Oliwio! Przeniosłam Twój wpis z Dalii- foto! Tu będzie bardziej pasował. Tam lepiej wstawiać zdjęcia
Dzięki za informacje o borze! Ja stosuję pd dalie nawóz z guano do cebulowych: N - 8, P - 7, K - 6 . Na pewno pomaga, ale nie jest rewelacyjny. W dołek przy sadzeniu dalii wsypuję łopatę mojego kompostu. ten nawóz z guano rozsypuję tak miesiąc po posadzeniu. Staram się nie kupować jakiegoś sztucznego nawozu, bo dostępne są dość drogie, a doświadczenie podpowiada, że nie jest to niezbędne. Kiedyś daliom sypałam kompost, granulowany obornik i wióry rogowe podczas sadzenia. Potem nie sypałam obornika - też rosły, kiedyś nie wsypałam kompostu - też rosły ( tu ciekawe - bulwy były cienkie i długie po wykopaniu, bo szukały jedzenia).
Ważne jest, żeby dobrać nawóz dla dalii w zależności od gleby w naszym ogrodzie, ale na pewno warto je wspomagać. Na pewno ucieszą się z nawozu o którym Oliwio pisałaś, czyli fosforowo-potasowym (do pomidorów).
Miska z piwem - fajna, ale (już tu pisałam) nie nadążałam z kupowaniem czteropaków. Już panowie sprzed sklepu chcieli mnie zaprosić do towarzystwa!