Piwonia chińska Duchesse de Nemours (Paeonia lactiflora)
"odkryta" w 1840 roku przez Guérina (Francja) i jednocześnie przez Buycka (Holandia) a wprowadzona do ogrodów w 1856 roku przez Calota (Francja).
Kwiaty: pełne (lub półpełne) białe, środkowe płatki jasnokanarkowo-żółte przechodzące w jasnozielone nasady płatków. Cecha charakterystyczna - zielone słupki i ich znamiona
Zapach: dość intensywny, przyjemny (konwaliowy?)
Wysokość: do 100 cm,
Liście: złożone, skórzaste, ciemnozielone, listki w zarysie lancetowate.
Pędy: dość sztywne, jednak podczas deszczu pod ciężarem kwiatów mogą się pokładać.
Termin kwitnienia: zdania podzielone wg jednych początek maja a wg innych początek czerwca
więc ????
Rodzice: ???
Nie lubi częstego przesadzania
Wg hodowców najładniej wygląda "w połowie" rozwinięta bo wtedy kształt kwiatu przypomina piękną i pachnącą kulę.
Proszę o informacje w dotyczące rzeczywistego terminu kwitnienia.
ww. tekst Puszek
Podwójna, biała, kwitnie na początku środka sezonu. Rośnie na 85-90 cm, czyli wysoka, dobrze kwitnąca, bardzo wonna. Ma charakterystyczny zapach zbliżony do konwalii (jak to powiedział mój sąsiad - ale perfumeria, czyli przekładając na nasz - najbardziej wonna z moich peonii).
Troszkę się wzbraniałam, żeby jej robić w tamtym roku zdjęcie (pierwsze kwitnienie), ale zdecydowałam, że dla celów poglądowych...
Teraz wygląda już tak jak poniżej
I dalej, spojrzenie ze wszystkich stron