Coś rzadko pisuję, wybaczcie mi! Wątki staram się przeglądać, czytać, podziwiać, ale sprawy rodzinno - zdrowotne nie pozwalają mi na tyle aktywności, ile bym chciała.
Gosia! Ja wszystkim odradzam "wybieranie" dalii. Już wiem ze swojego doświadczenia, że to co wybrałam okazało się : trudne w uprawie, fanaberyczne, nie kwitło, jak chciałam, albo okazało się, że to nie ta odmiana. Wariant "wybierania" jest pewniejszy, jak od kogoś kawałek dostaniesz, ale to i tak nie jest pewne, bo ja wzięłam od koleżanki (sama jej latem oznaczyłam odmiany) i okazało się, że wzięłam zupełnie coś innego!
Żanetko! I tego będziemy się trzymać! Efekty fotosesji zobaczę za miesiąc, albo i później. Muszę czekać na swoją kolej.
Nowinko! Ja nie jestem entuzjastką dalii z siewu. Ale proszę Cię o podzielenie się później swoim doświadczaniem Tu w wątku:
DALIE Z SIEWU. Byłabym wdzięczna!
Siberka! Ja niewiele nawożę, zwłaszcza azotem! Po prostu w tym roku tak jest, że te małe kulki takie dziwne są!
A Snowflakes zawsze takie były! Za duży kwiat w stosunku do łodyżki. A bosssskie dalie to wszyscy mają, bo dalie bossskie są! Ja tylko manipuluję rzeczywistością za pomocą zdjęć
Swieta! Witaj Kochana! Cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia - cały czas się uczę!
Chyba w uprawie dalii ważne jest to, aby wybrać niewymagające odmiany, posadzić je na dobrym słonecznym stanowisku i troszeczkę o nie zadbać. Warto na początek mieć tylko kilka sztuk, aby móc je ogarnąć, co przy suchym lecie jest ważne np przy podlewaniu i zasilaniu. Jeśli nie masz warunków do przechowywania, to rzeczywiście może kupować lub dostawać
co roku nowe. Jeśli będziesz chętna, możemy na wiosnę pogadać - zawsze mam jakieś nadwyżki.
Ewka! Mam nadzieję, że w końcu do Ciebie zawita! To będzie bardziej korzyść dla niego, bo takiego ogrodu, to on jeszcze nie widział. A jak nie zawita, niech żałuje!!!
Sępić możesz do woli! Zobaczymy wiosną!
Krysiu! No tak! To upierdliwa robota! Wykopywanie karp na tyle jest niefajne, ze najczęściej już pogoda kiepska i pracuje się w błocie. Ale bywały dni, kiedy wykopywało się cudnie i sprawnie. Mam tego coraz więcej, muszę przemówić sobie do rozsądku
Fajnie, że Ci się podobają!
Na dziś: