Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/07/07 21:32 #124473

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Uściskam na pewno, o wybieram się do niej niebawem, a zdjęcia jeszcze czekają, bo za dużo zajęć mam. Pokażę później.
Dziś sadzenie prezentów, podlewanie i zajadanie się wiśniami. Podlewam intensywnie korbole na kompoście, bo muszę rosnąć, by było co zbierać.

Na dziś szybciutko, bom padnięta (widzę, ze jeszcze na forum niewiele ludzi pisze, bo pewnie jeszcze grzebią w ogrodach, albo padli po grzebaniu)

Liliowiec Ludmiła - czyli mój! hu_rra

Ostatnio zmieniany: 2018/07/08 17:05 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, VERA, zuzanna2418, zanetatacz, staweg1

Ogród takisobie 2018/07/08 08:34 #124491

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
O, ja w wątku Powsińskim cały łan Ludmił Ci zadedykowałam :)
Ta lilia ciemnoczerwona przepiękna!

Czy Ty masz jakis patent na zrobienie przyzwoitej fotki bardzo długiej i wąskiej rabacie? (90cm szerokości i 130m długości). W. obsadzał takie coś ostatnio i fotki nie bardzo pokazują ten kształt. Mam wrażenie, że lepiej stanąć bardziej z boku, a nie na końcu tego tasiemca.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/07/08 19:30 #124554

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Zuza! Dzięki za szpaler Ludmił! Super! Ja ze swoim jednym kwiatkiem nie wymiatam 2smiech Ale i tak się cieszę, że istnieje liliowiec o moim imieniu hu_rra
Nie mam patentu, ale musicie zrobić fotki i kombinować z przysłoną i długością. jakbyś pokazała, co wyszło, to mogę się przyjrzeć i popatrzeć, co można poprawić. Inaczej nie jestem w stanie sobie niczego wyobrazić. think: Można dronem 2smiech

I obiecane kilka fotek z ogrodu MAJKI!

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Efkaraj, VERA, zuzanna2418, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2018/07/09 09:18 #124630

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ciąg dalszy zdjęć z ogrodu Majki:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2018/07/09 10:15 #124632

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
I ostatnia porcja z ogrodu Majki:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, VERA, zuzanna2418, Dagusia, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2018/07/09 11:02 #124638

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
Ojej, ale super zdjęcia! Bardzo lubię zwłaszcza te ujęcia przyścieżkowe. Ciągle uczę się jak wydobyć ostrość tylko na konkretnym planie. Ogród niezwykle fotogeniczny.

No, to ja będę musiała popróbować z tymi fotkami długiej rabaty, bo W. trzaska na auto i nie ma mowy o bardziej zaawansowanej technice :)
Jak wyszło na zdjęciach wstawię u siebie, coby Ci tu nie zaśmiecać.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2018/07/09 13:08 #124651

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
Miłko u Ciebie też susza czy masz więcej szczęścia i od czasu do czasu popada .Ja co dzień muszę stać po 2 godzinki z wężem , czasem mam tego już dosyć .

Ogród takisobie 2018/07/09 15:10 #124663

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Geniu! Przygotuję dla Ciebie zdjęcia moich wszystkich liliowców i cały post im poświecę. Musze jeszcze dorobić z 2-3 fotki i będę miała komplet.
Z podlewaniem mam w tym roku nieco lżej, bo kupiłam lekkie węże i rzadko biorę do ręki konewkę. Poza tym mam w najbardziej suchych miejscach nawadnianie. Pomimo suszy mam lżej. A może w tym roku po prostu mam lepszy humor i dlatego nie narzekam? think: 2smiech

Zuza! Ja nie jestem w stanie pokazać ogrodu Majki takim, jak wygląda! Wielu rzeczy nie pokazałam, w realu jest jeszcze piękniejszy! Byłam trochę ograniczona poprzez obiektyw, ale kiedyś porobię szersze ujęcia i pokażę.
Potem pokaż jakie zdjęcia udało Ci się zrobić tej długiej rabaty. jestem bardzo ciekawa! to wyzwanie! wink-3

Weekend spędziłam w ogrodzie, jak wcześniej pisałam. Powysadzałam i poprzesadzałam kolejne rośliny. Oczywiście podlewaliśmy przez większość czasu, póki wody starczyło. Zakwitły pierwsze mieczyki w donicach. mam pierwsze 3 kwiaty cięte. W domu mam zdjęcia, wstawię niebawem.
Wyczyściliśmy i suszymy wykrot naszej gruszy Bonkreta Williamsa, która była wycięta pod dom. Po wyczyszczeniu karcherem i wysuszeniu lekkim wygląda tak:

Dojrzewają cukinie jedna po drugiej - czas wiecznego lecza!!! 2smiech Ale przy kolejnym zbiorze będzie zupa na ostro.
Porządkuje na bieżąco warzywnik. W miejsce groszku poszła fasolka niska, ale nie wiem, czy to dobrze, że tak posadziłam. think:

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, Dagusia, Danusia, wojtek

Ogród takisobie 2018/07/09 15:46 #124664

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
Miłko , ten pniak, to kobieta uwięziona w paszczy jakiegoś potwora, albo złapana w jego macki. Ale wspaniały jest .
Ostatnio zmieniany: 2018/07/09 15:48 przez Efkaraj.

Ogród takisobie 2018/07/09 17:17 #124665

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8353
Zdjęcia z ogrodu koleżanki bardzo zachęcające... do zobaczenia tego ogrodu w szerszej odsłonie :lol: . Ale już doczytałam dlaczego nie zrobiłaś innych ujęć ;) . A może koleżanka dołączyłaby do nas? Pytałaś ją?
Ja dziś karczowałam morelę, ale nie pomyślałam o zachowaniu korzenia i pojechał ze zdartą trawą :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2018/07/09 21:49 #124699

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25856
Ogród Majki zachwyca zarówno bogatą roślinnością jak i ciekawymi ogrodowymi ozdobami :slonko . A z Twojej gruszy Miłko też będzie ciekawy ozdobnik vishenka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/07/10 10:30 #124760

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Wiesiu! Ogród Majki jest taki, że trudno go pokazać na zdjęciach. Zdjęcia to nic - trzeba to zobaczyć! Jeśli będziesz w Poznaniu, pojedziemy tam, Majka zawsze serdecznie zaprasza!
Korzeń gruszki to cukierek mojego męża, jestem ciekawa, jaką ma koncepcję. think:

Marta! Dla Ciebie specjalnie wezmę "rybie oko" i będziesz miała tak szeroko, jak się da! 2smiech temat dołączenia jest zamknięty. Majka swego czasu bywała na forach (właśnie stamtąd ją znam), ale teraz już straciła wenę do tego i skupia się na ogrodzie.
Szkoda korzonka... :placz

Ewka! Niezłą wyobraźnię masz! 2smiech

Obiecane moje "kwiaty ciete"

I na dziś:

Moje dalie ukochane zaczynają spektakl. Codziennie jakaś rozkwita, ale powoli tak, że mogę się nacieszyć!

Wcześniej już pokazana Honka Roze

Gamelan

Prefere

Emmaus

Nie wiem, co to . Kupiłam jako Aspen, ale to nie jest Aspen. Trudno zidentyfikować, bo rośnie w donicy i pewnie nie osiągnie swoich rozmiarów.

Alstergruss - zawsze zakwita jako pierwsza. W tym roku była dość późno posadzona.

Golden Scepter - miała byc wydana, ale znalazłam pomysł na posadzenie ja wśród kosmosów i dzięki temu została.
Ostatnio zmieniany: 2018/07/10 10:46 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, VERA, inag1, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/07/10 15:09 #124762

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
Przejrzałam nie wiele masz liliowców do tego zdjęcia chyba były robione w zimny dzień jak liliowce słabo się otwierają .

Ogród takisobie 2018/07/10 20:50 #124780

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22647
Miłeczko zaczął się cudny czas Twoich ślicznotek :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/07/10 21:50 #124784

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72968
A kiedy dokładnie ten dzień daliowy? Jeśli nie kolidowałoby to z moimi zajęciami, może i ja bym wpadła? think:

Ogród takisobie 2018/07/10 22:40 #124820

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25856
Na ogród Majki już się cieszę hu_rra , a cukierek męża pewnie znajdzie godne miejsce w ogrodzie flower
Daliowanie widzę że już ruszyło :woohoo: , a Honka Roze prześliczna :kocham , u mnie na razie kołnierzyki wystartowały :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/07/10 22:48 #124823

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
Miłko -cudowny ogród nam pokazałaś ,szkoda ,że Majak nie chce do nas dołączyć...……….dużo dali Ci już kwitnie u mnie dopiero w pąkach, wiatraczki świetne
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2018/07/11 07:34 #124842

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Miłko , dzięki za zdjęcia z Majki ogrodu .... zdjęcia są baaardzo artystyczne a z każdego drobiazgu robisz dzieło sztuki :fotka
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2018/07/11 09:45 #124857

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Olu! Dzięki! :buziak Już chyba mam taka manierę, że nie umiem robić "normalnych" zdjęć! Popsuta jestem do cna! 2smiech Inna sprawa, że u niej jest tak miło i pięknie, że na każdym kroku zdarza się perełka i nie można tego pominąć.

Żanetko! "Dużo" to będzie jak z 20-30 mi zakwitnie. Na razie pojedyncze sztuki. Ale jestem szczęśliwa. A ja postaram sie dac Wam relacje z ogrodu Majki, spróbuję byc takim jej ambasadorem. Jej ogród i praca zasługuje na szersze rozpowszechnienie i jak pisałam wcześniej - Majka chętnie pokaże swój ogród w realu więc może kiedyś będzie okazja na wycieczkę.

Wiesiu! Ja też się cieszę! Myślę, że umówimy się w sierpniu, tak w trzeciej dekadzie. Oczywiście jak będzie pogoda i jak nie będzie innych kataklizmów. think:
U mnie też z reguły pierwsze startowały kołnierzyki, ale coś w tym roku inaczej. Ale Alstergruss już jest! Ciesze się! hu_rra

Polu! Zapraszam! Musimy ustalić, jak komu pasuje! Proponuję trzecia dekadę sierpnia i może być to w tygodniu, np 22.08! Ale skonsultuję z małżonkiem plany urlopowe i jeszcze potwierdzę!

Danusiu! :buziak Wreszcie! Teraz będą się otwierać jedna po drugiej, pąków sporo, choć wiele w powijakach. W zależności od odmiany.

Geniu! Niewiele, to nie oznacza za mało! 2smiech Widziałaś, że w ogrodzie mam po trochę miejsca dla różnych roślin. Mam deficyt miejsca na słońcu, bo takiego stanowiska potrzebują dalie. Niestety część ogrodu jest w cieniu przez stare drzewa. Nie zmienie tego. Ale parę sztuk liliowców chętnie przyjmę, zdaję się na Twój wybór - wskazówki już masz! :buziak

Moich kwitów ciętych to nikt nie pochwalił? W donicy hodowane i jakie piękne urosły! To Black Surprise chyba! think: I to mój pierwszy w zyciu sezon, kiedy nie wkurzam się na mieczyki! 2smiech Rosną równo, wysoko i nie grymaszą. Nie wiem, czy nie przechwaliłam, bo to dopiero pierwsza, najwcześniejsza odmiana!
Sezon się zaczyna, przejrzałam mieczykowe watki. Jest tam trochę perełek, ale stare odmiany jakby zapomniane... think: Może trzeba o nie zadbać? Macie w ogrodach jakieś piękności pamiętające nasze mamy i babcie?

Niestety zaczęło się! :mur Dżemy trzeba robić! Zaczęłam wczoraj sezon, bo kuzynka mieszkająca nieopodal zadzwoniła, ze mam przyjechać i narwać sobie agrestu. Mój kiepsko owocował w tym roku więc się ucieszyłam, ale musiałam jeszcze obrać i zrobić dżemy, bo był bardzo dojrzały.
Dziś zamierzam zrobić pierwszą partię wiśni. Potem dostanę moreli od sąsiada i tak do jesieni... wink-3

Na dziś:
Jarzębina dojrzewa - czeka na ptaki!

Pierwszy groszek pachnący w ogrodzie

Moje poletko myszek - dzięki Majce powiększyło się o Dancing Mouse oraz Desert Mouse

Biała jeżówka przetrwała, żółta i pomarańczowa - padły zimą :mur

Moje liliowce po raz kolejny

Powojnik Hanna

Kanna Cleopatra
Ostatnio zmieniany: 2018/07/11 09:52 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, Dagusia, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/07/11 20:35 #124912

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Polu! Zapraszam! Musimy ustalić, jak komu pasuje! Proponuję trzecia dekadę sierpnia i może być to w tygodniu, np 22.08! Ale skonsultuję z małżonkiem plany urlopowe i jeszcze potwierdzę!

A nie można tak w piątek 24 .08 ? Zabrałabym się z Polą :spacerek 23.08 wracam z wnukiem z Legolandu :przytulam
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.223 s.