Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/07/12 10:33 #75828

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
To ładne Ci się te niespodzianki liliowcowe udały flower .
A koper u mnie też rośnie :) , nie mam natomiast pora któremu to zrobiłaś mistrzowskie zdjęcie :bravo
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2017/07/12 21:43 #75935

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Miłeczko slicznie u mnie koper rośnie najładniej tu gdzie sam się wysiał czyli w skrzynce z truskawkami i między pomidorami wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/07/13 11:50 #76044

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłko u Ciebie już zawiązane pomidorki mi kwitną ale czy dojrzeje któryś think: jak pisałam u mnie teraz 9 st, :mlotek do tego wiatr zimny że odczuwalna tm,niższa,nawet nać marchewki leży krecigl lilie pochyliły głowy.
Całą noc padało teraz się powoli podnosi,dobrze że w tym roku nie siałam ogórków wink-3 .
Liliowce piękne ja w tym roku zamówiłam u pewnej dziewczyny trzy i jedną siewkę za 80zł rotfl te trzy mają po kilka pąków zobaczymy jak w realu będą wyglądać,obawiam się że to kolejne kwiaty które zagoszczą w moim ogrodzie.
Pusia poszla ze mną na 10 minut zagonić kury do ogrodu gospodarczego, trochę zmokła i teraz wryła się cała pod kołdrę polewkamax

Ogród takisobie 2017/07/14 08:05 #76182

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48232
Dagusiu! U nas tez ranki chłodne. Mówili w radio, że ten lipiec będzie najzimniejszy od kilkunastu lat! Widać to po daliach. Urosły bujne, zielona, bo ziemia mokra, ale zaczynają kwitnąć dopiero teraz. Patrzyłam na zdjęcia, to w poprzednich latach było o wiele lepiej! Może za liliowcami trzeba się pokręcić wśród forumowiczów! Wiele osób ma fajnie rozrośnięte kępy odmianowych.

Danusiu! Zawsze zapominam, ale obiecuję sobie, ze rzucę z dwie garście nasion pomiędzy kwiaty i koper będzie rósł wszędzie! hu_rra Raz tak zrobiłam i było cudownie! Żadne gipsówki do bukietów nie były potrzebne. zwyc

Wiesiu! Por sierota ostał się w truskawkach z zeszłego roku. To był incydent. Już więcej pora nie będę siać ani sadzić, bo i tak u mnie kiepsko rośnie, a bez niego mam sporo pracy. Ale dobrze, że się choć odwdzięczył kwiatkiem!
Liliowce raczyły być ładne, choć Ci powiem, ze jak siałam, w ogóle nie miałam do tego przekonania.

Wczoraj było piękne popołudnie. Pierwsze takie po kilku dniach. Zrobiłam kilka zdjęć i opryskałam pomidory na zarazę. Musze posprzątać wokół szklarni, bo zarosło za nią strasznie. Pora oberwać tez porzeczki i zrobić dżemy, bo na razie odżywiają się nimi ptaki. Mam mizerna drzewko, ale czerwona zawsze obficie owocuje. Gorzej z czarnymi. Takie jakieś mizerna, a tak lubię!!! :mur

Na dziś:

I moje najukochańsze:
Honka Red

Verrone's Obsidian

Foxy lady

Bumble Rumble
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Gosia1704, Ness, Dagusia, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/07/14 09:01 #76191

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
A ja czekam z utęsknieniem na moje Honki a one nawet pączusia nie mają :placz
Wiesia

Ogród takisobie 2017/07/14 23:01 #76294

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Oprócz angielskich Bishpos Children i takiiej niskiej z rynku faktycznie nie kwitną, dopiero mi to uświadomiłaś 2smiech maja paki i to bez szału na razie.....
Zdjęcie liliowców :kocham nie dośc, że śliczne kwiaty w cudnych barwach to jeszcze fotka chwyta za serce...... :bravo przez ten zachwyt błabym zapomniała, czym pryskasz pomidory przeciw zz/ nie mylić z ZZ 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2017/07/14 23:31 #76298

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
U mnie rozkwitła pierwsza nn, czyli Crazy Love polewkamax . Niestety zdjęcia na razie siedzą w aparacie, a ja się zaczynam martwić, że to awaria hardware-u. Fachowiec kazał dzwonić w poniedziałek, więc przez weekend (i nieco dłużej) zdjęcia uwięzione w aparacie.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

Ogród takisobie 2017/07/15 17:13 #76358

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłko właśnie wróciłam z rabaty daliowej brudna jak świnka 2smiech pościnalam,ostróżki,chabry a gdzie trawsko uroslo wypieliłam wyniosłam 6 naręczy badyli krecigl.
Wszędzie mokro a tu teraz jeszcze lunęło jak z wiadra,Cafe au lait od Kryzysowej do tej pory nie wypuściła pęda,więc przesadziłam inne maleństwo które marnie rośnie.
Zauważyłam że gdyby nie podpędzanie to w sierpniu bym się doczekała pierwszych kwiatów krecigl
Zapowiadaja zmianę pogody ale na razie w to nie wierze.

Ogród takisobie 2017/07/17 09:09 #76622

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dagusiu! Jak mokro, to ja zawsze się też unoram! Jak sucho to nawet w zwiewnej białej kiecce można pracować! 2smiech Ale sucho nieprędko będzie, bo u mnie też, co się obsuszy, to pada znów! U Ciebie jest krótszy okres wegetacji przez górski surowy klimat więc podpędzać musisz. U mnie długo jest ciepło. Wielkopolska, to taka płaska patelnia, co dalie lubią. Byle tylko wiosną było mokro, żeby zdążyły ładnie wzejść.

Gosiu! I jaka perspektywa z tymi zdjęciami? Bo czekam z niecierpliwością gwizdac

Ewa! Cieszę się, ze zdjęcia Ci się podobają :buziak ! Na zarazę sikam revusem. Pierwszy oprysk mam za sobą. Kolejny zrobię za kilka dni, jak się pogoda ustabilizuje. Niskie dalie pierwsze kwitną, bo maja najmniej do roboty. ;)

Wiesiu! Ja w tym toku będę miała cały łan wiatraczków hu_rra Na razie dwie kwitną, ale na honkę Surprise muszę poczekać. A jak Ci wzeszły nagrody?

Wreszcie posprzątałam za szklarnią. taki był tam busz, że wyszłam z niego mile poparzona pokrzywami 2smiech Znalazłam nawet posadzony w zeszłym sezonie czosnek. Niestety, jak to u mnie, miał średnicę 50gr i nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :dry:
Dalie się otwierają jedna po drugiej, chodzę i cmokam!
Już widzę, że kilka kupionych to pomyłki, ale zbyt wielu nie kupiłam więc tragedii nie ma. Najbardziej chyba jestem zadowolona z tych maleńkich od Romki. Takie malownicze drobiazgi. nie przypuszczałam, że je tak polubię wink-3

Taki chwast mi wrósł z taras altany

liliowce moje :

Ludmiła

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, zuzanna2418, chester633, Ness, Dagusia, zanetatacz, Franusiowa

Ogród takisobie 2017/07/17 09:20 #76624

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Drobiazgi faktycznie malownicze :woohoo: , ja bardzo takie lubię :kocham
Moje nagrody wzeszły wszystkie. Dwie najmocniejsze rosną już na Podkarpaciu a pozostałe jeszcze w doniczkach. Pączków na razie nie mają więc na kwiaty będę jeszcze czekać :dry: . Nie wiem dlaczego ale mimo podpędzania w doniczkach jakieś słabe te moje dalie w tym toku. Niezawodna jest jedynie Alsergruss :lol: . A na wiatraczki czekam i czekam a wczoraj widzę że coś im pozjadało czubki :placz i znów czekanie się wydłuży :(
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2017/07/18 08:12 #76791

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To się cieszę Wiesiu, że nagrody wzeszły, bo były trochę poszargane! Ładnie się nimi opiekuj, żeby się rozrosły! wink-3

Wczoraj udało mi się skutecznie przerzedzić pomidorowy busz. Ręce jechały pomidorami i domyć ich nie mogłam, takie zielone od soku były. krecigl
Złapałam się na tym, ze więcej się kręcę przy warzywach w tym roku, a reszta tak jakby żyła swoim życiem. Choć to jest złudne, bo jak codziennie łażę po ogrodzie skubie nieustannie i może to właśnie przynosi efekt.
Łąka piękna na trawniku jest, ale kosić już trzeba. Mam nadzieję, że swoją koniczyną zapracowałam na miód od sąsiada?

Dalie moje ukochane:
Foxy Lady

Verrone's Obsydian

nn grzybieniasta?dekoracyjna?

Honka Red

Ferncliff Tango
Ostatnio zmieniany: 2017/07/18 08:13 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Gosia1704, chester633, Ness, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/07/18 08:22 #76794

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko śliczne te Twoje dalie ale będe podziwiać u Was :) do liliowców mam coraz większą słabośc i coraz więcej mi się podoba a że dają u mnie świetnie radę to ich wiecznie przybywa rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/07/18 08:38 #76798

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
O, widzę kolejnego wiatraczka o którego się będę szeroko uśmiechać :woohoo: , życzę więc by Ci się pięknie roztastał flower . Moimi oczywiście będę się opiekować jak tylko potrafię :kocham
Koniczynowa łączka fajnie ujęta vishenka
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2017/07/18 08:39 przez piku.

Ogród takisobie 2017/07/18 22:49 #76911

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Dalie -dla mnie niektóre to nowości jak np. wiatraczki -pierwszy raz widzę 2smiech ,dobrze ,że każdy z nas ma jakieś inne rośliny ulubione bo można ciągle się uczyć i poznawać nowości - zdjęcia :kocham
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2017/07/19 08:50 #76961

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! Wiatraczki od kilku lat zbieram wytrwale. Coś tam mi poszło na wieczne łąki, ale staram się dzielić, żeby potem ewentualnie dostać kawałek z powrotem. W tym roku nawet zamawiałam za granicą. Verrone's Obsydian właśnie sprowadzałam i jest to jedna z najdroższych dalii w mojej kolekcji. Ale warto było. Musze koniecznie potem podzielić i wydać, żeby się zabezpieczyć.! Cieszę się, ze zdjęcia Ci się podobają :buziak

Wiesiu! A uśmiechaj się! Jak się rozrośnie, chętnie się podzielę, ale t dopiero początek. Będę miała jeszcze kilka nowości w tym kształcie! hu_rra
Koniczynę niedługo zetnę, ale jak zauważyłaś, rośnie blisko przy ziemi, chyba wie, co ją czeka i tak się broni. Zupełnie jak zioła rosnące na łące, gdzie pasa się owce.

Danusiu! Podziwiaj do woli! Ja też nie mam wielu roślin, bo nie można mieć wszystkiego przy tak ograniczonym areale! wink-3 Do liliowców mozna mieć słabość, ale mam tylko kilka, no może z 11 kępek i więcej mieć nie będę, bo żal mi na nie miejsca w słońcu. :slonko

Na dziś (bez dalii):

Pietruszka ta sama co TU.

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, chester633, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/07/19 09:04 #76964

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
takasobie napisał:

Wiesiu! Będę miała jeszcze kilka nowości w tym kształcie! hu_rra

Będę więc czekać na fotki z niecierpliwością, bo takie po prostu uwielbiam :kocham

Dziś widzą stokrotki zastąpiły koniczynę :woohoo: , też ładne flower
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2017/07/19 09:05 przez piku.

Ogród takisobie 2017/07/19 10:00 #76970

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pierwszy widoczek przepiekny zajmuję leżaczek po prawej wink-3
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/07/20 08:10 #77091

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Już po koniczynie, bratkach i stokrotkach! Starszy syn chciał coś na rzecz domu zrobić i skosił wszystko pięknie równiutko! Mógł chociaż stokrotki zostawić :bezsil Zostały wspomnienia i kolka fotek... :dry: Ale za to ładnie mam równiutko, choć po opryskach na kurdybanka place mi się robią. Kupiliśmy dość skuteczną wsiewkę w lidlu i będziemy placki uzupełniać. Teraz widzę, ze nie wszędzie siknęłam, bo niektóre kolonie już odchodzą, a niektóre się zielenią i zaczynają kwitnąć.
Wczoraj wieczorem wyszłam do ogrodu, było wyjątkowo cieplutko. Lampiony już się zapaliły, ale nie było zupełnie ciemno. Pogadałam z daliami, popatrzałam na całość. Tak pięknie pachniało, nawet nie wiem czym, nie do końca to była skoszona trawa. I tak sobie pomyślałam, że to są właśnie te chwile, kiedy ogród mówi "dziękuję"!

Wiesiu! Będzie kupa fotek, jak zawsze! Siergiej też mi obiecał, że jesienią jednak na dalie przyjedzie, no chyba, że nastąpiłby jakiś kataklizm. Jestem ciekawa, co on z nimi zrobi! 2smiech Jak wysłałam mu kilka moich zdjęć, to (jak to on) kręcił nosem, marudził o kompozycji, a ja - uparta się z nim nie zgadzałam . Ale mam dużo robić i pokazywać. Czyli jest światełko w tunelu... Oczywiście traktuję to z przymrużeniem oka, bo jak widzisz aż takie złe moje zdjęcia nie są :fotka

Danusiu! Masz taki gust jak ja! Bo to właśnie mój hamak! Fajny jest z niego widok. Czasami tylko nad głową jakieś ptaszysko usiądzie i boję się, że na mnie narobi! 2smiech Tam czytam książki, czasami popijam kawkę albo piwko po robocie, czasami się zdrzemnę. Takie moje miejsce!

Po koszeniu trawy wczoraj przeleciałam cały ogród z nożycami, żeby brzegi okiełznać. Jeszcze muszę od sąsiada nożyce elektryczne do żywopłotu pożyczyć, bo nadal krzaki nieprzycięte !
A wieczorem na moich oczach jakiś obrzydliwy ślimak jadł moją cukinię. No i dostały kolację (niebieską), tak się wkurzyłam. Warzywnik mam wielkości znaczka pocztowego. Posadzić na nim 4 cukinie to wyzwanie. Nie darowałam oślizgłemu!

Na dziś:

Stadt Spremberg

Classic Summertime
Ostatnio zmieniany: 2017/07/20 11:14 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, VERA, chester633, Ness, Dagusia, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/07/20 08:16 #77093

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne fotki i piękne roślinki na nich .Moje dalie kwitną tylko jednym gatunkiem .Nie wiedzieć czemu mam ich aż trzy takie same ,a miałam jedną w tym kolorze .Reszta niby pączki ma ,ale też się nie kwapią do kwitnienia .Ten chwast który Ci się pokazał to chyba jest lepnica . :zdrowko

Ogród takisobie 2017/07/20 09:11 #77105

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Miłko to fajnie że masz kontakt z wytrawnym fotografem który chętnie ogląda i komentuje Twoje zdjęcia. Zdjęcia robisz świetne zwłaszcza ptaków :kocham ale uważam że wszystkie uwagi są cenne nawet jak jesteś innego zdania.
A z golasami walczę nieustannie i ja :angry: , to chyba ona zjadły mi pączki dalii, mimo że sypię już granulki. I jak tu doczekać kwiatów krecigl
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.200 s.