Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/26 21:33 #15691

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1843
Aguśka, myślę że po dniu dzisiejszym jesteś już w pełni contente :slonko , dla mnie taka aura to istny koszmar , czekam z utęsknieniem na ten deszcz, co to w/g prognoz miał padać..
Dzwoneczki rzeczywiście są prześliczne, jako jedne z nielicznych drobnych przetrwały tą zimę nie zimę, tymczasem jeżówki dla Ciebie :)

Dorotko, jakby Ci to powiedzieć i nie skłamać..
Zgadnij z czyjego ogrodu odgapiłam pomysł na irysową rzeczkę? :oops: wink-3
Coś mi niestety iryski chorować zaczynają, im odpowiada taka susza, jaka była w minionym sezonie, czyli trzy miesiące letnie bez kropli deszczu, inne kwiaty padały, kosaćce były zadowolone, eh..
A propos prywatnych wiadomości, w coś to upchnąć muszę.. gwizdac

Ewuniu, oj tak, przyszły sezon pod kątem irysowym na pewno będzie ciekawy, o ile rzeczone najazd chorób grzybowych przeżyją :unsure:
Komary zaczęły atakować kilka dni temu , wcześniej ich nie było, meszek nie stwierdzam, za to kleszcze zaliczyłam już dwa w tym roku, a raczej to one mnie zaliczyły
Musiałam dziś zaopiekować się zamówionymi u Dorci roślinkami, mimo pory późno wieczorowej na zewnątrz było nie do wytrzymania, a jak Dorotka to zrobiła, że roślinki mimo przerażającego upału dotarły w idealnej formie, to ja doprawdy nie wiem, przecierałam oczy ze zdumienia , bo wyglądały jak dopiero z ziemi wyjęte..
Aaaaaaaaaaaaa, zakwitł mi flox od Ciebie :buziak , kolorek po prostu obłędny! :woohoo: , nie mam niestety zdjęcia w/w /nawet na :fotka nie mamy czasu :( /, póki co więc kolega :)

Celinko, dziękujemy za odwiedziny i miłe słowa, dla Ciebie pierwsze mieczyki :heart

Ostatnio zmieniany: 2016/07/26 21:40 przez kryzysowa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, takasobie, edulkot, inag1, jola, Gosia1704

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/26 22:01 #15697

• Dorota15
  • Dorota15 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 39
O Matko Kasiu jakie zbiory :woohoo:
aż zawołałam moją brzydszą połowę, żeby zobaczył, bo twierdzi że on grzybów w lesie nie widzi. Powiedziałam gapie, że jutro zamiast patrzeć na drzewa ma patrzeć pod nogi.
Obiecał, że grzyby będą tylko mam zakupić śmietanę. Zobaczymy ;)

Cieszę się że pomysł rzeczki przypadł Wam do gustu. Masz rację irysy wolały zeszły sezon niż teraźniejszy. Lubią mieć sucho w nóżki. Teraz wiadomo czemu zazwyczaj robi im się podwyższone rabaty.
A propo prywatnych wiadomości widzę, ze sporo woreczków będzie potrzeba :lol:
Wstaję wcześnie, bo życie jest za krótkie żeby spać.

--=reklama=--

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/27 07:31 #15733

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5027
Przysypało Was nie tylko kwiatami ,ale i grzybami . Kisnę z zazdrosci jak prawdziwy grzybiarz :)
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/27 07:43 #15735

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Skup jakiś prowadzicie i z całej okolicy grzyby Wam znoszą? zdziwko Tyle to ja w życiu nie uzbierałam. U nas niby grzybne lasy, ale nie aż tak B) Zbieranie tego to dopiero musiała być frajda.

Jakże ja kocham mieczyki :kocham Sama oczywiście ich nie mam, bo ... a no, bo zawsze coś ;) Ale rok rocznie kupuję pęki na rynku za grosze. Cudne macie odmiany!

Jeśli chodzi o pogodę jestem w siódmym zachwycie! Jest bosssko! Byłam nawet nad morzem, wkleję fotki u siebie. Wczoraj tuż obok przetoczyła się okropna burza, zalało ponownie Szczecinek, tym razem z drugiej strony, tuż obok mojej mamy. Normalnie Wenecja! A u nas nie spadła ani kropelka deszczu hu_rra nawet wiało niezbyt mocno.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/27 19:33 #15843

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Niesamowicie duży grzybowy zbiór .Mnie by tyle na całą zimę starczyło zdziwko W moich okolicach grzybków nie ma .I nawet nie wiem gdzie się udać ,żeby trochę nazbierać .Kiedyś jeździliśmy na Mazury ,ale to już dawne czasy .No i kondycja już nie ta,że nie wspomnę o braku samochodu ,Bida panie ,bida :(
Czekam na te iryski z utęsknieniem ,ale i z obawą .Wyobraź sobie ,że ZUS jeszcze nie dał za wygraną .Nie masz pojęcia ile mnie to nerw kosztuje :unsure:

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/27 23:23 #15936

• Baba z psami
  • Baba z psami Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Poznasz charakter człowieka tego po zachowaniu psa jego
  • Otrzymane podziękowania: 721
O upadła Madonno z wielkim cycem!!! Ile grzybów!!!! zdziwko zdziwko zdziwko Gdzie to tyle rośnie? Gdzie mieszkacie, jaki region?
Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek (dodałabym jeszcze psy :-))
Joanna
Psia Ferajna od Baby z psami

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/28 09:20 #15993

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Kiedyś jeździłam na grzyby w Wasze okolice, ale całkiem samej w lesie, którego dobrze nie znam...
Jak kociaczki?
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/28 13:41 #16061

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorotko, pan leśniczy wywiązał się z obietnicy , czy na obiadokolację była sama śmietana?

Przedwczoraj skoczyliśmy za płot, grzybki były /głownie czerwone kozaki/, ale widać już, że umęczone upałem i brakiem wilgoci. Wczoraj troszkę popadało, dziś w/g prognoz też ma padać, liczę na wielki wysyp w sobotę, kiedy to pojedziemy penetrować duży las, wszak muszę mieć czym woreczki napełniać
Ewuś, w sobotę pobudka o 5:00 i dawaj z nami w las! zarowk
Aguś, bór do którego jeździmy, jest bardzo przyjemny jeśli chodzi o spacerowanie i grzybobranie, praktycznie zero krzaków, jedynie baaardzo duże, stare drzewa, ściółka to w zasadzie tylko suche liście, prawdziwki widać jak na dłoni
Jeśli chodzi o mieczyki, to trafiły do nas jakby to powiedzieć.. nie z mojej woli :oops:
Nie żebym nie lubiła w/w, wręcz przeciwnie, po prostu nie zamierzałam "pakować się" w kolejne kwiaty, które trzeba wykopywać na zimę, bo już trochę takiego przybytku mamy krecigl
Teraz każdy dzień to oczekiwanie, aż zakwitnie kolejny, co jeden to piękniejszy egzemplarz! :woohoo:
Wczoraj troszkę popadało, ale duchota jak była, tak jest, obrzydlistwo!
Ewuniu, o grzybkach będę pamiętać
Jeśli chodzi o ZUS, to mam kolegę w pracy, który na dniach miał przejść na emeryturę, no i przejdzie...za 7lat...

Pracował określoną /wymaganą/ liczbę lat w tzw warunkach szkodliwych jako modelarz odlewniczy, z tego właśnie tytułu nabył prawa do wcześniejszej emerytury, a przynajmniej tak Mu się wydawało..
Co się okazało?
Otóż modelarz odlewniczy, wtedy kiedy Jasiu na tym stanowisku pracował, jak najbardziej był na liście zawodów szkodliwych, ale już nie jest,o! Paranoja! Brać od nas kosmiczne pieniądze państwo potrafi, daje już nie tak chętnie, szkoda słów..
Jasiek odwołał się do sądu, ale jak wiadomo, wygrać z ZUSem, to tak jak trafić szóstkę w totolotka teacher , oby Tobie się udało Kochana..
Asiu, wielki cyc by się zgadzał :oops: , ale żeby zaraz Madonno ?? :oops:
Mieszkamy we wschodniej części Mazowsza, Mińsk Mazowiecki się kłania , ale to chyba nie ma większego znaczenia, z tego co mi wiadomo, wysyp grzybków był/jest think: w całym kraju :)
Gosiu, las do którego obecnie jeździmy, znamy słabo, a jest ogromny..
Raz zabrał nas tam kolega w ubiegłym roku, za drugim razem pojechaliśmy sami i oczywiście się zgubiliśmy, nogi nam w d... :oops: weszły, nim znaleźliśmy właściwą drogę do samochodu ;)
Kociaczki w porządku, poza tym, że Niebieski nie wiedzieć skąd pchły złapał, i nijak nieproszonego towarzystwa się pozbyć nie możemy, jakaś rada?
Ostatnio zmieniany: 2016/07/28 20:06 przez kryzysowa.

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/28 15:41 #16107

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mojemu kotu groziłam, że go wyniosę w tym roku z domu. Jakby zrozumiał i znika jak czyszczę kuwetę przed wyjściem. Nie mam serca go wyciągać za ogon z miejsca, gdzie się chowa. Może w ten weekend go jednak zabiorę siłą, bo mi smutno, że mu smutno w domu samemu.
Swego czasu nabył jednak pchły, nie wychodząc z domu - od psa. Skończyło się odpchlaniem obojga i tyle :na_ucho .
Ps. Gdzie te mieczyki cudności od Anitki?
To co pokazaliście to chyba nie wszystko? Mao, poproszę więcej (do wątku też).
U mnie dopiero teraz zaczynają wychodzić kłosy, ale zanim ja je posadziłam... - po daliach i przekopaniu kawałka trawnika.
W tym roku chyba zacznę już kopać jesienią, albo może teraz think: , zaraz lub za chwilkę zarowk , bo jesienią czekają mnie wykopki dalii i mieczyków :blink: .
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/07/28 15:44 przez Gosia1704.

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/28 19:49 #16183

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, nasz Niebieski też przecież nie wychodzi na zewnątrz, raz zwiał na dwie doby i pchełki przytargał

Obrożę stosowaliśmy, kropelki też, trochę pomogło, ale nie do końca, a kąpania drania sobie nie wyobrażam- oczy może mam nie najpiękniejsze, ale lepsze takie niż żadne...
Kochana, u nas też mieczyki w kłosach, jednak codziennie coś nowego rozkwita :)

Dalie w tym roku pięknie się prezentują, część poletka :)

Zmuszona byłam posadzić kilka roślin, właśnie wróciłam z ogrodu do domu z pieśnią na ustach: Niech to (pip..pip..pip) lato się skończy!
Prawie 20:00, a na zewnątrz blisko 30 stopni i parówa taka, że wykorkować można!

Lilia Kushi Maya :)

OT Hibryd Lavon

Ostatnio zmieniany: 2016/07/28 19:51 przez kryzysowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, edulkot, VERA, jola, Nowinka

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/28 21:01 #16202

• Dorota15
  • Dorota15 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 39
Kasiu leśniczy się wywiązał i to jak ... przyniósł 10 kurek bo stwierdził, ze nie miał czasu.
Cały dzień w lesie i czasu żeby schylić się po grzyby nie ma krecigl No nic zostaje śmietana i namiastka grzybów.
Za to u was :woohoo: Myśl nad woreczkami bo gdzie zbiory będziesz upychać :)
Poletko daliowe przecudne :kocham
Wstaję wcześnie, bo życie jest za krótkie żeby spać.

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/28 21:06 #16204

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Kacha to Niebieski jeszcze nie wyzbył się towarzystwa :ohmy: może to jego ulubione zwierzątka question mieliśmy kiedyś takiego kota, który zawsze przychodził zakleszczony, mimo że całkiem niedawno miał aplikowane kropelki, mówiliśmy że hoduje swoje ulubione zwierzątka ;)
Piękny łan dalii i jakie kolorowe zdziwko
Takiego wysypu grzybów to Ci zazdroszczę, ze mną nikt do lasu nie chce jechać to zbieram tylko na ogrodzie i pod dębami, zawsze to jakiś grzybowy sosik wyjdzie co parę dni :mniam
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/29 01:40 #16282

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zrobiłam dwa podejścia dość długie do odpowiedzi i już jestem chyba za bardzo zmęczona, bo mi łyknęło. :bezsil
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/29 09:13 #16311

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48201
Dalie się prezentują nad wyraz pięknie! Nie dajcie się prosić i dołóżcie w daliowym wątku (widzę sporo odmian, których nie mamy jeszcze), albo chociaż zdjęcia podajcie. Z tych, co Kasia już podała w wątku do mnie, niebawem zrobię wpisy, ale czekam na kolejne :fotka

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/29 11:46 #16353

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorciu, no to się Leśniczy nie spisał..

Dziś postaram się wytężyć mózgownicę i coś wymyślę :)
Czas najwyższy, bo jutro znów wybieramy się do lasu i zamierzamy duuuuużo grzybków przywieźć, za tą i jej podobne perspektywy kocham piąteczki!

Majeczko, ano niestety, Niebieski jest pchlarzem B)
Jeśli chodzi o kleszcze, to znosi je Rudy i to w dużych ilościach, mimo że zabezpieczony jest we wszystkie dostępne środki "anty" na to dziadostwo nic nie działa :(
Na obrazku jest tylko część poletka daliowego, kolejne odsłony wstawimy, jak więcej odmian na danym kwadracie możliwym do zamknięcia w kadrze zakwitnie :) Aura bardzo służy georginiom w tym roku, w biegłym pierwsze odmiany kwitły pod koniec sierpnia, fakt że wcześniej zostały posadzone do gruntu tym razem :)
Jeśli chodzi o grzybki, to na bieżąco mamy maślaki pod modrzewiami na posesji, po inksze gatunki to już trzeba przez płot przeskakiwać ;)
Gosiu, mnie już nie raz "wsysło" post na ukończeniu, w końcu się scwaniłam i teraz zapisuję co jakiś czas w trakcie "produkowania".
Miłko, zdjęcia będą w weekend, obiecuję :)
Cały problem polega na tym, że w tygodniu nie bardzo mamy kiedy robić :fotka , wracamy z pracy po 18:00, zanim uporamy się z domowymi zajęciami "na wczoraj", zmrok nastaje i "pozamiatane"

Już kilka wieczorów z rzędu próbuję zrobić ładne zdjęcie Black Touch i d.... czdziura

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, inag1, jola, Gosia1704, Nowinka, Dagusia, dorcia7

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/29 12:20 #16360

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ktoś tu na 3 stołkach i jeszcze po cichu w klawiaturkę puka :) U mnie redukcja dalii.Taka baba ,a nie mam siły tego wykopywać :)
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/29 12:32 #16363

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu, piątek jest, wszyscy już chyba wyjechali ze stolicy, telefon milczy, na maila tylko wujek SPAM wpada, błogi spokój i niech tak zostanie do 15:30 zwyc
Daliami u nas zajmuje się Qra, wzrostu nikczemnego, wagi piórkowej, ale daje radę
Oho, to se nagrabiłam, na piechotę do Mińska wracać będę jak nic.. 0flaga
Ostatnio zmieniany: 2016/07/29 12:32 przez kryzysowa.

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/29 22:04 #16505

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kasiu ! przeciez Qra dał się poznać jako zrównoważony facet , a Ty tu robisz z niego nerwusa :lol:
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/29 22:23 #16516

• trzynastka
  • trzynastka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 791
:heart Och kochana trafiłaś z tymi mieczykami, nie mam ich, więc podziwiam u innych, dziękuję :) a masz je cudowne :) zresztą inne kwiaty też z górnej półki :)

Przysypani Tęczą Kwiatów czyli ogród Kryzysowej i Qry 2016/07/31 12:59 #16892

• kryzysowa
  • kryzysowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuś, Qra nerwusem tylko bywa, za to wredniasty jest cały czas ;)

Celinko, kolejne mieczyki specjalnie dla Ciebie :heart

Zakwitł też pierwszy tytoń leśny :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, trzynastka, edulkot, VERA, jola, Gosia1704
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.190 s.