Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/10/23 21:40 #90685

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Miłka grzebie za tym przepisem na cydr, gdzie on :nie_wiem w kulinariach nie widzę...tylko mocne trunki tam serwują clap
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2017/10/23 23:40 #90694

• Cebulka
  • Cebulka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 176
Miłko, z przyjemnością oglądnęłam Twój ogród - wprawdzie tylko dwa ostatnie lata, ale wrażenie robi ogromne - te dalie, róże...
Twoje zdjęcie Louise Bugnet to chyba najpiękniejsze zdjęcie tej róży w całym internecie recourse

A swoją drogą to niesamowite jak zmienia się 'odbiór' ogrodu po zmianie aparatu jego właścicielki B)
To kolejna rzecz z mojej listy 'wreszcie zrobić' - muszę dokupić jakiś fajny obiektyw z dużą głębią ostrości, bo mam już body Canona 'w spadku po dziadku'. Czy możesz proszę napisać, jaki dokładnie masz obiektyw do tych pięknych zdjęć? :fotka Pisałaś że 100mm Makro, ale to jeszcze mało mi mówi. Kiedyś juz robiłam wstępne rozeznanie w temacie i wstępnie wybrałam Tamrona 17-50 F/2.8 - będzie dobry? Wiem wiem, sam sprzęt to nie wszystko - ale bez sprzętu to i zupę ciężko ugotować :silly:

Jaka to róża tak obficie owocuje na ostatnim zdjęciu?
Pozdrawiam serdecznie :przytulam
Pozdrawiam, Ewa.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/10/24 08:11 #90697

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Witaj Miłko,czas mnie gonił,ale wreszcie się odrobiłam,dalie wykopane i podpisane pogoda taka czdziura że Puszek w kotłowni już cały dzień śpi think: wczoraj cały dzień intensywnie padało spadło 100l wody krecigl ogród gospodarczy pod wodą,na dodatek zimno,na wysokości 1000m,śnieg i nie widać poprawy pogody jeszcze w piątek była 20 :bezsil ciepła.Twoje dalie jeszcze piękne po moich został bukiet,ale ten rok po mimo kilku załamań pogody był piękny,wreszcie zamówiłam dalie u Stanisława oby zamówienie gdzieś nie zaginęło pozdrawiam Was serdecznie :buziak
PS.Cafe au Lait boska dbaj o nią zwyc

Ogród takisobie 2017/10/24 08:33 #90699

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48245
Ewa! Tego Tamrona kiedyś też używałam i byłam w miarę zadowolona. (zresztą używam do teraz, ale w innym celu) Nie robił takich zdjęć, jak ja teraz robię, ale coś tam wychodziło. Muszę poszukać tych starych zdjęć i porównać. Obiektyw, który używam jest idealny do robienia takich zdjęć. nie jest to tania impreza, ale mąż fotografuje i używam jego sprzętu firmowego. :fotka
Tu na forum Aguniada dawała wskazówki do fotografii w wątku hobby. Może i tam coś znajdziesz dla siebie: W kierunku dobrych zdjęć .

Co do róż - ja fociłam Therese Bugnet, ale jak zwał, tak zwał! :buziak Dziękuję i cieszę się, że Ci się podoba! A na ostatnim zdjęciu to Dortmund!

Ewa! Kurde! Chyba rzeczywiście nie podawałam tu przepisu. może na szybko podam tu, a potem poszukam zdjęć jakichś i zrobię watek.

Potrzebujemy słodkich i soczystych jabłek. Myjemy je w zimnej wodzie, kroimy na ćwiartki i wyciskamy sok np w sokowirówce. Sok umieszczamy w butli od wina, korkujemy z rurką i czekamy aż zacznie fermentować. Po burzliwej fermentacji (w rureczce bombluje intensywnie) odczekać z tydzień i przenieść butlę do chłodnego pomieszczenia tak na kolejne 2 tygodnie. Zlać sklarowany cydr do butelek, dodając do każdej odrobinę cukru, tak z ćwierć łyżeczki. Zakapslować (polecam butelki po piwie Grolsh) i dać do chłodnego pomieszczenia. Dobre do picia po kolejnych 2 tygodniach. I najważniejsze - maksymalna higiena, żeby fermentacja nie poszła w złym kierunku. Butelki sterylizuję w piekarniku 100st 15min.
Resztę podam potem w wątku.

Danusiu! :buziak Dziękuję!

Dagusiu! Zazdroszczę Puszkowi tej kotłowni! Chętnie bym się tez teraz w kotłowni zwinęła w kłębuszek!
Dalii u Stanisława nie zamawiam, bo mam nadmiar szczęścia, a i tak potem coś mi przysyła, bo robię dla niego prezentację dalii na YT. Cafe au Lait będzie najbardziej zadbaną moją dalią! Twoja pracowitość mnie motywuje. Zaczynam powoli wykopki!

Majeczko! Zapisałam wstępnie o Honkach dla Ciebie. Z przyjemnością się podzielę!
I moje spacery coraz rzadsze, bo dzień krótszy i pogoda gorsza. Pozostaje mi tylko weekend i w dodatku musi nie padać. Ale basen czeka, do stroju nie zajrzałam! 2smiech

Na dziś:

Frizzy Lizzy

Good Earth

Double Jill

Rawhide

Emmaus
Ostatnio zmieniany: 2017/10/24 09:53 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, Dagusia, Margo2

Ogród takisobie 2017/10/24 08:58 #90706

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Zapowiadają mrozek ,więc chyba już niedługo trzeba będzie wykopywać kolorowe panny .Oj smutno się zrobi :( Ja to mam tylko kilka ,ale u Ciebie to sporo .Ale ja to już żyję myślą o wiośnie i o swoich kwasolubnych pupilkach . Jak o tym myślę ,to aż mnie coś w brzuchu łaskocze :tup A tymczasem mamy ,to co mamy :burza
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2017/10/24 19:48 #90775

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22630
Miłeczko ostatnia foka normalnie cud,miód i orzeszki wink-3 :bravo Ja jak Ewka czekam na wiosnę bo to cebulowe i pierwiosnki które oczywiście :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/10/27 20:25 #91148

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Kobieto, pokaż tę paproć, co ją własnie kupiłaś hu_rra bo całe forum czeka na to, siedząc jak na szpilkach!!!

Ogród takisobie 2017/10/27 21:07 #91172

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Siberka! Jutro pokażę! Cierpliwości! No i nie przesadzaj! Jak to całe forum? Ty i kto jeszcze? 2smiech

Danusiu! Jeszcze jesieni mamy trochę i zimę i przedwiośnie! Wszystkie pory lubię, każda jest piękna! Tylko niektóre mniej zielone! wink-3
No i cieszę się, że fotka Ci się podoba! :buziak

Nowinko! jeszcze kilka dni w plusie przed nami - potem zobaczymy jak będzie! Taka kolej rzeczy, znów trzeba wykopać! gwizdac Ja to się cieszę zawsze tym, co jest, bo w zasadzie zawsze możemy tęsknić - podczas upałów - za mrozem, wiosną za latem, jesienią za wiosną itd 2smiech A mi się nie chce tęsknić! ;)

Jutro zamierzam popracować w ogrodzie - zacznę wykopki, porządki, ale powoli, bo czasu dość. No i posadzę paproć i jeżówkę, którą kupiłam.
Zamówiłam też kilka paprotek i cyklemena w Sadzawce. Będą pewnie uszykowane w przyszłym tygodniu. mam nadzieję, że nie zmarnuję. 2smiech

Na dziś z lekka odgrzewane:

Pink Surprise

Holyhill 6in1

Crazy Legs

Show'n Tell

Noel

Lesk
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, VERA, Danusia

Ogród takisobie 2017/10/30 08:50 #91590

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Zaczęłam wykopki! Chce mi się ryczeć! Nie wiem ile już wykopałam, ale już 6 skrzynek leży. Zlikwidowałam już dalie ze skrzyń. I jedna rabata, ta najbliżej domu poszła. Wykopywałam w błocku i wietrze, ale mąż drwa rąbał więc mu w ogrodzie potowarzyszyłam w pracy.
Kilka zaskoczeń, bo znalazłam kilka dalii, które wypuściły jedną mizerną łodygę bez kwiatka, a karpa pięknie przyrosła. Może będzie pociecha z niej w przyszłym roku. Również dalia, która poległa przy pierwszej sierpniowej wichurze (złamało ja przy ziemi), utworzyła piękną zdrową karpę.
Mam do posadzenia ponad setkę cebul tulipanów i innych. Czekam jednak na koniec porządków daliowych i bylinowych, bo nie za bardzo wiem, gdzie je posadzić. Już wyobrażam sobie wiosnę i te łany tulipanów! :slonko Myślę, że w najbliższą niedzielę to zrobię, jak pogoda dopisze!
Czeka mnie sprzątanie warzywnika z fasoli. Na stanowisku pozostały również jarmuż (zasiany przez przypadek, bo myślałam, że to pietruszka karbowana, a ja bez okularów byłam) oraz buraczki, które wyjątkowo udały się w tym roku. No i ostra papryczka, ale ona w szklarni rośnie.
Z liśćmi muszą poradzić sobie panowie, bo ja nie ogarniam. Owocowe to pół biedy, ale 3 brzozy mamy 2smiech Po raz pierwszy dałam liście na wywóz, bo liściowej ziemi mam spory zapas i nie mam już jej gdzie składować. Ostatnio zresztą panowie nie zrobili w workach dziury i mi się popsuła więc już więcej nie chcę!
Dziś odbieram z Sadzawki moje pierwsze zamówienie! hu_rra Kilka paproci i cyklamen. Ja oczywiście zielona w paprociach, ale coś tam wybrałam i jestem szczęśliwa. Już kiedyś próbowałam, ale poszły na wieczne łąki. Może tym razem się uda. think: To wszystko przez Polę, która mi kazała robić zdjęcia paproci w Botaniku i tak się napatrzałam, że zachorowałam. rotfl
Jutro robię wiązanki na cmentarze. Już dziś muszę uciąć zielonego, bo jutro nie zdążę po pracy. Zielone oczywiście od sąsiadów, bo swoich iglaków nie mam :nie_wiem

Na dziś:

Bukiet dalii z wykopanych roslin:

Wykopki

Zdjęcia kwitnacych dalii jeszcze będą, zrobiłam na zapas!
Ostatnio zmieniany: 2017/10/30 09:04 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, VERA, Dagusia

Ogród takisobie 2017/10/30 09:03 #91591

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Moje wiązanki , z własnego zielonego , już na grobach , chyba , że Grzegorz je przemeblował ...
Jak patrzę na Twoje poczynania z daliami to mam mieszane uczucia .....piękne kwiaty , moc odmian ( wielki sentyment )
Z drugiej strony , brak miejsca i sił coraz mniej ( wielka ulga ). Były czasy , że miałam ponad 70 odmian .
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2017/10/30 09:07 #91592

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Oj pamiętam Olusiu Twoje dalie! Nawet potem brałam karpy od Ciebie. Niestety nic już z nich nie mam, bo Legutkowe nigdy mi się dobrze nie przechowywały!
Ja ki mam siły, mam dalie. Potem posadzę np astry (których nie lubię rotfl ) i niech się dzieci z nimi męczą!

Ogród takisobie 2017/10/30 16:01 #91624

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Miłko na zdjęciu karpy nie wyglądają na to żeby były w błocku kopane, fajnie czyste widać.
Tej paproci to też jestem ciekawa jak Siberka :tup
Ja nic nie działam , ani nie kopię ani nie sadzę ani nie myślę o grobach, może to i lepiej dla mnie gwizdac
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2017/10/30 16:36 #91629

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Moje dalie też już wykopane ,trochę było mi szkoda ,ale lepiej już mieć z głowy .Nie wiadomo jaka nas za chwilę czeka pogoda .Jutro podobno ma być odrobinę lepiej więc liczę ,że zrobię to ,co mi jeszcze zostało :tup

Ogród takisobie 2017/10/30 18:04 #91647

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Nowinko! Już najwyższy czas! Ja dokończę wykopki w drugiej połowie tygodnia, bo mam wolne po Wszystkich Świętych. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo dziś, choć było słonecznie, ale ziąb straszny! :(

Majeczko! Bo błocko było z wierzchu, a 10 cm pod ziemią to już lepiej było. To dobrze, że nie działasz. Organizm już wie, czy trzeba, czy nie :kawa Ja działania zaplanowałam na jutro więc dziś miałam wolne, zwłaszcza, że zimno.

A paprocie - włala!

dzisiejsze - sadzawkowe

i wietlica:

I kilka z ogródka, bo kiedyś to muszę pokazać, jak już zdjęć narobiłam 2smiech

Moje oleandry zasadzone z patyków tej wiosny. Trzymajcie kciuki, żebym nie zmarnowała :mur

Tak wygląda większość moich dalii

Rudbekia - tegoroczne odkrycie - uwielbiam ją!

nn od Romki, kiedyś znajdę jej imię!

York&Lancaster

Frizzy Lizzy
Ostatnio zmieniany: 2017/10/30 18:08 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, VERA

Ogród takisobie 2017/10/30 19:01 #91655

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22630
Miłeczko widzę że ostro działasz w ogrodzie u mnie na razie jest tak paskudnie że nie ma opcji czegokolwiek zrobić więc na razie pozostaje mi czekać aż śnieg stopnieje i woda wsiąknie.
Zakupy śliczne teraz niech tylko ładnie rosną :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/10/30 19:11 #91657

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko ale śliczne te sadzonki zdziwko możesz wymienić co to za paprocie question
No i jeszcze ta rudbekia, skoro jesteś nią zachwycona to może zdradzisz co to za odmiana wink-3 mam jedną, chyba błyskotliwą, ale jakoś słabo kwitła, dostała nową miejscówkę i może się rozrośnie.
Roboty masz z daliami moc, dopóki masz siłę to pewnie będziesz je sadzić i nas nimi zachwycać bo rzeczywiście są śliczne :woohoo:

Ogród takisobie 2017/10/30 20:39 #91671

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Majka! Takie zamówiłam:

Dryopteris filix-mas 'Linearis Polydactyla' - Nerecznica samcza
Polypodium vulgare - Paprotka zwyczajna
Polystichum setiferum 'Herrenhausen' - Paprotnik szczecinkozębny
Asplenium trichomanes - Zanokcica skalna
Dryopteris erythrosora - Nerecznica czerwonozawijkowa
Cyclamen coum 'Album' - Cyklamen dyskowaty

i niby to samo dostałam. Nie jestem w stanie tego zweryfikować. Muszę się oswoić z myślą, że je mam, posadzić w odpowiednim miejscu i dbać o nie, a jeszcze nie wiem jak. think:
Nie wiem, co to za rudbekia, ale jest taka drobniutka. Trójklapowa? Kondzio taką w spisie bylin podał. :nie_wiem
A z daliami rzeczywiście jest robota, ale lubię to robić i mam siłę!

Danusiu! W sobotę też było paskudnie u nas. Wiało strasznie i siąpiło. Ja w chustce na głowie i kufajce i w kaloszach ! Wyglądałam przednio! Ale śniegu nie miałam. Jeszcze u nas temperatura nie spadła na minus i to jest plus! wink-3

Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, Olusia, VERA

Ogród takisobie 2017/10/30 22:44 #91696

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Paprotki fajne, troszkę podobne do mojego chciejstwa, mnie jeszcze marzy się Dryopteris goldiana - nerecznica Goldiego :kocham
Cyklamena mam bluszczolistnego, posadziłam pod krzewuszką i jak do tej pory jakoś sobie radzą.
Rudbekię znalazłam to owłosiona Toto Lemon, dzięki :buziak

Ogród takisobie 2017/10/31 12:22 #91728

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5717
Miłko, widziałam zdjęcia Twoich dalii od Sergieja, przepiękne.
Ale Twoje zdjęcia też są przecudowne, przepełnione miłością do tych kwiatów.
Pozdrawiam serdecznie

Ogród takisobie 2017/10/31 13:17 #91732

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
A widzisz Swieta! Ja nie widziałam, bo nie mam FB 2smiech mam nadzieję, że w końcu zobaczę, kiedyś... wink-3 Było strasznie ciemno, jak je zaczął robić. Ja bym się nie odważyła przy tak słabym świetle! :nie

Majka! Ty chociaż wiesz, czego chcesz! wink-3 Ja nie wiem, co mogę chcieć! To się nazywa obycie! 2smiech Może trochę się wyedukuję przez zimę i na wiosnę już będę coś wiedzieć! :kawa

Mój jarmuż apetyczny cook

Sugar Cane

B-Man

Candy Cane

Cafe Au Lait

Good Earth
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, VERA, Danusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.196 s.