Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/12 11:45 #38981

  • whoanita
  • whoanita Avatar
Tak, ryby odpadają, ale nie chodzi stricte o Wigilię, a raczej o te 2 dni świąt, kiedy większość siada do mięsnych potraw. I nie, nie chodzi o wegańskie. Na to jeszcze nie jestem gotowa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/12 16:42 #39022

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13482
  • Otrzymane podziękowania: 31235
Whoanito, częstuj się, sprawdzone, bardzo smaczne, wege i od kilku lat u nas na wigilii być musi :)

zielonozakreceni.pl/forum/czasem-mus-cos-ugotowac/1011-polska-kuchnia-ziemniakiem-stoi#9494
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/12 18:45 #39038

  • whoanita
  • whoanita Avatar
Ewo, dzięki. Pysznie to wygląda. Zapisuję. :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/15 12:23 #39388

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Gabi pytała o te śledzie w miodzie,one podobne do kaszubskich.

Są pyszne,toteż :

1 kg matjasów
4 duże cebule
4 łyżki miodu
1/3 szkl.oleju
1/4 szkl octu UWAGA 6 % czyli rozcieńczasz 10.
koncentrat pomidorowy duży,
sól,pieprz,cynamon do smaku.

Cebulę w kostkę dusimy na oleju.Lekko przestudzić,lub po prostu zdjąć z ognia.
Dodać koncentrat,miód i regulujac kwasowosć octem.
Doprawić przyprawami.
Teraz naprawdę wystudzić i układać w słoju naprzemiennie z pokrojonymi na kawałki śledziami.

Myślę,że należy już je robić,bo przegryzione są lepsze.

Mam też przepis z głowy,czyli niczego :) wymyślony naprędce z tzw,biedy.

Matjasy,jakieś 4-6 płatów.
Ze 2 cebule w kostkę,
Jeden duży kiszony ogórek co się po lodówce walał.
wyciśnięty sok z resztki cytryny.
Olej,pieprz

Gdy cebulę pokroiłam,skropiłam cytryną,na jarzynówce potraktowałam rzeczonego ogórka,na to poszło parę kawałeczków śledzia,szczypta pieprzu i olej.
I tak układałam w słoiku,
Ciut smaku szukałam,i tak od niechcenia wlałam troszkę WODY Z KISZONYCH OGÓRKÓW!!

BINGOOOO!!

To było tooo!!

Przepis juz sobie w moich zapiskach zakonotowałam i Wam podaję,wyrąbiste!!


Ponieważ ja o śledziach mogę godzinami,z wyjątkiem tych kiszonych w Szwecji... :nie :nie :nie

Sledzie,nie wiedzieć czemu,PO LITEWSKU. Ja je widywałam jako PO MYŚLIWSKU,lub GAJOWEGO

1/2 matjasów
5 dkg suszonych grzybów
3 cebule
olej
sól,pieprz,ostra papryka

Namoczone grzyby pokroić w paseczki,cebulę w talarki udusić na oleju.
Przyprawić do smaku.
Gdy sos przestygnie,przekładamy do słoja z kawałkami śledzi.

Swietne!

Zresztą....czy są NIEŚWIETNE śledzie??


Naprawdę nie wiem,kto te nazwy wymyślił? Bo terytorialnie to jak wół do karocy..

Po Szwedzku.

1/2 płatów
2 cebule
1 szkl oleju
3 łyżki rodzynek
1 cytryna
cukier do smaku ,sól,pieprz

Cebulę pokroić w kostkę,olej połączyć z sokiem z cytryny i cukrem- tu regulujemy ilość.
Takim sosikiem polewamy rodzynki i odstawiamy do namoczenia .Gdy rodzynki naciągną,
pokrojone śledzie zalewamy sosem.

Bardzo fajne.:)

To do dzieła! :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, chester633, zanetatacz, haw5

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/15 19:23 #39464

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2749
  • Otrzymane podziękowania: 7225
Moje ulubione śledzie to w sosie majonezowo keczupowym, znalazłam go w jakiejś babskie gazecie na początku lat 90 i przygotowujemy nie tylko do śledzi, do domowych tostów, burgerów, tortilli też, a nawet kanapek na zimno z resztką pieczeni, kurczakiem czy mielonym wink-3 .

Nie podam dokładnych proporcji, robimy go na oko, a w zasadzie z zamkniętymi oczami :diabelek , powiedzmy, że na 5 filetów małosolnych.

5 filetów śledziowych, wymoczyć tak długo jak komu pasuje, najlepiej w mleku, następnie pokroić na 3-4 kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cukru, odłożyć na czas przygotowania sosu.

Sos:

3 duże łyżki gęstego majonezu,
1 duża łyżka gęstej śmietany( bez śmietany też można),
1,5 łyżki keczupu,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka maggi,
sól, cukier, sok z cytryny .

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku: solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Śledzie ułożyć w ciasnym naczyniu, każdą warstwę przekładać sosem, odstawić w chłodne miejsce przynajmniej do następnego dnia.
Podawać schłodzone ozdobione plasterkiem cytryny.

Możliwe są modyfikacje ilości składników, np. ilość musztardy czy keczupu zależy też od ich ostrości i naszych gustów, podobnie maggi, jedni lubią jej intensywny smak inni tolerują tylko niewielki dodatek.
Najlepsze są po kilku dniach.
Ostatnio zmieniany: 2016/12/15 19:24 przez Krzysia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zanetatacz, haw5

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 16:21 #39867

  • Ewka
  • Ewka Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 63
Makiełki wigilijne na moim stole nie są ani z makaronem, ani z bułką namoczoną w mleku. Według rodzinnej tradycji mak przekładany jest sucharkami namoczonymi w wodzie z miodem i wanilią. Na moje pytanie , dlaczego skoro wszyscy moczą bułkę w mleku u nas moczy się w wodzie z miodem, odpowiedziano mi, że z mlekiem mogą szybciej skisieć. Może i tak , może i nie, Wiem, że tradycja to rzecz święta, więc nawet nie będę próbować zmieniać przepisu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 16:35 #39869

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25463
  • Otrzymane podziękowania: 65700
Ewka, tak z ciekawości...Twoja rodzina także pochodzi ze Sląska? Pytam, bo mu mnie w domu, anu mojej babci niczego takiego nie było.Nie robiło się też uszek do barszczu- jadało się go z ubijanymi ziemniakami zaprawionymi postną cebulką. Moja rodzina pochodzi z okolic Kielc i Radomia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 17:24 #39874

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13482
  • Otrzymane podziękowania: 31235
Polu, co do uszek z barszczem,
u nas to tradycyjna potrawa bronowicka. Moi dziadkowie pochodzili z Bronowic. Teraz jest to dzielnica Krakowa, ale za czasów Tetmajera, było to pod Krakowem :)
Oczywiście uszka z grzybami, a barszcz czerwony, kiszony na wywarze z tych gotowanych grzybów :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 18:45 #39884

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25463
  • Otrzymane podziękowania: 65700
Piernik japoński
Przepis dla opornych i dwuleworęcznych :P bo zawsze wychodzi, jest wilgotny i super pyszny :woohoo: )

cook Składniki suche na ciasto

--> 2 szklanki mąki

--> 1 łyżeczka proszku do pieczenia

--> 1 łyżeczka sody

--> 1 łyżka cynamonu

--> 1 łyżka przyprawy do piernika

--> 3 łyżki maku

--> 1 łyżka kakao

--

--> 4 jaja

--> 1 szklanka cukru

--> 1 i 1/3 szklanki oleju

--> 4 łyżki roztopionego i przestudzonego miodu / niekoniecznie /

cook ...plus niezbędne dodatki decydujące o smaku :

--> 5 kwaśnychjabłka pokrojone w kostkę /obowiązkowo /

--> 0,5 op. fig pokrojonych , ale nie za drobno

--> 6 sztuk śliwek suszonych, raczej nie wędzonych - niekoniecznie

--> po małej garstce : rozdrobnione : orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, kandyzowane skórki, wiśnie, migdały - co kto lubi. My lubimy wszystko, więc ja dodaję wszystkiego po trochu... :lol:


cook Najpierw wstępne przygotowania :


1- bakalie, śliwki suszone, rozdrabniamy na kawałeczki nie większe niż 0,5 cm

2- figi rozdrabniamy na nieco większe kawałki...możemy to robić pijąc kawkę z przyjaciółką...

3- jabłka kroimy w drobną kostkę do 1,5 cm

4- siedem pierwszych składników /od mąki do kakao/ mieszamy na sucho w misce

cook Przygotowania skończone? .... włączamy piekarnik na 180 st C i robimy ciasto :

* W dużej misce ubijamy jaja i dodajemy cukier.

* Kiedy cukier się rozpuści dalej ubijając dodajemy na przemian mąkę z dodatkami i olej oraz miód. Możemy wyłączyć mixer, bo następnie dodajemy jabłka, oraz bakalie - najlepiej wymieszać łyżką, ponieważ masa jest bardzo gęsta !!!

* cook Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180C. W piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia może być krótszy o ok.5 min., możesz tez nieco zmniejszyć temperaturę do 160-170 st C .Ciasto ma być błyszczące i odstawać od blachy.

cook Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, aby stygł w temperaturze pokojowej. Piernik polewamy polewą lub smarujemy lukrem i dekorujemy wg własnego gustu...

składniki na czekoladową polewę aromatyczną

- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 1/2 aromatu- najlepiej rumowy lub arakowy


Wszystkie składniki zagotować 3 min.a kiedy cukier się rozpuści i polewa będzie lśniąca zestawiamy z ognia; ciasto polewamy nieco przestygłą polewą...

Biały lukier aromatyczny

- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- kilka kropelek aromatu najlepiej rumowego, lub arakowaego


Białko ubijamy mikserem, kiedy jest dość sztywne dosypujemy partiami cukier a na końcu aromat; lukier wymaga przeschnięcia w suchym miejscu około 12 godzin.

:choinka
Ostatnio zmieniany: 2016/12/19 19:06 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj, edulkot, chester633, Ness

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 19:12 #39896

  • edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 9987
  • Otrzymane podziękowania: 22845
Polluś podoba mi się ten przepis i chyba takiego piernika zrobię bo wszyscy w koło szykują serniki cook
Powiedz mi tylko czy jest on słodki, M. ma cukrzycę i staram się ograniczyć słodkości, może zmniejszyć ociupinkę ilość cukru.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 19:19 #39898

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25463
  • Otrzymane podziękowania: 65700
Do przepisu idzie 1 szklanka cukru ( ale to przepis na dużą blachę) i miód, oraz polewa. think: Polewy nie musi być (lub tylko na połowie, której M nie tknie) , miodu też. Myslę, ze jak ograniczysz cukier do 4/5 szklanki, też nic się nie stanie. Nie musisz też dodawac słodkich, kandyzowanych owoców, wystarczą orzechy, migdały, ew śliwki suszone (kalifornijskie, lub nasze , od gorali). Jabłka obowiązkowo kwasne, najlepiej reneta, aby było je czuć. :nie_wiem
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 19:25 #39900

  • edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 9987
  • Otrzymane podziękowania: 22845
Kandyzowanych owoców i tak nie kupuję więc ich nie dam, ale lubimy żurawiny nawet zamiast rodzynek, renety mam swoje i nie będę ich żałować, a polewę zrobię na gorzko czyli z 70% gorzkiej czekolady.
Już czuję ten smak :mniam
Dzięki :buziak
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/12/19 21:37 #39919

  • Ewka
  • Ewka Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania: 63
Poll, na śląsku nigdy nie mieszkaliśmy, a przepis jest mojej śp. cioci, która pochodziła z Wielkopolski, jej mąż również.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2017/12/07 10:52 #96609

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2479
  • Otrzymane podziękowania: 2425
Co tam słychać w temacie przygotowań kulinarnych do świąt? Jakieś plany już są?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2017/12/07 10:58 #96610

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14388
  • Otrzymane podziękowania: 42996
Ja tradycyjnie (bo tradycja najważniejsza! 2smiech ) idę na Wigilię do siostry!
Kapustę tylko robię i zupę grzybową, bo lubię w domu na święta mieć.

Zupę grzybową robimy w najprostszy sposób:
Moczę grzyby suszone z godzinkę. Gotuje powoli kolejną godzinkę lub dłużej w tej samej wodzie z dodatkiem pieprzu i soli. Po ugotowaniu część grzybów wyławiam, część blenduję z zupą. Dodaje kwaśnej śmietany z łyżką mąki, blenduję. dokładam wcześniej wyłowione grzyby. Podaję z makaronem.
Ostatnio zmieniany: 2017/12/07 10:59 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatrix+

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2017/12/07 11:11 #96611

  • beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Posty: 3020
  • Otrzymane podziękowania: 5271
Oj tak! Grzybowa musi być!

Tradycyjnie, to co lubi rodzina.
Ale w tym roku problem z pierogami będzie. Babcia już nie da rady, a ja takich pysznych nie umiem. ..
Buuu...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2017/12/07 11:22 #96613

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2479
  • Otrzymane podziękowania: 2425
W tym roku wigilia będzie u naszej najstarszej córki a w planie jak zawsze tradycyjnie, potrawy jak u naszych dziadków i rodziców. Grzybowa bezwarunkowo, barszcz z uszkami, kilka gatunków śledzi,ryba w occie ,karp smażony, kluski z makiem, kapusta z łazankami no i pierogi. cook Od poniedziałku zabieram się za pieczenie ciastek i pierników a także nastawiam zakwas do barszczu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatrix+

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2017/12/07 12:27 #96614

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 25463
  • Otrzymane podziękowania: 65700
I kto to wszystko zje? :lol: Dużo będzie osób?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2017/12/07 23:16 #96709

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2479
  • Otrzymane podziękowania: 2425
Na dzień dzisiejszy podobno 20 osób ale jak znam moje dzieci to liczba jeszcze może wzrosnąć. :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2017/12/10 09:14 #96944

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2749
  • Otrzymane podziękowania: 7225
U mnie na luzie wink-3 wigilię spędzimy tylko we trójkę, potrawy tradycyjne, przez lata dostosowane do naszych gustów, nawet metodę przygotowywania się do kolacji mam opracowaną od lat 2smiech .
Kiedyś znalazłam pozostawioną rok wcześniej, w jednym z zeszytów z przepisami, kartkę z menu na święta, listą zakupów i rozpiską co i kiedy przyrządzić, ta kartka siedzi tam do dziś 2smiech . Kolacja wigilijna niewiele się zmienia, więc plan nie traci na aktualności, zmieniam tylko potrawy na kolejne dni świąteczne, ale i tak są tam rzeczy, które muszą być co roku. Taką mam już tradycyjną rodzinę, co mnie czasami wkurza, bo chciałabym coś zmienić, ale i ułatwia przygotowania :diabelek .

Przypomniało mi się jeszcze jak kiedyś na Wielkanoc napracowałam się nad mazurkami, a kilka dni później, na imieniny siostry, zrobiłam jej biszkopt z owocami bitą śmietaną. Ten biszkopt jest u nas zawsze, na każdą okazję, już mi czasem uszami wychodzi. Na imprezce, przy gościach siostry, mój mąż powiedział : No tak, komuś to ona się postara, a w domu takie byle co zrobiła.
Od tamtej pory 'byle czego' nie robię 2smiech , na święta mają zawsze to samo.
Ostatnio zmieniany: 2017/12/10 09:15 przez Krzysia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz
Czas generowania strony: 0.172 s.