Czosnek Krzysztofa to jeden z ładniejszych czosnków; pięknie wygląda na rabatach i długo je zdobi, niestety trudno zrobić mu dobre zdjęcie.
W stanie naturalnym występuje w górach (1000–2000 m n.p.m.) na skalistych zboczach Azji centralnej, aż do Iranu. Stąd wynikają problemy z jego uprawą
w naszych ogrodach, ponieważ "u siebie" wiosną rośliny mają duże ilości wody pochodzącej z opadów deszczu i topniejącego śniegu,
a latem gdy wchodzą w okres spoczynku góry robią się suche. Rozwiązaniem problemu może być coroczne wykopywanie cebul w celu ich przesuszenia,
co jest dosyć kłopotliwe na rabatach obsadzonych innymi roślinami.
Czosnek Krzysztofa prawie wcale nie wytwarza cebul przybyszowych, dlatego trudno go rozmnażać.
Najlepszym sposobem jest wysiew nasion, ale młode rośliny zakwitają dopiero po kilku latach.