Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/02 15:20 #23138

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Ano Veruś nie postarali się .Ale wielkiego zawodu nie doznałam ,bo byłam przygotowana na kiepski towar .Jak oni wychodzą na
swoje ? myślę ,że kupują kiepski towar za grosze ,a potem sprzedają za więcej .Ja już na pewno więcej tam zakupów nie zrobię .
Ale zawsze się znajdzie ktoś ,kto kupi .Psy szczekają karawana jedzie dalej :na_ucho

Dzień dobry Aga vishenka Kanny kiedyś to był wielki szał .Ale kłopot z nimi wielki ,bo i wielkie rosną .Trzeba do nich końskiego zdrowia na jesieni i wiosną .Zdjęcie Daggi ,to chyba muszę zrobić z drabiny .Wygląda teraz ,jak wieża telewizyjna ,albo jak antena 2smiech .Na pewno zbiorę z niej nasionka .Teraz już wiem jak się z nimi obchodzić ,to może wyhoduję jeszcze wyższe .
Dzięki za fajną wizytę i zapraszam .Wpadaj :buziak

Krzysiu ,jak miło :zdrowko jakoś dawno nie zaglądałaś :)Jeśli nie musisz w tym sklepie kupować ,to nie kupuj .Ja wiedziałam na co się decydowałam robiąc tam zakupy .Ale chęć posiadania tej rośliny była jednak tak silna ,że już mi było wszystko jedno .
Mam nadzieję ,że ją trochę odpasę i na przyszły rok będzie śliczna .Bo listki ma zarąbiste .I wlaśnie przez takie nawiedzone jednostki ,jak ja ten sklep jakoś funkcjonuje :diabelek

Haniu spokojnego dnia to ja wczoraj nie miałam .Wszystko na łeb na szyję .A po południu pojechałam do dwóch szkółek .Wielce nie nakupowałam ,ale z każdej wróciłam z hortusią .W jednej kupiłam Phantom ,a w drugiej Sundae Frais .Jedną już wsadziłam a nad drugą się zastanawiam .Jutro też kilka roślin przytargam ,więc poczekam i zobaczę jak posadzić .Schyłek lata też może być radosny wink-3

Inuś o lekarzu staram się nie myśleć .Co będzie ,to będzie think:Cieszę się zakupami ,ogrodem i że wszystko jako tako się poukładało .Zmartwienia zostawiam na zimę .I tak wtedy mam wieczne doły ,to akurat będzie do pary wink-3 Chyba bardziej w tym momencie martwię się o Ciebie niż o siebie . :przytulam
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/02 16:22 #23139

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33625
Hej Ewciu :)
Ponieważ i mnie ta roślinka zainteresowała, to sobie o niej nieco poczytałam i teraz to i ja ją chce mieć. Konopie indyjskie zakazane, to może choć Klip Daggę sobie zajaram 2smiech . A do tego bardzo zdrowotna jest, same zalety :) Ewuniu, gdzie kupowałaś nasionka? Można je dostać w sklepach?

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/02 16:51 #23143

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Krzysia, Gosia1704, chester633, eda_s, Olga1234, jolifleur, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/02 16:56 #23144

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewuniu, czy masz może zdjęcia swojego ogrodu z góry? Bo chyba taki widok jest niezapomniany :)

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/02 17:32 #23147

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu co do Klip Daggi ,to ja dostałam nasionka od naszej koleżanki forumowej ,która mnie dała a sama zapomniała posiać 2smiech
Jeżeli uda mi się coś zebrać ,to kilka Ci wyślę .(jeśli dosięgnę polewkamax )W sklepach nie widziałam ,ale może na allegro ,tam czasem są takie dziwaki .Czasem robię zdjęcia z góry ,jak znajdę to wstawię :zdrowko
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/02 19:33 #23154

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Na allegro to raczej kupować nie będę, bo jest jeszcze Wild Dagga, a jej hodowla jest zabroniona :)
Na zdjęcia z góry baaardzo poczekam :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/02 20:39 #23161

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Ewciu :buziak zaglądam do Ciebie codziennie, a nawet kilka razy dziennie, ale po cichutku 2smiech , wolę obejrzeć kilka wątków więcej niż marnotrawić czas na pisanie. U niektórych to nie pamiętam kiedy dawałam głos, a są i takie ogrody, gdzie jeszcze się nie ujawniłam czdziura choć podczytuję. Jakoś bardzo zajęta byłam ostatnio, ale teraz ma być lepiej :P .

Efka ma rację z tym zdjęciem z góry, nie mogę się zorientować w topografii Twego ogrodu, coś tam zaczynam układać w swojej głowie, a potem jak wstawisz zdjęcia kolorowego buszu to nie wiem gdzie byłam :diabelek .

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/03 23:09 #23274

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Ewciu i jak Twój wyjazd do Wa-wy?
Nie doczytałam, czy wybierasz się, czy nie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/03 23:45 #23276

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Miałam przez parę lat w ogrodzie leonotisa, nie pamietam tylko czy jeszcze jakieś nasionka w piwnicy są, w tym roku nie wysiałam ale widzę, że jedna roslina sama wykiełkowała.... :woohoo: czyli nie jest z nim tak źle, pytanie czy zdąży zakwitnąć? raczej nie....co innego jesli robimy rozsadę w domu....

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/04 12:41 #23316

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Dziękuję ci za ciepłe słowa, kochana jesteś. :buziak
Nie dziwię się, że ogród daje Ci tyle radości . Jest w nim bajkowo. Niektórych roślin nie znam i przyznam się, że pierwszy raz widzę je w Twoim botaniku. :) A najbardziej zawsze mnie ciekawi, gdzie sadzisz swoje nowości. ;)
Na zdjęcia z góry też czekam. To będzie widok. :woohoo:
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/04 19:33 #23373

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu ja nawet nie miałam pojęcia ,że są dwie Daggi :) Jest jeszcze jedna gigantyczna roślina .Kiedyś posiałam ją w ogrodzie ,to po jakimś czasie bardzo się zdziwiłam .Może ją znasz ?nazywa się titonia :zdrowko

Krzysiu i ja ostatnio nie mogę się wyrobić .Ale zima idzie będzie więcej czasu na pogaduchy :przytulam

Gosiu w Warszawie oczywiście wczoraj byłam .Trochę roślin przywiozłam ,ale nie wszystkie ,które planowałam .
Niżej lista zakupów :zielony

Inuś ,żeby wsadzić swoje nowości muszę przesadzać inne .To jest dopiero taniec pingwina na szkle .Ze zdjęciami wielce nie szalałam ,bo po tych ostatnich pielgrzymkach to jestem bez sił .Ale zrobię z góry na pewno :przytulam

Lista roślin z wystawy ;
1 dzwonek kremowy Loddon Anna
2 kuklik Tekuila Sunrise
3 języczka Osiris Pistache
4 języczka Garden Confetti
5szałwia Lyrycal Silverstone
6 posłonek Sterntaler
7bodziszek Summer Skies
8 krwawnica Blush
9 dzielżan Double Trouble
10 przetacznik Charlotte
11 floks Frickle Blue Shades
12 floks Kleopatra
13 floks Star And Stripes
14 floks Blue Evening
15 szałwia Eweline
i jeszcze ze szkółki po drodze dwie cudne paprocie i rutewka Perfume Star .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/04 19:38 #23378

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz

a to moja córcia na tle kosmicznej rośliny wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, edulkot, inag1, Gosia1704, chester633, eda_s, nowababka, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/04 19:48 #23385

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuś sierika ,przegapiłam Cię w odpowiedziach .Sorki :heart .Ja swoją daggę siałam do doniczki i powiem Ci ,że nie wszystkie wykiełkowały .Zastanawiam się jakby to było ,gdyby wszystkie wylazły zdziwko .Zarosłyby spory teren .Ale jeśli jesień będzie ciepła i długa ,to i ta Twoja wysiana może zakwitnąć zwyc :na_ucho

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/04 20:09 #23392

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewciu, Ewciu, Ty już niedługo będziesz musiała ogród piętrowy zacząć robić :) Ale o ile więcej roślinek by Ci się zmieściło. Pomyśl, miałabyś ogród jak ogród Semiramidy :)
Titonię zna tylko z opisów i zdjęć, wiem, że to olbrzymka, ale podobno łatwo się łamie. Dlatego jej nie szukałam nigdy, u mnie dość wietrznie jest.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/04 21:47 #23405

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Nieźle się obkupiłas :woohoo: , a tu ani grama trawnika do zdarcia rotfl , gdzie Ty to biedaczko wsadzisz ;) ? Floksy może kwitły przypadkiem? Bo coś na fotkach nie widzę think:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/05 09:54 #23442

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Witaj Ewa :buziak , w końcu dotarłem do Twojego ogrodu (zanim odwiedzę wszystkie wątki to zima się skończy think: ) ,ogród kolorowy-a jak, tylko czy z gumy :nie_wiem ....tak pytam bo ten sam problem mam u siebie :grabie ,trawy muszę troszku zostawić ,,by nie udusić przestrzeni'' :blink: think:

lubię twój busz ogrodowy...sadzone rośliny z przypadku -jak sama pisałaś- jakoś wyjątkowo pasują do siebie... :woohoo:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/05 13:19 #23469

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu nie myśl sobie ,że ja już się nie zastanawiałam nad pięterkiem w ogrodzie .Nie wiem tylko ,jak to ugryźć wink-3
A jeśli chodzi o titonię ,to miałam ją dwa sezony .Rosła oparta o inne rośliny i wyglądała ,jak wielki płomień .Poszukam jej na wiosnę i znów zafunduję płonący krzak zwyc

Martuś ,jam zdolna w dziedzinie upychania .Czuję ,ze jeszcze mam miejsce na jakąś hortensję ,czy cuś :diabelek
Jeśli chodzi o floksy ,to ich nie ma na fotce ,bo od razu wsadziłam .Były suche ,bez doniczek ,więc nie miałam sumienia trzymać bidaki w reklamówce .W dodatku zapłaciłam za 5 floksów ,a w torbie było 4 :nie_wiem Zadzwoniłam dziś do pana sprzedającego ,no i ma mi przysłać brakującego floksa .Tylko nie wiem jak ,bo podobno go nie ma .Wniosek nasuwa się taki ,ze ów pan dobrze wiedział ,że sprzedaje mi cztery .No ale gapowe się płaci .Ciekawa jestem ,czy dostanę zaginionego w akcji :na_ucho

Pawełku ,jak miło Cię czytać :przytulam dobrze ,że zdrowie wraca .Mój ogród pęka w szwach ,ale stale coś dociskam kolanem .
Daleko mi do spokojnych ,harmonijnych ogrodów jakie są nawet na naszym forum .Ale co zrobić jeśli podobają mi się w ogrodach przede wszystkim rośliny .I jak widzę taką ,która mnie urzeknie ,no to ją kupuje i wcale się nie przejmuję ,czy ona pasuje ,czy nie .Oczywiście troszkę się staram umieścić ją tak ,żeby jakoś się wpisała w całość ,ale jak się nie da ,to też nie rozpaczam :mniam Cieplutko Cię pozdrawiam i wielkiego zdrówka życzę ,jak ogrodnik ogrodnikowi :zdrowko
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704, chester633, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/05 18:46 #23503

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Titonię znam, nawet kupiłam kiedys nasiona ale nie siałam ich... 2smiech , tej, przy której córka prezentuje się, miałam całe poletko i bardzo ładnie wyglądały....obkupiłaś się zdrowo, oj nie obejdzie się bez pięterka.... 2smiech

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/05 20:58 #23522

• jolifleur
  • jolifleur Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 61
Ewa, ciekawe roślinki przywiozłaś :)

I nie opowiadaj, że masz słabą ziemię. U mnie Clip dagga była duża ale u Ciebie to gigant :woohoo: Czym Ty ją pasłaś ??? 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/09/06 17:23 #23661

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu ,ano się trochę obkupiłam .Ale wciąż na liście kilka niedostanych roślin .Polowanie się nie skończyło .W dodatku chodzą mi po głowie trzy róże .Nie wiem jak będzie ,ale już mi wychodziły niezłą ścieżkę w głowie rotfl

Ewciu jolifleur ,mojej daggi niczym nie karmiłam .Rośnie w warunkach delikatnie mówiąc trudnych .Obok rośnie druga i ma pół metra .
Jakieś widocznie silne nasionko ,albo co :zielony .Jeszcze wszystkiego nie wsadziłam .Zostało mi kilka roślin z wystawy i kilka pojedynczych ,kupowanych i nie wsadzonych .Liczę że do piątku zdążę ,aby nie stały w doniczkach w trakcie tego upału ,który nam się szykuje .Nie cierpię tych wysokich temperatur :nie_wolno
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.190 s.