Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/06/30 15:37 #123739

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22648
Miłeczko liliowce śliczne ja też jeszcze nie pokazywałam bo moje dopiero zaczynają a na dodatek teraz przez ten deszcz nie wyglądają tak pięknie,więc na razie czekam na słonko :) chlebuś też upiekłam i przed chwilą jeszcze jabłecznika wyjęłam z piekarnika u mnie chłodno i pochmurno więc siedzę w fotelu i odpoczywam :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2018/06/30 18:12 #123763

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
Miłko, masz jakiś plan na spadające owoce? Bo hosty są wrażliwe na takie spady.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/07/01 09:35 #123819

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
MIłko fajnie że pokazujesz liliowce , jak byłam widziałam , ale nie wszystkie kwitły , chyba nawet jakieś zdjęcie mam w liliowcach .

Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Dagusia

Ogród takisobie 2018/07/01 18:02 #123847

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
Miłko -szkoda ,że Cię tak późno poznałam ....bo bym brała z Ciebie przykład przy wychowywaniu dzieci-wielkie brawa :bravo :bravo :bravo ,ja swoje za bardzo wyręczałam.......to i teraz ciężko o pomoc a Ty jesteś super organizatorką
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2018/07/01 18:04 przez zanetatacz.

Ogród takisobie 2018/07/02 10:55 #123935

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
takasobie napisał:
[
Ja mam za sobą już pierwsze kroki na nowej rabacie - wyspie. Nadal zastanawiam się nad końcową koncepcją, choć zmianiam ją tak mniej więcej co pół godziny.

Szerzej, kochana, z większym rozmachem, żeby potem dwa razy roboty nie robić :D
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/07/02 11:27 #123938

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Zuza! Taki rozmiar zaproponował synek, który tą rabatę przygotował (ten, którego nie poznałaś). Pewnie nie chciało mu się szerzej kopać. Mówiłam mu, żeby dołożył choć z 20cm ale się uparł, że tak wystarczy. think: W razie czego to on będzie to poszerzał. :diabelek

Żanetko! Chłopaki chętnie zawsze pomagały, pod warunkiem, że ... im się chciało 2smiech Ale rzeczywiście od wielu lat mają stałe zadania i dzięki temu mają też pewne umiejętności i mogą sobie w wakacje popracować np przy zakładaniu i utrzymaniu ogrodów. A z organizacją to u mnie różnie, coraz częściej zdarza mi sie chaos wink-3

Geniu! Gdzie Ty tam wlazłaś!? 2smiech Ale najważniejsze, że znalazłaś swoje ulubione kwiaty! Teraz kwitną i nawet są ładne. Niestety są nieco poupychane. Za Tobą też rośnie kilka kęp, ale tu na zdjęciu ich nie widać.

Ewka! Pozostawię to Opatrzności! gwizdac Na razie stoi wymborek pod wiśnia i zbieramy na bieżąco. Może jak jabłka będą wielkie i jakieś rąbnie o liść -- wtedy jest zagrożenie. think: Ale będę się martwic potem...

Masz rację Danusiu! Jak deszcz poleje po liliowcach, wyglądają nieestetycznie. Nawet zebrać ich nie idzie, bo lepkie śliskie obrzydliwie są.
Ja nie czekałam na słonko. Jak nie ma słonka, lepiej mi robota w ogrodzie odchodzi, bo hamak nie kusi.

Jeszcze w to miejsce poszła jedna hosta i jedna żurawka zabiedzona. Musze znaleźć hostę jasna z ciemnym brzegiem dla kontrastu, bo wszystkie które na razie tam posadziłam maja ten sam motyw. Wiosennie zamierzam tam posadzić kupę przebiśniegów, żeby coś tam rosło wczesną wiosną. Na razie muszę sobie tylko wyobrazić, jak będzie ładnie, bo póki co - nie jest 2smiech

Na dziś:

Moja Sum&Substance w tym roku

Nie wiem co to za hortensja (nadal) , kiedys była rozpoznana jako Blue Bird, ale to nie potwierdzone

Zaczynają rudbekie!

Zakwitł po raz drugi 'Graf Lenart'

jeżówki takie zwykłe zaczynają kwitnąć

ładnie wybarwiona nasturcja
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, zanetatacz, wojtek

Ogród takisobie 2018/07/02 11:49 #123939

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
Miłko M nie udało się zrobić lepszego zdjęcia a liliowce widziałam bardzo uważałam żeby ich nie podeptać czy połamać .

Ogród takisobie 2018/07/02 12:34 #123941

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
takasobie napisał:
Zuza! Taki rozmiar zaproponował synek, który tą rabatę przygotował (ten, którego nie poznałaś). Pewnie nie chciało mu się szerzej kopać. Mówiłam mu, żeby dołożył choć z 20cm ale się uparł, że tak wystarczy. think: W razie czego to on będzie to poszerzał. :diabelek
Ech ta młodzież :D

takasobie napisał:
Musze znaleźć hostę jasna z ciemnym brzegiem dla kontrastu, bo wszystkie które na razie tam posadziłam maja ten sam motyw.

To zobacz Orange marmelade
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/07/02 12:35 przez zuzanna2418.

Ogród takisobie 2018/07/02 20:57 #123999

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko u mnie dzisiaj wreszcie nie padało więc trochę poprzycinałam i plewiłam :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/07/02 22:39 #124033

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25857
Przyglądałam się tej hortensji i się zastanawiałam czy to może Blue Bird :lol: , moja od lat nie kwitła i chyba muszę ją przesadzić w takie zaciszne miejsce jak u Ciebie think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/07/03 21:23 #124108

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Miłko, aż się roześmiałam, jak przeczytałam o wymborku 2smiech Jestem ciekawa, czy Forumowicze z poza naszego regionu wiedzą co to takiego. wink-3
Rośliny na Twojej nowej rabacie są w lepszej kondycji niż na mojej nowej. U mnie niestety im za gorąco.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogród takisobie 2018/07/04 11:14 #124189

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Inuś! Wygooglają sobie! 2smiech Widziałam susze u Ciebie! Ja wylewam cała studnię co dzień. I na rabaty i częściowo na trawnik. Trawnik mam w zasadzie w cieniu drzew więc nie mam takiej masakry. Gorzej przed domem. think:

Wiesiu! Jak wrzuciłam gdzieś do rozpoznania, to zrobiła się taka dyskusja, że się zawstydziłam. Moc ekspertów była za i moc ekspertów była przeciw. Od tego czasu nikogo nie pytam :-)

Danusiu! Gratuluję deszczu! Od razu lepiej praca odchodzi!

Zuza! Znam! Piękna jest! Chyba nawet kiedyś miałam, ale poszła na wieczne łąki.
A jak trzeba będzie poszerzyć rabatę - będzie musiał synuś to zrobić, nie ma wyjścia!

Wiem Geniu, że uważałaś! 2smiech I ciesze się, że odnalazłaś ten interesujący Cie skrawek w moim ogrodzie. :buziak

Wczoraj wzięłam się za dalsze sadzenie. Pod wiśnię poszło wszystko, co miałam do posadzenia wink-3 Potem się będę martwic, czy wyszło dobrze. Najwyżej poprzesadzam gwizdac
Posadziłam tam hosty, które rosły w cieniu innych i nie miały szansy na przebitkę oraz te, które były mizerne, bo miały za sucho. Posadziłam tam różę od Wiesi i Majki oraz wilczomlecza, trochę ziół, żelaźniaka i rdest orientalny - nasionka dostałam na wiosnę od Wiesi.
No i powojnik Hanna poszedł do towarzystwa dla Emilii Plater, bo naprawdę nie miałam gdzie go posadzić.
I posprzątałam groszek na warzywniku. Zjadłam resztę strąków i zastanawiam się, co posiać w jego miejsce think: W rachubę wchodzi fasolka oraz koperek, ale moze jest coś, o czym nie wiem?

Na dziś:
M-me Isaac Pereire - tu jeszcze w donicy

Warwick Comet

Słoneczniki opanowały ogród

Zingaro

Rudbekia od Kondzia i Andrzeja - dałam jej nieco żelaza, bo coś mi się blada wydawała...

Ostatnio zmieniany: 2018/07/04 11:16 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, wojtek

Ogród takisobie 2018/07/04 22:33 #124221

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72968
No, z tego, co czytam , Twoi faceci Cię rozpieszczają :kocham
P.S. Drewutnia fajna :czarownica

Ogród takisobie 2018/07/05 08:19 #124263

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polu! Chyba lubią ten ogród i lubią z niego korzystać. I niekoniecznie mnie rozpieszczają. Raczej siebie wink-3 Ale dobrze, że nie zostaję z tym sama. Przypomniałaś mi, ze muszę wydelegować do pielenia przed domem. Strasznie zarosło think:
Ładnie nazwałaś moją szopę postawioną z wielkiej płyty, której nijak rozebrać nie idzie! 2smiech Ale póki co - służy, choć to straszny gniot i płacimy za nią spory podatek :mur

Wczoraj tylko drzemkę uskuteczniłam w hamaku i podlałam nową rabatkę. Tzn sama się podlewała. Popołudnie było upalne, nawet na kije nie poszłam. Przechadzałam się po ogrodzie jak hrabinia i wiśnie podjadałam. Miło było. :)

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2018/07/05 19:55 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, inag1, zanetatacz, wojtek

Ogród takisobie 2018/07/05 15:08 #124294

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Piękne motyle u Ciebie bywają :woohoo: , u mnie przeleciał ostatnio taki duży ciemny z żółtymi brzegami skrzydełek i nie zdążyłam polecieć po aparat jak umknął :dry:
Wiesia

Ogród takisobie 2018/07/05 20:05 #124301

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
Miłko, czasem trzeba w końcu ten hamak wykorzystać :)

Porwałam zdjęcie motyla do działu motylowego :)

Ogród takisobie 2018/07/05 21:35 #124308

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witam Hrabinę rotfl cuuudne fotki :bravo jak zwykle :przytulam
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/07/05 23:21 #124321

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
muszę się pochwalić ,że za Twoim przykładem i ja sprawiłam sobie hamak -fajnie się dynda.....
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2018/07/06 08:26 #124343

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! Oby Ci długo i miło służył! Odpoczywaj jak najczęściej! W końcu do tego jest ogród! :buziak

Danusiu! Muszę się jeszcze nauczyć w białych rękawiczkach pracować! No i koniecznie w kapeluszu, żeby mi lico nie ogorzało! 2smiech

Ewka! Cieszę się bardzo, że go zidentyfikowałaś, bo ja się za to zabierałam i zabrać się nie mogłam! 2smiech Dołożyłam jeszcze do motyli jedno zdjęcie. Teraz jak kwitną szczecie, kosmosy i mikołajki, pojawiło się sporo owadów. Muszę stanąć jeden dzień i pofocić więcej.

Wczoraj popołudnie spędziłam w ogrodzie, ale nie moim. Wspominałam już o mojej koleżance Majce, która ma piękny ogród z kolekcjami przylaszczek, host, hortensji i wielu innych pięknych roślin. Mam wielką frajdę, jak mogę porobić u niej zdjęcia i pooglądać te cuda. Ku mojej radości, wszystko u niej pięknie rośnie i się rozrasta więc czasami i mnie się coś dostanie z kolekcji. Tym razem wróciłam od niej z kilkoma "myszkami" , trawką i paprotkami. Moi szanowni zlotowi goście widzieli, że mam sporo host, a w większości mam właśnie od Majki. Szczęściara ze mnie wink-3
Zdjęcia z jej ogrodu chętnie pokażę, ale muszę je zrzucić więc później.

Wiesiu! Właśnie od Majki przywiozłam jeffersonię dla Ciebie!!! hu_rra Całkiem spora! Już nie masz wyjścia! Musisz przyjechać na dzień daliowy!
A ten motyl to chyba rusałka żałobnik!

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2018/07/06 08:31 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, inag1, Semper, nelu-pelu, Danusia, Zawszewiosna

Ogród takisobie 2018/07/06 22:00 #124410

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Jak się cieszę hu_rra , uściskaj Majkę ode mnie :buziak a na zdjęcia z jej ogrodu czekam z ciekawością flower
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.205 s.