Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/10/31 13:35 #91736

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
A tam wiem, mój wybór był podpowiedziany przez Pollusię komuś tam dla początkującego paprociarza 2smiech a Dryopteris goldiana - nerecznica Goldiego to tylko ze względu na imię, bo takie miał mój pies :spacerek który jest już za Tęczowym mostem :placz i zbieram wszystko co jest Goldi 2smiech

Cudne dalie ale jeszcze cudniejsze zdjęcia :bravo :bravo :bravo
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2017/10/31 22:18 #91788

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9989
Miłko, jesli pod nogi paprociom dasz liściowej ziemi to na pewno będa zadowolone
Ja na swoich piaskach mam ich juz kilkanaście i dobrze sobie radzą
Żałuję, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, bo sporo leśnych roslin straciłam prawdopodobnie przez złe podłoże
Jeszcze mam pytanie o cebulki. Sadzisz je w donicach? Bardzo żałuję, że ja tak nie zrobiłam. Mogłabym wtedy po przekwitnięciu tulipanów i po wyciągnięciu donic z ziemi sadzić dalie. A tak miejsca brak
Zdjęcia :kocham
Ostatnio zmieniany: 2017/10/31 22:23 przez Margo2.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/11/01 15:24 #91833

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48245
Mam przerwę małą w odwiedzaniu cmentarzy. Zaraz coś jemy i jedziemy dalej.

Gosiu! Dzięki! Może wreszcie moją liściową zużyję. :jupi Mam kilka worów. A cebule sadzę do gruntu tak, ze dalie mogę sadzić pomiędzy i wtedy wzrastająca zielenina dalii chowa żółkniejące kikuty tulipanów. Tak te posadziłam krokusy i irysy żyłkowe w polu pióropuszników.

Majeczko! Ja nie będę paprociarzem, ale chciałam zawsze mieć kilka sztuk, bo uważam, że paprocie są nad wyraz romantyczne i przypominają las, który uwielbiam. I chciałam zawsze kilka sztuk mieć. Oprócz pióropusznika, wszystko zdychało u mnie, bo sadziłam bezmyślnie. Teraz ma być inaczej 2smiech
Dziękuję w imieniu dalii! :buziak

Mam wolne do niedzieli więc zamierzam trochę porobić w ogrodzie. Oprócz paproci, sadzenia cebul i wykopywania dalii mam jeszcze sporo innej roboty. Mam nadzieję, że się wyrobię think: Dziś jednak jeszcze na jeden, najbardziej zatłoczony cmentarz na Junikowie musimy jechać do teściów. Wybieraliśmy się w południe, ale zawróciliśmy, bo korki były niemożebne!

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, chester633, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2017/11/01 21:38 #91882

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72959
Miłeczko, to teraźniejsze zdjęcia dalii, czy juz historia AD 2017?

Ogród takisobie 2017/11/01 22:13 #91883

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Zdjęcia robiłam 28.10. Jeszcze nigdy nie były tak fotogeniczne o tej porze. Pozostało jeszcze trochę ładnych kwiatów. Dziś ścięłam kolejny bukiet do wazonu, bo poprzedni zwiądł :) Nie było przymrozku więc wykopuję bez pośpiechu sukcesywnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/02 10:05 #91891

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72959
I te ciągle padajace deszcze im nie szkodzą???

Ogród takisobie 2017/11/02 13:46 #91902

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Szkodzą, szkodzą! Minęło kilka dni, a dalie właśnie teraz wyglądają tak:
(zdjęcia jeszcze cieplutkie z tej chwili!)

Mam jeszcze sporo zdjęć z października, będę je pokazywać, a potem wezmę się za bazę, bo jest tam trochę do uzupełnienia!
Ostatnio zmieniany: 2017/11/02 13:48 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, VERA, zuzanna2418, chester633, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/02 18:15 #91948

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Miłka jak Ty to robisz, że i praca i ogród i rodzina a jeszcze czas znajdujesz na chodzenie po lesie ? :)
Ja część dali wykopałam, a część czeka do soboty. Teraz dzień zdecydowanie krótszy i pogoda niezbyt udana. Czekam na jakiś promyk :slonko .
Dalii co prawda mam malutko ale żeby się nie pomylić wydrukowałam etykiety ze zdjęciami. Nakleję na donicę.
Zakochałam się w twojej rudbekii. Jest sliczna :)
A o zdjęciach to chyba juz nie musze pisać - wiesz co myślę :bravo

Ogród takisobie 2017/11/02 18:39 #91958

• Łodyga
  • Łodyga Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 731
Robisz piękne zdjęcia. Dalie są w tym roku fantastyczne.
pozdrawiam Krystyna :)
ONZ czyli Ogród Na Zielono

Ogród takisobie 2017/11/03 19:11 #92091

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22630
Miłeczko nie wiem jak można cały czas pisać to samo i powiem jak nasz były prezydent-nie chcem ale muszem-znów pochwalić Twoje cuuuudne fotki a już przedostatnia mnie powaliła zdziwko wink-3 Wstawiaj ile chcesz tych cudeniek bo umiesz je przepięknie uchwycić może i mnie jakbyś zrobiła fotkę to wreszcie wyglądałabym ślicznie a nie jak rumiany puciocek polewkamax
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/11/04 18:07 #92193

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23441
Miłko -bardzo mnie ciekawi ile masz odmian dalii,niesamowite kolory i faktury kwiatów.......i ja je lubię coraz bardziej bo okazały się niezawodne nawet w deszczowe i zimne lato
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2017/11/04 19:11 #92210

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
No taaaa... dalie to u Ciebie chyba do grudnia kwitnąc będą. Widziałam fotki na Fb u Siergieja :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2017/11/05 00:08 #92253

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9989
No własnie, jak Ty oznaczasz swoje dalie?
Wykopałam na razie jedną, ale za chwilę wykopię pozostałe i nie mam pojęcia jak je zaznaczyc, żeby wiedzieć, gdzie je w przyszłym roku posadzić, no i żeby nie zgubić Twojej do podziału :)

Ogród takisobie 2017/11/05 14:30 #92305

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! Dalie mają etykiety np z noży plastikowych lub takie fachowe kupne. Piszę na nich ołówkiem albo pisakiem takim co wytrzymuje warunki na zewnątrz. Karpy obwiązuję sznurkiem lub recepturką, a znaczniki zatykam. Używałam jeszcze trytek z etykietami, ale bez okularów i tak na nich niczego nie widzę więc dałam spokój. :buziak Dzięki, że pamiętasz, bo ja już zapomniałam, choć mam gdzieś zanotowane. Od razu wyjaśniam, że ja paskudnie roztrzepana jestem i wszystko zapominam. To nie starość, bo tak miałam od dzieciństwa! 2smiech

Zuza! A ja nie widziałam na FB, bo nie mam FB. A z Waszego ogrodu wyszło coś? Wrzucił?
Dalie już nie kwitną, bo wszystkie dziś wykopałam. Ostatnie z pięknymi kwiatami to Boogie Woogie i Optic Illusion. Ale i one na kompoście.

Żanetko! Nie wiem, nie liczyłam ostatecznie. Spróbuję to zrobić, jak będę pakować do pomieszczenia. Dalie lubię właśnie za niezawodność. Ale warto mieć więcej roślin, bo wtedy jak jedna ma fanaberie, to jakoś serce nie boli. U mnie nie kwitło z 10 sztuk, ale karpy się rozrosły.

CDN
Ostatnio zmieniany: 2017/11/06 07:48 przez takasobie.

Ogród takisobie 2017/11/05 16:55 #92321

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
Tak jest kilka zdjęć od nas i z spaceru po osiedlu. Zachwyciły go stare domy, im bardziej zapuszczone tym fajniejsze :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2017/11/06 08:11 #92442

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! Specjalnie na forum robię te fotki, bo kto inny by je oglądał! Już kończy się sezon, niewiele będę focić. Może ptaki w karmniku, może jak śnieg spadnie i będzie słońce. Ludzi to tak niezbyt umiem robić, dzieci wychodzą mi najlepiej, jak je z ukrycia fotografuję. Tego jeszcze muszę się nauczyć. Ale spróbować mogę, jak oczywiście będzie okazja. :buziak

Krysiu! Bo dalie w ogóle są fantastyczne! Nie tylko w tym roku! wink-3 No i fotogeniczne! :fotka

Aga! think: Za dużo po lesie nie chodzę, bo daleko dość mam, ale jak sezon grzybowy, to podjedziemy od czasu do czasu do Puszczy Noteckiej. Tam pięknie i grzybów w bród!
Udało Ci się wykopać dalie do końca? Ja kiedyś też drukowałam sobie etykietki ze zdjęciami! jak jeszcze nie kojarzyłam wszystkich odmian. Rudbekia ma urok niesamowity. Posadziłam ja w przypadkowe miejsce (bo tam akurat był kawałek wolnego gruntu) i to był strzał w 10. Jest rośliną witającą w ogrodzie. Koroneczka z kwiatków bardzo fotogeniczna. No i ciesze się,z e zdjęcia się podobają! :buziak

Weekend miałam bardzo długi, bo po 1 listopada dziś jestem pierwszy dzień w pracy. W ogrodzie wiele zrobiłam z pomocą synów. Wykopywałam dalie, przytraczałam etykiety, a synkowie opróżniali taczki z obciętymi łodygami i nosili skrzynki z daliami. Posadziłam też paprocie, które kupiłam. Dałam im w nóżki ziemię liściową wymieszana z perlitem, piaskiem i kompostem. Nie wiem, czy dobrze, ale już zrobione i czekam na wiosnę. Nawet nie wiem, jak te paprocie się zachowują zimą, ale mam długie jesienne i zimowe wieczory na studiowanie tematu. Posadziłam malowniczo przy hostach i drewnianych korzeniach moich starych drzew owocowych. Obłożyłam igliwiem. Zobaczymy!
Wykopałam też mieczyki, zostały kanny. Z kannami to nie problem, bo każdą kępę do reklamówki wrzucę i będzie git! Monty z Gardener's World tak kazał zrobić! wink-3

Na dziś:

I wspomnienie
Ostatnio zmieniany: 2017/11/06 08:14 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, VERA, nowababka, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/06 12:35 #92473

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Miłka co to za roślinka na trzecim zdjęciu ?

Dalie wykopałam, a teraz leżę przeziębiona w łóżko razem z moją córcią. Kurujemy się a mnie krew zalewa, ze taka ładna pogoda a nie mogę iść do ogrodu. Pocieszam się tylko tym, że normalnie byłabym w pracy a nie na ogrodzie, a tak to przynajmniej nadrabiam na forum ;)

Z tym chodzeniem po lesie to miałam na myśli spacery z kijkami i tak jakoś założyłam, że jak chodzić to gdzie jak nie po lesie 2smiech
U mnie napisałam Ci jak robię zupę dyniową ;)

Ogród takisobie 2017/11/06 12:42 #92477

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8349
Właśnie się zastanawiałam, czy już wykopywać mieczyki abisyńskie think: , tylko, że one jeszcze całe zielone są :dry: . Może wiesz coś na ten temat ;)?

Podrzucę w zamian przepis na zupę dyniową, z którego od lat korzystam :mniam , dynia najczęściej Hokkaido, bo sama hoduję :) , choć z piżmowej tak samo dobra :mniam
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2012/05/zupa-z-dyni-pizmowej-z-mlekiem.html

Ogród takisobie 2017/11/06 13:21 #92483

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ja wszędzie pytam o przepisy na zupę z dyni, bo interesują mnie różne sposoby jej wykorzystania. Ja miksuję rozgotowaną dynię z mlekiem, chili, cukrem i solą. Wszystkiego dość szczerze. Nie dodaję żadnych warzyw i rosołu, żeby gdzieś nie zgubić dyni. Potem podaję z prażonymi pestkami dyni i twardymi kluseczkami.

Marta! Mieczyki abisyńskie wykopałam wszystkie razem z normalnymi mieczykami, nie rozdrabniałam się. Nawet razem je wrzuciłam do kartona i schną.
Musze rozkroić dynię i ją zagospodarować. Będzie ciasto, kompot i zupa. Placki tez chciałam zrobić, ale z dyni mi się rozlatują, bo jest zbyt soczysta. Może zrobię jeszcze dżemy. Robię wg przepisu na żelfiksie. Ponoć dobre wink-3

Aga! To budleja żółta. Wszystkie mi wymarzły, a ta się rozszalała. Mam ją kilka lat, kupiłam bez przekonania. Raz nawet wykopałam, bo myślałam, że zmarzła, a tu niespodzianka - pod ziemią zielone pędy! Zdrówka życzę! Dzięki za przepis!
A z tym lasem to kombinowałam, o co Ci może chodzić i tak grzecznie napisałam 2smiech Ja chodzę do sąsiedniej wsi po asfalcie wśród pól i domków. Mieszkam na kompletnym skraju Poznania i do jednej wsi mam 100m, a do kolejnej 3 km. Mam nową wyasfaltowaną prościutką drogę z hopkami więc ruch spokojny. Pełno na drodze rowerzystów, biegaczy, rolkarzy itp. Taka promenada 2smiech

I jeszcze kilka, bo mam wink-3 :

I z wykopków:

Ostatnio zmieniany: 2017/11/06 13:53 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, VERA, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/06 21:48 #92608

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22630
Miłeczko i to jest główny powód dlaczego nie mam ani jednej dalii raz że nie mam gdzie przechowywać a dwa ja straszne roztrzepanie młodzieńcze mam zeby nie mówić skleroza polewkamax i zapominam wykopywać :patel
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.214 s.