Nie wiem czy bratowa nadal to przygotowuje, bo potrawa nie cieszy się szczególnym wzięciem, ale u nas robi się ją właśnie z suszonej bułki i nazywa się
łamańce . Kiedyś była obowiązkowa na wigilię, dziadek ją uwielbiał i babcia przygotowywała spory garnek.
Najpierw piekła postne ciasto drożdżowe, bez jajek, podsuszała je i łamała na kawałki- stąd nazwa. Potem moczyła w ciepłym mleku, dodawała utarty mak z cukrem, bez bakalii, bo tak lubił dziadek. To co zostawało po kolacji wigilijnej, a zostawało dużo
dziadek chował do spiżarni i całe święta spędzał z tym garnkiem na kolanach
.
Nie przepadam za karpiem, mąż go nie lubił, synowie nie wiedzą nawet jak smakuje, dlatego na wigilię zamiast karpia przygotowuję pstrąga z migdałami.
To pewnego rodzaju nasza tradycja, a zaczęło się dawno temu, kiedy mój mąż w dzień wigilijny pojechał do klienta w okolice Suwałk, wracał dość późno i w radiu usłyszał jak p. Makłowicz opowiadał o tym pstrągu.
Wrócił kiedy prawie wszystko było gotowe do kolacji, zostały do usmażenia tylko pstrągi, no i zaczął mi marudzić o przepisie. Byłam już nieco zdenerwowana, ale okazało się, że to nie wymaga szczególnych zabiegów, a wszystkie produkty są w domu, powiedziałam więc, że będzie miał tego swego pstrąga. Od tamtej pory jest to potrawa od której zaczynamy kolację, ryby smażę w ostatniej chwili przed podaniem.
Pstrąg z migdałami
Oczyszczone, całe pstrągi, posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na chrupko.
Na maśle lekko zrumienić płatki migdałowe, dodać posiekany koperek.
Usmażone pstrągi ułożyć na podgrzanym półmisku, lekko wypełnić je płatkami z koperkiem, resztą polać po wierzchu i podawać na stół.
Nie podaję proporcji, bo to zależy od ilości i wielkości ryb oraz gustów, ale na 3 pstrągi biorę ze 2 łyżki masła, 2-3 łyżki płatków migdałowych i tyle koperku ile mi zostanie po przygotowaniu innych potraw.
Można przygotować bardziej delikatną wersję, zamiast smażenia na patelni pstrągi z migdałami można upiec w folii, naczyniu żaroodpornym itp.