Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: W cienistym ogrodzie Tomka Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/22 14:57 #305648

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13944
Czyli murek zostaje? To świetnie. :bravo Źle skojarzyłem. Sorry za zamieszanie.
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2023/10/22 15:32 przez dultom.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/22 18:52 #305671

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Tomeczku było super o tym że umiesz pięknie opowiadać o paprociach,paprotnikach i innych paprotkach wink-3 wink-3 ale między nam to normalne a tak super wypaśc przed kamerami :bravo :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/22 22:14 #305725

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25400
Oglądałam, a ściśle to oglądaliśmy z Adamem i jak zwykle u Ciebie było super :bravo :bravo :bravo

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/25 09:42 #305893

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5713
Obejrzałam program i ja. Gratuluję, Tomku! Jak zawsze przyjemnie i popatrzeć, i posłuchać. Szkoda tylko, że tak krótko...

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/26 21:25 #306011

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Gratuluję występu w programie, Tomku. Uwielbiam Twój cienisty ogród. Jakiś czas temu pokazałeś jego szersze ujęcia (wizyta bratanicy), piękny widok! Orgia zieleni, ale jaka różnorodnośc form, ile subtelnych różnic w odcieniach, jaka głębia... To dowód na to, że wystarczy jeden kolor, żeby ogród był piękny.
Zachwyciła mnie Twoja hosta, Hyuga Urajiro, cudeńko. I całe Urajirowisko, jak to określiłeś. Czy ona jest bardzo trudna? Czy w mojej słabej i suchej ziemi ma szanse? Mam dużo host, ale takich zwyczajnych, rosną dobrze.
Marzę o trójlistach, glaucidium, anemonopsis, ale nie mam odwagi ich posadzić.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/27 09:07 #306020

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Wojtku, nie spodziewałem się, że tak dobrze wypadłem... na pewno oglądałeś fragment z moim występem...? think:
Umówiliśmy się z panem Markiem, że ewentualne przerywanie sygnalizujemy kopnięciem w piszczel, więc każdy z nas się pilnował :lol:
Takiej nachalnej propagandy to ja bym nie potrafił uprawiać, nawet jakbym chciał, a delikatna zachęta w ogrodnictwie jest wskazana. No i wspomniałem, że paprotniki nie lubią zbyt mokrej gleby...czyli jakieś niewielkie wady mają ;)
Asiu, jak będziesz się wybierać do Kielc to daj znać, będę czekał przy furtce ;)...odkąd jest zepsuty domofon, mam święty spokój z dziwnymi domokrążcami ...nawet nie wiesz jaka to ulga :silly: ...a znajomi wiedzą jak wejść :).
Ewo, Edyto, Tomku, Majko, Danusiu, Kasiu, Vero, Kalmio, Izo, dziękuję za miłe słowa odnośnie mojego występu w TV...jestem podbudowany :przytulam :mnie niestety ciężko było to oglądać...taki ciapowaty jestem... a wydawało mi się, że ja taki dynamit polewkamax
Krzysiu...tych przysłów jest chyba więcej, ale boje się wstawiać cobyś ogród w paprociowisko przypadkiem nie zamieniła :lol:
Izo, trudno mi zrozumieć, że ogrodniczka z takim doświadczeniem boi się sadzić trójlisty czy glaucidium. Wydaje mi się, że masz idealny ogród na takie ciekawe, półcieniste byliny? Chociaż glaucidium u Wojtka ma chyba dużo słońca i kwitnie rewelacyjnie.
Hosta 'Hyuga Urajiro', u mnie nalezy do tych bezproblemowych. Bardzo podobają mi się hosty nie za duże, o długich i wąskich liściach. Mój ogród jest zbyt ciasny na niektóre olbrzymy :nie_wiem

Jesień potrafi być ładna w ogrodzie,,,ale zdecydowanie wolę wiosnę....jeszcze tylko kilka miesięcy zarowk

Ostatnio zmieniany: 2023/10/27 09:08 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Kalmia, piku, Fabiola, Efkaraj, Krzysia, VERA, Pani Bestia ten użytkownik otrzymał 13 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/27 10:10 #306024

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16355
Wiosna oczywiście najładniejsza,ale ostatnio ,o dziwo dostrzegłam uroki jesieni.Oczywiście w swoim ogrodzie,bo u innych,
to ta jesień jakoś lepiej zawsze wygląda. think: No nieźle się jeszcze wszystko u Ciebie trzyma,a i kolorku dużo.
Ty ciapowaty,no weź przestań,pełna profeska była.Chociaż trochę samokrytyki,zawsze jest wskazane,coby nie
osiąść na laurach.Wyszło super,można kręcić następne odcinki z twoim udziałem,....dobrze się zaprezentowałeś. :przytulam
Ostatnio zmieniany: 2023/10/27 10:11 przez jugo.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/27 12:53 #306035

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Wiesz, Tomku, doświadczenie niby jakieś mam, ale przecież zawsze większy jest obszar tego nieznanego... Zresztą dobrze, bo cały czas możemy odkrywac coś nowego.
Jednak moje obawy wynikają tu bardziej z realistycznej oceny warunków w moim ogrodzie. Mam dużo cienia i półcienia, ale ogród jest na wydmie polodowcowej, to teren lasu sosnowego. Więc podłoże jest słabiutkie i suche, co jeszcze pogarszają korzenie dużych drzew. Oczywiście, daję sporo materii organicznej, ale pokłady piachu pod spodem wciągają wszystko. System nawadniający nie jest wystarczający, niestety. Więc boję się uśmiercić rośliny wymagające próchniczej i wilgotnej gleby. Sadzę tylko silne i mało wymagające rośliny (np. coraz więcej paprotników!).
Też lubię hosty o węższych liściach. A może polecisz mi jakieś (poza Stiletto)?

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/27 15:50 #306042

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10491
Niestety teraz po awarii elektryczności, jestem bez komputera, po pół roku bez zasilania siadła klawiatura, wiec nadal nie widziałam tego sławnego, kultowego juz programu z Twoim udziałem.
Myślę, że jest różnica między ciapowatym, a spokojnym, co wskazuje na rutynę i profesjonalizm.
Tomaszu, a ja będę musiała przechodzić przez płot? :grabie
A psy mnie nie pogryzą, a koty nie podrapią?

Bardzo pięknie to wszystko wygląda w kolorach jesieni :kocham
Ostatnio zmieniany: 2023/10/27 15:54 przez Katarzyna2021.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/27 21:02 #306075

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomeczku pierwsze odniosę się do ogrodu jest przepiękny w jesiennej odsłonie uwielbiam te wszystkie żółcie,czerwienie i pomarańcze :kocham :kocham
Teraz odnośnie stwierdzenia że wydawało Ci sie że jesteś dynamit rotfl rotfl boję się zapytać czym ja bym była polewkamax polewkamax
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, zanetatacz

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/10/27 21:27 #306079

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16787
Danusiu... no jak to... Tyś bombowa... zwyc jak bomba atomowa 2smiech

Tomasz... za krótki ten wirtualny spacer... ofkoz obejrzałam 2x na dobry początek...: a tu nawet nie wszystkie zakątki pokazali... ech... niedosyt mam 037

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2023/10/27 22:28 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, zanetatacz, Danusia

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/11/25 21:04 #307772

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Chyba większość woli wiosnę, ale mimo wszystko jesienny ogród jest też piękny.
Może Ciebie jesienią drażnią kolory? Bo u Ciebie raczej zieleń, zieleń...

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/12/08 21:21 #308376

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
hej tam, miły kolego.... To tylko w piosence stary niedźwiedź mocno śpi, w rzeczywistości, niedźwiedzie śpią lekko. Wstawaj, pokaż swoją piękną kielcką zimę!

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2024/01/14 12:32 #310349

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Trochę wstyd, że wątek leży odłogiem, ale o tej porze roku w ogrodzie niewiele się dzieje. Kupiłem wprawdzie kilka roślin, ale z sadzeniem muszę poczekac do późnej wiosny kiedy wszystko wznowi wegetację... ;).
Dziękuję Wam za słowa wsparcia i otuchy :lol: .
Izo co do nazw host to ja mam duże tyły...ale z takich o wydłużonych liściach przychodzi i do głowy 'Mikawa No Yuki'
Danusiu, nooo Ty jesteś dynamit...ale myslałem że jestem zaraz po Tobie 2smiech
Katarzyno, nie bedziesz musiała przechodzić przez płot. mam tylko spokojne koty. Będzie otwarta brama, bo furtka jest dość wąska, a możesz przez zimę nabrać masy :lol:

Dodam trochę wiosennych fotek, bo akurat przeglądałem zdjęcia z ubiegłego roku.

Sanguinaria canadensis 'Rosea'....lekko rózowa to ona jest tylko w pąku...ale kwiaty są sporo trwalsze od gatunku

Adiantum venustum jest urocza wiec sadziłem ją w wielu miejscach...ale po tych prawie 20 latach zaczałem ją ogranicza, bo zacząła przerastać inne rośliny ;)

Syneilesis...rosną u mnie trzy gatunki acontifolia, subglabrata i palmatum, ale z ich odmianami to już kilkanaście roślin zarowk jesienią dostałem kilka kłączy nowych odmian i czekam niecierpliwie co z nich wyrośnie ? think: Wyjątkowo lubie te rośliny ;)

Obuwiki...wiele lat unikałem ich sadzenia po kilku porażkach z naszym krajowym calceolus. Ale okazało się, że nie są aż tak trudne...zwłaszcza te marketowe :lol:

Cypripedium calceolus za trzecim podejściem też się zadomowił...i to na dość suchym i słonecznym stanowisku ;)

C.d.n.
Ostatnio zmieniany: 2024/01/14 12:35 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, edyta, th, Kalmia, piku, Krzysia, VERA, Pani Bestia, chester633, Semper ten użytkownik otrzymał 12 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2024/01/14 13:11 #310352

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kolejną grupą cieniolubów, na widok których moje serce zaczyna mocniej łomotać to stopowce podophyllum i dysosmy. W ubiegłym roku też dosadziłem kilka nowych gatunków i czekam niecierpliwie...

'Spotty Dotty' jedno z ładniejszych i u nas dość popularna.

Kolejna grupa roślin która cieszy się coraz większą popularnością to kokoryczki polygonatum Posadziłem juz wiele gatunków...ale niektóre nabyłem z uwagą 'dla cierpliwych' czyli z uspionym oczkiem...jest szansa, ze coś wyrośnie w ciągu dwóch lat 2smiech
Jeden z nowszych zakupów....sadzonka oczywiście abecadła nie urywa ;)

Jedna z bardziej koronkowych odmian Polystichum setiferum jakie mam.

A tu jedna z droższych :nie_wiem 'Prof. Rechstain'...

Siewka hosty 'I.A.T'...to była jedna z większych i bardziej zielonych siewek...o dziwo zamiast się uwsteczniac z wybarwieniem to w ubiegłym roku nabrała kolorów ;)

Pomiedzy to towarzystwo, centralnie dosadziłem 'Bevisa'...ciekawe czy go nie zagłuszą ?

Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, edyta, th, Kalmia, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Pani Bestia ten użytkownik otrzymał 11 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2024/01/14 13:55 #310362

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Też mam pasiaste siewki z Twojej IAT :-) Ładne i różne :-)

Tomaszku, kilka dni temu radio podało, że Twój region pobił rekord tego roku w mrozisku. Nakłamali, czy wyjątkowo prawdę powiedzieli?
Okrywałeś jakieś rarytasy???

Ogród bajkowy... :mniam mniamuśny :kocham

Zapisuję się do fanklubu artysty ogrodowego i ludowego (przysłowia) rotfl
Ostatnio zmieniany: 2024/01/14 13:55 przez Siberia.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2024/01/14 19:10 #310387

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomeczku rotfl rotfl :przytulam
Uwielbiam te Twoje cudeńka i powiem więcej tez mam u siebie obuwika co wydawało mi się niemożliwe żeby dał radę a dzięki forumowym koleżankom i kolegom stopowca,kokoryczkę i coraz więcej paproci rotfl rotfl
Danusia

WIZYTÓWKA

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2024/01/15 10:47 #310444

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie tylko jest to wyszukana i doceniona kolekcja, ale tez pięknie zaprezentowana. :bravo :bravo :bravo
Tomaszu przyznaje, że na jesieni zaczyna się faza foki i trwa do marca, dlatego termin wizyty jest ważny, jeśli mam się przecisnąć przez wąska furtkę. Zwykle w kilka tygodni na wiosnę tracę rezerwy zimowe w tkance tłuszczowej. wink-3

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2024/01/16 21:05 #310513

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Siberia napisał:
Tomaszku, kilka dni temu radio podało, że Twój region pobił rekord tego roku w mrozisku. Nakłamali, czy wyjątkowo prawdę powiedzieli?
Okrywałeś jakieś rarytasy???
Sibi, oczywiście, że nakłamali. Przecież wiadomo bez słuchania radia, że największe mrozy są w Suwalskim ...często podczas zimnych frontów myślę jak Ty sobie dajesz radę :ohmy: ?
W tym roku poza jednym bambusem nic nie okrywałem. Przysypałem igliwiem niektóre paprocie.;)
Danusia, zauważyłem, że i Ciebie ciągnie do roślin lubiących trochę cienia. Zwróc uwagę, ze większość rarytasów to cienioluby ;).

Kasiu, z tą bramą to oczywiście żart ;). Podejrzewam, ze Ty nawet po fazie foki potrafisz przejść między sztachetami :lol: :przytulam

Ostatnio zmieniany: 2024/01/16 21:07 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, edyta, Kalmia, piku, Krzysia, VERA, chester633, Ave, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2024/01/16 21:45 #310515

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomaszu nie ma żartów, ten niby mój, dziki kot napadł na nogę Ani z grupy Jehowych jak tylko poszłam po coś do chatki . Ugryzł ją boleśnie do krwi w stopę i jeszcze podrapał do tego .Ania już tu nie wejdzie. Tylko na chwilę spuściłam gada z oka. Ja nie wierzę w łagodne kotki. :kot Oczywiście poradzę sobie z zamkniętą bramką, tak, czy inaczej, z tym, że obiecałam sobie, że nie będę już nikomu udowadniać jaka jestem fajna i nie wejdę bez zaproszenia. :witaj

Kolekcja jest nie tylko piękna, ale tez niezwykła. zdziwko :kocham
Ostatnio zmieniany: 2024/01/17 17:10 przez Katarzyna2021.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.202 s.