Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/08/28 21:52 #82248

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Ilość jest mniejsza niż posadziłam. Ale nie robiłam inwentaryzacji więc nawet nie wiem ile urosło i zakwitło. Jakoś nie martwie się tym, bo faktycznie przy tej ilości to nie mam znaczenia.;)
Miłko to zupełnie tak samo jak ja przy różach 2smiech
Mnie niezmiennie podobają się kołnierzykowe i wiatraczki zwyc

Zuziu to jest pewnie hosta plantaginea Grandiflora bo właśnie one teraz kwitną, na dodatek ślicznie pachną :kocham
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2017/08/29 08:41 #82310

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne focie Miłko ,a na tych fociach same śliczności .Dalie mogę oglądać bez przerwy ,bo są niesamowite.
Dzielżany i u mnie kwitną .Doszło mi kilka w tym sezonie ,tylko że to młodziaki jeszcze .Ale na przyszły sezon ,już trochę się pokażą z większej strony .Funkia o której piszesz ,ma tak piękny zapach ,że aż wręcz zachwyca .Czy znasz jeszcze jakąś ,która tak pachnie ? :kocham

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/08/29 08:53 #82312

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Miłko , widzę , że szkoła focenia nie poszła na darmo......
Jakiegoś ptaszka do swojego wątku też wstaw to też ogrodowy mieszkaniec .

Do Berlina jedziesz ?
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2017/08/29 08:59 #82313

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48239
Nowinko! Dziękuję! :buziak Dzielżanów nie kolekcjonuje, ale dostałam od koleżanki w tym roku trzy odmiany po tym, jak kilka lat z rzędu marnowałam inne. Mam nadzieje, że teraz już zostaną na dłużej.
Z pachnących host mam jeszcze Guacamole, Fragrant Bouquet, Venus i Afrodyta (plantaginee z pełnym kwiatem).

Majeczko! Kołnierzykowe i wiatraczki są uwielbione też przeze mnie, bo nie dość, że piękne, to w dodatku są oblegane przez owady. I często maja zapach, taki lekko cytrynowy, kiedy świeci słońce, bywa dość zdecydowany.

Zuza! Widzisz! Takie artystyczne zdjęcie zrobiłam, ze tak naprawdę nie wiem, co to jest! Wszystkie hosty są dość mocno pojedzone więc liści nie fotografuję. think:
Ja też mam pomysł, żeby na trawniku jeszcze wyciąć kółeczko w świetlistej plamie pomiędzy drzewami. Ale jakoś się powstrzymuję wink-3

Wiesiu! Dzielżany sa takie słoneczne i zjawiskowe, że nie sposób ich nie lubić! Ślicznotkę chętnie podeślę. U mnie sieje się sama. Na szczęście łatwo ja wypielić i pozostawić tam, gdzie jest pożądana.

Na dziś:

Edge of Gold

Break Out

dereń biały

Ace Summer Sunset

Indian Summer?

Karma Choc

Bishop of Llandaf
Ostatnio zmieniany: 2017/08/29 09:01 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, Nowinka, zanetatacz, Franusiowa

Ogród takisobie 2017/08/29 21:53 #82381

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Miłeczko dalie i dzielżany i inne cudności oczywiście ale mnie dzisiaj zachwyciły owoce derenia i zastanawiam się czy go nie posadzić za płotem koło stawu tam gdzie mam najbardziej mokro ,może dałby radę :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/08/30 11:02 #82436

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Miłko, dzielżany uwielbiam ale u mnie jakoś słabo przyrastają :dry: , za to prym wiodą rudbekie B) . A z dalii i ja na pierwszym miejscu stawiam wiatraczki i kołnierzyki ale obawiam się że moja choroba daliowa się rozwinie :na_ucho
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2017/09/02 16:51 #82759

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Milko wreszcie sié odrobilam 2x bylam na grzybach krecigl jak zamykam oczy to widzé same prawdziwki 2smiech moja Breack out calkiem inaczej sie prezentuje think:
Ty na hamaku a ja w biegu po górach .

Ogród takisobie 2017/09/02 20:56 #82790

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25402
Chyba tylko rozsądek ( u mnie???? 2smiech ) nie pozwala zakochać mi się w daliach - są przepiękne !!!
Zdjęcia mistrzowskie :bravo :bravo :bravo

Ogród takisobie 2017/09/02 21:47 #82801

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Break Out, co za kolor, uwielbiam pastele.... :kocham

Ogród takisobie 2017/09/02 22:59 #82831

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ewa! Ja nie lubię takich wielkich dalii, ale ta mnie powala całkowicie. ten kolor jest niesamowity!

Vera! Dziękuję! :buziak A dalie cudowne są i basta! :kocham Zakochać się możesz, ale nie trzeba się z nimi męczyć. Ja np uwielbiam rabaty trawiaste, a nie mam i mieć nie będę ponieważ nie mam już miejsca w słońcu.

Dagusiu! Uwielbiam to uczucie po grzybobraniu, kiedy się widzi wiecznie w oczach grzybki! My byliśmy raz na godzinkę i pół koszyczka zebraliśmy, ale czasu mieliśmy mało i musimy jechać ze spokojem jeszcze raz. I nie tak do końca na hamaku. Od jakiegoś czasu chodzę z kijkami i też codziennie łykam kilka kilometrów po pracy. Trzeba dbać o siebie!

Wiesiu! Dzielżany posadziłam w tym roku i zobaczymy, czy dobrze się poczują w miejscach, które dostały. Twoje rudbekie są powalające. Uwielbiam te słoneczne kępy. Kołnierzyki będę zbierać i ja, i anemony jeszcze lubię!

Danusiu! Trudno powiedzieć, ale derenie są niewymagające i dobrze się czują w różnych miejscach. Ja mam 5 odmian. Te owoce jedzą piegże z apetytem!

Kochani! Dwa ostatnie dni popadało. I dobrze! Bo już węża zaczęłam rozwijać, a podlewać mi nie strasznie nie chciało. Tak fajnie dojrzale się w ogrodzie zrobiło. Rozszalały się szarłaty i kanny. Dale daja swój popis. Ja Wam tym razem pokażę coś zupełnie innego. Mój warzywnik z fasolą w głównej roli!

Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, VERA, Dagusia, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/09/02 23:18 #82835

• haw5
  • haw5 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 236
Break Out,czekam na swoją.
Fasolka jak fasolka,ale buraczki :mniam
Pozdrawiam Krystyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2017/09/03 17:54 #82916

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Wlasnie trzeba dbac o siebie :P zapomnialam napisac ze zdjecia dali nigdy mi sie nie znudza,dla odmiany ja teraz w swoim ogrodzie tylko je foce,chociaz zakwitl,rodek zólty,magnolie,irys zólty w ogrodzie wiosna :witaj ja juz w warzywniaku mam coraz mniej warzyw,cebula i ziemniaki zebrane,rosnie dynia,marchewka,buraki,pietruszka .

Ogród takisobie 2017/09/03 19:15 #82935

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Buraczki to wdzięczny obiekt do fotografowania :) :) , ale fasolka też nieźle pozuje :lol: , chyba muszę poćwiczyć w moim warzywniku B) . A anemonowe dalie również dopisuję do lubianych flower
Wiesia

Ogród takisobie 2017/09/04 11:22 #83015

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Olusia napisał:
Miłko , widzę , że szkoła focenia nie poszła na darmo......
Jakiegoś ptaszka do swojego wątku też wstaw to też ogrodowy mieszkaniec .

Do Berlina jedziesz ?

Olusiu! Pominęłam Ciebie! Chyba jednocześnie pisałyśmy post think:
Jak już wiesz, do Berlina nie pojechałam. Namawiałam Macieja, ale w piątek mieliśmy gości i byśmy się nie wyrobili.
Miło mi, ze zdjęcia się podobają. Trudno nazwać to szkołą focenia, ale dostałam kilka fajnych wskazówek. Ptaszków teraz niewiele. Nie biegam z teleobiektywem. Sporo wrzuciłam do ptasiego wątku po wypadzie nad Zalew Szczeciński. Bieliki były piękne! Na ptaki trzeba mieć czas więc focę zimą przy karmniku, i wiosną w Słońsku, i latem, jak gdzieś w tym celu pojadę.

Wiesiu! Przedostatnie zdjęcie mistrzu widział i był zachwycony! rotfl Reszty mu nie pokazałam gwizdac , nie wiem, czy powinnam... ;) Warzywnik jest super, a jak słońce w nim zaświeci - obłęd. Z trzy godziny tam siedziałam 2smiech
No to zaczynamy przygodę z anemonowymi! :jupi

Dagusiu! jak kwitną dalie, też bym tylko je fociła, ale na szczęście od czasu do czasu wejdę w inny zakątek, co by nudno nie było. Ale rośnie u Ciebie w warzywniku jeszcze sporo i to całkiem fotogenicznych warzyw!

Ewka! Buraczki są fajne same w sobie. Wyjątkowo mało są pożarte ;) Potem pokaż jak ci zakwitła Break Out! Dodamy do bazy.

No właśnie! powoli będę dodawać do bazy nowe dalie swoje i cudze. Muszę wskoczyć do daliowych wątków i zaapelować o dodawanie odmian. Widzę Wiesiu, że na Ciebie mogę liczyć! :buziak bierzemy się do roboty!

Na dziś:

Złotlin zakwitł po raz drugi

Good Earth

Dzielżany i rudbekie?

Avignon

Cambridge

Holyhill 6 in 1

Silver Wedding

Corialo Furioso
Ostatnio zmieniany: 2021/11/30 13:16 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Dagusia, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/09/04 12:16 #83016

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Miłko, mistrzowi jak tylko chce oglądać pokazywałabym jak najwięcej zdjęć, większa szansa na więcej uwag a to zawsze cenne :) .
A z dodawanie m do bazy to ja raczej nie poszaleję bo raczkująca jestem choć nie powiem że wciągają mnie dalie choć jak dotychczas broniłam się przed wykopywanymi rękami i nogami B) . Najpierw były pojedyncze, potem kołnierzykowe. O anemonowych nawet nie wiedziałam bo myślałam że to to samo co kołnierzyki :oops: . Pełen zachwyt był nad wiatraczkami i te chyba plasuję na pierwszym miejscu :woohoo: .A ostatnio wypatrzyłam grzybieniaste, taka 'Ginger Snap' po prostu cudo :kocham , chociaż i z dekoracyjnych wpadła mi w oko 'Coupe de Soleil' krecigl . a peoniowe czyż nie są piękne :woohoo: ,chyba wtopiłam na dobre 2smiech
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2017/09/04 13:16 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

Ogród takisobie 2017/09/04 21:40 #83073

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Miłeczko powiem tak dalie masz jak zwykle przepiękne ale żeby tak pięknie pokazać swój warzywnik to trzeba mieć talent :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/09/05 09:31 #83115

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne dalijki ,a moje jakoś się zatrzymały w rozwoju .Takie mokre kury stoją i chyba czekają na cieplejsze chwile ze słonkiem .Mam jeszcze nadzieję na naszą złota jesień .Bo to co się teraz dzieje ,to jakaś październikowa masakra .A fasolka na fotce ,istna modelka :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2017/09/07 20:02 #83462

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Nowinko! też czekam z niecierpliwością na złotą jesień. Wszystko wygląda na zmokłe kury. I nie ma jak tego oporządzić, bo mokro i pada. Co zaczynam ścinać przekwitnięte kwiaty, zaczyna lać i tak w kółko! Fasolka nie dość, że piękna, to smaczna. Jem prawie codziennie, gotuję na parze :mniam

Danusiu! Warzywnik mój jest malowniczy, ale nie zadbałam o niego w tym roku odpowiednio. Miała być rukola, koper, pietruszka, a wszystko zjadły robale. Cebulę posadziłam, ale za mało, bo w 2 tygodnie dziecko do kanapek zjadło. Cukinie zjadłam 2 i jakieś mozaiki dostały. A zrobiłam rozsadę chyba 4 odmian. :mur Za to fasolka, buraczki i koper włoski - nad wyraz fotogeniczne!

Wiesiu! Zgodnie z Twoim zaleceniem pokazałam mistrzowi, podobało się bardzo, ale wspólnie ustaliliśmy, że to zdjęcia zbyt podobne do jego zdjęć i trzeba to zmienić 2smiech

Co do bazy - pierwsze koty za płoty! No i cieszę się niezmiernie, że wtopiłaś! To miłość odwzajemniona, jak żadna! flower

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/09/07 20:10 #83466

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Miłka, boska masz tę fasolkę, fotka cudna :kocham gdybys widziałam moją :oops: kwiatów do diabła a strąków nic, w dodatku zżarta przez jakies niedobory, ja właśnie posłałam maila Mistrzowi bo dostałam cynk, że układa trasę i czeka na kontakt, ale sie cieszę...... hu_rra hu_rra hu_rra nawet gdy nic z tego nie wyjdzie to i tak czuje się ważna 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2017/09/07 20:11 przez sierika.

Ogród takisobie 2017/09/07 21:28 #83502

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Miłko ja też dostrzegam coraz większe podobieństwo Twoich zdjęć do zdjęć Mistrza :lol: , widać nauka nie poszła w las B) , choć pewnie z czasem wypracujesz sobie swój styl, bo to coś tak jak z ogrodem. Podpatrujemy różne ogrody, często próbujemy naśladować a po czasie tworzymy coś swojego własnego bliskiego sercu :kocham

Ewuniu, to super, pewnie będzie kolejny ogród obfocony przez Mistrza :woohoo:
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.203 s.