Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/10/03 18:10 #87106

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Miłka Twoje zdjęcia niezmiennie mnie zachwycają zdziwko .I są dla mnie niebywałą inspiracją do nauki fotografii.
Zdjęcie pająka - REWELACJA
Słoneczka życzę :slonko :slonko :slonko
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2017/10/03 19:03 #87123

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Miłko - to zdjęcie pająka zdziwko , zdziwko , zdziwko ,trzymam kciuki za pogodę
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2017/10/03 19:06 przez zanetatacz.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/10/09 08:05 #88024

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48242
Coraz zimniejsze dni, huragan nad Wielkopolską, ciągłe deszcze spowodowały, że dalie wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte. Ja o nie bardzo dbałam, przycinałam, żeby na sesję fotograficzną były piękne, ale w sobotni ranek była kiepska pogoda, a dalie były w fatalnym stanie. Zobaczymy, co z tego wyszło... think:

Żanetko! Pogoda była kiepska, mordor! Zobaczymy! Dziękuję w imieniu pająka! :buziak

Aga! Dziekuję! :buziak Tak właśnie jest! Jak widzimy piękne zdjęcia, a sami fotografujemy, możemy podpatrywać kompozycję, światło, ujęcia. Ja tak robię, czasami się udaje! Ale cały czas się uczę :fotka

Ewa! Właśnie mówił, ze żałuje, że nie po drodze ma! Ale może kiedyś! ;) Dalie możesz sobie u mnie jakieś upatrzyć i jak będę do podziału na wiosnę - dostaniesz! Pewnie Ci się przydadzą do kolejnych kompozycji w ogrodzie.

Powoli niektóre dalie będę wykopywać. Mam już kilka takich, gdzie rośliny już obumierają. Napracowały się tego lata :)
Muszę tylko poczekać, bo od soboty coś mnie bierze. Pewnie się przeziębiłam. nawet zdjęć nowych nie miałam siły obrabiać. Ale podam później. Miałam jechać na ptaki, ale i to muszę odłożyć.

Więc dziś z lekka odgrzewane sprzed huraganu:

Wittem

Honka Roze

Honka Surprise

Bonica

nn

Bumble Rumble

Złota Miłka

nn

Hapet Pearl

Brandon James

Linzer Klangwolke
Ostatnio zmieniany: 2017/10/09 08:06 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zuzanna2418, Dagusia, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna

Ogród takisobie 2017/10/09 13:36 #88068

• Łodyga
  • Łodyga Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 731
Witam.
Zaglądnęłam i oniemiałam. Przepiękne dalie. Nawet nie widziałam że jest tyle odmian. Dalie (a raczej georginie jak to drzewiej bywało) to rośliny mojej młodości teacher .
Pamiętam to ciągłe wsadzanie wykopywanie karp. Zdjęcia fantastyczne.
pozdrawiam Krystyna :)
ONZ czyli Ogród Na Zielono
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/10/09 20:54 #88128

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Miłko, jeśli bedzie z nim rozmawiać przekaż, że bardzo żałuję i chętnie będę gościc jesli nadarzy sie okazja.
Dalie masz cudne i w takiej ilości......no i pieknie je pokazujesz :kocham jako, że lubie pustaki to ta różowa honka bardzo mi sie podoba, oczywiście nie mówię tego w celu sępienia 2smiech
przyjrze się im jeszcze dokładnie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2017/10/11 13:03 #88480

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5713
Witaj Miłko!
Kolekcja dalii powala! Masz przecudowną ogromną kolekcję! Podziwiam Cię!
Bardzo lubię dalie i zawsze na wiosnę kupuję parę, ale jakoś u mnie niezbyt dobrze się przechowują. A w tym roku nawet udało mi się je przechować, ale nic nie kwitły. Mają malutkie pączki kwiatowe, które już raczej się nie rozwiną. Widocznie coś zrobiłam nie tak, a może i lato było niezbyt sprzyjające... :(
Zdjęcia robisz rewelacyjne! Oczu nie można oderwać!
Pozdrawiam Cię serdecznie :)

Ogród takisobie 2017/10/11 19:03 #88523

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
takasobie napisał:
Male pomponiki mają jedną wadę: dość wiotkie łodygi i przez to kwiaty rozjeżdżają się w nieładzie (Snowflakes, Franz Kafka).

Pierwszy raz słyszę :-D i czytam nawet! Po prostu boisz się konkurencji 2smiech bo co by było, gdyby wszyscy mieli takie boskie dalie w ogrodach :diabelek

Moim zdaniem dalie przenawożone azotem bujają i są słabe. Mało tego, jeszcze w następnym sezonie bulwy wydają mnóstwo słabych pędów.
Takie mam obserwacje na podstawie uprawiania podarowanych bulw.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2017/10/14 20:11 #89060

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Dalie paluszki lizać ,śliczne ! a ja sobie kupiłam torebkę nasion z daliami pomponikami .Ciekawe ,jak będą kwitły i czy dadzą się przechować przez zimę .Kiedyś siałam i karpki świetnie przezimowały . :hejka

Ogród takisobie 2017/10/14 21:30 #89103

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
szkoda ,że pogoda nie dopisała......ale masz tyle cudnych swoich fotek dalii i mi w zupełności wystarczają ,żeby wpadać w zachwyt, :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2017/10/14 22:28 #89144

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Boję się wejść do Waszego wątku daliowego
Boję się, że nie będę umiała wybrać. Dlatego to co mi poleciłaś chyba wystarczy.
Dodatkowo zakochałam się w Honka Roze

Ogród takisobie 2017/10/17 08:48 #89512

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Coś rzadko pisuję, wybaczcie mi! Wątki staram się przeglądać, czytać, podziwiać, ale sprawy rodzinno - zdrowotne nie pozwalają mi na tyle aktywności, ile bym chciała.
Gosia! Ja wszystkim odradzam "wybieranie" dalii. Już wiem ze swojego doświadczenia, że to co wybrałam okazało się : trudne w uprawie, fanaberyczne, nie kwitło, jak chciałam, albo okazało się, że to nie ta odmiana. Wariant "wybierania" jest pewniejszy, jak od kogoś kawałek dostaniesz, ale to i tak nie jest pewne, bo ja wzięłam od koleżanki (sama jej latem oznaczyłam odmiany) i okazało się, że wzięłam zupełnie coś innego! 2smiech

Żanetko! I tego będziemy się trzymać! Efekty fotosesji zobaczę za miesiąc, albo i później. Muszę czekać na swoją kolej. :nie_wiem

Nowinko! Ja nie jestem entuzjastką dalii z siewu. Ale proszę Cię o podzielenie się później swoim doświadczaniem Tu w wątku: DALIE Z SIEWU. Byłabym wdzięczna! :buziak

Siberka! Ja niewiele nawożę, zwłaszcza azotem! Po prostu w tym roku tak jest, że te małe kulki takie dziwne są! think: A Snowflakes zawsze takie były! Za duży kwiat w stosunku do łodyżki. A bosssskie dalie to wszyscy mają, bo dalie bossskie są! Ja tylko manipuluję rzeczywistością za pomocą zdjęć ;)

Swieta! Witaj Kochana! Cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia - cały czas się uczę! ;-) Chyba w uprawie dalii ważne jest to, aby wybrać niewymagające odmiany, posadzić je na dobrym słonecznym stanowisku i troszeczkę o nie zadbać. Warto na początek mieć tylko kilka sztuk, aby móc je ogarnąć, co przy suchym lecie jest ważne np przy podlewaniu i zasilaniu. Jeśli nie masz warunków do przechowywania, to rzeczywiście może kupować lub dostawać wink-3 co roku nowe. Jeśli będziesz chętna, możemy na wiosnę pogadać - zawsze mam jakieś nadwyżki.

Ewka! Mam nadzieję, że w końcu do Ciebie zawita! To będzie bardziej korzyść dla niego, bo takiego ogrodu, to on jeszcze nie widział. A jak nie zawita, niech żałuje!!!
Sępić możesz do woli! Zobaczymy wiosną! :buziak

Krysiu! No tak! To upierdliwa robota! Wykopywanie karp na tyle jest niefajne, ze najczęściej już pogoda kiepska i pracuje się w błocie. Ale bywały dni, kiedy wykopywało się cudnie i sprawnie. Mam tego coraz więcej, muszę przemówić sobie do rozsądku :mur
Fajnie, że Ci się podobają! :buziak

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2017/10/17 13:57 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, VERA, Dagusia, zanetatacz, Franusiowa

Ogród takisobie 2017/10/17 09:27 #89522

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5713
takasobie napisał:

Swieta! Witaj Kochana! Cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia - cały czas się uczę! ;-) Chyba w uprawie dalii ważne jest to, aby wybrać niewymagające odmiany, posadzić je na dobrym słonecznym stanowisku i troszeczkę o nie zadbać. Warto na początek mieć tylko kilka sztuk, aby móc je ogarnąć, co przy suchym lecie jest ważne np przy podlewaniu i zasilaniu. Jeśli nie masz warunków do przechowywania, to rzeczywiście może kupować lub dostawać wink-3 co roku nowe. Jeśli będziesz chętna, możemy na wiosnę pogadać - zawsze mam jakieś nadwyżki.

Dzięki, Kochana! Zobaczę co mi przeżyje po zimie. Mam 5 sztuk różnych odmian. Muszę zobaczyć notatki, jakie to są odmiany. A kupowałam bardzo ładne :)
Ostatnio zmieniany: 2017/10/17 12:54 przez Efkaraj.

Ogród takisobie 2017/10/17 20:10 #89576

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Miłeczko ale cudne fotki a ta z lampionami miodzio :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/10/17 20:15 #89579

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14694
Miłko :przytulam piękny ogród a dalie oddają zdjęciami całą swoją urodę recourse

Ogród takisobie 2017/10/19 10:11 #89807

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Piękne dni, które nastały nastroiły mnie pozytywnie i nabrałam energii. Nastawiłam dwa balony soku jabłkowego na cydr. Wiem, że już kiedyś tu o tym pisałam, może w wątkach kulinarnych. (od kiedy Romka ma urlop dla poratowania zdrowia, nikt nie buszuje w kulinarnych, a warto!). Miło w zimowy wieczór wypić szklaneczkę cydru. Miło nastraja, jest zdrowy, mało kaloryczny! Pod warunkiem, ze jest domowy, bo te ze sklepu często są dosładzane.
Jabłek swoich w tym roku nie mieliśmy. Nasz Grafsztynek ma przerwę. W przyszłym roku będą jabłka! Kupujemy jabłka w zaprzyjaźnionym sadzie.
Jedną butlę nastawiłam już tydzień temu. Jak wczoraj dolewałam soku, już całkiem ładnie pachniał ;)

Chodzę 2-3 razy tygodniowo na Nordic Walking. Teraz to całkiem przyjemnie, bo pogoda cudowna i widoki też. Czerwone winobluszcze, żółte klony, pola zielenią się ozimina, którą podjadają sarny. Robię za każdym razem 6-7 km, wystarczy. Jestem dość po tej trasie zmęczona. Ale efekty są. jestem dotleniona, zrzuciłam nieco sadła i wszyscy w okolicy mnie podziwiają! 2smiech

W ogrodzie pachnie zeschniętymi liśćmi. W weekend zwozimy kolejną partię drewna do kominka więc znów będzie demolka. Może uda mi się wydębic od męża ławeczkę z przeciętego pnia. ;)

Majka! Dziękuję! :buziak Tak naprawdę z ogrodu niewiele fotek mam, bo ostatnio skupiłam się na detalach, ale nadrobię!

Danusiu! Lampiony są fotogeniczne, ale te białe niepraktyczne. Kilka lat miałam czerwone, a te białe tylko będą sezon, bo jedne upstrzyły mi mszyce i do tego przykleił się brud, a na drugiego kosy pozrzucały wiśnie i mam wiśniowe plamy. Na zdjęciu na szczęście nie widać 2smiech

Swieta! To jak juz się dokopiesz do nazw, to daj znać i napisz, gdzie kupowałaś! To ważne, bo producenci są różni i niektórzy niestety oszukują :burza

Na dziś:

Avignon

Cambridge

Bishop of Llandaff

jedyny na razie kwiat Dad's Favorite! A w poprzednich latach kwitł zjawiskowo!

Vancouver

Ostatnio zmieniany: 2017/10/19 20:49 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, VERA, Danusia

Ogród takisobie 2017/10/19 10:31 #89809

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
O, to ja Cię też podziwiam! Ja w weekendy biegam w lesie,ale w tygodniu jakoś nie mogę się zmobilizować.
Cydr znam tylko w wersji ze sklepu (Lubelski)
Zdjęcia przecudne! Masz talent!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2017/10/23 11:12 #90602

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję! Zuza! Staram się jak mogę, bo sprzęt mam, aż wstyd, żebym gorsze zdjęcia robiła! :fotka
Ja to się pomyliłam z tymi kijami, bo chodzę 2-3 razy w tygodniu, a nie dziennie (już poprawiłam) ale pracując i tak to dla mnie dużo. Od tego tygodnia chcę chodzić na pływalnie, zobaczymy! Muszę strój skompletować!

W tym tygodniu pewnie zacznę wykopki daliowe. I zacznę porządkować ogród z tego, co już można. Wezmę sobie z dwa dni wolnego.
Cydr upojnie puka w rurce. Myślę o dolaniu jeszcze soku, bo butle niepełne do końca i po litrze można dolać. Ślinka mi cieknie! cook
Cydr jest również doskonały do podlewania pieczeni z wołowiny, gulaszu itp.

Wczoraj dopiero wycięłam dynie. Dwie! A posadziłam 8 roślin :mur A ogórków też pełno wysiałam i nie zebrałam ... żadnego! Ale fasolki (wcześniej prezentowanej) miałam w huk! Przy wymianie dalii, obdarowani dostaną nasiona fasolki pysznej! cook

Drewno zwiezione, ale ułożone na razie z przodu przy brzozach (wygląda malowniczo - muszę zdjęcia zrobić), panowie maja robotę na kolejne dni wink-3

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, edulkot, VERA, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/10/23 14:18 #90617

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Miłko rzeczywiście cudne zdjęcia pokazujesz, czy to portreciki czy jeszcze coś więcej się załapie :bravo :bravo
Chodzić dla przyjemności poza ogrodem to raczej mi się nie zdarza, ale jakby tak nazwać spacerki z :spacerek to byłoby troszkę ruchu dla przyjemności a nie z obowiązku zwyc

To ja tak cichutko zapiszę się na wiosenną wymianę daliową, właściwie Honkową bo tylko takie mnie pociągają, fasolkę przyjmę z radością wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2017/10/23 20:20 #90660

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Nie mogłam odmówic sobie przyjemności obejrzenia nowych fotek :kocham
Dawno, dawno temu poszłam do sklepu z zamiarem kupienia cydru, tylko cos mi sie pokręciło i poprosiłam o ...byrd 2smiech co się biedna ekspedientka nagimnastykowała, żeby zgadnąć o co chodzi 2smiech 2smiech 2smiech wyszłam z niczym bo oprzytomniałam i smiech mnie rozsadzał :glupek
Ostatnio zmieniany: 2017/10/23 20:21 przez sierika.

Ogród takisobie 2017/10/23 20:23 #90661

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
cudnie te dalie pokazujesz ale pierwsza fotka śliczniusia :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.