Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wśród sosen, buków, kotów...

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/01/23 23:23 #101899

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 988
Żanetko, tak mam zryty trawnik, przez krety, że wiosną, to nie wiem, czy od nowa nie będę musiała trawy dosiewać. Górka, na górce. Ale oprócz dżdżownic, są w nim na pewno larwy chrząszcza majowego, popularnego 'chrabąszcza', jak go u nas nazywamy. Więc jak oczyści teren, to troszkę mu życie uprzykrzę.
Kwiatuszka mam i dla Ciebie, pachnący i z niespodzianką :slonko

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/01/24 10:27 #101925

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22977
Dorotka cudny agapant próbowałam z nim raz ale nie bardzo mi to wyszło bo miałam tylko liście rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/01/24 16:21 #101957

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, mój kwitł ze trzy razy i ostatnio nic. Chyba będę musiała o nim poczytać. Pewnie go trzeba przesadzić do innej donicy, dać świeżej ziemi. Jak by co, to podeślę Ci kłącze, razem z pierwiosnkiem, co Ci go obiecałam. A może jeszcze co wynajdziesz, żeby paczka nie szła taka pusta na wiosnę? :diabelek

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/01/25 09:28 #102035

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko to skoro namawiasz to się jeszcze trochę porozglądam w Twoim ogrodzie rotfl :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): dorkow0

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/07 14:27 #103522

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witajcie. Choć nie piszę regularnie mojego wątku, to ogrodniczo nie próżnuję. I nie o wysiewy mi idzie. Tak mi się umyśliło, znowu!! pobawić się w hodowanie fiołków afrykańskich. I jesienią zakupiłam kilka sadzonek, sadzoneczek i listków. I Chyba im się u mnie podoba, bo choć kwitnienia żadnego na razie nie mam, to fiołeczki podrosły i mają się, w miarę, dobrze.

Pozdrawiam Was serdecznie :kocham
U mnie zima nie odpuszcza, śniegu jak na lekarstwo, a mrozik trzyma.
Słoneczka Wam życzę i oby do wiosny szybko zleciało :slonko
Za tę wiadomość podziękował(a): th, VERA

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/07 17:32 #103552

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16513
Interesujący sposób nawadniania! Bo to chyba o to chodzi ...?
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/07 18:03 #103560

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu, tak. To się nazywa nawadnianie na knocie. Tak ponoć fiołki lepiej rosną, bo lubią wilgoć, jednocześnie musi być ciepło w miejscu, gdzie rosną.
Ten sposób jest stary jak nie wiem co, tylko do fiołków od pewnego czasu stosowany. Kiedyś, jak nie było możliwości, żeby ktoś podlał nasze kwiaty w domu, jak wyjeżdżaliśmy na urlop, to właśnie sznurki się wkładało do wanny z wodą, do każdego kwiatka jeden i one czerpały wodę. I przetrwały trzy tygodniową, a nawet i dłuższą nasza nieobecność.
Teraz uprawiają tak fiołki. I chyba też chodzi o to, że jak ma się dużą kolekcję, to podlewanie odpada.
Ja mam kilkanaście, tylko, to raczej chciałam wykorzystać słoiki, a podlewanie przy okazji, zrobiłam.
Ale to chyba jeszcze nie to, bo te doniczki mi się średnio podobają i chyba coś muszę znowu wymyślić, jak będę mieć wolne.. :diabelek
Za tę wiadomość podziękował(a): beatrix+, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/07 19:41 #103589

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
A w doniczce jak ułożony ten sznurek? :grabie ...muszę wiedzieć dokładnie, bo chcę odgapić ten pomysł... :grabie
Pozdrawiam, Nela

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/07 19:44 #103591

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Hej Dorotka piekna kolekcje zgromadziłaś ja mam cały jeden i tez na razie odpoczywa rotfl a pomysł super :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/07 20:38 #103597

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu, ja go układam blisko ścianki doniczki. Delikatnie wystaje w trakcie wsadzania, ale to koryguję, przysypując ten kikutek ziemią. Inna opcja, to podsypuje się dno doniczki ziemią i układa koniec konta, tak spiralę. Na to ziemia i wsadzamy fiołka. Ja dałam blisko ścianki, bo potem, w razie, gdyby chcieć wyciągnąć knot, nie naruszamy korzeni (bo np. zbyt mokro mamy).
Te wszystkie porady, to ja dwa razy biorę. Bo przecież w każdym domu inna temperatura jest, inna wilgotność. Ale chyba ten sposób podlewania, jest jedną z lepszych opcji.. Przy podlewaniu na knocie musi być w domu przynajmniej 20 st. C. I nie muszę latać i sprawdzać, czy już podlewać trzeba.. I ja ten knot robiłam z rajstop. Ale wkurzyło mnie, że nijak mi się skręcić nie chcą, to zrobiłam warkoczyk szydełkiem, z pociętych..!!

Danusiu, a tak się delikatnie zafiołkowałam. Mam tylko nadzieję, że nie sfiksuję na tym punkcie. Bo tyle fiksacji już mam w ogrodzie, że szkoda gadać.. :glupek
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, beatrix+, zanetatacz, Danusia

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/08 18:34 #103689

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14870
Dorotko podziwiam, to jak rosną Ci fiołki - pięknie wyglądają zdrowo vishenka recourse
A o knocie w donicy już kiedyś czytałam ale nie praktykowałam i może dlatego zmarnowałam 12 pięknych
fiołków, które dostałam od serdecznej koleżanki z forum .Jest mi ogromny wstyd z tego powodu :oops: :oops:
Mam nadzieję ,że pochwalisz się jak fiołki już Ci zakwitną będę czekała na kwiaty :tup

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/08 22:40 #103786

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23523
no właśnie ja też za późno przeczytałam bo dwie sztuki mi uschły a to fajny sposób na nawadnianie ,moje stały właśnie w łazience z której nie korzystam i wyschły :mur
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/09 11:24 #103839

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju, dziękuję :kocham
Mam nadzieję, że będą rosły, bo sporo już uśmierciłam, wcześniej. To moje, trzecie już podejście do nich. Staram się kupować tak zwane, standardy, bo one są mocniejsze, nie takie delikatne, jak miniaturki. Też czekam na kwiaty i mam nadzieję, że zakwitną. Sama się doczekać nie mogę :owady

Żaneciu, ten knot to u mnie nowość. Zobaczę, jak będą rosły. Jak by się okazało, że dobrze, to poukładam takie eksprymenta na drugim parapecie. I to, że podlewać nie będę musiała ciągle, to też plus.
A, jak by co, to wiosną, mogę Ci podesłać kilka listków, albo sadzonek, jak się moje listki ukorzenią.. :slonko
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/11 22:31 #104198

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10036
Dorotko, wytłumacz mi jeszcze proszę, bo ja mało kumata jestem
Ten knot układasz zanim wsadzisz roslinkę do doniczki?
Ja mam bardzo duży problem z podlewaniem
Może to jest sposób na moje doniczkowe?

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/11 22:57 #104201

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, to nie jest trudne, absolutnie. I można układać na różne sposoby.
Jak wsadzam nowego fiołka, to najpierw przewlekam ten knot (sznurek, rajstopy pocięte, ważne, żeby był syntetyk, bo inny zgnije, czy się rozłoży, delikatnie pisząc) blisko ścianki, tak żeby wystawał ponad rant doniczki. Palcem trzymam, żeby z ziemią nie poszedł. Jak już posadzę roślinkę i uzupełnię ziemię, to wciskam go delikatnie w tę ziemię, żeby nie wystawał ponad doniczkę.
Wcześniej moczę te (tu rajstopy pocięte) w wodzie, żeby mokry był.
Drugi sposób, to nasypać na dno doniczki ziemi, na nią ułożyć spiralę ze sznurka, czy pociętych rajstop przysypać delikatnie ziemią i posadzić kwiatka, normalnie, jak zwykle sadzisz.
Jak już roślina rośnie w doniczce, to biorę taką szpilkę do włosów, czy rozkładam spinacz biurowy i przeciągam ten knot przez otwory w doniczce.
Między spodem doniczki a wodą w pojemniku, musi być przestrzeń, spód doniczki nie może być zamoczony w wodzie. Ten knot sam pociągnie wodę do doniczki z pojemnika.
Żeby podlewanie na knocie miało rację bytu, musimy mieć w domu sucho i ciepło. Bo, jak piszą znawcy??? mogą gnić.
Czemu pytajniki, ano, bo ja zaczęłam testować ten sposób już dawno. Na roślinach zewnętrznych, latem. I zdał egzamin. (różnie było, raz ciepło, raz chłodno, raz lało ja z cebra, raz była susza)
Teraz próbuję na fiołkach. Co z tego wyjdzie, dam znać oczywiście.
Ostatnio zmieniany: 2018/02/11 22:58 przez dorkow0.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, zanetatacz, nelu-pelu

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/13 22:16 #104502

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiosno, przybywaj!! Zima za oknem nie odpuszcza. A mnie tak tęskno do wiosny. Zajmuję sobie czas przeglądaniem zdjęć, jakichś starych gazet. Ale to tylko namiastka. Jutro może znowu poprzesadzam jakieś kwiatki. Ale, czy to warto je mordować zimą? Więc chyba nie przesadzę. Może fiołki wsadzę do ziemi? No, zobaczę.
Ale, że na zdjęciach jest wiosna i kolor i ciepło, to zapraszam, na malutką jej namiastkę.. vishenka
Wy też tęsknicie za wiosną? :slonko

Moje skalniakowe nasadzenia.

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, chester633, Semper, Elżbieta, zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/13 22:22 #104505

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziękuję Ci bardzo za takie widoczki, słoneczne rabaty to właśnie to za czym tęsknię...
I ta zieleń...
Pozdrawiam, Nela

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/13 22:32 #104507

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu, ależ proszę bardzo. Mój ogród ogólnie jest w tonacjach zieleni, taki spokojny, pod względem koloru. Jednak wiosną pozwalam przyrodzie na wszystkie kolory jakie ma. Lubię je wtedy i feeria barw jest jak najbardziej wskazana. Bo po tych tęsknotach zimowych, wszystkim jestem zachwycona. I tak sobie myślę, czy by jeszcze jednego skalnego nasadzenia nie zrobić, bo M ma ochotę, a ja to skrzętnie muszę wykorzystać. Ale to będzie zupełne inne. Może uda się zrobić taki prawdziwy skalniak? Z pięterkiem? :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/13 22:49 #104511

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mogę tylko przyklasnąć clap i czekać na fotki!
Pozdrawiam, Nela
Za tę wiadomość podziękował(a): dorkow0

Wśród sosen, buków, kotów... 2018/02/14 16:37 #104558

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne rabatki ,fajnie ze sobą wszystko pasuje :jupi Kolekcja fiołków niezła i podlewanie pomysłowe .
Widziałam ostatnio na allegro listki od fiołków .Czy Ty też tam kupujesz ? :na_ucho
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.184 s.