Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/06 22:44 #18588

• Qra
  • Qra Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 561
I ja jestem, dziękuję za słowa uznania :) Cóż z wypowiedzi żony wynikało by że po ciężkim dniu pracy qra wstała i stwierdziła że będzie prosiaka reperować... Otóż wstałem owszem o 1,5h później niż Kacha z lekko przegniłym okiem ale już o 10:00 byłem cały w smarze a warchlak miał wymienione hamulce ;P ( + 100 zł na roślinki) potem wspólne pielenie i obiad który również tworzyłem ku wspólnemu zadowoleniu babuszków. :silly:

Przed wieczornym wypadem podeszczowym zostało mi uświadomione że w czasie ostatniego dziobania chwastów wyrwałem pięknie rosnącą goryczkę 0flaga
i cały wieczór tak misternie zaplanowany w wersji HAPPY legł w gruzach... :placz i noc nieprzespana będzie...
Tak więc liczę na dobre serce koleżanek z ZZ i pomoc w odzyskaniu roślinki :P Obiecuje wzmożoną uwagę następnym razem :)

Pozdrawiam Qra
Ostatnio zmieniany: 2016/08/06 22:47 przez Qra.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/06 22:47 #18591

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72950
Qra napisał:
... i noc nie przespana będzie...

To chyba cieszyć się trzeba, czy coś pokreciłam i nie o tym piszem ??? 2smiech
edit: Qraku, czy upraszać mogę o zasilenie Wamymi pieknymi fotami watku o lilii Kushi Maya, wraz z kilkoma słowami o jej uprawie- ile lat ja macie, jaka duża wyrosła? recourse
Ostatnio zmieniany: 2016/08/06 22:50 przez Poll.

--=reklama=--

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/08 19:30 #18820

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1843
Ogłoszenie parafialne teacher
Dostałam dziś informację z Czech, że irysy "się kopią", osoby oczekujące na przesyłkę mogą już zacząć się cieszyć, u nas Qrczak przygotował nowe miejsce, czekamy zatem z niecierpliwością na kłącza
Polciu, jeśli chodzi o Kushi Maya, to nie mam najlepszych wiadomości-kwitła dokładnie dwie doby, po czym płatki opadły :( , trudno mi powiedzieć, czy coś miało wpływ na taki stan rzeczy, czy ten typ tak po prostu ma, ponieważ mamy tą lilię pierwszy rok, zaraz uzupełnię wątek tyczący rzeczonej, o jedno jedynie zdjęcie jakie posiadamy.
Dziś maleństwa:

Dejnante niebieska

Koniczynka której nasiona dostałam od koleżanki z Anglii :)

Dla kontrastu Black Beauty :)

Żeby nie było, że samymi kwiatami żyjemy, mamy też zioło..tfuuuu..tzn zioła..

O kosmicznej ilości pomidorów nie wspomnę! hu_rra
Cackałam się ja dwa lata z uprawą pomidorów pod folią i za każdym razem mimo wydawało mi się wręcz doskonałej pielęgnacji, owoce naszej pracy pożerała zaraza
W tym roku posadzone na polu, z braku czasu traktowane trochę po macoszemu rosną i owocują jak złe! :)

I dzisiejszy zbiorek do obiadku skonsumowany :mniam

Ostatnio zmieniany: 2016/08/08 19:31 przez kryzysowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, aguniada, edulkot, VERA, jola, zanetatacz

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/08 20:09 #18836

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Kasiu ,ja już skaczę do góry z powodu irysków clap W tym tygodniu jeszcze będę miała od Roberta hu_rra Ciekawa jestem jakie Czech przyśle sadzonki .
A swoją drogą ,to jak Ty się z nim dogadujesz ,czy może to Ondek? :na_ucho Pomidorki masz pierwsza klasa ,mniam :mniam

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/08 20:17 #18840

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuniu :przytulam
Z Czechem ja koresponduje-On do mnie po czesku, ja do Niego po polsku i jakoś się dogadujemy, a na ile dobrze, czas pokaże, mam nadzieję, że nie dostaniemy zamiast irysów kaktusów na ten przykład :blink:
Pomidorkami w tym roku to chyba całą wieś obdzielimy ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/08 22:17 #18903

• Dorota15
  • Dorota15 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 39
Kasiula będą irysy :woohoo:
Czekam cierpliwie, miejsce przygotowane :)
Wstaję wcześnie, bo życie jest za krótkie żeby spać.

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/08 23:29 #18916

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Kasiu, przepraszam, że długo nie pisalam, ale to nie tak - łykało mi wypociny i szłam robić soś innego, bo mnie jasny szlag trafiał. Ta żółto-czerwona lilia przed moim postem (lub po) to Red Morning - u mnie jak Friso dobiega do 2 m. Jeśli u was nowa to tak będzie za rok lub 2. Irysami teraz, że trochę żółkną za bardzo się nie przejmuj - to czas, kiedy usychają kłącza, które kwitły, trochę starych liści. Ciesz się z ew. przyrostów. Właśnie zakwitł mi taki sam mieczyk jak Twój (ten ostatni co pokazałaś). Dziś siedziałam i spulchniałam (widelcem) ziemię w pierwiosnkowych zadzonkach polewkamax . Odkryłam, że dalie posadziłam ciut za gęsto - powinnam sadzić w 2 nie w 3 rzędach, ale trudno - pierwszy rok daliowy na serio.
Jak tam niebieski?
Mam sentyment bo taki sam „bystry” jak mój głuptaczek.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2016/08/09 03:00 przez Gosia1704.

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/09 12:08 #18996

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25834
Dalie, mieczyki, cudności po prostu. Nie wiem czemu ja mam takie opory przed roślinami które należy wykopywać na zimę think:
A ilością zebranych grzybów czy uprawianych pomidorów bijecie rekordy na forum gratuluję :bravo
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/09 22:57 #19176

• AmeliaL
  • AmeliaL Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 6
Jak miło móc tu do Was zajrzeć,nacieszyć oczęta pięknymi widokami i pozazdrościć takich ilości grzybów :woohoo:

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/10 09:47 #19253

• justyna
  • justyna Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • paputowy dom
  • Otrzymane podziękowania: 1
:przytulam
Kurcgalopkiem przez ogród przeleciałam i oniemiałam (poeta ze mnie w trąbę ;) ) Nawet Qura kwitnący na zdjęcie się załapał.
Przymiotników brakuje,żeby te wspaniałości Wasze opisać. Żeby tak na żywca zobaczyć..
W paputowym tynkowanie chałupy się skończyło i trwa przerób dóbr wszelakich (powoli kończą się słoiki). Pogoda niestety nas nie rozpieszcza..

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/10 20:03 #19361

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5027
A jak tam grzyby Kasiu ? Czy był skok za płot ? Bo popołudnie ogrodowo stracone . Co nie przeszkodziło mi zmoknąć sadząc kilka roślin wegetujących przy garażu.jutro mam wolne ,a ogórki niestety rosną jak szalone ;)
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/11 23:51 #19656

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2882
Jak to co robię u Królowej, obijam się po sklepach, placach zabaw i okolicznych public footpath'ach, które wcale nie wyglądają na public :lol: Grzybów jeszcze nie ma, nawet tych "halo " ;) Trzeba czekać do października B)
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/14 06:43 #19997

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko, u nas miejsce też już gotowe, Qra wczoraj zakończył prace nad rzeczką, korygował kształt kilka razy, aż uzyskał Jego zdaniem perfekcyjny :), włożył w nią mnóstwo pracy, ale jak wiadomo zadowolona żona rzecz bezcenna

Gosiu, bardzo dziękuję za identyfikację lilii recourse , akurat tą sadziła jeszcze moja mama, 2m może nie ma, ale blisko :)
Jeśli chodzi o irysy, to żółknięcie liści mnie nie przeraża, a fakt, że złapały grzybową plamistość liści /nie wszystkie na szczęście/ i z przyrostami bardzo kiepsko :(
Poza tym osłabione choróbskiem niektóre odmiany mają problem z zimowaniem, a i przyszłoroczne kwitnienie niepewne :(
Mieczyków jest jeszcze trochę w kłosach, ciekawe jakie odmiany się wyklują
Wczoraj szarpnęliśmy naprawdę kawał roboty. Chłopaki wyciachali jednego świerka-nieudacznika, dzięki czemu zyskałam śliczny, cienisty zakątek hu_rra, rzecz na wagę złota na naszej południowej patelni hu_rra Gdyby ktoś miał nadwyżkę jakichś ciekawych odmian host, albo innych cieniolubów, chętnie nabędziemy drogą kupna, zapraszam na pw :)
Dużo roślin trafiło do gruntu, m.in. pierwiosnki od Verci :kocham, które zdążyły się pięknie przekorzenić w doniczkach :)
Miałam takie zgrabne, "szczupłe", malutkie gracki do spulchniania ziemi w niewielkich bylinach i qrcze posiałam w ubiegłym roku :mur , teraz nigdzie takich dostać nie mogę :(
Ondek z poświęceniem przekopał nawet cały kompostownik w ich poszukiwaniu, amba fatima, były i ni ma :(
Za to na urodziny otrzymałam w prezencie od przyjaciół cały zestaw narzędzi ogrodniczych Gardeny, są naprawdę świetne, pilnuję ich jak oka w głowie, po każdym ogrodowaniu sprawdzam stan, niczym lekarze po operacji

Czy ja Tobie dałam primulę Elatior?
Uzyskałam kilka sadzonek z siewu /nasionka dostałam od koleżanki z Anglii/, mają przedziwne, niemalże okrągłe liście, czy aby na pewno ten typ tak ma think: , czy wyszedł mi jakiś inny wynalazek? think:
Niebieski ma się świetnie, towarzyszy mi teraz wiercąc się okrutnie w oczekiwaniu, aż wstanie jadłodajnia /czytaj Qra/ ;)
Wiesiu, nie oszukujmy się, jest trochę zachodu z roślinami, które na zimę trzeba wykopywać, ale jest też na to sposób- wystarczy sobie odpowiedniego męża znaleźć
Pomidory dwa lata z rzędu pożerała nam zaraza, ten rok to chyba rodzaj rehabilitacji :)
Amelko, jakże się cieszę, że zajrzałaś do nas :buziak
Justyś :przytulam
Drzwi i ramiona u nas otworem stoją, zostaw ten poremontowy bajzel, i dawaj do nas, zapraszamy
I proszę tutaj przymiotnikami nie kokietować, bo Wasze miejsce na ziemi to dopiero raj! :woohoo:
Co do słoików, to w ubiegłym roku całą jadalnię w pracy okleiłam prośbami, o nie wyrzucanie w/w do kosza, a przekazywanie w moje ręce, efekt był zdumiewająco-zadowalający zdziwko Dzień później koledzy z domów poprzywozili mi ogromną ilość słoi z pieśnią na ustach, że ich żonom przetworów robić się nie chce i tylko miejsce w piwnicach zawalają /słoiki, nie żony /
Ewciu, pierwszy konkretny wysyp grzybów zakończył się po tygodniu, później nie było kompletnie nic, ale coś się rusza w temacie, bo Qra za płot w piątek skoczył, i kilka maleńkich prawdziweczków przytargał
Właśnie czekam, aż Qrczak powstanie, mieliśmy jechać na rekonesans do dużego lasu, niestety kilka minut temu padać zaczęło, ale co tam, taki deszcz, to nie deszcz, wczoraj też kapało za kołnierz co jakiś czas, a z prac ogrodowych nie zrezygnowaliśmy :)
Jaguś, Ty to się umiesz ustawić, też tak chcę! :)
Ostatnio zmieniany: 2016/08/14 06:53 przez kryzysowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gosia1704, Nowinka, Baba z psami

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/14 07:55 #20007

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
Kasica,a co za trąbki zwisają Jędruli nd głową po prawej stronie? To jest tytoń czy jak?
A budlejowe przekwitłe kłosy przycinaj,zakwiynie jeszcze raz..

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/14 09:07 #20024

• bejka1970
  • bejka1970 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 151
Kachna po lasach latasz ,do wątku własnego wpadasz jak po ogień wink-3 zwolnij trochę szalona kobieto :woohoo: Zameldować chciałam ,że nie tylko przylazłam za wami na ZZ ,ale też postanowiłam się tu zadomowić :)
Pozdrawiam serdecznie -Beata
Trzy rabatki kiedyś w ogród zmienię

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/14 10:24 #20029

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Betinko, ano jest to tytoń leśny, jak dla mnie cudna roślinka :kocham
Budleję ostrzygę, jak udam się do ogrodu, najpierw muszę zająć się tym, co przed chwilą przywiozłam ;)
Beatko, wątek?? hu_rra
Wow, suuuper! clap
Ja już tak mam, że mimo swojej misiowatej sylwetki poruszam się z prędkością światła działając w myśl zasady co masz zrobić dziś, zrób przedwczoraj ;) , domownicy mnie czasem za to nie lubią, bo jako że od siebie wymagam wiele, od innych też, a przynajmniej próbuję ;)
Melduję, że las już dziś zaliczyliśmy, ilość grzybków może nie powala, ale za to jakość przednia, no i spacer zaliczony, to lubimy
W ramach obiadu będą placki ziemniaczane z nadzieniem mięsno-grzybowym, polane sosem pomidorowym, to też lubię, oj bardzo bardzo, omnomnom :mniam

Ostatnio zmieniany: 2016/08/14 10:29 przez kryzysowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, justyna, Baba z psami

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/14 12:35 #20043

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2882
Nie wiesz co mówisz, już mi bokiem wychodzą te place zabaw, niechże się te wakacje kończą... :lol:
Przepis na placki poproszę w stosownym wątku, bo jak się zaczną grzyby to im nie przepuścimy. Nawet z wózkiem a będę chodzić po lesie :)
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/14 13:36 #20048

• justyna
  • justyna Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • paputowy dom
  • Otrzymane podziękowania: 1
Kacha widząc takie grzyby długo się nie zastanawiam i wyruszam w drogę natychmiast, proszę wodę na kawę wstawić albo piwo do lodówki ;)

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/15 09:18 #20139

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Kasiu chciałam zarezerwować sobie więcej czasu na odpowiedź, ale nie wychodzi. Od Ciebie dostałam sadzonki: siebolda (śliczną), multum japońskich oraz 4x multum auricula. Jak masz jeszcze jakieś na zbyciu to ja chętnie. Mam dużo jak na mnie (ponad 20 striped blue z Barnhaven), ale one wciąż malutkie.
Wszystko zadoniczkowane bo nie mogę się pozbyć mączniaka (dziś definitywnie Amistar), co widać na floksach, a i pierwiosnki mi stoją.
Miałam dorodną kępę silver Laced i ją trafiło, ale znalazłam głąbik co go nagi potwór chciał skończyć - bez korzeni i niczego. Wsadziłam do doniczki, do siewek i zobacz:

wypuszcza listek, po prostu nie do wiary. Udało mi się na wiosnę zdobyć auricula Rajah, który mi się bardzo, ale to bardzo podobał. Niestety, po mączniaku wygląda tak i mam wątpliwości co do jego przyszłości :placz .

To przez niego wstrzymuję się z opryskiem, bo boję się, że może go to wykończyć. Poza tym mogę się podzielić fioletową (lub raczej bordową) wysoką julianką (zahartowane sadzonki) i Belarina Valentine (nie kwitła w tym roku, ale sadzonki już silne - własny odzysk z wiosny).
Poza tym mam sadzonki od Dorci - ich przyszłość raczej zapowiada się różowo.
Jeśli masz miejsce to mogę się podzielić jeszcze własnymi elatior z tamtegorocznego siewu - te są nie do zdarcia - idą jak burza i nawet mączniak im nie straszny.
Niebieskiego pozdrawiam. Mój jak wychodzę pilnuje moich rzeczy, a zwłaszcza miejsca na łóżku. Rudy jak widzę zapobiegliwy, i nawet gniew pani mu nie straszny.
Pozdrawiam i pędzę w rabatki - zdjęć trochę mam, ale chyba w tygodniu. Róbcie fotki mieczykom - może po 2 (jedno coś jak zbliżenie) - u mnie też jeszcze trochę foto będzie :buziak .
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2016/08/15 09:26 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): dorcia7

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/08/16 18:58 #20407

• Dorota15
  • Dorota15 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 39
Kasiu widzę, ze Ondek baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo się postarał. Rzeczka perfekcyjnie kręta :woohoo: Ciekawe jak go nagradzasz, że tak się stara ;)
Pewnie już lada dzień będziemy sadzić irysy :heart
Wstaję wcześnie, bo życie jest za krótkie żeby spać.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.194 s.