Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/11/27 10:14 #95443

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
Gosiu! Nasz trawnik to koszona łąka, choć miejscami był siany tam, gdzie był ugór pobudowlany. Mąż o to zadbał i całkiem nieźle wyszło, ale nie jest to zadbany trawnik. Ja chyba już nie będę uszczuplać, a skupie się na tym, co mam, bo mam kilka zaniedbanych miejsc, gdzie muszę stoczyć walkę z podagrycznikiem i innymi takimi. Nie zdążyłam jesienią i będę miała kłopot, bo nieźle się rozbisurmanił. :mur

Gabriel! Ciesze się, że Ci się podobają! Zdjęcie wideł jakoś tak się skoordynowały w czasie z moimi decyzjami! W marcu musimy koniecznie się skontaktować w daliowym temacie! 2pisze
Nie wiem jak u Ciebie, ale liście nie kwapią się do całkowitego opadnięcia i tkwią na gałęziach więc nie idzie ostatecznie się z nimi rozprawić.

Edyta! Moje zmiany nastąpią dopiero wiosną i nie znam ostatecznych decyzji. Nadal będą kolorowe kwiaty i feeria barw, ale trochę inaczej. Obserwacja innych ogrodów do tego mnie skłoniła. Zobaczymy!

Zuza! W sobotę sadziłam cebule i założyłam takie rękawice z gumowanymi palcami i mimo, ze nie padało, od razu zrobiły się mokre od wilgotnej ziemi.
Nowych zdjęć nie porobiłam, bo ciemno było strasznie i nie chciałam robić nic na siłę. Muszę się wyciszyć i uspokoić fotograficznie, bo ten sezon miałam bardzo pracowity. :fotka

Żanetko!
Koniecznie musimy wiosną porównać, co wyszło. Szczerze mówiąc nie wierzę, że cokolwiek będzie zgodnego! Bardziej wierze kapersom z Biedronki. 2smiech Ale na razie czekamy! Matcha jestem bardzo ciekawa!

Majko! Odkąd jestem modem cebulowym, zainteresowałam się tematem i pokochałam tulipany różnej maści. Czyli nauczyłam się czegoś na starość! Viridiflora są bardzo ciekawe i nie ukrywam, chciałabym mieć ich kilka odmian. Jak okażą się zgodne - będę miała! hu_rra
Szronu miałam tylko jeden poranek. Dobrze , że mi się udało cyknąć chociaż kilka fotek na zapas! wink-3

Oluś! teraz niech będzie sobie taka pogoda jak chce! Już posadzone wszystko! Może iść spać! Na pewno lepiej jak jest słonko, szron i inne takie tam, bo człowiek ma lepszy nastrój, jak na to popatrzy, ale ja od świtu do zmierzchu w pracy więc mi rybka! 037
Dobrze, żeby była ładna pogoda w weekend, ale jak nie będzie - też spoko! Przynajmniej zamiast łazić po ogrodzie sprzątnę wreszcie spiżarnię! 2smiech

Kochani! Bardzo dziękuję za odwiedziny!
W weekend posadziłam kolejne cebule, chyba już wszystkie! Jeszcze miała ochotę na czosnki, ale chyba jakieś można sadzić wczesną wiosną? Jak nie - posadzę za rok jesienią!

W weekend obserwowałam ptaki w karmniku. Pogoda nie pozwoliła na zrobienie ciekawych zdjęć. Widziałam: sikory bogatki, modraszki, czarnogłówki, wróble, mazurki, dzwońce, zięby, czeczotki, kowalika, gila, dzięcioła dużego, sroki, sójki, kosy, synogarlice. Czyli sporo. Do kompletu mi brakowało grubodzioba i rudzika, ale na pewno są w pobliżu, bo słychać! Mąż wyrżnął z pnia dizajnerski karmnik. nie wiem tylko, gdzie go postawi think: Ptaki beda w nim wyglądać bardzo malowniczo!

Takie cebulki dostałam (zamówiłam w środę - w piątek były u mnie!). Jeśli chodzi o szybkość realizacji zamówienia, to firma ma ode mnie piątkę! Ceny na 3+, bo o tej porze powinien być już 30-50% rabatu. Na ocenę zgodności przyjdzie czas wiosną!

Jeszcze zostało mi kilka mrożonek sprzed tygodnia więc pokażę - czemu nie?!

Ostatnio zmieniany: 2017/11/30 11:12 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, edulkot, Semper, Dagusia, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/27 10:41 #95445

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22639
Miłeczko ja już o tej porze nigdy nie zamawiałam jesiennych cebulek bo przeważnie miałam zimę a w tym roku mnie zaskoczyła i jakoś się opóźnia wink-3 z drugiej strony przecież mam nadzieję że kolejnej jesieni dożyję to i kolejne cebulki sobie zamówię rotflo poidełku na razie marzę może na wiosnę coś wypatrzę :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/11/28 14:10 #95536

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Ja co roku kupuję i sadzę cebule. Zawsze mi mało jest wiosną! Wypatruję wtedy miejsc, gdzie można dosadzić. A miejsc jest naprawdę sporo. Wiosną znów poszukam takich zakamarków. hu_rra

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, sierika, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/28 16:18 #95540

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Widzę, że nie tylko mnie ujęło zdjęcie wideł :)
Zresztą wszystkie zdjęcia piękne - jak zawsze :bravo

Gdzie kupowałaś cebule - bo jakoś nie doczytałam ?

Ogród takisobie 2017/11/28 16:53 #95547

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Zazdroszczę wideł z 4 zębami!!! Ja mam dwie sztuki szczerbate... Strasznie spada efektywność pracy, gdy się takim sprzętem operuje krecigl
Od lat się waham czy kupić trzecie :diabelek

Edytka za ślimaka jest podpadnięta :diabelek
Ostatnio zmieniany: 2017/11/28 16:54 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2017/11/28 21:02 #95584

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14699
I Ciebie w końcu dopadły cebulowe ,niezła ilość. :tup będą wiosną piękne zdięcia :fotka
O zdjęciach to już nie mam nic do dodania ,są śliczne jak zawsze zresztą ,miło się je ogląda i to nie raz recourse :kibic

Ogród takisobie 2017/11/28 21:43 #95611

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22639
Miłeczko powiem Ci że w tym roku sadzenie poszło mi sprawnie bo sadziłam najwięcej tu gdzie poszerzyłam rabatkę ale w przyszłym roku też będę szukać tak jak Ty rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/11/28 21:46 #95613

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Ciekawa jestem czy odmianowo będą się zgadzały cebulowe zakupy, moje z jesienno-wiosennych zakupów nie były zbytnio zgodne a kupowałam raczej w rzetelnych sklepach B) teraz nawet nie szukam, całkowity brak funduszów to najlepszy hamulec 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2017/11/29 12:35 #95644

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Cześć ! widzę ,że jeszcze cebulki dokupiłaś ,ano mrozu nie ma można szaleć .Mnie też jeszcze ogrodowy diabeł kusi żeby coś zamówić jako ,że cebulowych wiele nie kupowałam .Ot kilka tulipanów :zielony
A gdzie kupowałaś swoje ? U mnie pogoda jesienno zimowa ,Deszcz z małym śniegiem ,nosa nie chce się wystawić . 2pisze

Ogród takisobie 2017/11/29 23:12 #95716

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9989
Nie patrzę, nie patrzę polewkamax
Nie dam się skusić na cebulki
Czekam cierpliwie na przyszły rok.
NIe zazdroszczę podagrycznika.
Moja sąsiadka ma, musi zlikwidować całą rabatę, bo włazi wszędzie.
Ja już nie mam za bardzo co robić, więc powoli poszerzam gwizdac

Ogród takisobie 2017/11/30 08:46 #95729

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Pamiętam jak 22 lata temu na jesień bo byl to wrzesień wprowadziłam sie do Zawoi w warzywniaku i innych dwóch ogródkach rósł tylko podagrycznik my ta roślinę nazywamy sroka think: nie wiem dla czego zarowk i przyszywana ciocia powiedziała że na ta roślinę najlepszy jest popiół z drewna i tak też robię sypię popiół gdzie tylko sie da w rabatach kwiatowych juz go nie mam,ale ciagle od sasiada próbuje mi wleź do ogrodu,tak samo w pasie drogowym za płotem rośnie i do ogrodu gospodarczego wpełza jak wąż,w tym roku jak tuje wycieliśmy to marzy mi się jak zwykle nowa rabata daliowa i trochę wysokich traw,jednak przekopanie tego odcinka z podagrycznika będzie wyzwaniem, wszystko zalezy ile przezimuje tegorocznych dali think:

Ogród takisobie 2017/11/30 11:17 #95748

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23442
o Daguś- dzięki a info o podagryczniku bo i u mnie się szarogęsi
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2017/12/01 11:01 #95867

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko! Podagrycznik jest upierdliwy na maksa! Ja wzorem Dagusi wysypuję popiół na niego. Mam nadzieję, że się zniechęci, ale i tak muszę go wyprosić widłami. Zamierzam to zrobić, jak będzie zima kilka łagodnych dni.

Dagusiu! mam nadzieje, ze to poskutkuje. Tam rośnie też skrzyp więc przyda się odkwaszenie ziemi. Powoli tracę siły w walce, bo to straszne paskudztwo! :mur Ty planujesz nowa rabatę daliową, a ja planuje sporą redukcję. Stwierdziłam, ze w tym roku to była przesada i muszę się pilnować w przyszłym sezonie.

Gosiu! Bądź dzielna! Teraz na szczęście już dość zimno i zaczyna sypać śnieg i wtedy już głupoty cebulowe wyparowują z głowy! 2smiech

Nowinko! Kupowałam w Benexie. Nie ufam im zbytnio, ale dam im jeszcze jedną szansę! Odmiany były fajne, ceny przyzwoite. Jak juz wspomniałam - przesyłka błyskawiczna! Błyskawiczne było też sadzenie! wink-3 Ja co roku muszę posadzić kilkadziesiąt, bo bym się udusiła! 2smiech W tym roku wszystkich posadziłam z 190 sztuk. Zobaczymy, co z tego wyjdzie!

Majka! Ja ostatnio niewiele wydaję na fatałaszki i świecidełka. Jakoś tak się mało wymagająca zrobiłam. I czasami tylko robię sobie przyjemność roślinną. Jednak na większe zakupy to mnie nie stać też. Miałam kilka pomysłów, ale zakupy muszą poczekać.

Danusiu! To gratuluję! Fajnie posadzić tak bez problemu. Ja mam jeszcze koszyczek cebulek szafirków. Też z nimi muszę coś zrobić i chyba po prostu wsadzę wokół rabaty daliowej i już!

Majeczko Franusiowa! Cieszę się, że zdjęcia się podobają! Też nie mogę się doczekać aż będę robiła zdjęcia moim nowym tulipanom i narcyzom. Ale to jeszcze tyyyyle czasu!

Siberka! Ja mam 2 pary wideł po dziadkach! Trzonki się łamały. Maciej regularnie wymienia, bo jak moje chłopaki wywijają widłami, to jednak trochę więcej siły używają jak ja! wink-3 Może spróbuj Romanika, bo np Fiskarsy mi się gięły i dziurawiły (łopaty).
A proporce ze ślimakami to prawie każdy z forumowiczów mógłby wywiesić. Tylko jeszcze może z sylwetka św. Michała który je depcze, czy coś takiego... think:

Aga! Jak wcześniej wspomniałam, kupiłam cebule w Benexie. Zobaczymy co z tego będzie! Ja jestem niepoprawną optymistką. Jak dostanę w prezencie końską kupę, to ciesze się, że dostałam konika, ale mi uciekł! 2smiech

Jutro planuje od rana kije, potem sadzenie szafirków i robienie zdjęć ptakom w karmniku, ale jak znam swoje szczęście, będzie padało, a ja wezmę się do sprzątania spiżarni i porządków w domu :mur

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, edulkot, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2017/12/01 14:33 #95888

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14699
Miłko leci szybko niedługo święta :jupi w styczniu dzień stanie się dłuższy , zaświeci słoneczko ,to i zaraz będzie wiosna. :tup
Ja, kupowałam cebulki od Królika jestem ciekawa, co wyrośnie wiosną . Za zdjęcia różyczek piękne dzięki recourse recourse

Ogród takisobie 2017/12/03 18:38 #96143

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Miłka a u Ciebie śniegu niet ?

Cebulki wyrosną . Na pewno :)

Ogród takisobie 2017/12/03 19:55 #96158

• haw5
  • haw5 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 236
Wszystko ładnie pięknie,ale gdzie zdjęcie karmnika?
Pozdrawiam Krystyna.

Ogród takisobie 2017/12/03 20:29 #96168

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Całkiem niezimowe te zdjęcia :woohoo: czyżby u Ciebie zimy jeszcze nie było 2smiech
Podagrycznik mam miejscami w nibytrawniku, niby się nim nie przejmuję, koszę regularnie, młode listeczki zjadam dla zdrowia ale jakoś tak niebezpiecznie zbliżają się do kilku róż :angry: chyba też zacznę sypać popiół, ale z drewna to raczej u mnie będzie ciężko B)

Ogród takisobie 2017/12/04 14:13 #96249

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majka! U mnie nie ma śniegu. teraz w nocy spadło trochę i od razu stopniał. Ale i na mnie przyjdzie czas!
Jesz podagrycznik? Z czym?

Krysiu! Mówisz - masz!

Aga! Ano nie mam! Nie zasłużyłam chyba! 2smiech

Majko od Franusia! :buziak Czas leci, masz rację. zaraz będzie wiosna i kwiatki zakwitną! I te od Królika i te z Benexu, ale jakie to będą kwiatki? think:

W weekend miałam trochę w ogrodzie porobić, ale zostałam z ogrodu wygnana, bo maż zrobił karmnik mobilny, wbił w ziemie i focił ptaszki z czatowni. Takie zrobił zdjęcia, ze w oku sikory widać nasz dom!

Karmnik własnoręcznie przez małżonka wyrżnięty:

A mam jeszcze szafirki do posadzenia. Nie wiem kiedy to zrobię... think: Może w święta! wink-3

I kilka z ogrodu. Nie ma śniegu więc takie tam...

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, edulkot, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/12/04 17:39 #96267

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25847
U Ciebie nadal nostalgicznie jesiennie a u mnie już zima w pełni :silly: . Karmnik twórczości małżonka po prostu cudny :kocham . Gratulacje dla pomysłu i wykonania vishenka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/12/04 20:19 #96300

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko podagrycznik jadłam nawet tak prosto z trawnika, ma lekko cytrynowo-pieprzny smak, ale codziennie zrywałam najmłodsze listeczki do śniadania, jogurtu z warzywami i twarożkiem, albo posiekany prosto na chlebek :mniam

Karmniki pełne ptactwa to lepsze niż serial, a to rękodzieło męża jest wspaniałe :bravo
Pokażesz jakieś zdjęciowe dzieło małżonka wink-3
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.203 s.