"Cel"
Szukałem tego w Paryżu, szukałem w Berlinie i Rzymie,
A to za oknem było i miało polskie imię.
Myślałem że to potęga, świat nowy, nowe dzieje,
A to ogródek wiejski, co się kwiatami śmieje.
A to groszek pachnący, georginie i malwy,
Wymalowane słońcem w proste, włościańskie barwy.
Teraz kołysz się, kołysz, nierozumna głowo,
Że w ogródku niebiesko i płowo, i różowo.
Szukałem tego pogonią - niecierpliwie, proroczo,
A to mi z paru grządek ukazało się oczom.
Będę jeszcze w New Yorku, będę w Moskwie i Hadze,
Da Bóg, to i o Tokio, to i Tokio zawadzę.
Julian Tuwim
Zdjęcie starej chaty z wiejskim ogródkiem - Rymanów Zdrój
Wybrałam ogród wiejski jako pierwszy z ogrodów stylowych nie bez powodu. W zasadzie nie wyłonił się w Polsce styl ogrodowy "polski". Historycznie rzecz biorąc pojawiały się rozmaite założenia ogrodowe i parkowe, zakładane przez znanych projektantów, które jednak wzorowane były na obcych wzorach, podpatrzonych w innych krajach. Często dopasowywane były do stylu budowli - zamków, pałaców, siedzib, dworków, dla których powstały.
Ogródki wiejskie, naszych babć, w większości kojarzą się z sielskością i nostalgią, wspomnieniem dawniejszych czasów. To styl, który doskonale sprawdza się na wsi, w miasteczkach, na peryferiach, a także w ogrodach działkowych. Pasują do starych domów - szczególnie drewnianych, natomiast słabo komponują się z nowoczesną architekturą. Przy czystości nowoczesnych form architektonicznych trudniej jest osiągnąć sielski klimat, którego oczekujemy od ogrodu w stylu wiejskim.
Ogród taki jest dosyć chaotyczny, bo chodzi o to by było obficie i kolorowo, by sprawiał wrażenie kipiącego nadmiarem przenikającej się roślinności. Nie wymaga zbyt oficjalnych i wytyczonych ścieżek, bliższy jest stylowi naturalnemu niż uporządkowanemu. W takim ogrodzie doskonale można połączyć trendy ekologiczne - bardzo pasuje tu także zbiornik, beczka na deszczówkę czy drewniany kompostownik.
Jeśli chodzi o architekturę ogrodu rustykalnego często spotyka się studnie, jeśli nie prawdziwe to ozdobne, ławkę pod drzewem czy przy ścianie domu, a także stare taczki (drewniane) lub inne stare, drobne maszyny rolnicze (pługi, brony, koryta). Nie powinno zabraknąć także nasadzeń w donicach ustawionych czy to przy oknie na parapecie, ganku lub innych miejscach ogrodu. Coraz rzadziej stosuje się ogrodzenia plecione lub małe wiklinowe płotki do rabat, ale z pewnością to one służyć mogą do podzielenia przestrzeni, wydzielenia rabat.
W ogródku naszych babć spotkać było można popularne rośliny - malwy, ostróżki, łubiny, chabry czy maki. Drzewa i krzewy w takich ogrodach, to odmiany użytkowe, głównie liściaste, owocowe. Pnącza takie jak winorośl albo chmiel. Większość roślin kwitnących to jednoroczne, uzyskiwane z nasion: naparstnice, słoneczniki, dziewanny, nagietki i inne. W takich ogrodach był przeważnie warzywnik, bo ogród dostarczał także wyhodowanej samodzielnie żywności. Warzywa umieszczano albo w rabatach ozdobnych, niektóre warzywa bardzo ładnie się komponują z bylinami czy roślinami jednorocznymi. W takich założeniach w zasadzie nie wprowadzano trawników, które obecnie dominują w ogrodach. Można jednak styl wiejski stosować do poszczególnych pojedynczych rabat w ogrodzie z trawnikiem.
Ogród wiejski wbrew pozorom wymaga sporo pracy, gdyż większość nasadzeń stanowią rośliny jednoroczne, a te wymagają corocznie sporo pracy wiosną - wysiew i sadzenie. Także - mimo pewnego "rozpasania się" roślinności charakterystycznego dla ogrodu rustykalnego, wymaga trzymania rabat w ryzach i pielenia.
To bardzo dobry wybór do niewielkich powierzchni, bo takie ogródki w najbliższym otoczeniu domów nie były duże, raczej z klimatem swojskim i przytulnym. Założenie nie wymaga skomplikowanego projektu, można pokusić się o pewną dowolność. Jest także jednym z tańszych założeń, bo opiera się na roślinach miejscowych, pospolitych i popularnych.
Drewniany dom, drabiny i studnia - Rymanów Zdrój
Cechy tego stylu:
- prostota i obfitość,
- przewaga roślin liściastych, gatunków kwitnących, ziół, pnączy i roślin jednorocznych,
- duże kontrasty barwne i bogata paleta kolorystyczna,
- używanie naturalnych materiałów: drewna, kamienia (okolicznego), cegieł, przedmiotów gospodarskich, starych naczyń itd.,
- architektura ogrodowa to proste pergole, kratki, ławka, studnia.