Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/03/15 20:44 #315024

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Iwona mróz naszkodził w ogrodzie ,przed mrozem cieszyłem się że róże dobrze przetrwały zimę a na dzisiejszy dzień wziąłem urlop i zacząłem cięcie róż .Przekonałem się że cięcia mam o wiele więcej bo różane pędy z zielonych zmieniły kolor na czarny i pojawiło się dużo czarnych plam na pędach.Niektóre ciemierniki nie podniosły się z ziemi pędy są załamane w połowie kwiatki opierają się o ziemię ale żyją .
Miłka witaj
Danusiu część ciemierników się podniosła a część ćwiczy Yogę wink-3

kilka dni temu sarny posilały się przed moją działką

ciemierniki

resztka krokusów :unsure:

róże zadołowałem bo dziś cały dzień ciąłem i od razu mieliłem urobek który lądował po całym ogrodzie ,może jutro uda się posadzić parę róż łyknę Opokan bo ledwo pukam w klawiaturę laptopa wink-3 2pisze :diabelek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, edyta, th, Pani Bestia, Semper, nowababka, zanetatacz, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/03/16 22:11 #315151

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10001
A nie myślałeś o przycięciu z wysokości tego żywopłotu co został?
Ja ostatnio wszędzie widzę za wysokie żywopłoty polewkamax
Człowiek jak się dorwie po zimie do ogrodu, to nie zna umiaru i potem są konsekwencje.
Ja dzisiaj sie przedźwigałam. :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

--=reklama=--

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/03/17 10:07 #315171

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17325
Po raz pierwszy widzę Pawełku Twój zimowy ogród i aż jestem zaskoczona, bo tak przywykłam do Twojego buszu, że trudno jest poznać teren zdziwko . Niby wszystkie ogrody tak teraz wyglądają, ale Ty swojego nigdy nie pokazywałeś o tej porze roku :diabelek .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2024/03/17 10:09 przez edyta.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/05/15 18:44 #320783

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Małgosiu mam poślizg w odpisaniu ale to tylko 2 miesiące think: gwizdac ,żywopłotu jeszcze u mnie jest troszkę więc cięcia mam do jesieni zapewnione krecigl zawsze po zimowo-wiosennych pracach ogrodowych dochodzę do siebie pewien czas .Fakt niezaprzeczalny jest taki że gdy tylko się uda pędzę do ogrodu a tam zawsze jest praca do wykonania. B)

Edytka teraz już jest zielono chociaż ostatnie poranne przymrozki znów napsociły w ogrodzie , raptem wczoraj o godz.5.30 pojawił się mróz w ogrodzie a termometr pokazywał całe +3 :placz ,filmik wrzuciłem na FB ...mam dość już tych mrożonek z kosmosu :angry:

Duży przyjaciel rodziny znów napsocił ...dostał się za panel ,rozsupłał siatkę 4mm którą wzmocniłem panelem stalowym i dodatkowo przy drucie napinającym dałem linkę stalową 5mm ..no ręce mi opadają przez tego gamonia, dobrze że sąsiadka 300 metrów dalej zobaczyła go przez okno i od razu nas powiadomiła więc nic się nie stało ....choć nie wiadomo o której poszedł na spacer 43pomoc

Zdjęcia z ogrodu mam w telefonie i nie bardzo wiem jak je wrzucić na forum ... :oops: pomarzły pączki niektórych RH są suche i brązowe w środku ,jedną dużą azalię musiałem mocno przyciąć z 7 gałęzi szkieletowych zostały dwie :( bez Black Tower bardzo mocno oberwał o zieleninie bylinowej nie piszę .....powiem że najlepiej obroniły się floksy i piwonie...róże nadal docinam_przycinam jak napisała Siberka w którymś wątku ...jakoś to będzie ....i tego się trzymam ... może spadnie deszcz bo spędzanie kilku godzin w ogrodzie na podlewanie to słaba przyjemność zaznaczam że mam linie kroplujące w większej części ogrodu ,jak ktoś chciałby obejrzeć moje czworonogi to będzie okazja w ,,Roku w ogrodzie'' 25.05 może będą jakieś ujęcia z ogrodu....3 minuty to dość sporo... zwyc :diabelek rotfl
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Kalmia, Semper, Ave, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/05/31 07:01 #321936

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ręce opadają ...burze i deszcze przechodzą bokiem ...wszędzie podlewa tylko nie u mnie,pustynia się robi nawet krzewy zmieniają barwę liści na żółtą i wiszą jak szmatki :placz ...poddaję się i odpuszczam nie chcę się wykończyć przez moją miłość jakim jest ogród :(

Czekam na deszcz pa pa pa .... :dry: :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, Ave, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, wojtek, ewakatarzyna

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/05/31 11:00 #321943

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5722
U mnie tak samo... Grzmi, grzmi a wylewa się gdzie indziej ... :( Już straciłam kilka cennych roślin ... :(

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/05/31 15:08 #321957

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Taki mamy klimat! gwizdac U mnie było tak w zeszłym roku. Nie padało tylko u mnie. Deszczu porządnego życzę!

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/05 22:24 #322314

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10001
U mnie też nie padało.
Ja jestem w takich okolicznościach szczęśliwa, że kiedyś zdecydowałam sie rozłożyć linie kroplujące. Chyba dzięki nim ogród wygląda całkiem dobrze
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, chester633

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/10 18:34 #322594

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nastąpił cud kilka dni wstecz spadł deszcz całe 9mm ,co prawda to tylko ogonek potężnej burzy która przesuwała się z centrum na północ ....teraz po kilku dniach widzę że ogród odżył, pod niektóre rośliny wodę i tak leję :dry:

Gosia linie kroplujące mam rozłożone ale to nie to , musiałbym je dać w liniach równoległych co 20 cm żeby ogarnąć cały ogród
Miłka trzeba lać tylko ile można... :(
Swietka ty dobrze wiesz o czym piszę 0flaga np.dzisiaj u mnie przed południem pomazało z nieba , przyjechałem do pracy i na Okęciu kałuże i widać że podlane... :placz

Chyba celebrytę chcą ze mnie zrobić 2smiech polewkamax 15.06 w Rok w ogrodzie będę z W.Czuksanowem rozmawiał o różach ciekawi mnie jak to wyjdzie...

Deszczu chcę :deszcz
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, takasobie, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/11 08:26 #322657

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Pawle jak nie oglądam roku w ogrodzie to dla Ciebie zrobię wyjątek, nie wypada nie oglądać znanego osobiście celebrytę.
No tak, ogród bez deszczu jest lichy i smutny, nie da się wszystkiego podlać. Oby jeszcze trochę Ci podlało.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/11 15:53 #322695

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
edulkot napisał:
Oby jeszcze trochę Ci podlało.

Majka radary opadów pokazują że w czwartek może coś spadnie u mnie ,oby....bo później upały na horyzoncie i zero deszczu, jak na razie jest to najbardziej sucha połowa roku :unsure: :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, nowababka, zanetatacz, Danusia, ewakatarzyna

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/12 09:44 #322767

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6030
To taka sąsiedzka wizyta polewkamax
Mam na myśli Witolda Cz.
Bardzo jestem ciekaw Twoich róż.
Dobrze, że jest FB.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/12 10:36 #322774

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Na pewno wyszło dobrze! Z chęcią obejrzę!

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/12 19:24 #322810

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Semper napisał:
To taka sąsiedzka wizyta polewkamax .

Jurek to zawsze jest sąsiedzka wizyta... gwizdac ...mieszkamy w okolicy rotfl pan redaktor był ,obejrzał i stwierdził że coś ogrodowego można pokazać vishenka

Miłka też jestem ciekaw jak wyszło ..szkoda że to tylko parę minut
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, zanetatacz, ewakatarzyna

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/17 08:08 #323226

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Oglądałam, wyszło fajnie. Swobodnie, naturalnie. Spokojnie można było obejrzeć co u Ciebie kwitnie. Mam tylko niedosyt, bo za mało, za krótko. I tylko mam jedna uwagę co do ziemi z worka. Co rozumiesz pod pojęciem "ziemia z worka"? W większości jest to torf mniej lub bardziej przerobiony. Polecam zamiast niego ziemię liściową, która doskonale zastępuje torf polepszając strukturę podłoża, a nie ma jego paskudnej cechy - skłonności do przesychania w ciepłe dni. Przeschnięty torf już nigdy tak samo nie nasiąknie. Mam z tym paskudne doświadczenia, dlatego piszę.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/18 07:50 #323304

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
takasobie napisał:
Mam tylko niedosyt, bo za mało, za krótko. I tylko mam jedna uwagę co do ziemi z worka. Co rozumiesz pod pojęciem "ziemia z worka"?

Miłka fakt ,kręcili dość długo i sporo róż które w tym roku dają czadu .... think: a tu raptem 5 minut :( i tak naprawdę pokazali 1/4 tego co nakręcili , ziemię przeważnie kupuję w Leroju bo mam po drodze z pracy wink-3 i nie jest to torf , mieszam ją w podanych proporcjach i jest ok.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, zanetatacz, Danusia, wojtek

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/18 08:47 #323305

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28944
Paweł, oglądałem i ja. Bardzo dobrze wyszło, gratuluję :bravo ...ale to już nie pierwszy raz. Śmiało można nazwać Cię celebrytą gwizdac Twój fragment nie mógł być dłuższy, bo clou programu pana Witolda ...jest on sam i jego niesamowita nauka wysiewów na grządce. On nas tym katuje od przeszło 20 lat. Gdybym nie doczytał, że masz wystąpić to pewnie zmieniłbym cześniej program ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, chester633, zanetatacz

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 2024/06/18 09:51 #323311

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
Gratuluję pięknych ,dorodnych róż -ogród zachwycający ,mam niedosyt .....poproszę chociaż więcej fotek
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.200 s.