Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/11/07 11:31 #92681

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Moje dalie już na strychu ,obsychają .Potem do skrzyni i zasypane trocinami śpią do wiosny. Mam nie dużo ,bo nie mam ani gdzie sadzić ,ani jak przechowywać :nie bardzo podoba mi się Twoja żółto czerwona ,taka jest płomienna :kocham
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2017/11/07 19:14 #92709

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Wpadłam zobaczyc co w daliowym królestwie słychać :) moje tez wykopane i schna sobie spokojnie w wysprzatanej piwniczce hu_rra ale ja mam tylko z 10-12 więc nie ma się co chwalić 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2017/11/07 19:14 przez sierika.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/11/07 22:19 #92732

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9989
Moje dalie bezimienne, więc będę musiała opisać kolorami
Dzięki za sposób
Z tym zapominaniem nie martw sie przypomnę się 2smiech

Ogród takisobie 2017/11/08 10:31 #92751

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48245
Gosiu! Przyjdzie czas na identyfikację! Ale nie zawsze jest niezbędna, skoro masz kilka odmian i nie czujesz potrzeby nazywania ich imionami. Nie ma obowiązku! wink-3 Cieszę się,z e mi przypomnisz, bo ja już zapomniałam 037

Ewka! Masz się co chwalić! Każda dalia w naszym ogrodzie jest cenna! Cieszę się, że coraz więcej osób zaprasza je do swoich ogrodów. Ale zazdroszczę wysprzątanej piwniczki! Ja nie mam piwniczki, tym bardziej wysprzątanej rotfl

Nowinko! Ta żółto-czerwona to Show'n Tell, ale puściła jednego późnego kwiatka, który nie jest reprezentatywny. Popatrz TU. Tak wygląda, jak jest w dobrej kondycji hu_rra

Danusiu! Jakbyś kiedyś miała jakąś dalie, to ja już bym Ci o wykopaniu przypomniała :P Ale póki co, możesz oglądać u mnie i innych forumków.

Kochani! W sobotę kolejna robota: wykopywanie kann i chowanie dalii w trociny i do pomieszczenia. Póki co, jak wracam z roboty juz ciemno i oglądam filmy z lampką wina w reku. wink-3

Na dziś kolejne odgrzewane:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, nowababka, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2017/11/08 10:58 #92755

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23442
wróciłam do pierwszych stron Twojego wątku a tam taka piękna ,kolorowa wiosna......a za oknem szarość jesieni...ale już niedługo będzie się znowu dziać
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2017/11/09 07:43 #92884

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Miłko, podoba mi się klimat Twojego ogrodu :) Jest wiele różnych roślin, które wraz z gustownymi lampionami tworzą przyjemną całość.
Bardzo ładna ta nowa rudbekia, znasz może odmianę?
Piękne miałaś w tym roku dalie, a jeszcze piękniejsze zdjęcia im robisz :woohoo: Widzę, że wszyscy w tym roku wykopali dalie przed przymrozkami ;)
Też wróciłem dzisiaj do wiosennych zdjęć, Twój ogród jest ciekawy o każdej porze roku.
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością

Ogród takisobie 2017/11/09 10:08 #92913

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gabriel! Dzięki! :buziak Rudbekie dostałam bodajże od Krysi (Christinkrysia), ale nie jestem do końca pewna. Gdzieś miałam znacznik, ale chyba ktoś rozwłóczył. Posadziłam bez przekonania, a wyszło cudownie! Zresztą widzę u innych, ze to chyba najbardziej malownicza roślina o tej porze. Nadal kwitnie!
Przymrozków nie ma i pewnie pojawią się dopiero w grudniu, jeśli w ogóle!
Dalie są bardzo fotogeniczne, zresztą sam najlepiej wiesz. mają opalizujące płatki, taki aksamit. Ja wszystkim odpowiadam, że zdjęciami trochę manipuluję rzeczywistością, ale właśnie dalie doskonale się nadają do tego, żeby złapać światło, krople, owada...

Żanetko! Ja też wracam do wiosennych zdjęć, choć przede wszystkim dlatego, żeby zobaczyć, gdzie są posadzone tulipany, żeby nie posadzić kolejnych w tym samym miejscu. Aczkolwiek zatrzymuję się i wspominam z rozrzewnieniem! :slonko

Korci mnie jeszcze, zeby na wyprzedażach zakupić cebul, ale jak pomyślę, że trzeba jeszcze to posadzić, odechciewa mi się. Zwłaszcza, że muszę jeszcze kanny wykopać i pochować dalie. Planuję na sobotę te prace, oby pogoda była. Na sobotę tez planuję rozkroić wielka dynię więc będę miała sporo roboty, bo i ciasto będę robić i zupę, i kompot.

Na dziś:

Jeszcze kilka widoków sprzed wykopków. Niedługo będę na bieżąco, bo zdjęcia wspominkowe się powoli kończą :-)

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, edulkot, VERA, Dagusia, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2017/11/09 14:43 #92934

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25847
Gabriel napisał:
Bardzo ładna ta nowa rudbekia, znasz może odmianę?

To może ja odpowiem :) , to rudbekia trójklapowa (Rudbeckia triloba)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie

Ogród takisobie 2017/11/09 15:31 #92942

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
Ja tam se jeszcze zamówiłam trochę wiosennych cebulowych i dwie lilie :D skusiłam się też na liliowca DESERT ICICLE.
Takie jasne masz te zdjęcia, a u mnie wiecznie ciemności wychodzą....
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2017/11/10 08:40 #93068

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Zuza! To kwestia ustawień w aparacie - sposobu pomiaru światła. Jak aparat zmierzy jego nadmiar (np przy fotografowaniu jasnego kwiatka), to automatycznie przyciemnia całość. Trudno powiedzieć, jakie masz nastawy, ale ja polubiłam jasne zdjęcia, jak kiedyś coś mi się poprzestawiało i prześwietliłam zdjęcia fotografując dalie u kolegi. Najpierw byłam zła, a potem stwierdziłam, że to ładnie wygląda. No i zawsze można potem lekko rozjaśnić półcienie już w jakimś programie do obróbki zdjęć, czym też się czasami wspomagam.
Liliowców nie zamawiam, bo i tak nie mam gdzie sadzić, ale mam kilka, a może nawet kilkanaście, bo 3 lata temu poczyniłam własne siewki i o dziwo się udało hu_rra Ale mam od zeszłego roku jednego zamówionego liliowca Ludmiła, bo nie mogłam się powstrzymać. 2smiech

Wiesiu! Dziękuję! :buziak Też mi się wydawało, ze to trójklapowa, bo znalazłam w naszej bazie. Ale gdzieś ktoś nazwał ją inaczej i już sama nie wiedziałam, co to. :nie_wiem

Jutro zapowiadają nieciekawą pogodę, a ja muszę pochować dalie. Na szczęście mogę w altanie i pod daszkiem to robić.

Na dziś:

Ostatnie dalie bywają nieźle pokręcone :P

Kanny ostatnie pomęczone kwiaty

Ostatnia kobea - szczerze mówiąc nie spodziewałam się, ze jeszcze zakwitnie!

Ace Summer Sunset

Pozdrowienia od buraczków
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, VERA, Ness, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/10 08:47 #93071

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No ja mam nastawiony w zasadzie cały czas pomiar matrycowy. Przysłonę i czas naświetlania ustawiam ręcznie. Ale chyba trzeba poeksperymentować z różnymi wariantami.
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2017/11/10 08:50 #93072

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Miłeczko , artyzm pełną gębą ....
Może tak przy jutrzejszym święcie trochę , rogalowego artyzmu ?
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2017/11/10 08:57 #93075

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ja mam nastawioną Av (do kwiatów, a do ptaków mam automatyczny czas). Próbowałam manual, ale ja to taka niecierpliwa do eksperymentów jestem i dałam sobie spokój. Jeśli jednak wychodzi za ciemno/jasno - robię korektę. A pomiar światła zmieniam dość często w zależności, co fotografuje i w jakich warunkach.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Ogród takisobie 2017/11/10 08:59 #93076

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22633
Miłeczko przepieknie :bravo ze mnie to nawet marny uczeń nie będzie ale staram się bardzo juz i tak się cieszę jak mi czasem jakieś zdjęcie ładniej wyjdzie wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/11/11 10:42 #93233

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziś wieje i kropi. Zaraz idę na kije, a potem chowam dalie. Taki mam przynajmniej plan. Nie świętuję, bo w Wielkopolsce mało kto świętuje 11 listopada. My świętujemy 27 grudnia wink-3
Ciasto dyniowe dziś w planie. Już mi ślinka cieknie. Ale to dopiero po południu cook

Danusiu! Ze spokojem. Ja myślę, że trochę boimy się wykorzystywać nasze aparaty. Może warto troszeczkę pokombinować, poczytać, poeksperymentować. Ja cały czas to robię. I też często rezygnuję z robienia zdjęć np w kiepskich warunkach, jeśli nie muszę. Powodzenia! :buziak

Olusiu! Kochana jesteś! :buziak Ale rogale zjedliśmy już wczoraj, zdążyłam w pracy zrobić zdjęcie komórką i wrzuciłam do Kawiarenki! Pyszny był! :mniam

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Olusia, zuzanna2418, Ness, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Ogród takisobie 2017/11/11 14:03 #93251

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Ładnie to tak nie zabrać koleżanki do kawiarenki ? :mniam
:fotka rób , rób by zimą było co podziwiać ....
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2017/11/11 22:50 #93377

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
takasobie napisał:
My świętujemy 27 grudnia wink-3

Urodziny Siberii??? Miiiiiiiiiiiiiiiiiiiło 2smiech

Ogród takisobie 2017/11/12 08:56 #93397

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
takasobie napisał:
My świętujemy 27 grudnia wink-3
Słusznie, ja nie przepadam za swietowaniem państwowym w ogóle, ale jak świętowac to udane zrywy narodowe!
Moje dalie prezentowo-nagrodowe schowane. Czy mam je trzymać luzem w piwnicy, czy czymś przysypać/okryć?
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2017/11/12 21:28 #93566

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9989
Miłko, zajrzyj do mnie
Pokazałam tę naszą dalię.
Nie mam pojęcia, czy ona nie jest jednoroczna
Nie ma bulw, tylko korzonki

Ogród takisobie 2017/11/13 09:46 #93625

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! Obejrzałam, napisałam!
Zuza! Ja włożyłam do skrzynek i kartonów wyłożonych gazetami i przesypałam trocinami.
Wszystko zależy od temperatury i wilgotności w Twojej piwnicy.
Sibi! Teraz już do końca życia zapamiętam! wink-3 Dla Powstańców wywieszę biało-czerwoną, a na Twoja cześć jakiś proporzec ze zwierzakiem???
Olusiu! Robię, robię! jak tylko czas i warunki pozwalają!

Kochani! Dalie i kanny schowane! hu_rra Mieczyki wykopane i prawie schowanie, bo czekają jeszcze moment w kartonie na przeschnięcie. Synek poprzycinał nieco badyli bylinowych, posprzątaliśmy trochę. On na szczęście jest dość porządny i sprząta po sobie więc jak kanny wykopał i pochował do worów, to potem pozamiatał, pograbił, ze ładnie jest. Ja większy bajzel zostawiam.
Stwierdziłam, ze na przyszły sezon wyciągnę ze sklepu więcej kartonów po bananach, bo łatwiej się w nich karpy układa niż w małych skrzynkach. No i kubatura bardziej wykorzystana. Wszystko przesypywałam trocinami.
Niedziela była piękna, słoneczna, pogodna, choć rześka. Dobrze się pracowało, choć potem baaaardzo zmęczona byłam... krecigl

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, Ness, Semper, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.215 s.