Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rustykalny ogród Siberii ;-)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/14 21:10 #44435

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
noooo .... właśnie zjadłam kawałek sernika czekoladowego z malinami gwizdac

Poletko malinowe, czyste ?? bez chwastów?? Chyba w pierwszym roku po posadzeniu 2smiech Moje maliny to w takich chwastach rosną, że jak podagrycznik rusza, to ich nie widać. Muszę dobrze uważać co wyrywam. To co wyrwę garściami kładę od razu między maliny, by trochę przygłuszyć odrosty. Potem maliny wznoszą się już ponad chwasty i jest ok, póki pokrzywy nie zaczynają z nimi rywalizować i jakieś "powoje" z czepliwymi kulkami obrastać :woohoo:

Siberka, Ty tak nautykałaś tych kwiatków różnych gęsto, że żaden chwast nie ma siły przebicia, a hosty jak się porozkładają to już ni dudu flower
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/16 19:22 #44713

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Ja byłam przekonana, że Ty uwielbiasz swoją zimę....... 2smiech , malinki rozkoszne, o budkach pisałaś a jakże tylko w innym wątku.... 2smiech
Nie szalej tak z hostami, dokupiłaś działkę? gdzie Ty je sadzisz, takie ilości...... zdziwko

--=reklama=--

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/16 20:34 #44733

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
...hosty też jadalne gwizdac

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/16 23:42 #44796

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
Poll napisał:
...hosty też jadalne gwizdac
I kto to mówi polewkamax ? Polu, chyba pierwsza być chrustu na stos naniosła, gdybyś usłyszała, że ktoś hosty jada 2smiech .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 09:20 #44811

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Edytko, nie bądźmy ortodoksami :silly: kiedy stara hosta ma 50 kłów, a czasu i miejsca na podzielenie i przesadzenie brak, można kilka młodych pędów wyłamać i, lekko obgotowane w posolonej wodzie, schrupać :mniam
Szczególnie wtedy, kiedy ogród ma się daleko od domu, a zapomniało się o prowiancie :diabelek
W końcu nie jesteśmy jakimiś cholernymi teoretykami, tylko praktykami... z gruntu rotfl

Przypuszczam, że uszczknięcie pozytywnie wpłynie na wielkość pozostałych pędów, a w efekcie liści :diabelek

Polciu, Ty, jako bardzo oczytana osoba, zetknęłaś się już z literaturą na temat smaków poszczególnych gatunków i odmian?
Może mogłabyś przetestować tardiany? wink-3

Sieriko, nowe hosty najpierw, jak zwykle, wylądują w doniczkach produkcyjnych i powędrują pod brzozę, a potem, wraz z upływem sezonu, będą wpasowywały się w ogród.
Chcieć to móc!!! - to moje motto życiowe :jupi Występuje też w wersji zrusyfikowanej :diabelek Dla chcącego nic trudnego wink-3

Aguśka, to prawda, rozłożystość dorosłych host znacznie ogranicza lub przynajmniej maskuje chwasty gwizdac Tylko zanim hosty wyjdą z ziemi i zanim staną się dorosłe, mija duuużo czasu. I ten czas należy do tych niechcianych, ale zaradnych roślin 0flaga

Elsi, zachwaszczone maliny były moją zmorą przez kilka lat... Do czasu, aż wpadłam na pomysł, żeby posadzić wokół nich całą moją rodzinkę uzbrojoną w rękawiczki :kibic
Sam jeden człowiek może się zanudzić i zmęczyć tym zajęciem, ale grupa 4-5 osób może w ten sposób miło spędzić czas na pogawędce :-)
U mnie w malinach wyrasta tylko trawa, więc da się ją opanować :lol:
Zmorą nie opanowaną jest inna trawa krecigl w truskawkach :mur

Muszę zmontować inną ekipę na perzobranie, bo coraz częściej chodzi mi po głowie zamiana stresogennego poletka truskawek na hostowisko :diabelek A to byłby dramat!!!!!!!!!!

Rozpakowałam wreszcie pudło z budkami. Sztuk 5, bez tej innej gratisowej :blink: Widocznie czegoś nie doczytałam wink-3

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 09:58 #44819

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Dylematy hostowe ciągle jeszcze są mi obce bo na nadmiar nie narzekam B) .
Budkę gratisową chyba musisz zrobić sama, bo jak już się wici rozeszły będziesz miała bezdomną ptasią rodzinkę :tup
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 18:03 #44900

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
A ja się w tym roku zawzięłam i spełniłam wieloletnie obietnice składane sobie, że posadzę truskawki na agro. Posadziłam - 6 sztuk B) Bo rozłożyłam agro, a potem uszkodziłam kolano i nie dałam rady posadzić truskawek. Żebym to przewidzieć mogła, to bym włókninę wyłożyła dopiero wiosną :grabie
Jedno jest pewne, żaden chwast mi tam póki co nie wyrośnie :diabelek
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 18:42 #44912

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
I tu się, Kochana Koleżanko, mylisz :diabelek

Mój sąsiad za siatką posadził szpaler tuj, na chyba podwójnej agrowłókninie :-) Z dumą mi przy tym oświadczył, patrząc na moje "uprawy" :diabelek że chwast się przez to nie przebije teacher

Przebije się, odpowiedziałam z mocą, bo nieco wcześniej podziwiałam u mojej kuzynki diabelski skrzyp, który zdobił jej zabezpieczone czym się da i wykorowane rabatki 2smiech

W tym roku podziwialiśmy z sąsiadem zielony korzuch chwastów na agro, a kiedy zajrzał pod spód, oczy mu wyszły z orbit 2smiech

Masakra!!!

Aguśka, żeby położyć jakąkolwiek matę, trzeba truskawki wykopać, opleć poletko i ponownie je posadzić :blink: Raczej się na to nie zdobędę, bo mam słabą silną wolę :oops:

Pikutku, wizja bezdomnej rodzinki ubawiła mnie do tego stopnia polewkamax że postanowiłam 1 inną budkę dokupić. Ta zrobiona przeze mnie byłaby zbyt przewiewna :glupek

Ostatnio zmieniany: 2017/01/17 18:43 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, edyta, piku, Krzysia, edulkot

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 21:44 #44987

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie miała baba zajęcia, to poszła do wątku o jeżówkach............................................... krecigl

a stamtąd to już jest jeden kierunek ruchu... do Bylinowego Raju 2smiech W maju przybędzie 10 nowych jeżówek hu_rra

Asiu, przy okazji znalazłam tam swoje poprzednie zamówienie, a w nim rutewkę Delavaya... Poszłam więc sprawdzić, czy nadal jest w ofercie :lol: Jest! I 3 inne rutewki :mur

Ale będę twarda teacher Nie zamawiam rotfl
Za tę wiadomość podziękował(a): Asia2, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 21:49 #44989

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Siberia napisał:
...
Ale będę twarda teacher Nie zamawiam rotfl
...dzisiaj gwizdac

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 21:50 #44991

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Ja droga koleżankę nieco ściagnę z chmurek.. Nie wiem, jak u innych, ale u mnie, większość tych nowomodnychh odmian jeżówek po prostu znikła. Trwało to nie więcej, jak 3-4 lata. Teraz od jeżówek trzymam się z daleka i podziwiam na fotach sprzedawców.

...szalejesz zakupowo, jakąś 13-kę zapowiedziano? zdziwko

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 22:09 #44995

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efko, ja swoje dzisiaj wykasowałam :diabelek Ale Ty mnie znasz wink-3

Polu, ja mam dobre doświadczenia z jeżówkami teacher
Moje wszystkie żyją, poza dwiema, które dzieliłam.
Widocznie wolą mokre ogródki :-)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 22:24 #45008

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moja włóknina leży na czyściutkim poletku, po ogórkach. Ja miałam na myśli to, że mi do wiosny nie zarośnie :diabelek Przecież bywają tak ciepłe i bezśnieżne zimy, że od października do kwietnia poletko potrafi zarosnąć chwastami.

A że się zielsko przebija przez agrówłokninę to ja wiem, oj wiem. Trzeba pilnować, ale nie aż tak, jak gołą glebę. Skuteczniejsza jest mata szkółkarska. Mam na niej posadzone winorośle pod szopą i jestem bardzo zadowolona. Tam też potrafią rosnąć - w dziurach na winorośl, a nawet na wierzchu jak się tylko ciut piasku uzbiera.

Ja się szczypię z truskawkami tylko przez pierwsze 2 lata. Potem są już tak przerośnięte chwastami, głownie perzem, że wymiękam. W końcu przecież po 4 latach i tak je trzeba wykopać, to co się nadwyrężać. Wykładam je słomą, ale to też nie na wiele się zdaje. Tyle tylko, że truskawki mam czyściutkie i do owocowania chwasty nie rosną tak intensywnie. Po owocowaniu staram się nie spoglądać zbyt często w stronę truskawkowego poletka, a jak już zerknę niechcący :omg
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 22:27 #45009

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie wiem, co te truskawki mają w sobie krecigl Równie podłe jak smaczne :placz

Po prostu zatrudnię męża :woohoo: Niech kopie!

A żeby mu nie było smutno, zaproszę Krzysztofa.k do pomocy zarowk
Ostatnio zmieniany: 2017/01/17 22:29 przez Siberia.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 22:33 #45011

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
taaaaa...
Smaczne 2 tygodnie, a podłe resztę roku i gdzie tu sprawiedliwość?? A człek i tak głupi, do sklepu nie pójdzie, tylko się natyra :grabie
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/17 22:38 #45012

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja kupuję i w sklepie, bo na północ od Suwałk truskawki dojrzewają wtedy, kiedy w sklepach już ich nie ma polewkamax

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/18 14:15 #45126

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Też jestem zdumiona tym jak wcześnie truskawki pojawiają się na straganach. Te pierwsze to pewnie podpędzane w szklarniach. U nas też są wyjątkowo późno, bo na zimnej gliniastej glebie, są jeszcze później niż na piachu. Sadzę truskawki w 2 miejscach - w pełnym słońcu i zacienionym przez 2 południowe godziny. Jak te ze słońca się kończą, to drugie dopiero na dobre ruszają :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/18 14:25 #45127

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 988
Witaj Siberko :slonko
A ja ubiegłego lata zlikwidowałam swoje poletko i nie zdążyłam posadzić nowego. I w tym sezonie tylko sklepowe albo bazarkowe będą.
Jednak mus posadzić, choć ze dwa malutkie rządki, żeby było w czym pielić i coś skubnąć, przy ziemi :)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/18 19:48 #45170

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mus, Dorotko, bo życie bez pielenia nie ma takiego smaczku rotfl

Aguś, te pierwsze truskawki to spod Wrocławia i Poznania, mają miesiąc wcześniej wiosnę, to pewnie i lato :mur

Mam jeszcze w pamięci operacyjnej kopię zakupów w Bylinowym Raju, to wkleję u siebie :lol:

‘Big Kahuna’
‘Golden Skipper’
‘Orange Skipper’
‘Cheyenne Spirit’
‘Evening Glow’
‘Pink Tip’
‘Dixie Scarlet’
‘Green Envy’
‘Leilani’
‘Hope’

Są to jeżówki, same pojedyncze, bo jednak takie wolę 2smiech
Oczywiście żałuję tej chwili słabości i jeszcze nie opłaciłam zakupu, ale pewnie niewiele mi to pomoże :diabelek
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2017/01/18 20:06 #45177

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Niezła lista zdziwko Ja stanowczo też wolę pojedyncze .Nie kupuję jeżówek wcale .Są u mnie krótkotrwałe i szkoda mi kasy ,na coś co tak szybko znika .Solidniejsze rośliny to jest to .Jeżówki mam stare ,białe i różowe .Ja w Bylinowym zamówiłam dzielżany .
Podobna lista do Twoich jeżówek ,ale trochę mnie martwi ,że nie odpisują .Za wcześnie ,czy cuś ? :tup
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.178 s.