Ewo, nie napiszę nic nowego stwierdzając, że jest dużo charakterystycznych paproci z identyfikacją których nie ma problemów, szczególnie odmiany tych popularniejszych gatunków. Ale identyfikacja wielu paproci ze zdjęć nawet dobrej jakości jest ciężka. Można się raczej domyślać niż jednoznacznie stwierdzić jaki to gatunek czy odmiana.
A nerecznice, należą do tych trudniejszych.
Bardzo możliwe, że ta druga to
Dryopteris carthusiana. Pierwsza to może być
affinis ale mnie na tych zdjęciach przypomina odmianę 'Crispa'.
U mnie dużo paprotników szczecinkozębnych wygląda na pierwszy rzut oka podobnie i często tylko po kształcie listków można określić do jakiej grupy należą. Nawet popularna u nas i często oferowana odmiana 'Herrenhausen' ma duży rozrzut. Widziałem niedawno jej zdjęcia u niemieckich miłośników paproci...i co zdjęcie to inna paproć
To odmiana zwykle rozmnażana z zarodników , cechy której 'po drodze' mogły się zatracić
W nazewnictwie również jest sporo zamieszania. Np. odmiana sprzedawana jako 'Proliferum' nie istnieje. Myślę, że musimy u nas w bazie zmienić ją na np.'Odmiany proliferujące'
...żeby było zabawniej moje dwie oznaczone jako 'Proliferum' żadnych rozmnóżek nie wytwarzają
...może miały je w młodości?
I na koniec mam dobrą wiadomość. Być może już na początku przyszłego roku ukaże się książka Iana Unswortha, który opisał w niej około 180 odmian
Athyrium filix-femina .