem Wam coś niesamowitego, jest genialny.
Przepis bardzo prosty a chlebek wyśmienity.
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim
kładniki:Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim
- 900 g mąki (dałam mąkę babuni 650 do ciast drożdżowych i wypieku chleba)
- 14 g drożdży instant
- 700 ml letniej wody
- 3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- orkiszowe płatki pełnoziarniste (lub inna posypka np. bułka tarta)
- olej rzepakowy
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy.
Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin
. Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód.
Ciasto jest luźne, z pęcherzykami, i takie ma być – pod żadnym pozorem nie dosypujemy więcej mąki.
Przkrywamy uformowany bochenek (można miską, w której wyrastał) i przygotowujemy garnek.
Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna
Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut
. Na 15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy pokrywę garnka (uwaga na parę) i dopiekamy wierzch chleba. Upieczony bochenek wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Przepis mam z bloga"Moje wypieki i nie tylko"
a tak wygląda mój dzisiejszy wypiek.