Majko dużo nie trzeba robić … to jesienne światło kreuje gwiazdy w ogrodzie. Nawet zeschłe pędy kwiatostanów liliowca mogą wzbudzić zainteresowanie odpowiednio podświetlone (bo chyba miałaś na myśli 6 zdjęcie).
Uwielbiam jesienne słoneczne poranki i wieczory; a ciekawych ujęć można wtedy znaleźć w ogrodzie chyba tysiące.
Judaszowca szczepionego najszybciej można kupić w jakimś markecie budowlanym, albo w szkółce która ściąga holenderską produkcję. Niestety nie są tanie, czasem zdarzają się wyprzedaże.
Jest też szkółka Olszewscy w Poczesnej pod Częstochową. Oni mają chyba główną licencję na Polskę na znaczną część odmian i to ich produkcja jest później sprzedawana w wielu polskich szkółkach.
Judaszowce ostatnio zrobiły się bardzo modne o czym rozmawiałem w opolskiej szkółce "Mularz". Właścicielka opowiadała o tym jak chcieli zamówić u źródła (zagranicznego) judaszowce.
Wypełnili piękne zamówienie na formularzu, po czym dostali uprzejmą odpowiedź że oczywiście bardzo chętnie dostarczą im rośliny w 2022r.
Nasi szkółkarze myśleli że to literówka ale po kolejnym kontakcie wyjaśniono im że niestety cała pula produkcji na 2020 i 2021 jest już dawno wyczerpana...
A ja już ślinię się na nową odmianę która wypatrzyłem w necie 'Eternal Flame' inaczej 'Flame Thrower'
Olu ja już wielokrotnie pisałem, że jesień mimo wielu swoich mankamentów jest moim ulubionym czasem w ogrodzie.
Przy naszych gęstych nasadzeniach zawsze jest pełno różnych roślin które się ładnie przebarwiają.
Tomku dzięki za komplementy. Ta trawa to
Molinia caerulea Heidezwerg jedna z niższych odmian trzęślicy, przebarwia się wybornie.
Mimo że jesienią kolor w ogrodzie zapewniają przede wszystkim przebarwiające się liście to jednak ciągle jeszcze jest też sporo kwiatów. To niewątpliwie czas chryzantem ale nie tylko.
Bardzo lubię ostatnie kwiaty róż; są jakieś takie czarujące ... trochę inne niż przez cały sezon, inaczej wybarwione i jakby ładniejsze
Szczególnie fajnie wyglądają zmoczone poranną mgłą, czy nawet lekko muśnięte szronem.